Από την έντυπη έκδοση

Σχεδόν το 50% του εργατικού δυναμικού, δηλαδή περίπου ένας στους δύο μισθωτούς στη χώρα, τέθηκε σε αναστολή σύμβασης εργασίας για μία ή περισσότερες φορές μέσα σε έναν χρόνο κορονο-πανδημίας, δηλαδή από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Φεβρουάριο του 2021. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας, 1,13 εκατομ. μοναδικοί ωφελούμενοι έλαβαν 2,4 δισ. ευρώ σε αποζημιώσεις ειδικού σκοπού μέσα στο 12μηνο 3/2020 – 2/2021. Με άλλα λόγια, πάνω από 1,1 εκατομμύριο μισθωτοί εργαζόμενοι τέθηκαν για μικρότερο ή μεγαλύτερο διάστημα σε αναστολή σύμβασης τον τελευταίο χρόνο.

Συνολικά, για τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί με στόχο την απευθείας στήριξη των μισθών, έχουν δαπανηθεί 3,2 δισ. και ειδικότερα 3 δισ. σε αναστολές, «Συν-Εργασία», μονομερείς δηλώσεις τουρισμού – πολιτισμού, ενισχύσεις επιστημόνων, ειδικές κατηγορίες κ.ά. καθώς και άλλα 238 εκατ. ευρώ σε προγράμματα Απασχόλησης (ΕΣΠΑ). Επιπλέον, ποσό 1,5 δισ. έχει καταβληθεί στον ΕΦΚΑ για την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών, με αποτέλεσμα το συνολικό κονδύλι στήριξης των εργαζομένων να αγγίζει τα 4,7 δισ. σε ένα 12μηνο. Αν αθροιστούν και τα μέτρα για ανέργους του ΟΑΕΔ και επιδοματούχους του ΟΠΕΚΑ, το συνολικό κονδύλι που έχει διατεθεί από το υπ. Εργασίας φτάνει στα 6,4 δισ. και αφορά 3 εκατ. δικαιούχους. Τα κορονο-μέτρα του ΟΑΕΔ για τη στήριξη των ανέργων ανέρχονται σε 1,5 δισ., εκ των οποίων το 1,1 δισ. αφορά σε επιδόματα τακτικής ανεργίας και λοιπές παροχές, ενώ τα 349,5 εκατ. σε έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις (400 ευρώ μακροχρόνια ανέργων, παρατάσεις επιδότησης ανεργίας, οικονομική ενίσχυση εποχικά εργαζομένων χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης). Μέσω του ΟΑΕΔ έχουν επίσης διατεθεί 238 εκατ. ευρώ σε 47.000 ωφελούμενους με προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης ΕΣΠΑ, πάντα την περίοδο της πανδημίας.

Το Ταμείο Ανάκαμψης

«Η στήριξη μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων θα ενισχυθεί το επόμενο διάστημα» διαμηνύουν κύκλοι του υπ. Εργασίας, επισημαίνοντας πως το υπουργείο ολοκληρώνει αυτή την περίοδο την επεξεργασία των προγραμμάτων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 και τα οποία θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο για την επόμενη μέρα. Όπως έχει αποκαλύψει η «Ν», κεντρικό ρόλο στην επόμενη μέρα και στο δύσκολο εγχείρημα αποσωλήνωσης της αγοράς εργασίας -όποτε κι αν αυτό καταστεί εφικτό από την πορεία των υγειονομικών δεικτών- θα διαδραματίσουν νέα προγράμματα απασχόλησης στοχευμένα στους πλέον πληττόμενους από τα lockdown κλάδους, όπως είναι η εστίαση, ο τουρισμός και το λιανεμπόριο. Τα νέα προγράμματα θα είναι ένα μίγμα επιδοτήσεων ασφαλιστικών εισφορών ή και μισθού με επαγγελματική κατάρτιση, με στόχο να ανακοπεί κύμα αύξησης της ανεργίας και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια ομαλή μετάβαση στη νέα κανονικότητα.

Οριζόντια μέτρα

Στο μεταξύ όμως θα συνεχίζονται τα οριζόντια μέτρα στήριξης, καθώς η υγειονομική πορεία της πανδημίας δεν επιτρέπει τη μετάβαση στα μέτρα της επόμενης μέρας. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά κύκλοι του υπ. Εργασίας, το πρόγραμμα των μέτρων είναι δυναμικό και θα συνεχιστεί όσο συνεχίζεται και η πανδημία. «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, βλέπουμε τα κενά και τις ανάγκες που προκύπτουν, προσαρμόζοντας τα μέτρα.

Παράλληλα, έχουμε πάντοτε το βλέμμα στην επόμενη από τον κορονοϊό ημέρα, για να γίνει η μετάβαση στην αγορά εργασίας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», δήλωσε σχετικά χθες ο υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κ. Χατζηδάκης.

