Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Με τις αμερικανικές αγορές να κινούνται με μεικτές τάσεις (λίγο χαμηλότερα ο Dow Jones λίγο υψηλότερα και σε ιστορικά υψηλά ο S&P 500) και τις ευρωπαικές να είναι μάλλον σταθεροποιητικά στα υψηλά τους (οριακή υποχώρηση στον DAX, πολύ καλή κίνηση στον γαλλικό CAC), o Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκανε ένα ακόμη μικρό βήμα προς τις 890 μονάδες. Η άνοδος του Γενικού Δείκτη ήταν μάλλον μικρή και προήλθε κυρίως από τις διαφοροποιημένες κινήσεις των blue chips.

Τα μισά σχεδόν κινούνταν ανοδικά και τα υπόλοιπα καθοδικά με αποτέλεσμα να υπάρξει αυτή η ήπια άνοδος.

Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 884,77 μονάδες με άνοδο 0,37%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 76,1 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που διαπραγματεύθηκαν οι 66 έκλεισαν ανοδικά και οι 51 πτωτικά. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Τηλεπικοινωνιών (1,52%), Τροφίμων-Ποτών (1,48%), Πρώτων Υλών (1,32%), Υγείας (0,76%), Εμπορίου (0,46%) και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Βιομηχανικών Προϊόντων (-0,86%), Κατασκευών (-0,63%), Τεχνολογίας (-0,57%), Προσωπικών-Οικιακών προϊόντων (-0,26%), Πετρελαίου (-0,22%).

Τράπεζες: Οι 3 τραπεζικές μετοχές μετοχές αυξήθηκαν , η μετοχή της Πειραιώς βουλιάζει λόγω Α.Μ.Κ

Χαρακτηριστική ήταν η εικόνα του τραπεζικού κλάδου με Alpha Bank, ETE, Eurobank να κινούνται ανοδικά και την τράπεζα Πειραιώς να διολισθαίνει από το -13% το πρωί προς το -22% στο κλείσιμο της συνεδρίασης για να κλείσει στο -18%. Προφανέστατα, οι επενδυτές θεωρούν ότι τους συμφέρει να ρευστοποιήσουν στα παρόντα επίπεδα και να μπουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου αξιοποιώντας τα δικαιώματα τους ή να ρευστοποιήσουν στα παρόντα επίπεδα και μετά να αγοράσουν από την ελεύθερη αγορά.

Η διελκυστίνδα των υπόλοιπων blue chips.

Από τους υπόλοιπους δεικτοβαρείς τίτλους, την άνοδο του Γεν. Δείκτη στήριξαν οι μετοχές των ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Coca Cola HBC, EXAE συνεχίστηκε επίσης η άνοδος σε Ιντρακόμ και Ιντραλότ. Αξιοσημείωτη η διακοπή της πτώσης της μετοχής της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές των ΟΠΑΠ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, JUMBO, Mυτιληναίος. Πτωτικές και οι μετοχές Motor Oil και ΕΛΠΕ.

Για μία ακόμη συνεδρίαση, καταγράφηκε επενδυτικό ενδιαφέρον και για την μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση. Ενδεικτικά αυξημένες συναλλαγές είχαν οι μετοχές Autohellas, Μοτοδυναμικής, Revoil, Lavipharm, Interteck, Ικτίνος και λοιπές μετοχές.

Το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται σε ανοδικό κανάλια προς τις 890-900 μονάδες όπως διατείνονται οι περισσότεροι αναλυτές. Είναι θέμα χρόνου να γίνει η υπέρβαση των επιπέδων αυτών. Όμως θεωρείται σημαντικότερο να παρουσιάσουν θετικά αποτελέσματα α’ τριμήνου οι εισηγμένες, να υπάρξει αύξηση του ΑΕΠ από το Πάσχα και μέχρι το τέλος του α’ εξαμήνου με το άνοιγμα αγορών και τουρισμού, να φανεί μία δημοσιονομική βελτίωση και κυρίως να υπάρξει μία υγειονομική ανάκαμψη που θα βοηθήσει και την οικονομία στο β’ εξάμηνο 2021.

Πηγή