Αίσιες εξελίξεις στο θέμα της ανάπλασης της ΔΕΘ προοιωνίστηκε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo Α.Ε., Τάσος Τζήκας, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στην επετειακή εκδήλωση για τα δέκα χρόνια από τη συνένωση των δυο – στο παρελθόν – εταιρειών του εθνικού εκθεσιακού φορέα  σε μία, τη ΔΕΘ-Helexpo Α.Ε.

Τονίζοντας ότι υπάρχει πια απόλυτη συναίνεση των φορέων της πόλης στο χρηματοδοτικό μοντέλο που προτείνει η εταιρεία για την ανάπλαση, για το οποίο – όπως διευκρίνισε – κάποιοι κάνουν παρατηρήσεις και θέτουν κάποια θέματα “αλλά το πλαίσιο είναι ενιαίο”, ο κ.Τζήκας τόνισε ότι “σήμερα βρισκόμαστε λίγο προ των πυλών για να εγκριθεί το χρηματοδοτικό μοντέλο της ανάπλασης της ΔΕΘ”.

Κατά τον ίδιο, επίσης, η συνένωση των δύο εταιρειών το 2013 είχε τρία βασικά προτερήματα: τη συνένωση του ανθρώπινου δυναμικού των δύο εταιρειών, ότι από το 2013 την πλειοψηφία στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΘ-Helexpo AE έχει πλέον η πόλη, με τους εκπροσώπους της να αποτελούν εννέα στα 13 μέλη του δ.σ., και την απόφαση για τον σχεδιασμό ενός νέου εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου.

Τα επόμενα χρόνια αυτή η συνένωση δυνάμεων του 2013 θα δημιουργήσει ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα, που θα κάνει την πόλη πιο ελκυστική για τους πολίτες της και τα παιδιά της και πιο ανταγωνιστική απέναντι στον ανταγωνισμό από αντίστοιχες πόλεις, προέβλεψε ο κ.Τζήκας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), Στάθης Κωνσταντινίδης, επισήμανε ότι σήμερα “η ΔΕΘ φωνάζει για την ικανοποίηση του αιτήματος της ανάπλασης, το οποίο έχει αποδεχτεί ρητά η Κυβέρνηση και αποτελεί ευθύνη μας να το θέσουμε σε τροχιά υλοποίησης κατά την τρέχουσα θητεία”, ενώ σε βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό του ο υπουργός Εργασίας και πρώην υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, απέδωσε εύσημα στη διοίκηση του εθνικού εκθεσιακού φορέα και δήλωσε περήφανος που κατά τη θητεία του στο υπουργείο Ανάπτυξης πραγματοποιήθηκε ΔΕΘ με τιμώμενη χώρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αλλά και που “ξεκόλλησε” η διαδικασία για τη νέα ΔΕΘ (σ.σ. ανάπλαση).
«ΝΑΙ» στην ανάπλαση δήλωσε από το βήμα της εκδήλωσης και ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, τονίζοντας ότι “δεν πρέπει μετά από δέκα χρόνια να δώσουμε τη δυνατότητα η ανάπλαση της ΔΕΘ να είναι ακόμα ένα θέμα διαίρεσης, αλλά ισχυρής ενότητας” και ότι “η Έκθεση είναι σαφές ότι πρέπει να μείνει – όχι λόγω της ιστορίας, αλλά πολλών άλλων θεμάτων – συνδεδεμένη με το κέντρο του αστικού ιστού της πόλης αλλά αυτό θα πρέπει να συνδεθεί με λίγο έως πολύ περισσότερο πράσινο στο σχέδιο που βλέπουμε. Ναι στην Έκθεση, ναι στη νέα της εποχή αλλά η πόλη χρειάζεται να συνδεθεί με τη βιωσιμότητα της πόλης, με περισσότερο πράσινο”.

 Μείωση των ζημιών

“Ξυπνήσαμε ένα γίγαντα που κοιμόταν” τόνισε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Κυριάκος Ποζρικίδης, γνωστοποιώντας επίσης πως το 2023 εκτιμάται πως ο τζίρος της εταιρείας θα αγγίξει τα 15 εκατ. ευρώ και περαιτέρω για το 2024 αναμένεται “ρεκόρ εικοσαετίας σε τζίρο και λειτουργική κερδοφορία”.  Όπως επισήμανε, επίσης, μετά την ενοποίηση η ενιαία διοίκηση κατόρθωσε να μειώσει τις συσσωρευμένες ζημίες της εταιρείας κατά 16 εκατ. ευρώ, από τα 17,9 εκατ. ευρώ που ήταν και σήμερα η ΔΕΘ-Helexpo είναι ένα διαμάντι, που δεν χρωστάει σε κανέναν.

Ο γενικός διευθυντής της ΔΕΘ-Helexpo A.E., Αλέξης Τσαξιρλής, υπογράμμισε από την πλευρά του ότι τα τελευταία χρόνια προστέθηκαν νέες διοργανώσεις στο εκθεσιακό πρόγραμμα της ΔΕΘ, όπως η Freskon, η Beyond και οι εκθέσεις κυκλικής οικονομίας και ενέργειας. Κατά μέσο όρο το εκθεσιακό κέντρο της ΔΕΘ, που πριν την ενοποίηση λειτουργούσε 60-80 ημέρες ετησίως, σήμερα λειτουργεί πάνω από 300, φιλοξενώντας περίπου 30 εκθεσιακά γεγονότα ετησίως, εκ των οποίων τα 18 είναι Εκθέσεις της ΔΕΘ.

Πηγή