Από την έντυπη έκδοση

Ενδιαφέρον καταγράφεται για συμμετοχή στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες από κύκλους της εισηγμένης. Όπως τονίζεται, μέσω ναυτιλιακής, συμφερόντων του κ. Μαρινάκη, εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία, γίνεται η είσοδος στο μετοχολόγιο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής με μονοψήφιο ποσοστό, κάτω από 5%.

Μάλιστα, οι εν λόγω μετοχές προέρχονται από το placement που πραγματοποιεί ο βασικός μέτοχος της εισηγμένης Γιώργος Περιστέρης, με premium στην τιμή των 13 ευρώ ανά μετοχή. 

Υπενθυμίζεται ότι από το placement ο κ. Περιστέρης διασφαλίζει έσοδα, από τα οποία χρηματοδοτεί την ενίσχυση της θέσης του στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μετά την αποχώρηση της Reggeborgh. Παράλληλα, όπως αναφέρεται, σε κάθε περίπτωση το ποσοστό του κ. Περιστέρη και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αθροιστικά θα είναι της τάξης του 50%. Σε ό,τι αφορά τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, το ποσοστό του κ. Περιστέρη ανέρχεται στο 27% και αναμένεται να πλησιάσει τα επίπεδα του 32%.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες από στελέχη της αγοράς, ο κ. Μαρινάκης  μετά την κίνηση πλήρους αποεπένδυσης της Reggeborgh Invest ήταν στους πιθανούς επενδυτές και για τη ΓΕΚ Τέρνα, όπου με κινήσεις αυξάνει τα ποσοστά του ο πρόεδρος και ιδρυτής της εταιρείας Γ. Περιστέρης. Να σημειωθεί, επίσης, ότι το family office της M. Λάτση (Latsco Hellenic Holdings) απέκτησε το 7,6% του μετοχικού κεφαλαίου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με «πακέτο» που μεταβιβάστηκε μέσω του Χ.Α. στην τιμή των 11,20 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή συνολικής αξίας 88 εκατ. ευρώ. Σήμερα, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή διαθέτει περισσότερα από 1.800 MW σε λειτουργία, υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή σε Ελλάδα, ΗΠΑ, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. 

Συγκεκριμένα, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της σε Ελλάδα και εξωτερικό ανέρχεται σε 1.373 MW, ενώ διαθέτει, επίσης, υπό κατασκευή ή έτοιμες προς κατασκευή εγκαταστάσεις ΑΠΕ συνολικής ισχύος 430 MW στην Ελλάδα. Επίσης, η εταιρεία αναπτύσσει επιπλέον έργα συνολικής ισχύος 1.200 MW στην Ελλάδα, τα οποία θα είναι έτοιμα προς κατασκευή μέσα στην επόμενη περίοδο και θα επιτρέψουν την επίτευξη του στόχου των 3.000 MW μέχρι το 2025.

Γ. Αλεξ.

Πηγή