Στην έκδοση ομολογιακών δανείων προχωρούν άμεσα οι τράπεζες προκειμένου να ενισχύσουν τη διάρθρωση των ισολογισμών τους.

Η πρώτη στη σειρά που προβαίνει σε ανάλογη ενέργεια είναι η EFG Eurobank, η οποία σχεδιάζει να εκδώσει αύριο, Μ. Τετάρτη, ομολογιακό δάνειο εξαετές, Senior Preffered, με επιτόκιο που ευνοείται από το γεγονός πως η S&P αναβάθμισε το αξιόχρεο της χώρας. Το ύψος των κεφαλαίων αναμένεται να είναι της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ, ενώ η τράπεζα θα έχει το δικαίωμα ανάκλησης στην πενταετία. H EFG Eurobank ζήτησε χθες να οργανωθούν meetings με Ευρωπαίους θεσμικούς, την οργάνωση των οποίων ανέλαβε η BofA και οι BNP, Goldman Sachs, HSBC και UBS. H έκδοση αναμένεται να λάβει rating Caa1 από τη Moody’s, Β από τη S&P και CCC από τη Fitch.

Ομόλογο Πειραιώς

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει ήδη ανακοινώσει την έκδοση υβριδικού ομολόγου AT1 στο πλαίσιο του προγράμματος Sunrise, ύψους 600 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, δεν αποκλείεται το ομόλογο να κινηθεί τελικά κάτω από το όριο αυτό, μια και η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ήταν υπέρτερη του σχεδιασμού. Έτσι, δεν αποκλείεται το ομόλογο να διαμορφωθεί σε επίπεδα 300 έως 400 εκατ. ευρώ. O λόγος για τον οποίον οι τράπεζες προχωρούν σε παρόμοιες εκδόσεις είναι για να εξυπηρετήσουν τους ενδιάμεσους στόχους σε ό,τι αφορά τα MREL (ελάχιστες απαιτήσεις για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις), έχοντας συγχρόνως να εξυπηρετήσουν και ενδιάμεσους στόχους που έχουν τεθεί για τα bail in, για το 2022 και το 2023. Εξ αυτού του λόγου και πέραν των αποτελεσμάτων των stress tests, οι τράπεζες θα μπουν στη διαδικασία να ενεργοποιήσουν σχέδια όπως αυτά περιγράφονται παραπάνω.

Alpha Bank

Για την Alpha Bank, ας σημειωθεί ότι η διοίκησή της έχει καταστήσει σαφές πως θα αναθεωρήσει το πλάνο της σε ό,τι αφορά τα NPEs τον Μάιο, ενώ σε κάθε περίπτωση έχει βάλει μπροστά να προχωρήσει και αυτή στην πώληση της υπηρεσίας καρτών και POS.

Εθνική Τράπεζα

Κεφάλαια δείχνει να διαθέτει η Εθνική Τράπεζα, η οποία πάντως επεξεργάζεται περαιτέρω εξυγίανση του ισολογισμού της σχετικά με τα κόκκινα δάνεια και στην παρούσα φάση, αν και ακούγεται πως η τράπεζα ενδέχεται να προβεί σε περαιτέρω τιτλοποίηση, το σχετικό σχέδιο δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

Πηγή