Έφυγε από την ζωή, σε ηλικία 81 ετών, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μία από τις προσωπικότητες που σημάδεψαν τη γερμανική πολιτική σκηνή τις τελευταίες δεκαετίες.

Γεννήθηκε στο Φράιμπουργκ το 1942. Ήταν μέλος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) από το 1965 και έγινε βουλευτής της Bundestag το 1972, γεγονός που τον καθιστά έναν από τους μακροβιότερους πολιτικούς της Γερμανίας.

Στη μακρόχρονη πολιτική του καριέρα, ο Σόιμπλε υπήρξε υπουργός, αρχηγός του CDU, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας και πρόεδρος της γερμανικής Bundestag.

Υπήρξε από τις κεντρικές φυσιογνωμίες στην αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους κατά την προηγούμενη δεκαετία. Ως υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας της κυβέρνησης της Άνγκελα Μέρκελ συνδέθηκε με την δημοσιονομικά επιθετική πολιτική του Βερολίνου καθώς καλούσε τις χώρες της Νότιας Ευρώπης να περιορίσουν τον δανεισμό τους.

«Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η προσωπικότητά του ήταν γνωστή αλλά όχι ιδιαίτερα αγαπητή σε χώρες όπως η Ελλάδα», σχολιάζει η γερμανική Deutsche Welle.

Νωρίτερα στην καριέρα του, ως υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης του Χέλμουτ Κολ συνέδεσε το όνομά του με την επανένωση της Γερμανίας, μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Έχοντας υπηρετήσει σε μια σειρά κυβερνητικών θέσεων, θεωρήθηκε ο επόμενος στη σειρά για να διαδεχθεί τον Κολ στην καγκελαρία. Ωστόσο, το 1990, όταν βρισκόταν στη θέση του υπουργού Εσωτερικών, πραγματοποιήθηκε απόπειρα δολοφονίας εναντίον του από έναν ψυχικά διαταραγμένο άνδρα, με αποτέλεσμα να καθηλωθεί σε αναπηρικό καροτσάκι.

Πηγή