Επιμέλεια
Κωνσταντίνος Αντ. Κουλογιάννης
Πτυχιούχος Τ.Ε.Ι.
Λογιστής – Φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven

Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

Σήμερα:

Από Δευτέρα 12.04 λειτουργούν με συγκεκριμένες προϋποθέσεις τα κυλικεία εντός λυκείων και σχολείων ειδικής αγωγής
Επιδόματα και Δώρο Πάσχα – ΟΑΕΔ: Ξεκινάει από Δευτέρα η προπληρωμή

Επί του Πιεστηρίου

Επέκταση self test σε λιανεμπόριο, εστίαση, μεταφορές και σε κρίσιμες λειτουργίες του δημοσίου.

Ένα από τα κορυφαία ερωτήματα που μένει αναπάντητο εδώ και χρόνια ήταν με ποιόν έπαιζε τελικά η Χαβάη και κέρδισε με πέντε μηδέν. Φαντάζεστε τώρα σε τι είδους ερωτήματα αναφέρομαι (π.χ. γιατί τα ντουλάπια στα αστυνομικά τμήματα έχουν κλειδαριές, ποια είναι η έννοια της φράσης κάθομαι όρθιος; υπάρχει κάποιος ψυχοπαθής που δημιουργεί συστηματικά λάκκους στις φάβες; κ.λπ.).
Ένα παρόμοιο ερώτημα φαίνεται να γεννήθηκε και στον Αλέξη όταν ο Πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί, παρουσίασαν το πρόγραμμα Ελλάδα 2-0 στη Βουλή (Ελλάδα 2.0 – Χ. Σταϊκούρας: Ολοκληρωμένο και συνεκτικό σύνολο μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων – Όλη η παρουσίαση).
Σε αυτό το πρόγραμμα η Ελλάδα θα παίξει μόνη της και μάλλον γι’ αυτό θα κερδίσει με 2-0. Με οποιοδήποτε άλλο αντίπαλο μάλλον θα έχανε, όπως χάνει δηλαδή και τώρα που δεν έχει αντίπαλο. Είναι αυτό που λέμε τρέχω μόνος μου και βγαίνω δεύτερος.

Με το πρόγραμμα αυτό εφόσον εγκριθεί από την Ε.Ε. θα εισρεύσουν στην χώρα μας αρκετά λεφτά (57 δις) εκ των οποίων ένα κομμάτι θα πάει για τον εκσυχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης, δηλαδή Taxis 2,  myData 2, ΕΡΓΑΝΗ 2 και γενικά σε οποιαδήποτε άλλη πλατφόρμα του δημοσίου η οποία έχει μείνει ακόμα στη version no 1. Κονδύλια θα διατεθούν επίσης για έργα σε τομείς όπως η Υγεία, η Παιδεία, ενώ ένα μεγάλο μέρος θα διατεθεί για στοχευμένες ενισχύσεις.  Αναμένουμε φυσικά και νέα πάρτι σαν αυτά που γίνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα και στα οποία είχα αναφερθεί στο προηγούμενο σχόλιο. Σε ένα τέτοιο πάρτι ήταν καλεσμένος και ο Μένιος, δυστυχώς όμως γι αυτόν ο πρώην υπ. Εργασίας του το χάλασε, και από τότε όλη η Ελλάδα ασχολείται με αυτόν (τον Μένιο εννοώ) αντί να ασχοληθεί με τον Τριαντάφυλλο, τις άγριες μέλισσες ή έστω με τη φάρμα.

