Από την έντυπη έκδοση

Του Λάμπρου Καραγεώργου
lkar@naftemporki.gr

Προχωρά η επένδυση ύψους 165 εκατ. ευρώ του Ρώσου μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ στον Σκορπιό, η οποία αναμένεται να δημιουργήσει ένα νέο VIP τουριστικό προϊόν που λείπει μέχρι τώρα από την Ελλάδα και που υπερβαίνει τα γνωστά πολυτελή τουριστικά πρότυπα.

Χθες υπογράφηκε και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Τουρισμού, που εγκρίνει τη χωροθέτηση του επενδυτικού σχεδίου, το οποίο φέρει τον τίτλο:

«Κατασκευή και λειτουργία πολυτελούς τουριστικής μονάδας» στη νήσο Σκορπιός. Η απόφαση αυτή ήρθε μετά και την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, τον προηγούμενο Οκτώβριο. Εν συνεχεία αναμένεται η έκδοση των οικοδομικών αδειών προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το 2024, όταν δηλαδή θα ολοκληρωθεί η επένδυση, το νησί θα αξιοποιείται μεν από την οικογένεια Ριμπολόβλεφ, ενώ θα μπορεί επίσης να μισθώνεται ως νησί σε όποιον ενδιαφερόμενο είτε για διακοπές είτε για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων κ.λπ.

Η επιχειρηματική αξιοποίηση, δηλαδή, θα γίνεται ως προορισμός και όχι ως ξεχωριστές ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις. Πρόκειται για ένα υψηλής πολυτέλειας τουριστικό προϊόν, που μέχρι τώρα απουσιάζει από την Ελλάδα και το οποίο, όπως τονίζεται από κύκλους κοντά στον επενδυτή, αλλάζει το τουριστικό πρόσωπο της χώρας μας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ριμπολόβλεφ αγόρασε το ιδιωτικό νησί του Αριστοτέλη Ωνάση το 2013 και στη συνέχεια σχεδίασε τη δημιουργία του πολυτελούς τουριστικού καταλύματος. Η επένδυση στο νησί Σκορπιός, που θα αναπτυχθεί από την εταιρεία Μυκήναι Α.Ε., περιλαμβάνει κύριο τουριστικό συγκρότημα δυναμικότητας 84 κλινών, υποδομές ψυχαγωγίας με δυναμικότητα εξυπηρέτησης 250 επισκεπτών και υποδομές για την εξυπηρέτηση του προσωπικού. Το έργο αναμένεται να δημιουργήσει τουλάχιστον 130 νέες θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία του.

Τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός

Ειδικότερα, το κύριο τουριστικό συγκρότημα, έκτασης 9.784,43 τ.μ., περιλαμβάνει:

* Την προεδρική σουίτα και πανταχόθεν ελεύθερες βίλες, με τις κεντρικές εγκαταστάσεις βοηθητικών λειτουργιών (όλα νέα κτήρια συνολικής δόμησης 9.420 τ.μ.).

* Τη «Ροζ Βίλα», υφιστάμενο διώροφο κτήριο με συνολική δόμηση 364,43 τ.μ., με χρήση τουριστικού καταλύματος.

* Βίλες κύριου τουριστικού συγκροτήματος με συνολική δόμηση 1.320 τ.μ., που αφορά την κατασκευή τεσσάρων νέων πολυτελών κατοικιών με χρήση τουριστικών καταλυμάτων.

* Πολυαθλητικό κέντρο, το οποίο περιλαμβάνει το κέντρο πολλαπλών χρήσεων και αθλητικών εγκαταστάσεων, ένα νέο κτήριο δόμησης 4.000 τ.μ. στο οποίο χωροθετούνται χρήσεις που εξυπηρετούν πολυλειτουργικές τουριστικές, αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

* Εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης λουόμενων ανατολικής παραλίας.

* Βοηθητικά κτήρια για το προσωπικό, ελικοδρόμιο, στάβλους, αμφιθέατρο, επέκταση λιμενικών εγκαταστάσεων κ.λπ.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε σχετικά: «Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με εξαιρετικά ταχείς διαδικασίες, προχώρησε στην έγκριση χωροθέτησης του επενδυτικού σχεδίου για τον Σκορπιό. Ένα έργο εμβληματικής σημασίας, το οποίο επίσης για αρκετό καιρό παρέμεινε στα συρτάρια και τώρα προχωρά, για να δώσει στη χώρα μας θέσεις εργασίας και προστιθέμενη αξία. Στηρίζουμε απόλυτα την επένδυση αυτή».

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, τόνισε: «Η μεγάλη αυτή τουριστική επένδυση στο νησί του Σκορπιού αποτελεί ένα φιλόδοξο σχέδιο με σεβασμό προς το περιβάλλον. Μια στρατηγική επένδυση που θα μετατρέψει το νησί σε προορισμό αναψυχής και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας τόσο κατά την κατασκευή όσο και κατά τη λειτουργία του».

Πηγή