Επαναφορά σε ήπια πλεονάσματα από το 2023 μετά από πρωτογενές έλλειμμα λίγο πάνω από το 0% του ΑΕΠ το 2022 αναμένεται να προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας 2021-2024 που κατατίθεται τις επόμενες ώρες στις Βρυξέλλες, τόνιζαν στην «Ναυτεμπορική» αρμόδιες πηγές.

Φέτος η παράταση της υγειονομικής κρίσης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις βάση των οποίων συντάχθηκε ο προϋπολογισμός του 2021, μεγαλώνει το πρωτογενές έλλειμμα στα επίπεδα του 7,5% του ΑΕΠ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη για το 2021 το ύψος των μέτρων στήριξης έως τώρα αγγίζει πλέον τα 15 δισ. ευρώ από 7,5 δισ. ευρώ που προβλέπονταν στον προϋπολογισμό. Σε αυτά προστίθενται και οι πρόσφατες ανακοινώσεις για φοροελαφρύνσεις με δημοσιονομικό κόστος για φέτος ύψους 900 εκατ. ευρώ και 200 εκατ. ευρώ τα επόμενα έτη.

Εν αναμονή και των οριστικών αποφάσεων για συνέχιση της δημοσιονομικής ευελιξίας και το 2022 το Μάιο, το οικονομικό επιτελείο προχώρησε στη σύνταξη του Προγράμματος Σταθερότητας για φέτος και την επόμενη τριετία. Ειδικά στο σκέλος της ανάπτυξης, καθοριστικός αναμένεται να είναι ο ρόλος των έργων, επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που θα «έρθουν» μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, το 2021 η οικονομία θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης 3,6% (κοντά στις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν) από 4,8% που προβλέπονταν στον προϋπολογισμό. Το 2022 η οικονομία όχι μόνο θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2019 αλλά θα κινηθεί ακόμα υψηλότερα καθώς θα αναπτυχθεί με ρυθμό 6,2% υπερκαλύπτοντας τις απώλειες του 2020 (ύφεση 8,2%). Η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται το 2023 και το 2024 με ρυθμό πάνω από 4% σε ετήσια βάση.

Ειδικά για το 2022, στο σχέδιο περιλαμβάνονται οι φοροελαφρύνσεις που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα δηλαδή

·        Η διατήρηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών

·        Τα «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα

·        Η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των νομικών προσώπων στο 22% από 24%

·        Την αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 80% από 70% που ισχύει για φέτος.

Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας θα ενταχθούν σειρά από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα υλοποιηθούν με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης όπως η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των POS με την ΑΑΔΕ. 

Ραλλού Αλεξοπούλου

Πηγή