Κάπως έτσι λοιπόν εκεί που είχαμε αρχίσει να παίρνουμε λίγο τα πάνω μας με τον εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821, προσγειωθήκαμε απότομα στην πραγματικότητα του 2021. Εν μέσω πανδημίας, με κλειστή τη μισή χώρα, με γεμάτα τα νοσοκομεία, με 70 νεκρούς την ημέρα, με τα εμβόλια να έρχονται πιο αργά και από τις ΚΥΑ για τις αναστολές, η κυβέρνηση, η Βουλή (έγινε επίκαιρη ερώτηση), τα κανάλια, τα social media, η Ελλ. Αστυνομία και μέχρι και η δικαιοσύνη (αυτή δικαίως
: στην Εισαγγελέα τα στοιχεία για τον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ
), ασχολούνται με τα καμώματα του Μένιου. Αυτό δεν είναι απλά ήττα, είναι διασυρμός (Ελλάδα – Μένιος 0 : 4).

Κορυφαία ερωτήματα που γεννήθηκαν από την ιστορία αυτή:
– Τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο Μένιος πήγε στο γραφείο του υπουργού με μπράβους. Την περίοδο εκείνη είχε αστυνομική φύλαξη, γιατί δεν πήγε με αυτή; Και αφού είχε μπράβους γιατί είχε και αστυνομική φύλαξη;
– Κατά την επίσκεψη του στο υπουργείο, τι κέρασε τα στελέχη, υαλουρονικό, σοκολατούχο ρόφημα που αδυνατίζει ή κουμτελίνα;

Ελλάδα – Εκλογές 0-0

Μητσοτάκης: Χωρίς εισφορά αλληλεγγύης και για το 2022 . Αν και ήταν λίγο πολύ γνωστό μετά και την απόφαση της Ε.Ε. για δημοσιονομική χαλάρωση και το 2022, ωστόσο αφού ειπώθηκε από τον πρωθυπουργό αναμένουμε να υλοποιηθεί.


Τέλος επιτηδεύματος: Απαλλαγή των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών και των αλιέων παράκτιας αλιείας και για το φορολογικό έτος 2020
[Θυμίζω ότι ίσχυσε παρόμοια διάταξη και για το φορολογικό έτος 2019 με το άρθρο 8 του νόμου 4714/2020.
Σύμφωνα με τη διάταξη που ίσχυσε πέρσι εξαιρέθηκαν από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος για το φορολογικό έτος 2019:
α) οι αγρότες κανονικού καθεστώτος για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα πέντε (5) έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ ,
β) οι αλιείς παράκτιας αλιείας (φυσικά πρόσωπα) που εκμεταλλεύονται αλιευτικά σκάφη μέχρι δώδεκα (12) μέτρων, μεταξύ καθέτων,
γ) οι συμπλοιοκτησίες ή κοινωνίες αστικού δικαίου παράκτιας αλιείας, που εκμεταλλεύονται αλιευτικά σκάφη μέχρι δώδεκα (12) μέτρων, μεταξύ καθέτων.

  • Η εξαίρεση δεν εφαρμόστηκε εφόσον τα ως άνω πρόσωπα έχουν δηλώσει στο φορολογικό μητρώο ότι ασκούν για το φορολογικό έτος 2019 και άλλες δραστηριότητες πέραν των κατωτέρω:
    Οι ΚΑΔ του τομέα Α 01, 02 και 03 (ΓΕΩΡΓΙΑ -ΔΑΣΟΚΟΜΙΑ-ΑΛΙΕΙΑ αντίστοιχα) της εθνικής ονοματολογίας των οικονομικών δραστηριοτήτων (ΚΑΔ 2008) που ορίζονται στην ΑΥΟ ΠΟΛ 1133/2008, όπως ισχύει, με εξαίρεση τους ακόλουθους ΚΑΔ:
    01.61 Υποστηρικτικές δραστηριότητες για τη φυτική παραγωγή
    01.62 Υποστηρικτικές δραστηριότητες για τη ζωική παραγωγή
    01.63 Δραστηριότητες μετά τη συγκομιδή
    01.64 Επεξεργασία σπόρων πολλαπλασιασμού
    01.70 Θήρα, τοποθέτηση παγίδων και συναφείς δραστηριότητες
    02.40 Υποστηρικτικές προς τη δασοκομία υπηρεσίες
    03.11.7 Υποστηρικτικές υπηρεσίες για την αλιεία

Προσοχή !! Όλα τα παραπάνω βέβαια πρέπει να νομοθετηθούν καθώς για την ώρα αποτελούν εξαγγελίες και τίποτα παραπάνω.

