Για την αύξηση στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, την παραβατικότητα ανηλίκων και την εγκληματικότητα μίλησε, μεταξύ άλλων, τη Δευτέρα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στον «ΣΚΑΪ», τόνισε πως φέτος υπάρχει αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας σε σχέση με πέρυσι, καθώς το 7μηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου έχουν καταγραφεί 12.459 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ενώ πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα είχαν καταγραφεί τα μισά, 6.797 περιστατικά. Επίσης, φέτος, όπως είπε, έχουν γίνει 7.467 συλλήψεις, ενώ πέρυσι 3.858.

Ο υπουργός σημείωσε ότι δόθηκαν 2.800 panic button κι έχουν ενεργοποιηθεί 290 φορές, ενώ έχουν μεταφερθεί σε καταφύγια 270 γυναίκες. Όπως επισήμανε, κάθε βράδυ συλλαμβάνονται 60 με 70 κακοποιητές, καθώς «τα στόματα των γυναικών έχουν ανοίξει».

«Ενθαρρύνθηκαν οι γυναίκες, πράγματα που γίνονταν πίσω από την πόρτα, πίσω από τους τοίχους και δεν ήταν γνωστά, αυτή τη στιγμή καταγγέλλονται, γιατί υπάρχει εμπιστοσύνη, γιατί έχουν δημιουργηθεί σε όλη τη χώρα Γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας όπου απευθύνονται, υπάρχουν εκπαιδευμένοι και ευαίσθητοι αστυνομικοί, κάθε μέρα γίνεται πολύ σοβαρή δουλειά και επεξεργάζονται όλα αυτά τα στοιχεία.

Το αναφέρω ως ένα παράδειγμα για να δούμε και το κοινωνικό ζήτημα, η αστυνομική διαχείριση γίνεται και θα γίνεται ακόμη καλύτερη. Εγώ πιστεύω πως για ένα διάστημα θα έχουμε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση», σημείωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Σε ό,τι αφορά στην παραβατικότητα ανηλίκων, ανέφερε πως φέτος σε 6.389 υποθέσεις 7.706 δράστες κατηγορούνται για κλοπές, διαρρήξεις, ναρκωτικά, ληστείες, έναντι 4.300 υποθέσεων και 5.425 δραστών πέρυσι.

Εγκληματικότητα ενηλίκων

Σχετικά με το ζήτημα της εγκληματικότητας, ο κ. Χρυσοχοϊδης υπογράμμισε πως «το θέμα της ασφάλειας είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί έχει να κάνει με την ψυχή των ανθρώπων, με το συναίσθημά τους και αυτό καθορίζει συνολικά τη συμπεριφορά τους».

Έκανε λόγο για αύξηση των προσαγωγών κατά 692%, «δηλαδή πέρσι είχαμε 1.170 προσαγωγές από τις Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας. Φέτος έχουμε 9.274. Από 1.170 στο 9.274 και οι συλλήψεις έχουν αυξηθεί 340%», είπε.

Σύμφωνα με τον υπουργό, έως την άνοιξη του 2025 οι αστυνομικοί θα φέρουν body cameras. «Τρέχει διαγωνισμός, είναι σε διαβούλευση θα βγει τις επέμενες εβδομάδες, μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου», σημείωσε και συμπλήρωσε πως «ασχολούμαι και προσωπικά και η κυβέρνηση, ώστε να υπάρξει γρήγορα διαγωνισμός ώστε να υπάρξουν κάμερες. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν χιλιάδες κάμερες ιδιωτών. Οι επίσημες κάμερες θα δώσουν τη δυνατότητα ώστε να έχει ο καθένας το νου του ότι είναι υπό επιτήρηση».

Κολωνός

Σχετικά με τον βιασμό της 16χρονης στον Κολωνό, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ότι ερευνάται αν υπάρχει παρελθόν στην υπόθεση. «Είμαι ευτυχής που όλες αυτές οι υποθέσεις βγαίνουν στον αέρα και εξιχνιάζονται από την δικαιοσύνη. Είναι μια πρόοδος για την κοινωνία μας» τόνισε.

Σχετικά με το ζήτημα των Ρομά, είπε ότι «οι ομάδες αυτές είναι μεγάλο πρόβλημα, αλλά δεν είναι μόνο αστυνομικό πρόβλημα. Θέλει πολλές δράσεις από την ενσωμάτωση, τα επιδόματα, τα σχολεία. Αλλά έχουμε ακόμη δουλειά να κάνουμε», επισήμανε, τονίζοντας, ωστόσο, ότι η Δυτική Αττική έχει παρουσιάσει σημαντική βελτίωση. «Δεν έχετε παρά να καλέσετε και τους δημάρχους της περιοχής, θα δείτε μια σημαντική βελτίωση σε ό,τι αφορά στις ασχήμιες που γίνονταν κάθε βράδυ, οι πυροβολισμοί, τα πανηγύρια, οι διαταράξεις, οι κλοπές», είπε.

«Μπάτσος»

Σχετικά με την έκφραση «μπάτσος», ο κ. Χρυσοχοΐδης διερωτήθηκε: «γιατί να πούμε μπάτσο έναν εργαζόμενο, ένα παιδί που είναι εργαζόμενο από μια λαϊκή οικογένεια που παίρνει ένα πολύ χαμηλό μισθό και κάνει μια τόσο επικίνδυνη δουλειά, που ασκεί τόσο σημαντικό κοινωνικό έργο, αυτόν τον λέμε “μπάτσο”; Ποιον τιμά αυτή η έκφραση;».

Τέλος, σχετικά με το επίδομα στη ΔΙ.ΑΣ. που δεν έχει δοθεί ακόμη, είπε ότι,« έχει υπογραφεί, έχει τελειώσει, θα δοθεί τις επόμενες ημέρες».

Πηγή