Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εγκαταλείψει τις αρνητικές πρακτικές και να οικοδομήσει μια καλή σχέση με τη Βρετανία, που θα βασίζεται στην ισότητα δήλωσε ο κορυφαίος διαπραγματευτής της Βρετανίας για το Brexit, Ντέιβιντ Φροστ, την Κυριακή, υποσχόμενος να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας.

Γράφοντας στη Sunday Telegraph, ο κ. Φροστ υπερασπίστηκε και πάλι τη μονομερή κίνηση της Βρετανίας για την εξομάλυνση του εμπορίου μετά το Brexit μεταξύ της Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, για την οποία η ΕΕ έχει υποσχεθεί να κινηθεί νομικά για παραβίαση των όρων της συμφωνίας.

Από τότε που η Βρετανία αποχώρησε από την ΕΕ πέρυσι, οι σχέσεις μεταξύ τους έχουν επιδεινωθεί, με αμφότερες τις πλευρές να κατηγορούν την άλλη για κακή πίστη σε σχέση με μέρος της εμπορικής τους συμφωνίας που καλύπτει τις μεταφορές αγαθών στη Βόρεια Ιρλανδία.

Ο κ. Φροστ, ο οποίος οδήγησε τις διαπραγματεύσεις της Βρετανίας για την εξασφάλιση εμπορικής συμφωνίας με το μπλοκ, διορίστηκε υπουργός και επκεφαλής διαπραγματευτής του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για μελλοντικές συνομιλίες με την ΕΕ νωρίτερα αυτό το έτος και φαίνεται ότι θα ακολουθήσει μια πιο σταθεροποιητική προσέγγιση.

«Ελπίζω ότι θα σταματήσουν να μας επιβουλεύονται για την αποχώρησή μας, και αντ ‘αυτού να οικοδομήσουμε μια φιλική σχέση, μεταξύ κυρίαρχων ίσων», έγραψε σε ένα κομμάτι του άρθρου του.

«Πάνω σε αυτό θα εργαστώ, ενεργώντας εποικοδομητικά όταν μπορούμε, υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντά μας όταν πρέπει – ως κυρίαρχη χώρα με πλήρη έλεγχο της μοίρας μας.»

Υπεράσπισε και πάλι την παράταση της βρετανικής κυβέρνησης για μια περίοδο χάριτος για ελέγχους ορισμένων προϊόντων διατροφής που εισήγαγαν οι λιανοπωλητές στη Βόρεια Ιρλανδία ως «νόμιμη και συνεπής με την προοδευτική και καλή πίστη εφαρμογή» ενός μέρους της εμπορικής συμφωνίας μετά το Brexit που ονομάζεται Βόρεια Ιρλανδία πρωτόκολλο.

Αλλά πρόσθεσε: «Χωρίς αυτές τις απειλές, μπορούμε να συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας με την ΕΕ για να επιλύσουμε εποικοδομητικά τις δυσκολίες που προκύπτουν από το πρωτόκολλο – και στοχεύουμε να το πράξουμε».

Το μέλλον της Βόρειας Ιρλανδίας αμφισβητήθηκε έντονα κατά τις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Το Λονδίνο τελικά συμφώνησε να αφήσει την βρετανική επαρχία ευθυγραμμισμένη με την ενιαία αγορά αγαθών της ΕΕ για να αποφύγει τα σκληρά σύνορα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας, φοβούμενη ότι θα μπορούσε να είναι επιζήμια για την ειρηνευτική συμφωνία του 1998 (σ.σ. Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής) που έληξε δεκαετίες συγκρούσεων στην επαρχία.

Αυτό απαιτούσε ελέγχους για ορισμένα είδη που έφτασαν στη Βόρεια Ιρλανδία από αλλού στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατά τις επιχειρήσεις επέφερε δυσκολίες στις προμήθειες. Για να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα, η βρετανική κυβέρνηση επέκτεινε την περίοδο χάριτος για ορισμένους ελέγχους έως την 1η Οκτωβρίου.

Η ΕΕ αμφισβητεί ότι η παράταση της περιόδου χάριτος ήταν ευθυγραμμισμένη με τη συμφωνία, λέγοντας ότι το Λονδίνο πρέπει να τιμήσει αυτό που υπέγραψε. Υποσχέθηκε να λάβει νομική δράση με μια λεγόμενη «διαδικασία παράβασης» κατά της Βρετανίας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters

Πηγή