Επιστρεπτές 0-7


Ο Κωδικός 312 της Δήλωσης Φ.Π.Α και οι Επιστρεπτέες Προκαταβολές
Όσο η διοίκηση δεν παίρνει θέση στο θέμα, τόσο φοβάμαι ότι μεταγενέστερα θα δημιουργηθούν προβλήματα. Η άποψή μου συγκλίνει με την άποψη του Κ.Νιφορόπουλου και θεωρώ (ενόψει και των αλλαγών που έχουν κοινοποιηθεί με δελτίο τύπου από τους αρμόδιους υπουργούς για διαφορετικό ποσοστό επιστροφής στις επιστρεπτές 1 έως 3) ότι το έσοδο δεν πρέπει να καταχωρηθεί σε ό,τι αφορά στην επιστρεπτέα 1 και 4 κατά την περίοδο του Μαρτίου του 2021. Δείτε το άρθρο για να έχετε πλήρη γνώση του θέματος.
 

Αναστολές/Υπεύθυνες δηλώσεις 1-0

Την περασμένη εβδομάδα έγιναν οι εξής ανακοινώσεις από το Υπ.Εργασίας:


Αναστολές Απριλίου: Παράταση έως τις 12.04 για την υποβολή δηλώσεων αναστολής συμβάσεων εργασίας



Υποβολή δηλώσεων για τον Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ


Από τις 7 έως τις 23 Απριλίου η υποβολή υπεύθυνων δηλώσεων για τις ειδικές κατηγορίες εργαζομένων
 

Lockdown 0-3


Στο επόμενο τόνο, το λιανεμπόριο θα είναι ανοικτό,

Στον επόμενο τόνο, το λιανεμπόριο θα είναι κλειστό σε Θεσσαλονίκη, Αχαία, Κοζάνη,
☎ Στον επόμενο τόνο στις περιοχές αυτές τα καταστήματα shop in a shop θα είναι κλειστά : [ Διευκρινίσεις για τη λειτουργία των εμπορικών επιχειρήσεων σε Θεσσαλονίκη – Αχαΐα – Κοζάνη],
☎ Στον επόμενο τόνο, ανοίγει το λιανεμπόριο από 12.4.2021 στην Αχαία και στην Θεσσαλονίκη εκτός από την Κοζάνη [Χαρδαλιάς : Ανοίγει το λιανεμπόριο από 12/4 στις Π.Ε Αχαϊας και Θεσσαλονίκης].
☎ Στον επόμενο τόνο …. Η απόφαση με τα μέτρα αναλυτικά που ισχύουν από Δευτέρα 12.4.2021 και διευκρινίσεις για τη λειτουργία του δημοσίου με την απόφαση  ΔΙΔΑΔ/Φ.69/ 154/οικ. 6020/5.4.2021. Σημειώστε ότι μόνο για τη λειτουργία του δημοσίου κατά την περίοδο της πανδημίας έχουν εκδοθεί 38 αποφάσεις !!!!
☎ Σε προηγούμενο τόνο και συγκεκριμένα από την Πέμπτη μπορούσαν να εκδοθούν οι βεβαιώσεις κίνησης ελ.επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και μελών διοίκησης.
Οι βεβαιώσεις εκδίδονται για 14 ημέρες και σε κάθε περίπτωση (εφόσον εκδοθούν μετά από κάποια ημερομηνία ) δεν θα ξεπερνούν την 30η Απριλίου.  Όλα αυτά ισχύουν βέβαια μέχρι την επόμενη ανακοίνωση…