Το «Εργάνη»

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα, Τετάρτη 3 Μαρτίου, ξεκινά η προαναγγελία στο σύστημα «Εργάνη» των αναστολών συμβάσεων για τον Μάρτιο. Οι εργοδότες, κλειστοί με κρατική εντολή αλλά και πληττόμενοι βάσει ΚΑΔ, που επιθυμούν να δηλώσουν σε αναστολή μισθωτούς τους ολόκληρο τον Μάρτιο, οφείλουν να σπεύσουν να υποβάλουν τη δήλωση έως και την ερχόμενη Κυριακή 7 Μαρτίου. Εντός των επόμενων πέντε 24ώρων θα είναι δυνατή η δήλωση στο σύστημα «Εργάνη» της αναστολής σύμβασης με αναδρομική ισχύ από 1ης Μαρτίου. Στο ίδιο διάστημα, δηλαδή, θα δηλώνονται νομίμως και οι αναστολές συμβάσεων εργασίας που αφορούν την περίοδο 1-3 Μαρτίου.

Χωρίς αναδρομική ισχύ

Από την ερχόμενη Δευτέρα 9 Μαρτίου και εφεξής κλείνει το παράθυρο της δήλωσης με αναδρομική ισχύ και θα ισχύει αυστηρά η προαναγγελία. Με άλλα λόγια, όσοι εργοδότες υποβάλουν δήλωση αναστολής σύμβασης την ερχόμενη Δευτέρα 8 Μαρτίου, η αναστολή θα ισχύει από την Τρίτη 9 Μαρτίου. Αντίστοιχα αν η δήλωση υποβληθεί την Τρίτη 9 Μαρτίου, η αναστολή θα ισχύει από την Τετάρτη 10 Μαρτίου κ.ο.κ. Σε αυτή την περίπτωση, για τις πρώτες 9 ή 10 ημέρες του Μαρτίου ο εργοδότης θα οφείλει μερίδιο του μισθού στον εργαζόμενο. Σε κάθε περίπτωση, οι δηλώσεις θα έχουν προαναγγελτικό χαρακτήρα, ενώ θα υποβάλλονται για μέρος ή για όλο τον μήνα Μάρτιο.

Υπενθυμίζεται πως σε αναστολή σύμβασης τον Μάρτιο μπορούν να δηλωθούν πλέον όλοι οι εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2021. Τον Νοέμβριο, τον Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο οι αναστολές συμβάσεων εφαρμόζονταν σε εργαζόμενους που είχαν προσληφθεί έως τις 4 Νοεμβρίου.

Έως 15/3 μονομερείς δηλώσεις

Άρχισαν και θα συνεχίζονται έως 15 Μαρτίου οι μονομερείς δηλώσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr για τα 534 ευρώ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου από τις ακόλουθες κατηγορίες εργαζομένων:

* Ξεναγοί και όσοι αποφοίτησαν 2019 και 2020 από διετούς φοίτησης Σχολές Ξεναγών

* Τουριστικοί συνοδοί

* Εργαζόμενοι που απασχολήθηκαν τη θερινή τουριστική περίοδο έτους 2019 σε τουριστικές επιχειρήσεις με ΚΑΔ 79.11 «Δραστηριότητες ταξιδιωτικών πρακτορείων», 79.12 «Δραστηριότητες γραφείων οργανωμένων ταξιδιών», 79.90 «Άλλες δραστηριότητες υπηρεσιών κρατήσεων και συναφείς δραστηριότητες», εφόσον δεν επαναπροσλήφθηκαν τη θερινή τουριστική περίοδο του 2020.

* Εργαζόμενοι που απασχολήθηκαν σε χειμερινά τουριστικά καταλύματα και χιονοδρομικά κέντρα από τον Οκτώβριο 2019 έως και τον Μάρτιο 2020 και δεν επαναπροσλήφθηκαν από τον Οκτώβριο του 2020 έως και τις 16 Φεβρουαρίου 2021.

Έως τις 15 Μαρτίου υποβάλλονται και μονομερείς δηλώσεις από εργαζόμενους που απολύθηκαν από 31/10/2020 έως και 23/12/2020 στις πληγείσες περιοχές Σάμου – Ικαρίας – Χίου από τον σεισμό της 30ής Οκτωβρίου 2020. Η υπεύθυνη δήλωση υποβάλλεται ανά μήνα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr και για έως 3 μήνες.

Για παράδειγμα, εάν ένας εργαζόμενος έχει καταγγελθεί η σύμβαση εργασίας του στις 31/10/2021, υποβάλλει αυτοτελείς δηλώσεις για τους μήνες Οκτώβριο (μία

Πηγή