Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Στο ελληνικό χρηματιστήριο είχαμε χθες μία εντελώς άχρωμη συνεδρίαση, που παρά την κάποια μεταβλητότητα στην αρχή της, εξελίχθηκε αρκετά υποτονικά και χωρίς ιδιαίτερο επενδυτικό ενδιαφέρον από την πλευρά ζήτησης ενώ είχαμε αυξημένο αριθμό μετοχών σε πτώση, ιδιαίτερα στην μικρο-μεσαία κεφαλαιοποίηση. Στον τραπεζικό κλάδο επικρατούσαν σταθεροποιητικές τάσεις, ενώ ξεχώρισαν και σήμερα οι κατασκευαστικές (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ) με άνοδο και αυξημένες συναλλαγές εν μέσω πολλών σεναρίων.

Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης γύρισε θετικός και διαμορφώθηκε στις 964,26 μονάδες με άνοδο 0,06%. Η αξία συναλλαγών ήταν 75 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 41 έκλεισαν ανοδικά και οι 69 πτωτικά. Δηλαδή, επί της ουσίας είχαμε μία μάλλον αρνητική συνεδρίαση.  

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) μεταβλήθηκε κατά -0,03% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) κατά 0,03%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι κλάδοι των Κατασκευών  (2,63%), Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (1,08%), ενώ το θετικό γύρισμα σε Eurobank και Πειραιώς έφερε ανοδική μεταβολή στον τραπεζικό κλάδο (0,32%). Τη μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των τροφίμων-ποτών (-0,89%), Πετρέλαιο-Αέριο (-0,8%), Εμπόριο (-0,6%). Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Alpha Bank, Μotor Oil, ΕΤΕ. Η σταθεροποίηση του Γενικού Δείκτη σε επίπεδα άνω των 960 μονάδων θεωρείται μία ικανοποιητική συνθήκη για δημιουργία βάσης στήριξης και προϋποθέσεων ανόδου σε υψηλότερα επίπεδα.  

ΞΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

Αναμενόμενος ο αμερικανικός πληθωρισμός στο 6,5%. Ήπια διόρθωση των αμερικανικών δεικτών  

Η -έστω και κατά 0,1%- αποκλιμάκωση του ετήσιου αμερικανικού πληθωρισμού τον Δεκέμβριο τον έφερε στο 6,5%, όσο ακριβώς περίμεναν οι αγορές. Οπότε για τους επενδυτές η σημερινή ανακοίνωσε δεν άλλαξε τίποτε και αυτό σημαίνει αλλαγή τάσης. Ωστόσο δηλώσεις στελεχών της FED για αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης αναζωπυρώνουν το ενδιαφέρον των επενδυτών.
Οι 3 μεγαλύτεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στις ΗΠΑ ξεκίνησαν (ήπια) πτωτικά. Ο Dow Jones γύρω στις 17.00 ώρα Ελλάδος βρίσκονταν στα επίπεδα των 33.910 μονάδων ενώ ξεκίνησε στις 34.047 μονάδες. Ο S&P 500 υποχωρούσε στις 3.950 και ο Nasdaq στις 10.850 μονάδες.   

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, η ανοδική κίνηση συνεχίζονταν μέχρι τις 17.00 ώρα Ελλάδας αλλά χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερη δυναμική. Δεν θα εκπλαγούμε εάν κάποιοι από τους δείκτες μεγάλων αγορών υποχωρήσουν προς το τέλος των συνεδριάσεων.

Πηγή