Διάλειμμα


«Στον επόμενο τόνο η ώρα θα είναι…»
Ο Ωρολέκτης χρησιμοποιήθηκε από το 1975 έως το 2000, από τον ΟΤΕ στην υπηρεσία ενημέρωσης δεδομένων ώρας. Πρόκειται για μια σιδερένια μεταλλική κατασκευή στην οποία είναι τοποθετημένα ένα ρολόι μεγάλης ακριβείας και ένας μεγάλος μεταλλικός κύλινδρος που περιστρέφεται. Πάνω στο κύλινδρο είναι γραμμένες οι φωνές των λεπτών, των ωρών και των δευτερολέπτων του εικοσιτετραώρου.
Για 25 χρόνια, όποιος καλούσε το 141, άκουγε την ώρα Ελλάδος από το σύστημα αυτό. Από το 2008 καλούμε το 14844, το οποίο βέβαια μεταδίδει την ώρα με ψηφιακά μέσα.


Πηγή: Μουσείο ΟΤΕ

Ρύθμιση οφειλών,  δεύτερη ευκαιρία επανένταξης – Χρηστή Διοίκηση


Ναι, υπάρχουν και καλά νέα.
Για λόγους χρηστής διοίκησης η ΑΑΔΕ δίνει την δυνατότητα να επανενταχθούν οι πληγέντες από την πανδημία του κορωνοϊού στις ρυθμίσεις του ν. 4321/2015 (100 δόσεων)  και του ν. 4611/2019 (120 δόσεων) όσοι δεν μπόρεσαν με την πρώτη ευκαιρία που δόθηκε με τον νόμο 4738/2020, είτε γιατί δεν έκαναν αίτηση έως 31.12.2020 είτε γιατί έκαναν αίτηση μετά την 1.1.2021 ενώ είχαν εκπληρώσεις τις λοιπές προϋποθέσεις επανένταξης ).
Δείτε αναλυτικά : Επανένταξη πληγέντων από την πανδημία σε ρυθμίσεις οφειλών – Ποιους αφορά η νέα εγκύκλιος της ΑΑΔΕ
➾ Η
απόφαση : Ε.2072/2021

 

Γραφειοκρατία 1-0


✔ Απίστευτο, υπάρχουν και άλλα καλά νέα  → 25 δικαστικά πιστοποιητικά σε ένα – Καθιερώνεται το Ενιαίο Πιστοποιητικό Δικαστικής Φερεγγυότητας για φυσικά και νομικά πρόσωπα

Καθιερώνονται τα Ενιαία Πιστοποιητικά Δικαστικής Φερεγγυότητας για φυσικά και νομικά πρόσωπα, και καταργούνται 25 πιστοποιητικά τα οποία τρέχαμε και μαζεύαμε για την διεκπεραίωση αρκετών υποχρεώσεων. Η αίτηση για το νέο Υπερ-πιστοποιητικό θα γίνεται φυσικά σε νέα πλατφόρμα (solon.gov.gr) ή με φυσική παρουσία σε όσα δικαστήρια δεν έχουν υπαχθεί στο ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης.

Υπενθυμίζω επίσης ότι το πιστοποιητικού ποινικού μητρώου (το οποίο δεν θα μπορέσει να πάρει ο Μένιος σε λίγο καιρό) εκδίδεται πλέον και από το gov.gr.

✔ Όπως φαίνεται θα υπάρξουν και άλλα καλά νέα σύντομα:  Κ.Πιερρακάκης : Φέτος η ψηφιακή υπογραφή για τους λογιστές – Άμεσα θα υλοποιηθεί η διασύνδεση ΓΕΜΗ με ΑΑΔΕ
 


 

Λογιστές/ΚΕΠ 7-0

Για να μαθαίνουν οι πολίτες και να ξεχνούν οι λογιστές.
Καθορισμός ηλεκτρονικών υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ που διεκπεραιώνονται και μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) η απόφαση :
13909/31-3-2021

Τις υπηρεσίες αυτές είχε προαναγγείλει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε απάντηση που είχε στείλει στη Βουλή μετά από ερώτημα σχετικά με την επιβάρυνση λογιστών-φοροτεχνικών με υποθέσεις άσχετες με το αντικείμενό τους.

