Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Χατζηλίδη
ghatzil@naftemporiki.gr

Αξιοσημείωτες αντοχές εν μέσω πανδημίας δείχνει η εξοχική κατοικία στη Χαλκιδική, καθώς παρά τη σημαντική πτώση των αγοραπωλησιών λόγω των περιορισμένων που έχει φέρει η Covid-19, οι τιμές διατηρούνται στα επίπεδα του 2019, στα υψηλότερα δηλαδή της τελευταίας δεκαετίας.

Και τούτο διότι, όπως λένε παράγοντες της αγοράς ακινήτων της περιοχής, το ενδιαφέρον, που κατά κύριο λόγο προέρχεται από το εξωτερικό, παραμένει μεγάλο για το μεγαλύτερο τουριστικό θέρετρο της Βόρειας Ελλάδας, αλλά δεν μπορεί να μεταφραστεί σε πράξεις αγοράς λόγω της απαγόρευσης των μετακινήσεων.

Ουσιαστικά, το ενδιαφέρον αυτό, που εκφράζεται τόσο διαδικτυακά όσο και τηλεφωνικά, εμπεδώνει στους ιδιοκτήτες την αίσθηση ότι το πάγωμα των πράξεων αγοράς είναι εντελώς συγκυριακό, καθώς αποδίδεται εξ ολοκλήρου στην πανδημία, με αποτέλεσμα να μη ρίχνουν τις απαιτήσεις τους.

Έτσι, η πτώση κατά 30%-40% στις αγοραπωλησίες τον τελευταίο χρόνο δεν έχει, ούτε προβλέπεται να έχει επίδραση στις τιμές. «Στην πραγματικότητα η κρίση του κορονοϊού ανέκοψε την ανοδική πορεία που είχε αρχίσει να διαγράφεται από το 2019.

Οι προσδοκίες των ιδιοκτητών, όμως, για τη μετά Covid-19 περίοδο παραμένουν υψηλές και γι’ αυτό οι τιμές συγκρατούνται σε υψηλά επίπεδα», δηλώνει στη «Ν» ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Χαλκιδικής Κωνσταντίνος Καρούλης.

Το ενδιαφέρον αυτόν τον καιρό εκδηλώνεται πρωτίστως από Βαλκάνιους (Βούλγαρους και Σέρβους), Ρώσους, αλλά και επενδυτές προερχόμενους από τη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη (Γερμανία, Αγγλία, Πολωνία, ακόμα και Σουηδία), οι οποίοι, αφού κάνουν τις πρώτες αναζητήσεις τους μέσω ίντερνετ, στη συνέχεια επικοινωνούν με μεσίτες της Χαλκιδικής για διευκρινίσεις και περισσότερες λεπτομέρειες, ελπίζοντας ότι, εάν το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες, σύντομα θα μπορέσουν να έχουν και ιδία αντίληψη με την άφιξή τους στην Ελλάδα.

Οι τιμές

Κύριο χαρακτηριστικό της τρέχουσας περιόδου είναι η εξάντληση του αποθέματος των μικρών και φθηνών ακινήτων, σε τιμές αγοράς μεταξύ 40.000 – 50.000 ευρώ, που κυριάρχησαν στις προτιμήσεις των, Βαλκάνιων κυρίως, αγοραστών μετά το 2015. Πλέον, το ενδιαφέρον στρέφεται σε μεγαλύτερα ακίνητα 70-80 τετραγωνικών μέτρων ή και μεγαλύτερα άνω των 100 τ.μ.

Οι περιοχές που προσελκύουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι το Πευκοχώρι, η Χανιώτη, η Φούρκα, η Νικήτη και η Βουρβουρού, όπου οι τιμές κατά μέσο όρο κυμαίνονται μεταξύ 1.200-2.000 ευρώ ανά τ.μ. για εξοχικά 15ετίας και 1.800-2.500 ευρώ τ.μ. για τα νεόδμητα. Σε μικρότερα επίπεδα, μεταξύ 1.000-1.600 ευρώ ανά τ.μ., κινούνται οι τιμές στην Κρυοπηγή και τη Σκιώνη και ακόμα πιο χαμηλά στην περιοχή των Μουδανιών, ήτοι 800-1.200 ευρώ τ.μ. στα 15ετίας και 1.300-1.600 ευρώ τ.μ. στα νεόδμητα.

Στον αντίποδα, οι τουριστικές μισθώσεις έχουν μπει κυριολεκτικά στον πάγο λόγω της αβεβαιότητας για τον ακριβή χρόνο έναρξης της φετινής σεζόν. «Υπό κανονικές συνθήκες, τέτοια εποχή είχαν ήδη μισθωθεί τα μισά διαθέσιμα ακίνητα και μέχρι το Πάσχα μισθώνονταν και τα υπόλοιπα.

Τώρα, όμως, ακριβώς επειδή τίποτα δεν είναι βέβαιο, όλοι περιμένουν να αποφασίσουν την τελευταία στιγμή, με αποτέλεσμα οι κρατήσεις να κινούνται σε πενιχρά επίπεδα» σημειώνει ο κ. Καρούλης.

Τουριστικά ακίνητα

Στο μεταξύ, πάνω από 600 είναι τα τουριστικά καταλύματα και ξενοδοχεία που έχουν βγει προς πώληση στη Χαλκιδική, τα 2/3 εκ των οποίων μέσω διαδικτύου.

Τα περισσότερα είναι καταλύματα που βρίσκονται στην Κασσάνδρα και ακολούθως στις περιζήτητες περιοχές της Σιθωνίας (Νέος Μαρμαράς, Νικήτη), με τις καταγραφόμενες ζητούμενες τιμές για το 60% να ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ και για περίπου 30 εξ αυτών τα 15 εκατ. ευρώ, ενώ η ανώτατη ζητούμενη τιμή για σούπερ λουξ παραθαλάσσιο ξενοδοχείο στη Σιθωνία φθάνει τα 36 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το παραπάνω φαινόμενο είναι κυρίως απότοκο της δεκαετούς οικονομικής κρίσης που ταλαιπώρησε τη χώρα μας και φαίνεται ότι επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Πηγή