Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την εβδομάδα στις 898,63 μονάδες με ημερήσια υποχώρηση (-0,74%). Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 99,6 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 25 εκατ. ευρώ προέρχονταν από τα προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών της ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Η εβδομαδιαία μεταβολή ήταν μόλις 0,78% και η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών της εβδομάδας που μας πέρασε ήταν 81,5 εκατ. ευρώ λόγω των πακέτων συναλλαγών.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά -0,82% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε οριακά. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Τηλεπικοινωνιών (1,3%) και Τεχνολογίας (0,22%) και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι Υγείας (-4,37%), Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (-2,07%), Εμπορίου (-1,75%), Κατασκευών-Υλικών (-1,73%).

Η κίνηση των μετοχών

Η σημερινή συνεδρίαση κινήθηκε σε διαχειριστικό επίπεδο των προηγούμενων υπεραξιών. Ειδήσεις για την οικονομία και από τις εισηγμένες δεν υπήρχαν πολλές και έτσι οι επενδυτές (ιδιώτες κυρίως) αναλώθηκαν σε trading και σε αποκόμιση κερδών. Αδύναμη η σημερινή συνεδρίαση για τις τραπεζικές μετοχές, με πτώση σε Alpha Bank και ΕΤΕ και έντονη μεταβλητότητα στη μετοχή της Eurobank. Από τα υπόλοιπα blue chips, μόνο η μετοχή του ΟΤΕ ξεκίνησε την συνεδρίαση και την έκλεισε ανοδικά ενώ ο ΟΠΑΠ αν και ξεκίνησε με άνοδο πέρασε μετά τα μισά της συνεδρίασης σε αρνητική μεταβολή. Ανοδικά συνέχισε και σήμερα η μετοχή της ΕΥΔΑΠ που έχει καταγράψει μεγάλο ράλι μέσα στον Απρίλιο. Την ΕΥΔΑΠ ακολούθησε σε άνοδο και η μετοχή της ΕΥΑΘ από την μεσαία κεφαλαιοποίηση. Η ΓΕΚΤΕΡΝΑ υποχώρησε εκ νέου αλλά έχοντας πραγματοποιήσει  δύο μεγάλα πακέτα προσυμφωνημένων συναλλαγών (περίπου 25 εκατ. ευρώ) στο 11,2 μέσα στη συνεδρίαση. Πτωτικά και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Διορθωτικά κινήθηκε η μετοχή της Motor Oil αλλά, έκπληξη αυτό, είχε μία καλή συνεδρίαση η μετοχή των ΕΛΠΕ που προφανέστατα είχε μείνει πίσω στην άνοδο. Τέλος, πτωτικά κινήθηκαν και οι Coca Cola HBC, και η Titan International που δεν άντεξε πάνω από τα 17 ευρώ.

Ξένες Αγορές

Αντίθετα με την υποτονική ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, οι δείκτες στις αμερικανικές αγορές είναι σε νέα ιστορικά υψηλά (o Dow Jones έχει ξεπεράσει τις 34.200 μονάδες, ο S&P τις 4.200 μονάδες), ο βρετανικός FTSE 100 υπερέβη τις 7.000 μονάδες και ο γερμανικός DAX κινείται πολύ πάνω από τις 15.300 μονάδες

Πηγή