Μήπως θα εξυπηρετούσε έξω από τα λογιστικά γραφεία να αναρτηθούν οι υπηρεσίες που γίνονται από τα ΚΕΠ;
 

Πλατφόρμες 742 – 0

Πιστοποίηση εργοδοτών στον e-ΕΦΚΑ. Οδηγίες χρήσης

Δήμος Αθηναίων: Νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες προστέθηκαν στη ψηφιακή πλατφόρμα


Πρόσβαση σε στοιχεία εισοδήματος, ΕΡΓΑΝΗ, μητρώου φορολογούμενων ΑΑΔΕ κ.ά. από τις τράπεζες για την εφαρμογή μέτρων δέουσας επιμέλειας – Συστηθείτε (Know Your Customer – eGov -KYC) –
H
απόφαση
: 9747 ΕΞ 02-04-2021 Ηλεκτρονική διεκπεραίωση μέτρων δέουσας επιμέλειας μέσω της εφαρμογής eGov-KYC


Νέα πλατφόρμα για self-tests – Τι καταχωρούμε – Διασύνδεση με ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ

Στο βωμό της προστασίας της δημόσιας υγείας, άλλη μια ελευθερία μπαίνει στο ράφι.
Από σήμερα λοιπόν η πρόσβαση στα σχολεία για τους μαθητές τους εκπαιδευτικού και το διοικητικό προσωπικό γίνεται με ειδική κάρτα μετά από self τεστ και καταχώρηση στην ειδική πλατφόρμα. Δείτε όλες τις λεπτομέρειες στην απόφαση:   Δ1α/Γ.Π.οικ.22437/9.4.2021 Εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης (δωρεάν αυτοδιαγνωστικός έλεγχος) από τον κορωνοϊό COVID – 19 σε μαθητές/τριες, εκπαιδευτικούς, μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ), διοικητικού και λοιπού προσωπικού των σχολικών μονάδων των ημερησίων και εσπερινών Γενικών Λυκείων (ΓΕ.Λ.) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.), Λυκειακών Τάξεων των Γυμνασίων με Λυκειακές Τάξεις της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

ΓΕΦΥΡΑ 2: Σε λειτουργία η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων

Voucher για laptops και tablets: Άνοιξε η πλατφόρμα για τους δικαιούχους

Πρόσβαση σε στοιχεία εισοδήματος, ΕΡΓΑΝΗ, μητρώου φορολογούμενων ΑΑΔΕ κ.ά. από τις τράπεζες για την εφαρμογή μέτρων δέουσας επιμέλειας

Μιας και αναφερθήκαμε στα self test να θυμίσω λίγο ότι στο σχετικό άρθρο του κόμβου (εδώ) μπορείτε να δείτε  τι ισχύει σε σχέση με τα test την ασθένεια από κορωνοιό, την άδεια από Καραντίνα κ.λπ.

Φορολογικές δηλώσεις

✔ Αγρότες: Φορολογικές δηλώσεις 2021, κωδικοί 037-038 και βεβαιώσεις εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων

  • Με εγκύκλιο που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα διευκρινίστηκαν τα εξής :

    α) Έως και την ημερομηνία λήξης της υποβολής της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος του φορολογικού έτους 2020, για τη χορήγηση βεβαιώσεων Μ.Α.Α.Ε. λαμβάνονται υπόψη:
    αα) Στην περίπτωση που δεν έχει υποβληθεί η Δήλωση, τα οικονομικά στοιχεία φορολογικού έτους 2019, σε συσχέτιση με την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (Ε.Α.Ε.) έτους 2019 και την Ε.Α.Ε. έτους 2020, προς απόδειξη ότι συνεχίζεται η κατοχή της αγροτικής εκμετάλλευσης. 
    αβ) Στην περίπτωση που έχει υποβληθεί η Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος φορολογικού έτους 2020, τα οικονομικά στοιχεία του φορολογικού έτους 2020, σε συσχέτιση με την Ε.Α.Ε. έτους 2020.

