Ανεβαίνει ο απολογισμός των νεκρών μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την Δευτέρα την Ιαπωνία.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμο, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 48, όπως επιβεβαίωσε το αρχηγείο καταστροφών στην νομαρχία Ισικάουα, η οποία ήταν το επίκεντρο του μεγάλου σεισμού των 7,6 Ρίχτερ.

Ο σεισμός μεγέθους 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας κοντά στη χερσόνησο Νότι στην επαρχία Ισικάουα, προκαλώντας την πρώτη μεγάλη προειδοποίηση για τσουνάμι στην χώρα μετά τον σεισμό και το τσουνάμι του Μαρτίου 2011 που είχε περίπου 18.500 νεκρούς ή αγνοούμενους στα βορειοανατολικά.

Το επίπεδο κινδύνου τσουνάμι κατόπιν μειώθηκε και όλες οι προειδοποιήσεις ανακοινώθηκε εντέλει από την ιαπωνική μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία (JMA) πως αίρονται στις 10:00 (στις 03:00 ώρα Ελλάδας).

Ο νομός Ισικάουα επλήγη από 155 σεισμικές δονήσεις από χθες στις 16:00 ως σήμερα στις 09:00 (02:00 ώρα Ελλάδας). Οι περισσότερες είχαν μέγεθος μεγαλύτερο από τους 3,0 βαθμούς.

Ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες διάσωσης, οι οποίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες κυρίως στην περιοχή που αποτέλεσε το επίκεντρο του σεισμού.

Ιαπωνία: Η στιγμή που ο σεισμός «χτυπάει» την Ισικάουα (βίντεο)

Μιλώντας την Τρίτη, ο πρωθυπουργός της χώρας Φουμίο Κισίντα είπε ότι έχουν επιβεβαιωθεί «εκτεταμένες ζημιές» με τον σεισμό να γκρεμίζει κτίρια και να πυροδοτεί πυρκαγιές.

Η Ιαπωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια «μάχη ενάντια στον χρόνο» για τη διάσωση των πληγέντων, δήλωσε, κάνοντας λόγο για «πολλά θύματα».

«Επιβεβαιώθηκαν πολύ μεγάλες ζημιές» καθώς και «πολυάριθμα θύματα», αφού «κτίρια κατέρρευσαν και (εκδηλώθηκαν) πυρκαγιές», δήλωσε ο Κισίντα. «Θα χρειαστεί να αποδυθούμε σε κούρσα με τον χρόνο» για να σωθούν ζωές, πρόσθεσε. «Πρέπει να τους σώσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ειδικά αυτούς που έχουν παγιδευτεί κάτω από κατασκευές που έχουν καταρρεύσει».

Περίπου 1.000 μέλη του στρατού της Ιαπωνίας, πάνω από 2.000 πυροσβέστες και περίπου 630 αστυνομικοί συμμετέχουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στις σεισμόπληκτες περιοχές, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κισίντα.

Πηγή