Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Mία από τις καλύτερες συνεδριάσεις του 2021 ήταν η σημερινή, σε άνοδο, σε ρυθμό και σε συναλλαγές. Οι προϋποθέσεις είχαν δημιουργηθεί από χθες (αργία στην Ελλάδα λόγω Εθνικής Εορτής) στις ΗΠΑ και συνεχίστηκαν σε Ασία και Ευρώπη σήμερα το πρωί. Οι εντολές αγοράς είχαν στηθεί προσυνεδριακά κιόλας, με έμφαση ιδιαίτερα στις τραπεζικές μετοχές. Η ΕΤΕ ανακοίνωσε σήμερα μετά τη λήξη της συνεδρίασης τα αποτελέσματα χρήσης και η μετοχή της κινούνταν από την έναρξη της συνεδρίασης ανοδικά προεξοφλώντας θετικά αποτελέσματα. Σ’ αυτό διαδραμάτισε ρόλο και η προεξόφληση της ανακοίνωσης της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής. Ανοδικά κινήθηκαν και οι υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές (Alpha, Eurobank) πλην ‘λακεδαιμονίων’ δηλαδή της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς που μετά τις διευκρινίσεις για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου συνέχισε και πάλι καθοδικά. Η άνοδος ήταν και στους υπόλοιπους δεικτοβαρείς τίτλους (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΓΕΚΤΕΡΝΑ- ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Jumbo, ΑΔΜΗΕ, Lamda Development, Μotor Oil, ΕΛΠΕ κ.ά.). Να σημειωθεί ότι η ιδιαίτερα ευαίσθητη στις επιπτώσεις του covid Aegean κινήθηκε καθοδικά λόγω ασάφειας για το άνοιγμα του τουρισμού.  

Το τέλος της συνεδρίασης βρήκε το Γενικό Δείκτη να διαμορφώνεται στις 851,82 μονάδες με άνοδο 1,76%. Η αξία συναλλαγών στα 96 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 98 έκλεισαν ανοδικά και οι 20 πτωτικά. Ο FTSE Large Cap αυξήθηκε κατά 1,95% και ο Mid Cap κατά 1,36%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Τραπεζών 3,52%, Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (2,58%),  Κατασκευών και Υλικών 2,55% ουδείς δείκτης έκλεισε καθοδικά. Την μικρότερη άνοδο είχαν οι πρώτες ύλες με 0,56%.

Έκλεισε το ‘κενό’ των 830-860 μονάδων

Η δυναμική της αγοράς σήμερα έκλεισε σε μεγάλο βαθμό το τεχνικό ‘κενό’ που υπήρχε μεταξύ 830-860 μονάδων και ενδεχομένως εάν συνεχιστεί το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές την επόμενη εβδομάδα να δούμε υπέρβαση της αντίστασης των 860 μονάδων πριν φτάσουμε στις 900 μονάδες.

Διεθνείς αγορές

Η τραπεζική άνοδος και στα αμερικανικά χρηματιστήρια (ενισχύονται και από αγορές ιδίων κεφαλαίων) βοήθησε στο να αυξηθούν οι χρηματιστηριακοί δείκτες στις ΗΠΑ και να τονωθούν οι ευρωπαϊκές αγορές. Ο Dow Jones ξεκίνησε πάνω από τις 32.700 μονάδες με άνοδο πάνω από 1%, ενώ ο S&P 500 ξεπερνά τις 3.930 μονάδες. Σε ανοδικό ρυθμό κινούνται και οι υπόλοιποι χρηματιστηριακοί δείκτες στις ΗΠΑ.

Πηγή