Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Μικρή μεταβολή στον Γενικό δείκτη αλλά με έντονη συναλλακτική δραστηριότητα στις επιμέρους μετοχές είχαμε κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά αρχικά επηρεάστηκε από την αρνητική κίνηση των ευρωπαϊκών αγορών αλλά μόνο σε επίπεδο δεικτών. Σε επίπεδο μετοχών υπήρχε έντονη ζήτηση για συγκεκριμένους τίτλους ή πωλήσεις για άλλους. To θετικό άνοιγμα των αμερικανικών αγορών επηρέασαν (μεταξύ όλων των άλλων)  και το ελληνικό χρηματιστήριο που έστω και την ύστατη στιγμή ο Γενικός Δείκτης γύρισε σε θετική μεταβολή κλείνοντας στα υψηλά της ημέρας και κοντά στις 900 μονάδες.

Στα υψηλά ημέρας και κοντά στις 900 μονάδες ο Γεν. Δείκτης.

Στο τέλος της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 899,58 μονάδες με άνοδο 0,65%. Η αξία συναλλαγών ήταν σχετικά χαμηλή στα  67,6 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 73 έκλεισαν ανοδικά και οι 34 πτωτικά. Ο δείκτης FTSE Large Cap μεταβλήθηκε κατά 0,64% και ο δείκτης FTSE Mid Cap 1,29%.  Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Ταξιδιών-Αναψυχής (2,38%), Τηλεπικοινωνιών (1,64%), Βιομηχανικών Προϊόντων (1,59%), Εμπορίου (0,81%)  και την μεγαλύτερη υποχώρηση ο κλάδος των τραπεζών (-0,39%) με τις μετοχές της Eurobank και της ΕΤΕ να υποχωρούν, την μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς να εκτοξεύεται κατά 13,07% και την Alpha Bank να συνεχίζει το ανοδικό σερί της.  Καλή συνεδρίαση για τις μετοχές ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και Μυτιληναίο.

Από την σημερινή συνεδρίαση κρατάμε το αυξημένο συναλλακτικό ενδιαφέρον και τις εναλλαγές αγοραστών – πωλητών στις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης αλλά και την διατήρηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για ορισμένους κλαδικούς leaders της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Μέχρι το τέλος Απριλίου, ο Γενικός Δείκτης ίσως έχει επιστρέψει πάνω από τις 900 μονάδες αλλά μέσα σε ένα διαφορετικό οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έχει συσσωρεύσει πέριξ των 880-900  μονάδων και πλέον η υπέρβαση των 900 , όταν πραγματοποιηθεί, θα ανοίξει τον δρόμο για τις 920 μονάδες.

Το επενδυτικό σκηνικό αλλάζει

Η χρηματιστηριακή αγορά, υποδέχθηκε ασμένως τις φορολογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης καθώς οι εισηγμένες εταιρείες θα επωφεληθούν. Επίσης η επιτυχημένη ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς λειτουργεί ως καταλύτης ανόδου και ολόκληρου του τραπεζικού κλάδου ενώ το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας από τον Μάιο και μετά θα διαμορφώσει νέες συνθήκες και για το ελληνικό χρηματιστήριο. Ήδη οι ξένοι οίκοι προεξοφλούν πολλές θετικές εξελίξεις αλλά αυτές θα πρέπει να πραγματοποιηθούν. Η εμπειρία άλλωστε από την αποτυχία των εκτιμήσεων του 2020 είναι νωπή ακόμη.

Πηγή