Λαμβάνοντας στήριξη από το εξωτερικό και τη νέα νομισματική χαλάρωση της ΕΚΤ, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να κλείσει σε θετικό έδαφος για 3η διαδοχική συνεδρίαση, αξιοποιώντας τις επιλεκτικές τοποθετήσεις των αγοραστών.

Ωστόσο, και πάλι η ελληνική αγορά «έμεινε» κάτω των ημερήσιων αποδόσεων των ευρωπαϊκών δεικτών (+1% ο Stoxx 600), μην πείθοντας για την ικανότητά της να ξεφύγει άμεσα από το στενό όριο των 1.400 – 1.470 μονάδων, το οποίο ταλαιπωρεί τους επενδυτές εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Κάπως έτσι, η απόσταση από τα πολυετή υψηλά των 1.502 μονάδων, οι οποίες αγνοούνται από τον περασμένο Μάιο, διατηρήθηκε σε ευμεγέθη επίπεδα, παρά το σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον και τις ελκυστικές αποτιμήσεις πολλών εισηγμένων.

Σε κάθε περίπτωση, το σημερινό ενδιαφέρον εστίασε στις αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας, με την Κριστίν Λαγκάρντ να προχωρά σε νέα μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες, ανεβάζοντας το μέγεθος της μέχρι στιγμής χαλάρωσης στις 75 μονάδες βάσης και δίνοντας ώθηση στις ευρωπαϊκές μετοχές.

Συγκεκριμένα, στην 4η συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε μετρημένη αύξηση κατά 0,60% και διαμορφώθηκε στις 1.438,67 μονάδες, κερδίζοντας 8,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.430,09 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 10 μονάδες (από 1.428,08 έως 1.438,67 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 110 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 19,0 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα.  

Στο ταμπλό, τώρα, η Εθνική κατάφερε να… «ξεμπουκώσει» και να ενισχυθεί άνω του +2%, επιστρέφοντας στα 7,5 ευρώ, δηλαδή πολύ κοντά στην τιμή του πρόσφατου placement (7,55 ευρώ). Eurobank και Motor Oil ακολούθησαν στο +1%, ενώ η Cenergy «έπεσε» κάτω των 9 ευρώ.

Ανοδικά στο +1% οι τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης κατάφερε να δώσει συνέχεια στην ανοδική αντίδραση, καθώς τερμάτισε στο +1,08% και τις 1.232 μονάδες, ρίχνοντας κάτω του -10% την απόσταση από τα φετινά υψηλά.

Η μετοχή της Εθνικής ενισχύθηκε στο +2,20% και τα 7,518 ευρώ, η μετοχή της Eurobank αυξήθηκε στο +1,34% και τα 2,043 ευρώ, η μετοχή της Alpha διαπραγματεύτηκε στο +0,63% και το 1,527 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς υποχώρησε στο -0,68% και τα 3,784 ευρώ.

Χρηματιστήριο: Τα εταιρικά ομόλογα που ξεχωρίζουν στους τελευταίους μήνες – Οι κορυφαίες επιδόσεις του 2024

Χωρίς βηματισμό το Χρηματιστήριο

Χωρίς να πείθει ότι πράγματι μπορεί να ξεκολλήσει από το στενός εύρος των 1.400 – 1.470 μονάδων και να δοκιμάσει τη σύγκλιση με τα ρεκόρ των 1.502 μονάδων συνεχίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Μπορεί στο τελευταίο τριήμερο οι αγοραστές να έχουν… χαμογελάσει κάπως, αλλά ο Γενικός Δείκτης εξακολουθεί να υπολείπεται των 1.450 μονάδων, οι οποίες αποτελούν ένα καλό διαχωριστικό σημείο μεταξύ της θετικής και της καθοδικής τάσης σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.

Οι διαδοχικές αντλήσεις κεφαλαίων είναι σαφές ότι έχουν επηρεάσει την επενδυτική ψυχολογία, καθώς η τεράστια προσφορά μετοχών έχει στεγνώσει την αγορά και έχει απορροφήσει μεγάλο τμήμα της διαθέσιμης ρευστότητας.

Κι αυτό σε μια χρονική περίοδο, κατά την οποία οι ξένοι επενδυτές είναι σταθερά πωλητές. Επομένως, αυτό που απαιτείται είναι ένας νέος καταλύτης, ο οποίος θα αποτελέσει το κατάλληλο επιχείρημα, ώστε να πείσει τους traders να ρίξουν τα χρήματά τους στην Αθήνα.

Τα εταιρικά οικονομικά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου θα μπορούσαν να επιτελέσουν αυτόν τον ρόλο, ιδίως αν υπερβούν τις εκτιμήσεις των αναλυτών και θέσουν τις βάσεις για ακόμη υψηλότερο guidance στο σύνολο του 2024.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Το λογικό -10% της Cenergy, η επιστροφή της Eurobank και το ράλι 50% στην ΙΛΥΔΑ

Την ίδια στιγμή, η προσοχή στρέφεται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία το μεσημέρι έκανε το 3ο βήμα στην πορεία της νομισματικής χαλάρωσης, καθώς μετά το «μαχαίρι» του Ιουνίου και του Σεπτεμβρίου, η Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε νέα μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

Με τον πληθωρισμό να βρίσκεται πλέον κοντά στον στόχο του 2%, το βασικό μέλημα της Φρανκφούρτης είναι η στήριξη της οικονομίας, η οποία εδώ και μήνες φλερτάρει με τη στασιμότητα. Και γι’ αυτόν τον λόγο η στροφή στην πολιτική της ΕΚΤ κρίθηκε απολύτως αναγκαία.

Μάλιστα, οι αναλυτές δεν αποκλείουν και νέα μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, φέρνοντας δηλαδή το συνολικό εύρος της νομισματικής παρέμβασης μέσα στο 2024 στις 100 μονάδες βάσης.

Κέρδη στην Ευρώπη, ρεκόρ στη Wall

Στον απόηχο, λοιπόν, των επίσημων ανακοινώσεων της ΕΚΤ, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ανεβάζει σημαντικά στροφές, ενισχυόμενος στο +0,96% και τις 524 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να κερδίζει +1,1% και να επιστρέφει άνω των 19.620 μονάδων.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μετά τα χθεσινά ρεκόρ της Wall Street, ο Dow Jones παραμένει σε θετικό έδαφος, κερδίζοντας +0,33% και οδεύοντας άνω των 43.200 μονάδων. Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στη Nvidia, η οποία σκαρφαλώνει στο ιστορικό υψηλό των 138 δολαρίων.

Χαλικιάς: Το «βαρύ» όνομα στο Σικάγο και το deal των 70 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής) 

Πηγή