Τα τελευταία lockdown και οι αυστηροί περιορισμοί που έχουν επιβάλλει αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν οδηγήσει στην διατήρηση μιας τάσης που μας σύστησε η πανδημία και η αβεβαιότητα που περιβάλλει την υγειονομική κρίση, την αύξηση των καταθέσεων.

Οι αποταμιεύσεις αυτές του ιδιωτικού τομέα είναι έτοιμες  να τροφοδοτήσουν την ανάκαμψη της οικονομίας μόλις εμβολιαστεί σημαντικό μέρος του πληθυσμού, σημειώνει το Bloomberg.

Τα νοικοκυριά της Ευρωζώνης ξεκίνησαν να αποταμιεύουν σημαντικά ποσά κατά το lockdown της άνοιξης, όταν και έπαυσε μεγάλο μέρος της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Με την έλευση του δεύτερου κύματος των lockdown, τα νοικοκυριά διαθέτουν πλέον περίπου 500 δισεκατομμύρια ευρώ (615 δισεκατομμύρια δολάρια) σε κεφάλαια που διαφορετικά θα είχαν δαπανηθεί σε εστιατόρια, ψώνια και ταξίδια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Allianz.

Αυτό που θα συμβεί στην πορεία εξαρτάται από το κατά πόσο θα μπορέσουν οι κυβερνήσεις να ελέγξουν την ανεργία, και κατά πόσο το τραύμα που έχει προκαλέσει η πανδημία μπορεί να μετατραπεί σε αισιοδοξία. Αν και οι αποταμιεύσεις κατανέμονται άνισα, οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι μόλις δοθεί η ευκαιρία στους καταναλωτές να ξοδέψουν θα το κάνουν, όπως άλλωστε φάνηκε το καλοκαίρι.

Οι αποταμιεύσεις αναμένεται «να αρχίσουν να μειώνονται από το δεύτερο τρίμηνο του 2021», δήλωσε ο Φλοριάν Χενς , οικονομολόγος στο Berenberg.  

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz Λουντοβίκ Σουμπράν εκτιμάει από την πλευρά του ότι η «απελευθέρωση» των καταθέσεων που έχουν εξοικονομηθεί αυτή την περίοδο θα μπορούσε να προσθέσει 1 ποσοστιαία μονάδα στο για το 2021, με βάση  το 25% του ποσού  που δαπανήθηκε.

Οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Bloomberg βλέπουν σήμερα την οικονομία της Ευωζώνης να επεκτείνεται 4,6% φέτος μετά από μια ιστορική συρρίκνωση 7,4% το 2020. Η Bloomberg Economics προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 4,8%.

Κατά 3,1 δισ. αύξησε τις ελληνικές καταθέσεις η πανδημία το Νοέμβριο

Στην Ελλάδα, και σύμφωνα με την ΤτΕ,η αύξηση των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα ανήλθε στα 3,156 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο. Έτσι οι συνολικές καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων άγγιξαν τα 158,7 δισ. ευρώ το Νοέμβριο από 155,6 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα που όταν και πάλι είχαν καταγράψει αύξηση κατά 2,5 δισ. ευρώ.  Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε από από 11,6% τον προηγούμενο μήνα σε 14,0% τον Νοέμβριο.

Αναλυτικότερα, αύξηση κατά 1.871 εκατ. ευρώ παρουσίασαν το Νοέμβριο οι καταθέσεις των επιχειρήσεων, έναντι αύξησης κατά 968 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 45,1% από 36,1% τον προηγούμενο μήνα.

Οι καταθέσεις των MXE αυξήθηκαν κατά 2.334 εκατ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 143 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μειώθηκαν κατά 463 εκατ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 825 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Αύξηση κατά 1.285 εκατ. ευρώ παρουσίασαν το Νοέμβριο οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, έναντι αύξησης κατά 1.558 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 7,3% από 6,3% τον προηγούμενο μήνα.

naftemporiki.gr

Πηγή