Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Οι δηλώσεις Λαγκάρντ δεν έφεραν κάτι νέο για τους επενδυτές. Οι μειώσεις επιτοκίων θα εξεταστούν στο τέλος του α’ εξαμήνου και ανάλογα με το πως πηγαίνει ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη. Ωστόσο οι ευρωπαϊκές αγορές κληρονόμησαν σήμερα τις πτωτικές τάσεις που είχαν χθες οι αμερικανικές για τον ίδιο λόγο. Ίσως η ΕΚΤ να είναι λίγο πιο αισιόδοξη από την FED αυτή την περίοδο. Ο γερμανικός DAX υποχωρούσε κατά τις 17.00 ώρα Ελλάδος κατά (-0,86%), ο γαλλικός CAC (-0,44%), ο Εurostoxx 50 (-0,93%) και ο MIB (-1,17%). Στις αμερικανικές αγορές κυριάρχησαν μεικτές τάσεις που εστιάστηκαν κυρίως στα εταιρικά αποτελέσματα.

Ελληνικό χρηματιστήριο: Συνεδρίαση χαμηλών συναλλαγών και μικρών μεταβολών

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, κυριάρχησαν ήπιες διορθωτικές τάσεις αλλά το χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης ήταν οι χαμηλές συναλλαγές. Η αγορά δείχνει επιφυλακτική ως προς τις διεθνείς εξελίξεις και περιμένει νέες ειδήσεις από τις εισηγμένες προκειμένου να αποκτήσει κάποια δυναμική. Το τέλος της συνεδρίασης βρήκε τον Γενικό Δείκτη στις 1.416,53 μονάδες με υποχώρηση (-0,27%). Η αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά το τελευταίο ημίωρο και στις δημοπρασίες στα 98 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 45 έκλεισαν ανοδικά και οι 57 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά (-0,24%), ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,59%). Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, ο τραπεζικός υποχώρησε κατά (-0,34%) και μάλιστα έδωσε το πτωτικό κλίμα από την αρχή της συνεδρίασης.

Υποχώρησαν επίσης τα τρόφιμα ποτά (-1,31%), τα βιομηχανικά προϊόντα (-0,48%), οι πρώτες ύλες (-0,43%), τα οικιακά προϊόντα (-0,43%). Ανοδικά κινήθηκαν οι τηλεπικοινωνίες (0,17%). Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν σε ΕΤΕ, Πειραιώς, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, Eurobank, ΟΤΕ, Jumbo. Η αγορά συσσώρευσε και σήμερα κάτω από τις 1.420 μονάδες Γεν. Δείκτη και η αυριανή-τελευταία ημέρα της εβδομάδας – θα δείξει εάν οδηγηθεί ο Γ.Δ προς τις 1.410 μονάδες ή επιστρέψει πάνω από τις 1.430 μονάδες.

Πηγή