Νέο πακέτο βοήθειας ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ για την επιτάχυνση του εμβολιασμού κατά της COVID-19 στην Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Λευκορωσία, τη Γεωργία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία, ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, με το εν λόγω πακέτο βοήθειας, η συνολική βοήθεια της ΕΕ προς τις χώρες εταίρους και συγκεκριμένα τις έξι χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης (Αρμενία, Αζερπαϊτζάν, Λευκορωσία, Γεωργία, Μολδαβία και Ουκρανία), αυξάνεται από 40 εκατομμύρια ευρώ σε 75 εκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων COVID-19 και την επιτάχυνση των εκστρατειών εμβολιασμού.

Με αυτό το νέο πακέτο, η ΕΕ επιδιώκει να αυξήσει σημαντικά την πρόσβαση στα εμβόλια στην περιοχή της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης εν μέσω της παγκόσμιας έλλειψης εμβολίων, διευκολύνοντας την κατανομή από τα κράτη μέλη της ΕΕ και επιστρέφοντας το κόστος. Αυτή η βοήθεια συμπληρώνει τη στήριξη της ΕΕ στην πρωτοβουλία COVAX, την παγκόσμια διευκόλυνση για τη διασφάλιση δίκαιης και καθολικής πρόσβασης στα εμβόλια COVID-19, και την προσπάθεια για μια δίκαιη και διαφανή διανομή των εμβολίων στις χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης.

Η υποστήριξη της ΕΕ με το πρώτο πακέτο βοήθειας, ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ, που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περιελάμβανε εκπαίδευση διαχειριστών υγείας και ιατρικού προσωπικού που συμμετείχαν στην εκστρατεία εμβολιασμού, βασική υλικοτεχνική υποστήριξη για την παράδοση και το χειρισμό των εμβολίων και προμηθειών, δεδομένα εμβολιασμού και παρακολούθηση της ασφάλειας, επικοινωνία και συμμετοχή της κοινότητας, καθώς και υποστήριξη για την ανάπτυξη του Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID.

Ο Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Όλιβερ Βάρχελι δήλωσε: «Η ΕΕ είναι αποφασισμένη να υποστηρίξει τους ανατολικούς γείτονές μας να επιταχύνουν τον εμβολιασμό, καθώς αυτό θα είναι καθοριστικό για τον τερματισμό της πανδημίας και την έναρξη της κοινωνικοοικονομικής ανάκαμψης της περιοχής».

Σημειώνεται ότι η βοήθεια που εγκρίθηκε σήμερα, αποτελεί μέρος της παγκόσμιας αντιμετώπισης της COVID-19 της Team Europe και βασίζεται στις κοινές προσπάθειες με τα κράτη-μέλη και τη συνεργασία της ΕΕ με τον ΠΟΥ. Η Team Europe είναι ένας από τους κορυφαίους χορηγούς του μηχανισμού COVAX με περίπου 3 δισεκατομμύρια. Ο μηχανισμός COVAX, παραμένει ο βασικός παγκόσμιος φορέας για τη διασφάλιση δίκαιης πρόσβασης στα εμβόλια κατά της COVID-19 και της διεθνούς αλληλεγγύης εμβολίων. Για να συμπληρώσει τις προσπάθειες του COVAX, η Team Europe στοχεύει να δωρίσει τουλάχιστον 200 εκατομμύρια δόσεις σε χώρες εταίρους πριν από το τέλος του έτους. Η πλειοψηφία αναμένεται να παραδοθεί μέσω του COVAX.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Πηγή