Τμήμα της ομιλίας του Β.Κοντοζαμάνη από την απογευματινή ενημέρωση της Παρασκευής 2.4.2021

….Να σημειώσω στο σημείο αυτό, ότι μαζί με κάθε τεστ που θα διατίθεται από τα φαρμακεία, κάθε πολίτης θα λαμβάνει και ένα ενημερωτικό φυλλάδιο που θα αφορά τα self-test.

Η επιχείρηση διάθεσης των τεστ είναι πλήρως σχεδιασμένη και οργανωμένη σε όλο το μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας. Από την παρακολούθηση των προμηθειών και των αποθεμάτων, μέχρι την τελική διάθεσή τους από τα φαρμακεία. Την εποπτεία της εφοδιαστικής αλυσίδας έχουν αναλάβει οι Ένοπλες Δυνάμεις και η Πολιτική Προστασία.

Αυτή την εβδομάδα, με νομοθετική ρύθμιση (σημ. άρθρο 46 ν.4790/2021) δόθηκε η δυνατότητα στα Υπουργεία Εργασίας, Παιδείας και Υγείας να ορίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα δηλώνεται η διενέργεια των υποχρεωτικών ανά εβδομάδα self-test από μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Σε περίπτωση θετικού κρούσματος, η δήλωση θα γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr η οποία είναι στον αέρα, αλλά θα λειτουργήσει την ερχόμενη Τετάρτη, ανάλογα με την ιδιότητα του πολίτη (π.χ. εργαζόμενος ή μαθητής), και θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται μήνυμα για τη διενέργεια επαναληπτικού τεστ από επαγγελματία υγείας, είτε σε δημόσια δομή οπότε και θα είναι δωρεάν, είτε σε ιδιωτική.

Όσοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self-test και εφόσον είναι αρνητικό θα δηλώνουν ότι το διενήργησαν με υπεύθυνη δήλωση. Οι μεν εργαζόμενοι και εκπαιδευτικοί, για λογαριασμό τους, οι δε γονείς και κηδεμόνες για λογαριασμό των μαθητών-παιδιών τους.

Τα self-test θα γίνονται αποκλειστικά κατ’ οίκον και όχι στα φαρμακεία, που απλώς θα παραδίδουν την συσκευασία του self-test μέσα στην οποία θα υπάρχουν σαφείς έντυπες οδηγίες στα ελληνικά, για τη σωστή λήψη του δείγματος και την εκτέλεση του διαγνωστικού ελέγχου.

Ειδικά για την διάθεση των πρώτων self-test από τα φαρμακεία, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής. Θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των Λυκείων. Οι γονείς θα μπορούν να παραλαμβάνουν για τα παιδιά τους, με την επίδειξη των ΑΜΚΑ τους, τα τεστ που τους αναλογούν.

Το self-test θα πραγματοποιείται στο σπίτι από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμα του θα δηλώνεται στην σχετική πλατφόρμα.

Στην περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος ο γονέας ή κηδεμόνας θα πρέπει να εκτυπώσει και να υπογράψει τη σχετική βεβαίωση, την οποία θα φέρει μαζί του ο μαθητής καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδος και θα την επιδεικνύει στον εκπαιδευτικό της τάξης που είναι επιφορτισμένος με το παρουσιολόγιο.

Όσοι μαθητές προκύπτουν θετικοί, θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να κάνουν ένα δεύτερο τεστ αντιγόνου, δωρεάν σε δημόσια δομή – η λίστα των δομών θα αναγράφεται στον σχετικό ιστότοπο – προκειμένου να δικαιολογηθεί η απουσία από το σχολείο.

Όσοι μαθητές δεν φέρουν μαζί τους την βεβαίωση, δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους, ούτε θα υπάρχει δυνατότητα τηλεκπαίδευσης.

Στο σημείο αυτό, διευκρινίζεται ότι τα οικιακά αυτοδιαγνωστικά τεστ σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιδημιολογική επιτήρηση. Αντιθέτως, αποτελούν ένα συμπληρωματικό μέσο ατομικής αυτοδιάγνωσης και αυτοπροστασίας, για την έγκαιρη διάγνωση και απομόνωση των ασυμπτωματικών συμπολιτών μας.

Πρόκειται για εγκεκριμένα τεστ που πληρούν όλες τις προδιαγραφές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και είναι εγκεκριμένα από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές Αρχές.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου από τις 5 Απριλίου, ενημερώνουμε τους εργαζόμενους και καταναλωτές ότι θα υπάρχουν αυξημένες μονάδες δειγματοληψίας σε όλα τα εμπορικά σημεία των μεγάλων αστικών κέντρων. Τους ενθαρρύνουμε να συμμετέχουν στις δράσεις αυτές και να επισκέπτονται την πλατφόρμα testing.gov.gr και την πλατφόρμα ergasia.testing.gov.gr, για να κάνουν δωρεάν ταχύ τεστ αντιγόνου.

Τονίζεται για μία ακόμη φορά, ότι η κατοχύρωση δικαιωμάτων, όπως απουσία από το σχολείο ή την εργασία, κατοχυρώνεται πλήρως από το δεύτερο τεστ επαλήθευσης.

Πηγή