Στήριξη των κλάδων της κτηνοτροφίας και της πτηνοτροφίας ζητά ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), με επιστολή που έστειλε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού «οι κτηνοτρόφοι, οι αγρότες, οι πτηνοτρόφοι, οι μελισσοκόμοι βιώνουν μέρες αγωνίας για την επιβίωση των κλάδων τους», όπως ανεφέρεται στην επιστολή.

Συγκεκριμένα, ο ΣΕΚ σημειώνει πως το εισόδημα στον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας έχει καταρρεύσει, καθώς «η μεγάλη αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών αφαιρεί την όποια αύξηση εσόδων υπήρξε από την αύξηση της τιμής του γάλακτος».

Στη χοιροτροφία

Δύσκολη χαρακτηρίζεται η κατάσταση που επικρατεί και στη χοιροτροφία, καθώς, σύμφωνα με τον ΣΕΚ, «το χοίρειο κρέας προορίζεται για τη μαζική εστίαση, που έχει κλείσει λόγω της πανδημίας Covid-19». «Η χοιροτροφία δεν ενισχύεται από κανένα μέτρο των άμεσων ενισχύσεων, στο πλαίσιο της ΚΑΠ», προσθέτει ο Σύνδεσμος.

Όσον αφορά τον κλάδο της πτηνοτροφίας, η οικονομική ζημιά είναι μεγάλη καθώς, όπως τονίζεται, «το 30-40% του κρέατος κοτόπουλου που προορίζεται για τη μαζική εστίαση οδηγήθηκε σε κατάψυξη με τιμές πώλησης μειωμένες κατά 40%».

Στη βοοτροφία

Ο ΣΕΚ επισημαίνει πης ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η κατάσταση στην αγελαδοτροφία. «Η τιμή παραγωγού στο αγελαδινό γάλα παραμένει στάσιμη ή και μειώνεται, ενώ μεγάλη αύξηση σημειώνεται στις τιμές ζωοτροφών», υπογραμμίζει.

Τέλος, «στη βοοτροφία και ιδιαίτερα στις εκτροφές σπάνιων φυλών που το κρέας προορίζεται κύρια για τη μαζική εστίαση, που έχει κλείσει λόγω της πανδημίας, η κατάσταση είναι επίσης πολύ δύσκολη», αναφέρει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας και συμπληρώνει ότι «το βόειο κρέας είναι εισαγόμενο κατά 85%».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Πηγή