    β) Από την ημερομηνία λήξης υποβολής της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος φορολογικού έτους 2020, λαμβάνονται υπόψη τα οικονομικά στοιχεία φορολογικού έτους 2020, σε συσχέτιση με την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (Ε.Α.Ε.) έτους 2020 και την Ε.Α.Ε. έτους 2021, προς απόδειξη ότι συνεχίζεται η κατοχή της αγροτικής εκμετάλλευσης.
    γ) Η Ε.Α.Ε. έτους 2021, εφόσον υποβάλλεται για πρώτη φορά, λαμβάνεται υπόψη, σε συσχέτιση με τα οικονομικά στοιχεία του φορολογικού έτους 2020, για τη χορήγηση βεβαιώσεων στις παρακάτω περιπτώσεις:
    γα) Στους νεοεισερχόμενους στον αγροτικό τομέα, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο του Μ. Α.Α.Ε. και ιδίως την υπ’ αριθμ. 909/61979/27.5.2016 εγκύκλιο.
    γβ) Στους κατόχους αγροτικής εκμετάλλευσης, εφόσον πληρείται η προϋπόθεση τήρησης λογιστικών βιβλίων, η οποία αποδεικνύεται με τη βεβαίωση έναρξης-μεταβολής εργασιών φυσικού προσώπου από τη Δ.Ο.Υ., ή με τη συμπλήρωση της κατάστασης οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα (έντυπο Ε3).

    Το Τμήμα Υποστήριξης και Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων διαβίβασε στην Α.Α.Δ.Ε. αρχείο με τους επαγγελματίες αγρότες, προκειμένου να προσυμπληρωθούν οι κωδικοί 037-038 στο έντυπο Ε1, ώστε κατά την εκκαθάριση των Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος φορολογικού έτους 2020, να αποδοθεί η προβλεπόμενη έκπτωση φόρου.

    Οι επαγγελματίες αγρότες για τους οποίους δεν έχουν προσυμπληρωθεί οι κωδικοί 037-038 στο έντυπο Ε1, κατά την υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος φορολογικού έτους 2020 και πληρούν τις προϋποθέσεις του επαγγελματία αγρότη, δύνανται να απευθύνονται στα αρμόδια Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων (Τ.Α.Α.Ε.), τα οποία κατόπιν διοικητικού ελέγχου θα χορηγούν τη βεβαίωση του επαγγελματία αγρότη από την ψηφιακή εφαρμογή. Η αποστολή αρχείων στην Α.Α.Δ.Ε. θα συνεχιστεί με αρχεία που θα δημιουργούνται από την επεξεργασία των δεδομένων της εφαρμογής Μ. Α.Α.Ε.
     


 

Παρατάσεις 11-0


✔ Κομιστές αξιογράφων – Παρατείνονται μέχρι και την 30-06-2021 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις ΔΟΥ/Ελεγκτικά Κέντρα οφειλών από δηλώσεις ΦΠΑ με ποσό φόρου προς καταβολή (χρεωστικές) που λήγουν ή έληξαν από 01-02-2021 έως 28-02-2021, καθώς και οι προθεσμίες καταβολής ΦΠΑ που βεβαιώθηκαν ή θα βεβαιωθούν στις ΔΟΥ/Ελεγκτικά Κέντρα βάσει εμπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 28-2-2021 και την 31-3-2021

Η απόφαση
: Α.1080/2021 .


