Η Γαλλία δίνει στον εαυτό της περιθώριο «έως το καλοκαίρι» για να πείσει τον νεοεκλεγέντα Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να στηρίξει την υιοθέτηση ενός διεθνούς φόρου για τις μεγάλες επιχειρήσεις του Διαδικτύου, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ.

«Δίνουμε στον εαυτό μας περιθώριο έως το καλοκαίρι του 2021 για να πείσουμε τον νέο Αμερικανό εταίρο μας, την κυβέρνηση Μπάιντεν, να προσυπογράψει αυτή τη φορολόγηση και τους όρους που θα καθοριστούν στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ, διαφορετικά θα πρέπει να επιστρέψουμε σε μια ευρωπαϊκή λύση», δήλωσε ο ίδιος σε δημοσιογράφους.

«Όλοι μπορούν να δουν ότι χάρη σε αυτήν την κρίση οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι κολοσσοί του Διαδικτύου, αυτοί που άντλησαν τα μεγαλύτερα κέρδη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου της κρίσης, το οποίο καθιστά ακόμα πιο απαραίτητη, ακόμα πιο δίκαιη, την εφαρμογή μιας ‘ψηφιακής’ φορολόγησης στο επίπεδο του ΟΟΣΑ, τους επόμενους μήνες», πρόσθεσε.

Η Γαλλία εισήγαγε τον Ιούλιο του 2019 έναν φόρο επί του κύκλου εργασιών των εταιριών Gafa (Google, Amazon, Facebook, Apple) που εισέφερε πάνω από 400 εκατ. ευρώ.

Διαπραγματεύσεις

Παράλληλα, διεξήχθησαν διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του Οργανισμού Οικονoμικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την επίτευξη μιας συμφωνίας για τη θέσπιση ενός τέτοιου φόρου σε διεθνές επίπεδο και σύμφωνα με τους κανόνες που είναι αποδεκτοί από όλες τις χώρες.

Η κυβέρνηση του απερχομένου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που ήταν αντίθετη στη φορολόγηση των αμερικανικών κολοσσών, οδήγησε σε αποτυχία τις διαπραγματεύσεις και απείλησε τη Γαλλία με αντίποινα με τη μορφή πρόσθετων τελωνειακών δασμών σε εμβληματικά γαλλικά προϊόντα, όπως η σαμπάνια. Την Πέμπτη, ανακοίνωσε τελικά την αναστολή, προς το παρόν, της εφαρμογής τους.

Ο Μπρουνό Λεμέρ επανέλαβε σήμερα ότι η εφαρμογή ενός τέτοιου διεθνούς συστήματος φορολόγησης, με στόχο την αποκατάσταση «ισότιμων συνθηκών ανταγωνισμού», αποτελεί μία από τις προτεραιότητές του από τον διορισμό του το 2017.

Η ενημέρωση του Γάλλου υπουργού έγινε την ώρα που πρόκειται να τεθούν σε ισχύ οι αμερικανικοί δασμοί σε ευρωπαϊκά προϊόντα, σε σχέση με μια άλλη διαμάχη που αφορά την παροχή κρατικής βοήθειας στις Airbus και Boeing.

Πηγές: ΑΜΠE, AFP

Πηγή