Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Ήταν θέμα χρόνου να βρεθεί ο Γενικός Δείκτης πάνω από τις 900 μονάδες. Ήρθε η συνεδρίαση της Μεγάλης Δευτέρας για να ξεκινήσει με άλμα πάνω από τις 900 μονάδες και να κλείσει στις 913,12 μονάδες με άνοδο 1,51% πραγματοποιώντας υψηλό 14μηνών.

Οι 5 λόγοι της ανόδου

Στην χρηματιστηριακή εκτίναξη, συνετέλεσαν:

1) η αναβάθμιση έκπληξη από την S&P Credit Ratings του ελληνικού χρεοστασίου

2) η μαζική άνοδος στις αμερικανικές και ευρωπαικές χρηματιστηριακές αγορές

3) η εκτόνωση των πιέσεων στις ελληνικές τράπεζες μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς και την εκτίναξη της μετοχής της.

4) Το σταδιακό άνοιγμα της ελληνικής οικονομίας και οι προσδοκίες απ’ αυτό

5) Το μείγμα φορολογικών μέτρων που αναγγέλθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα

Άνοδο στους μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτες σε Αμερική και Ευρώπη

Σε ότι αφορά τις διεθνείς αγορές, οι 3 μεγαλύτεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στις ΗΠΑ ξεκίνησαν ανοδικά λόγω αποτελεσμάτων, των εκτιμήσεων για σημαντική ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας και της χρηματοδοτικής στήριξης της FED, ενώ ανοδικά κινείται και η πλειονότητα των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών δεικτών λόγω ΕΚΤ και των προσδοκιών για επιστροφή στην ‘κανονικότητα’ και την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Οι τράπεζες και τα λοιπά blue chips

Ο συνδυασμός αυτών των παραμέτρων, οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη στις 913,12 μονάδες με άνοδο 1,51%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 80 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 85 έκλεισαν ανοδικά και οι 29 πτωτικά. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες ξεχώρισαν ανοδικά Προσωπικά-Οικιακά Προϊόντα (3,36%), Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (2,94%), Ταξίδια -Αναψυχή (2,45%), Τράπεζες (2,44%) και πτωτικά μόνο τα τρόφιμα-ποτά (-0,88%) λόγω της ‘αντιθετικής’ (contrarian) κίνησης της Coca Cola HBC.

Την ανοδική κίνηση της σημερινής συνεδρίασης ουσιαστικά ενορχήστρωσαν οι τραπεζικές μετοχές που πραγματοποίησαν (και οι 5 μαζί με την Τράπεζα Αττικής) μία πολύ δυνατή ανοδική κίνηση. Οι 5 τραπεζικές μετοχές πραγματοποίησαν περίπου το 40% των συνολικών συναλλαγών. Οι επενδυτές μετά και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς βλέπουν ότι σταδιακά ανοίγει ο δρόμος για τον τραπεζικό κλάδο προς την πλήρη εξυγίανση. Ήδη η μετοχή της Τράπεζα Πειραιώς κατέγραψε σημαντική άνοδο στην σημερινή συνεδρίαση.

Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την S&P Credit Ratings ήταν η ευχάριστη είδηση που βγήκε το βράδυ της Παρασκευής. Ήταν φυσικό να επηρεάσει έντονα την σημερινή συνεδρίαση αφού ανοίγει ένα νέο δρόμο για τα ελληνικά ομόλογα και έμμεσα και για τις μετοχές.

Το σταδιακό άνοιγμα της ελληνικής οικονομίας (λιανικό εμπόριο, εστίαση, τουρισμός, μεταφορές) ουσιαστικά ευνοεί άμεσα το σύνολο της οικονομίας όσο και συγκεκριμένες εισηγμένες (Jumbo, Aegean, Autohellas κά) που σχετίζονται μ’ αυτούς τους κλάδους.

Τέλος το μείγμα των φορολογικών μέτρων που εξήγγειλε ο κ. Σταϊκούρας την προηγούμενη Πέμπτη, εκτιμάται από τους χρηματιστηριακούς αναλυτές, ότι μπορεί να δώσει ώθηση μέχρι και 10% επί των κερδών των εισηγμένων στο χρηματιστήριο.

Πηγή