Την παράταση του προγράμματος «Ηρακλής» ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Παράταση ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων επιστροφής ΕΦΚ Diesel από τους δικαιούχους για το 2020
➾ H απόφαση :   Α.1076/2021

Δασικοί χάρτες: Οριζόντια παράταση 6 μηνών στη διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων

e-λιανικό: Παράταση υποβολής αιτήσεων μέχρι και αύριο 06.04 και ώρα 15:00

✔ Δεν είναι ακριβώς παράταση αλλά βολεύει όσους έκαναν λάθη και θέλουν να τα διορθώσουν
: Καταστάσεις υπόχρεων Πόθεν Έσχες : Διαθέσιμη η πλατφόρμα για τροποποιήσεις στις ημερομηνίες 7/4, 14/4, 21/4 και 28/4

Covid –
Μέτρα ενίσχυσης

 


Α.Γεωργιάδης : Aρχές Μαΐου να είναι έτοιμη η πλατφόρμα για την επιδότηση στην Εστίαση – Θα δώσουμε ειδική οικονομική στήριξη στα γυμναστήρια


e-λιανικό: Έρχεται μέσα στον Απρίλιο ο δεύτερος κύκλος της δράσης

Πρόσθετο μέτρο στήριξης επιχειρήσεων που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή τον Απρίλιο  για ο ίδιο
:  Ποιοί κλάδοι ενδεικτικά εντάσσονται στο μέτρο στήριξης επιχειρήσεων που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή τον Απρίλιο
καθώς επίσης
:  Ενίσχυση επιχειρήσεων που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή τον Απρίλιο – Τοποθέτηση του Αναπ. Υπ. Οικ. Θόδωρου Σκυλακάκη


Έκτακτη αποζημίωση εποχικά εργαζομένων του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης για τους μήνες Ιανουάριο – Φεβρουάριο 2021

  • Η έκτακτη αποζημίωση ανέρχεται στο ύψος του τελευταίου μηνιαίου επιδόματος ανεργίας που έλαβε ο εποχικά εργαζόμενος του άρθρου 1 και καταβάλλεται μηνιαία για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021 στον δικαιούχο, εφόσον παραμένει εγγεγραμμένος άνεργος στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.
    Η έκτακτη αποζημίωση
    απαλλάσσεται επίσης  από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου

    Από 7/4/2021 λειτουργεί η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για την έκτακτη μηνιαία αποζημίωση εποχικά εργαζομένων στον τουρισμό και επισιτισμό, χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 15241/5.4.2021 ΚΥΑ (ΦΕΚ 1355/Β706-04-2021).

    Οι δυνητικά δικαιούχοι του αρχείου της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΟΑΕΔ, θα πρέπει να επικαιροποιήσουν τα ατομικά τους στοιχεία υποβάλλοντας αίτηση/δήλωση, στην οποία θα δηλώνουν ότι: “παρέμεινα άνεργος κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021 και δεν απορρέει υποχρέωση επαναπρόσληψης από την σύμβασή τους”.
    Δείτε αναλυτικά τις δύο αποφάσεις για περισσότερες λεπτομέρειες
    : ➾
     15241/5.4.202118742/7.4.20211

Μέτρα στήριξης τουριστικών γραφείων και Τ.Ε.Ο.Μ. με τουριστικά λεωφορεία Δ.Χ. και τουριστικά τρένα
➾ Η απόφαση :  5534/31.3.2021

 

 


 

Προγράμματα ΟΑΕΔ


Μέχρι τις 19 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων πτυχιούχων 22-29 ετών

8 ανοικτά προγράμματα με συνολικά 42.600 επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας υλοποιούνται από τον ΟΑΕΔ

Νομοθεσία

Νέος νόμος 4792/2021 – Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο νόμος για την ηλεκτρονική πλατφόρμα καταχώρησης self-test και τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στις σχέσεις μεταξύ επιχειρήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων
Αγροτικοί συνεταιρισμοί: Παράταση των προθεσμιών διενέργειας γενικής συνέλευσης και θητείας οργάνων

Νέο νομοσχέδιο στη Βουλή: Απλούστευση του πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων

