ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
ΕΘΝ. ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ 105 – 71306 – ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΤΗΛ. : 2810223997 – 2810224595
e-mail: [email protected]

ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΛ. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΜΕΣΣΑΡΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛ. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Προς
-Υπουργό Οικονομικών
κ. Χρήστο Σταϊκούρα
-Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών
κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη
-Υφυπουργό Οικονομικών
κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο
– Διοικητή ΑΑΔΕ
κ. Γεώργιο Πιτσιλή

Κύριοι Υπουργοί – κύριε Διοικητά,

Οι Λογιστές – Φοροτεχνικοί δεν υποδέχονται με τυμπανοκρουσίες την παράταση λίγων ημερών (έως 10/9) της ημερομηνίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, αντίθετα τη θεωρούν εμπαιγμό, ενώ θλιβερό είναι το γεγονός ότι δεν δύναται αντίστοιχα παράταση στο δικαίωμα έκπτωσης στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου (παραμένει 27/8).

Από το ξεκίνημα της πανδημίας οι Λογιστές – Φοροτεχνικοί κλήθηκαν να αναλάβουν το σύνολο των δηλωτικών υποχρεώσεων, αντιμέτωποι με ασφυκτικές προθεσμίες, ασάφειες, συνεχείς τροποποιήσεις και τεχνικές αδυναμίες των πληροφοριακών συστημάτων.

Σε αυτό τον άνισο αγώνα επέδειξαν αξιοθαύμαστη υπευθυνότητα και τεράστια βιολογικά και ψυχικά αποθέματα, προκειμένου να στηριχθεί το σύνολο των Ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Στον αντίποδα αυτών και εν μέσω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν λόγω πανδημίας, η πολιτική ηγεσία συνεχίζει να θέτει ασφυκτικές προθεσμίες για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, ενώ παράλληλα, αρνείται πεισματικά να παρατείνει τις δηλωτικές υποχρεώσεις σε περιπτώσεις ασθένειας, θανάτου, εγκυμοσύνης λογιστή/στριας.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι με σημαντική καθυστέρηση και συγκεκριμένα στις 7 Ιουλίου, αναρτήθηκαν τα ποσά των αναστολών, αποζημιώσεων, βεβαιώσεων από το Δημόσιο και σημειώνοντας ότι από το συνταγματικό δικαίωμα όλων των εργαζόμενων που είναι η καλοκαιρινή άδεια, δεν μπορεί να εξαιρεθεί ο λογιστικός κλάδος, επαναφέρουμε το αυτονόητο και ρεαλιστικό αίτημα για:

• Μετάθεση της ημερομηνίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως 30 Σεπτεμβρίου, με δυνατότητα έκπτωσης στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου.

Παράλληλα προκειμένου να σταματήσει οριστικά ο τραγέλαφος των αιτημάτων παρατάσεων που ικανοποιούνται μερικώς την τελευταία στιγμή και στερούν κάθε δυνατότητα προγραμματισμού, είναι επιβεβλημένη η νομοθέτηση μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου από την έναρξη παραγωγικής λειτουργίας του συστήματος, έως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων. Τέλος, σας καλούμε σε έναν ειλικρινή διάλογο για να επιλυθούν συνολικά τα θέματα υγείας λογιστή/στριας, που κρίνονται υψίστης σημασίας για τον κλάδο.

Οι άμεσες ενέργειές σας είναι επιβεβλημένες.

Με εκτίμηση

Καρτέρης Σ., Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Περ. Τμ. Αν. Κρήτης
Χριστοφοράκης Δ., Πρόεδρος της Ένωσης Φορ. Ελ. Επαγγελματιών Ηρακλείου
Φανουράκης Αν., Πρόεδρος Συλλόγου Οικ. Ελ. Επαγγελματιών Ηρακλείου
Κουγιουμουτζής Ζ., Πρόεδρος Συλλόγου Λογιστών Μεσσαράς
Ανδρουλιδάκης Ν., Πρόεδρος Συλλόγου Λογ. Φορ. Ελ. Επαγγελματιών Λασιθίου

Πηγή