Από την έντυπη έκδοση

Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών σε επιλεγμένους τομείς της οικονομίας και κατάρτιση του εργατικού δυναμικού, ειδικά σε ψηφιακές και «πράσινες» δεξιότητες, είναι οι δύο βασικοί πυλώνες στο σχέδιο που καταρτίζει το υπουργείο Εργασίας για την επόμενη μέρα μετά την πανδημία. Αυτό αποκάλυψε χθες ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου, μιλώντας στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εργασίας της Ε.Ε. με θέμα «Η απασχόληση στην εποχή μετά την πανδημία. Οικονομικές και κοινωνικές προτεραιότητες».

Με χρήση εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων, η κυβέρνηση στοχεύει να χρηματοδοτήσει τη νέα βεντάλια μέτρων που θα ξεδιπλώνονται παράλληλα με τη σταδιακή χαλάρωση των σημερινών οριζόντιων μέτρων υποστήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων. Όπως είπε ο κ. Τσακλόγλου, «θα δοθεί έμφαση σε πολιτικές βελτίωσης της παραγωγικότητας, όπως η κατάρτιση του εργατικού δυναμικού, ειδικά σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες, παράλληλα με την ειδική μέριμνα για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας σε επιλεγμένους τομείς μέσω μερικής ή ολικής χρηματοδότησης των ασφαλιστικών εισφορών».

Μίγμα επιδοτήσεων

Υπενθυμίζεται πως η «Ν» έχει αποκαλύψει πως έρχονται νέας γενιάς προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης, που θα αφορούν και τους πλέον πληττόμενους από τον κορονοϊό κλάδους της οικονομίας, όπως είναι η εστίαση, ο τουρισμός και το λιανεμπόριο. Τα νέα στοχευμένα προγράμματα απασχόλησης θα είναι ένα μίγμα επιδοτήσεων και επαγγελματικής κατάρτισης, με στόχο να στηριχθεί στην πράξη η αγορά εργασίας και κυρίως κρίσιμοι κλάδοι της που έχουν υποστεί σημαντικότατο πλήγμα από την πανδημία. Τα νέα προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης σχεδιάζεται να ενταχθούν στη χρηματοδοτική «ομπρέλα» του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ αναμένεται να νομοθετηθούν και να αρχίσουν να «τρέχουν» μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021, με στόχο όμως να παραμείνουν ενεργά ως «δίχτυ ασφαλείας» για την επόμενη μέρα της πανδημίας.

Τουρισμός, λιανεμπόριο

Η κρίση του κορονοϊού χτύπησε την ελληνική οικονομία ιδιαίτερα σκληρά, τόνισε χθες ο κ. Τσακλόγλου, καθώς η ελληνική οικονομία βασίζεται σε τομείς που αποδείχθηκαν ευάλωτοι στην πανδημία, όπως ο τουρισμός και οι σχετιζόμενες υπηρεσίες, οι διεθνείς μεταφορές και το λιανεμπόριο. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα πως μέσω των εμβολιασμών σύντομα θα έχουμε αφήσει πίσω τη χειρότερη φάση της κρίσης, παραδεχόμενος ωστόσο πως η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη. «Κάποιες επιχειρήσεις, που υποστηρίχθηκαν από την κυβέρνηση και παρέμειναν ζωντανές, ίσως να μην καταφέρουν να επιβιώσουν στην περίοδο μετά την πανδημία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακλόγλου, προσθέτοντας πως οι «τάσεις που υπήρχαν πριν την πανδημία στην αγορά εργασίας, ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο εξαιτίας της, όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο, και θα αλλάξουν το τοπίο, θα ανατρέψουν το επιχειρηματικό μοντέλο και τις προτεραιότητες των επιχειρήσεων». Τον σημαντικό ρόλο της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών το 2014 επισημαίνει και η μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) με τίτλο «Αξιολόγηση επιδράσεων των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2010-2018», που εκπονήθηκε με την υποστήριξη του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του London School of Economics and Political Science (LSE) και παρουσιάστηκε χθες.

Πηγή