του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Στις 905 μονάδες άνοιξε και στις 905 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης τη σημερινή συνεδρίαση με μεικτές τάσεις στις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης και ρευστοποιήσεις σε μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Δύο χαρακτηριστικά είχε η σημερινή συνεδρίαση. Την πτώση των τραπεζικών μετοχών (πλην ΕΤΕ) και τους μεγάλους τζίρους λόγω πακέτων μετοχών που άλλαξαν χέρια. Παρά το γεγονός ότι οι ξένες αγορές, ευρωπαικές και οι αμερικανικές είναι έντονα ανοδικές το ελληνικό χρηματιστήριο δεν κατάφερε να ακολουθήσει τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στην δυναμική της ανόδου. Η μικρή άνοδος του Γενικού Δείκτη προέρχεται αφ’ ενός από τις αντίρροπες τάσεις στην υψηλή κεφαλαιοποίηση και τις πιέσεις σε μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης που είχαν ανεβεί το προηγούμενο διάστημα για αποκόμιση κερδών.

Οι κλαδικοί δείκτες

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχε ο κλάδος Ταξιδιών-Αναψυχής (3,12%) λόγω της Aegean, ο κλάδος Υγείας (2,1%), Τρόφιμα-Ποτά (Coca Cola HΒC), Βιομηχανικά προϊόντα και υπηρεσίες (1,33%). Πτωτικά κινήθηκαν οι κλάδοι των Προσωπικών – Οικιακών Προϊόντων (-2,21%), Πρώτες Ύλες (-0,84%), Τράπεζες (-0,74%).

Ο στόχος πλέον είναι να ξεπεράσει ο Γενικός Δείκτης τις 920 μονάδες μέχρι το τέλος του μήνα, προκειμένου να κλείσει μετά το ‘κενό’ που υπήρχε μέχρι τις 980-1.000 μονάδες. Αν το κλίμα στις διεθνείς αγορές είναι θετικό και έχουμε καλές εξελίξεις με την πανδημία τότε εκτιμάται ότι είναι πολύ πιθανό να φτάσουμε γρήγορα στις 920 μονάδες.

Ξένες αγορές

Τα πολύ ισχυρά αποτελέσματα των επενδυτικών τραπεζών στις ΗΠΑ σε συνδυασμό με τις προβλέψεις για επιστροφή των ΗΠΑ σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και τα πακέτα χρηματοδότησης, έχουν δημιουργήσει ένα ισχυρό κύμα ανόδου στις αμερικανικές κεφαλαιαγορές. Το bull market μεταδίδεται και στην Ευρώπη, με τις περισσότερες ευρωπαικές αγορές και τον βρετανικό FTSE 100 να κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα.

O ανοδικός μήνας Μάρτιος – ΑΧΙΑ NUMBERS

Τον Μάρτιο 2021 σημειώθηκε αύξηση της κεφαλαιοποίησης κατά 8,2%, η οποία αντικατοπτρίστηκε και στο Γενικό Δείκτη, που αυξήθηκε κατά 9,17% σε σχέση με το τέλος Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία Axia Numbers που παρουσίασε το ελληνικό χρηματιστήριο (ΕΧΑΕ). Σημαντική άνοδος παρουσιάστηκε και στην αξία συναλλαγών, η οποία έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2019.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του AXIA Numbers Μαρτίου 2021, οι ξένοι επενδυτές εμφάνισαν εκροές ύψους 55,2 εκατ. ευρώ, ενώ οι Έλληνες επενδυτές εισροές 55,2 εκατ. Ευρώ.

Πηγή