Οι αυξήσεις των τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκαν τον Ιούλιο, ακόμη και αν παρέμειναν σε υψηλό 13 ετών σε ετήσια βάση. Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην οικονομία των ΗΠΑ ενισχύθηκε κατά 5,4%, αμετάβλητος σε σχέση με τον Ιούλιο του 2020 και έναντι προβλέψεων των αναλυτών.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,5% τον περασμένο μήνα μετά από άνοδο 0,9% τον Ιούνιο, ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Εργασίας. Κατά τους 12 μήνες έως τον Ιούλιο, ο ΔΤΚ σημείωσε αύξηση 5,4%. Η πτώση του μηνιαίου ρυθμού πληθωρισμού ήταν η μεγαλύτερη σε 15 μήνες.

Τα κέρδη τιμών για μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και φορτηγά, τα οποία αντιπροσώπευαν το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες, αυξήθηκαν κατά 0,2%, απότομη πτώση από την αύξηση 10,5%τον προηγούμενο μήνα και οι τιμές των αεροπορικών ναύλων μειώθηκαν επίσης κατά 0,1%. Ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε με ρυθμό 0,3% σε σχέση με ένα μήνα πριν και 4,3% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2020, κινούμενος πολύ χαμηλότερα από το +0,9% του Ιουνίου αλλά ελαφρώς καλύτερα έναντι και των εκτιμήσεων στο +0,4%.

Η οικονομική ανάπτυξη, βάσει ΑΕΠ, αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 6,5% το δεύτερο τρίμηνο, καθώς οι Αμερικανοί επέστρεψαν σε δραστηριότητες τις οποίες είχαν εμποδίσει τα μέτρα απέναντι στην πανδημία.

Τα δεδομένα θα μπορούσαν να παρέχουν κάποια υποστήριξη στους αξιωματούχους της Fed που έχουν επανειλημμένα πει ότι η τρέχουσα έκρηξη του πληθωρισμού είναι προσωρινή και πιθανόν να αποδυναμωθεί.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters

Πηγή