Από την έντυπη έκδοση
Του Φάνη Ζώη
fzois@naftemporiki.gr
Αδυνατούν να εξυπηρετήσουν το 47% των δανείων τους, δηλαδή 13,5 δισ. ευρώ σε σύνολο 28,9 δισ. ευρώ, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι πολύ μικρές (micro) επιχειρήσεις δεν δύνανται να καταβάλλουν κανονικά τις δόσεις για το 55,4% των δανείων τους, δηλαδή για 9,5 δισ. ευρώ σε σύνολο 17,2 δισ. χορηγήσεων. Τα παραπάνω στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος βρέθηκαν στο επίκεντρο του τρίτου διαδικτυακού σεμιναρίου που πραγματοποίησε η ΕΣΕΕ χθες στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Future of Retail 2040».
Η εύθραυστη ισορροπία στην πραγματική οικονομία που δημιουργούν σωρευτικά οι επιπτώσεις της πανδημίας και η διόγκωση του ιδιωτικού χρέους, που στην Ελλάδα ανέρχεται περίπου στα 234 δισ. ευρώ, δηλ. το 127,5% του ΑΕΠ (ήτοι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ΑΑΔΕ, ευρύτερο χρηματοπιστωτικό τομέα και ασφαλιστικά ταμεία), τέθηκαν από τους ομιλητές στο Webinar, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2020 οι περισσότερες κατηγορίες οφειλών των εμπορικών επιχειρήσεων παρουσιάζουν αύξηση μεταξύ 2019-2020.
ΥΠΟΙΚ: Οι τράπεζες να διοχετεύσουν κεφάλαια
Μιλώντας στην εκδήλωση ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επεσήμανε πως οι τράπεζες δεν ακολούθησαν τον βηματισμό της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, προσθέτοντας: «Είναι γεγονός ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν τον απαιτούμενο βαθμό πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό. Και αυτό πρέπει να αλλάξει με ευθύνη των πιστωτικών ιδρυμάτων».
Οι τράπεζες πρέπει να διοχετεύσουν, φυσικά με προσοχή, και εκτός των χρηματοδοτικών εργαλείων που συμμετέχει το Δημόσιο, μεγαλύτερο μέρος των συνολικών πιστώσεων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις απ’ ό,τι στο πρόσφατο παρελθόν, συμπλήρωσε ο υπουργός.
Σε απόγνωση οι έμποροι
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας μεταφέροντας την αγωνία, ακόμα και την απόγνωση των εμπόρων σχετικά με το ιδιωτικό χρέος, τόνισε: «Ακόμα και υγιείς επιχειρήσεις, οι οποίες άντεξαν τις αρνητικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης από το 2008, καλούνται σήμερα να προσαρμοστούν σε ένα εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, το οποίο ενδεχομένως να θέσει σε αμφισβήτηση τη βιωσιμότητά τους και να τις μετατρέψει σε μη βιώσιμες. Το μεγάλο πρόβλημα στο εμπόριο είναι οι μεταχρονολογημένες επιταγές και η διαχείρισή τους την επόμενη μέρα. Επιπλέον είναι ανάγκη να θεσπιστεί ο ακατάσχετος επιχειρηματικός λογαριασμός, ο οποίος θα αποτελέσει ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο».
Ο διοικητής ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής υπογράμμισε: «Οι κλάδοι που δέχθηκαν τις ισχυρότερες πιέσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι όσοι προϋποθέτουν την ανθρώπινη επαφή και εξυπηρέτηση (τουρισμός, εμπόριο κ.λπ.). Στα σχέδια της ΑΑΔΕ είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας χαρακτηρισμού του χρέους που μπορεί να εισπραχθεί με ρεαλισμό και τόλμη. Όταν λήξει η πανδημία και ανακάμψει η οικονομία, η ΑΑΔΕ θα πρέπει να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στον νέο της ρόλο και τότε θα μπορεί να γίνει πληρέστερη αξιολόγηση της κατάστασης και να προταθούν τα κατάλληλα μέτρα αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους».
Πάνω από το 210% το δημόσιο χρέος
Ο πρόεδρος της Grant Thornton Greece, Νίκος Καραμούζης, εκτίμησε ότι από το δεύτερο εξάμηνο του 2021 η πανδημία θα τεθεί υπό έλεγχο και θα αρχίσει η σταδιακή επιστροφή της οικονομίας και κοινωνίας στην κανονικότητα.
Σύμφωνα με τον κ. Καραμούζη, το δημόσιο χρέος θα επιβαρυνθεί με τουλάχιστον 35 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας το 210% του ΑΕΠ στο τέλος του Q1 2021. Κύρια πηγή επιβάρυνσης τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών ύψους 27 δισ. ευρώ και η δραματική μείωση των δημοσιονομικών εσόδων λόγω της ύφεσης. Εκτίμησε επίσης ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κοντά στα 30 δισ. ευρώ, μέχρι να αρχίσει η ανάκαμψη της οικονομίας, ενώ ο ιδιωτικός επιχειρηματικός τομέας θα επιβαρυνθεί με επιπρόσθετες υποχρεώσεις, ύψους κατ’ εκτίμηση 16 δισ. ευρώ, όπου συμπεριλαμβάνονται νέα δάνεια 8 δισ. ευρώ, επιστρεπτέα προκαταβολή 4 – 5 δισ. ευρώ και 8,3 δισ. ευρώ συνολικά από αναστολή πληρωμής φόρων, ασφαλιστικών εισφορών, τόκων και χρεολυσίων, σύνολο.