ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ-ΠΕΤΡΟΣ ΣΠΑΝΑΚΗΣ
Βουλευτής Β3′ Νοτίου Τομέα Αθηνών – Ν.Δ.


Αθήνα, 13 Απριλίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τον αυτόματο συμψηφισμό αναδρομικών ποσών συντάξεων και οφειλών που ξεπερνούν τα ανώτατα θεσμοθετημένα όρια για την άμεση συνταξιοδότηση ασφαλισμένων, ζητάει ο Β. Σπανάκης


 
Τον αυτόματο συμψηφισμό αναδρομικών ποσών συντάξεων και οφειλών που ξεπερνούν τα ανώτατα θεσμοθετημένα όρια, για αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί και εκκρεμούν ή θα υποβληθούν μέχρι 30.09.2021, ώστε ο ασφαλισμένος με θεμελιωμένο δικαίωμα σύνταξης να μπορέσει να συνταξιοδοτηθεί, ζητάει από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ο Βουλευτής του Νότιου Τομέα Αθηνών Βασίλης – Πέτρος Σπανάκης.

Όπως αναφέρει, «Χιλιάδες ασφαλισμένοι, ενώ έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης, δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν, καθώς έχουν οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές, κυρίως των τελευταίων ετών, που ξεπερνούν τα ανώτατα θεσμοθετημένα όρια βάσει των οποίων ο οφειλέτης μπορεί να υπαχθεί σε ρύθμιση και να συνταξιοδοτηθεί. Επιπρόσθετα, πολλοί από τους ανωτέρω έχουν να λαμβάνουν και αναδρομικά από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης, τα οποία συχνά αντιστοιχούν σε ποσά μεγαλύτερα της συνολικής τους οφειλής ή με τον συμψηφισμό των αναδρομικών η οφειλή τους διαμορφώνεται σε ποσό που δύναται να συνταξιοδοτηθούν».

Επειδή τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα χιλιάδες υποψήφιοι συνταξιούχοι να έχουν εγκλωβιστεί σε μία αδιέξοδη κατάσταση που δεν τους επιτρέπει να λάβουν τη σύνταξη τους, ο κ. Σπανάκης κατέθεσε Ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό με την οποία ζητάει την ανωτέρω νομοθετική ρύθμιση.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστή Χατζηδάκη

Θέμα: «Αυτόματος συμψηφισμός αναδρομικών ποσών συντάξεων από την ημερομηνία υποβολής αίτησης και οφειλών που ξεπερνούν τα ανώτατα θεσμοθετημένα όρια, για την άμεση συνταξιοδότηση ασφαλισμένων, για αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί και εκκρεμούν ή θα υποβληθούν μέχρι 30.09.2021»

Κύριε Υπουργέ,

Χιλιάδες ασφαλισμένοι, ενώ έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης, δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν, καθώς έχουν οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές, κυρίως των τελευταίων ετών, που ξεπερνούν τα ανώτατα θεσμοθετημένα όρια βάσει των οποίων ο οφειλέτης μπορεί να υπαχθεί σε ρύθμιση και να συνταξιοδοτηθεί. Επιπρόσθετα, πολλοί από τους ανωτέρω έχουν να λαμβάνουν και αναδρομικά από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης, τα οποία συχνά αντιστοιχούν σε ποσά μεγαλύτερα της συνολικής τους οφειλής ή με τον συμψηφισμό των αναδρομικών η οφειλή τους διαμορφώνεται σε ποσό που δύναται να συνταξιοδοτηθούν.

Παρόλα αυτά, το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο δεν επιτρέπει τον συμψηφισμό μεταξύ αναδρομικών ποσών συντάξεων και οφειλών, πέραν κάποιου ποσού οφειλών. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι χιλιάδες υποψήφιοι συνταξιούχοι να ταλαιπωρούνται και να έχουν εγκλωβιστεί σε μία αδιέξοδη κατάσταση που δεν τους επιτρέπει να λάβουν τη σύνταξη τους.

Επειδή είναι επιτακτική ανάγκη να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα των χιλιάδων ασφαλισμένων και να μπορέσουν να λάβουν τη σύνταξη που έχουν νομίμως κατοχυρώσει.

Επειδή ο συμψηφισμός μεταξύ αναδρομικών ποσών συντάξεων και οφειλών πέρα των θεσμοθετημένων ορίων ή κάποια άλλη γενναία ρύθμιση μόνο οφέλη προσφέρει, καθώς χιλιάδες συνταξιούχοι θα απεγκλωβιστούν από την παρούσα κατάσταση. Επειδή με τον αυτόματο συμψηφισμό θα δοθεί η δυνατότητα σε χιλιάδες συνταξιούχους να προχωρήσουν και σε περαιτέρω ρυθμίσεις, με αποτέλεσμα την εξομάλυνση στην μελλοντική είσπραξη οφειλών από τον ΕΦΚΑ.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεστε να προχωρήσετε σε νομοθετική ρύθμιση για τον αυτόματο συμψηφισμό αναδρομικών ποσών συντάξεων από την ημερομηνία αίτησης συνταξιοδότησης και οφειλών που ξεπερνούν τα ανώτατα θεσμοθετημένα όρια, για αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί και εκκρεμούν ή θα υποβληθούν μέχρι 30.09.2021, ώστε ο ασφαλισμένος με θεμελιωμένο δικαίωμα σύνταξης να μπορέσει να συνταξιοδοτηθεί;

Ο ερωτών Βουλευτής
Βασίλειος-Πέτρος Ν. Σπανάκης

Πηγή