Για πέμπτο συνεχόμενο μήνα επιβραδύνθηκε τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός στην Ισπανία.

Αναλυτικά, ο γενικός πληθωρισμός στην Ισπανία σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 5,8% έναντι 6,8% τον Νοέμβριο.

Σε εθνικό επίπεδο ο -εναρμονισμένος με τις τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης πληθωρισμός- διαμορφώθηκε στο 5,6% έναντι 6,7% στον Νοέμβριo. Σε μηνιαίο επίπεδο καταγράφηκε πληθωρισμός 0,1% έναντι αποπληθωρισμού 0,3% τον Νοέμβριο.

Η επιβράδυνση οφείλεται στη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας και καυσίμων.

Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει περισσότερο από 5 ποσοστιαίες μονάδες από τότε που έφθασε στο επίπεδο-ρεκόρ του 10,7% τον Ιούλιο. Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος αφαιρεί τις ασταθείς τιμές των φρέσκων τροφίμων και της ενέργειας, επιταχύνθηκε τον Δεκέμβριο, «αγγίζοντας» το 6,9% σε ετήσια βάση. Είναι επίσης υψηλότερος από το 6,3% που καταγράφηκε τον Νοέμβριο.

Η επιβράδυνση του πληθωρισμού που καταγράφεται στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης θεωρείται ενδεικτική της κατάστασης για τις υπόλοιπες οικονομίες, με τη Γερμανία και την Ιταλία να προβλέπουν επίσης επιβράδυνση.

Τα στοιχεία για την οικονομία της Ευρωζώνης αναμένονται να δείξουν υποχώρηση του πληθωρισμού σε μονοψήφιο ποσοστό, γεγονός που θα βοηθήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αποφασίσει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων.

Παρά την πρόσφατη επιβράδυνση, ο πληθωρισμός θα μπορούσε να παραμείνει υψηλός και το επόμενο έτος και να επιστρέψει στον στόχο του 2% το 2025, προειδοποίησε η Τράπεζα της Ισπανίας νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Η κεντρική τράπεζα αναμένει πληθωρισμός 4,9% και 3,6% το 2023 και το 2024, αντίστοιχα.

naftemporiki.gr

Πηγή