Τροπολογίες στο ως άνω νομοσχέδιο : 
ΓΕΜΗ: Και τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν οικονομική δραστηριότητα υπόχρεα εγγραφής- Αυτόματη η αρχική εγγραφή
e-καταναλωτής: Καθημερινή ενημέρωση της εφαρμογής από τα super markets με ετήσιο τζίρο άνω των 90.000.000

Φορολογικές αποφάσεις

→  Διευκρινίσεις επί των διατάξεων του άρθρου 293 του ν. 4738/2020 (Α’ 207) και παροχή οδηγιών για την ενιαία εφαρμογή της ρύθμισης οφειλών που προέρχονται από επιχειρηματικά δάνεια και δάνεια φυσικών προσώπων, καθώς και από καταπτώσεις της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας

  • Με την εγκύκλιο Ε.2073/2021 διευκρινίζονται ειδικότερα θέματα επί των διατάξεων του άρθρου 293 του ν. 4738/2020 (Α’ 207) και της Α.1007/2021 (Β’ 138) απόφασης του Υφυπουργού Οικονομικών και παρέχονται οδηγίες για ενιαία εφαρμογή αυτών.

    Οι διευκρινίσεις αφορούν στις ρυθμίσεις βεβαιωμένων οφειλών τους που προέρχονται από επιχειρηματικά δάνεια και δάνεια φυσικών προσώπων, με εκδοθείσες έως και το έτος 2012 υπουργικές αποφάσεις παροχής της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου κατ’ εξουσιοδότηση του ν. 2332/1995 (Α’ 181) ή παροχής της εγγύησης της εταιρείας με την επωνυμία «Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Α Ε» (πρώην «Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης Α Ε ») ή της εταιρείας με την επωνυμία «Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων Α Ε (ΤΕΜΠΜΕ Α Ε ), όπως ισχύουν, τα οποία είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα στα πιστωτικά ιδρύματα έως τις 7.10.2019.

    Οι προθεσμίες υποβολής της αίτησης για την υπαγωγή των οφειλών στη ρύθμιση έχουν ως εξής:

    • Α. Έως την Τρίτη 4/5/2021, για οφειλές που έχουν βεβαιωθεί από 7.10.2019 μέχρι και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης (καθώς η καταληκτική προθεσμία της 30/4/2021 που τίθεται στο άρθρο 293 του ν. 4738/2020 είναι αργία και μετατίθεται για την επόμενη εργάσιμη ημέρα).

    • Β. Εντός 6 μηνών από τη βεβαίωσή τους, για οφειλές που θα βεβαιωθούν μετά την 29/4/2021 (καθώς η καταληκτική προθεσμία της 30/4/2021 που τίθεται στο άρθρο 293 του ν. 4738/2020 είναι αργία).

    Η ΑΑΔΕ για λόγους χρηστής διοίκησης, παρέχει τη δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση των διατάξεων του άρθρου 293 του νόμου 4738/2020  και στους οφειλέτες, οι οποίοι, μέχρι 6.4.2021, έχουν υπαγάγει από 27/10/2020 (ημερ. δημοσίευσης του ν. 4738/2020) τις οφειλές αυτές σε άλλη εν ισχύ ρύθμιση τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση (πάγια ρύθμιση του ν. 4152/2013).

→  Επενδυτικοί άγγελοι: Χαρακτηρισμός φυσικών προσώπων – Διαδικασία έκπτωσης από το εισόδημα.

  • Με την απόφαση αυτή καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τον χαρακτηρισμό φυσικού προσώπου ως “επενδυτικού αγγέλου” σε νεοφυή επιχείρηση ή σε νεοφυείς επιχειρήσεις (startups), ο τρόπος, ο χρόνος και τα χαρακτηριστικά της εισφοράς του κεφαλαίου, η διαδικασία έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα του“επενδυτικού αγγέλου», καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την εφαρμογή του άρθρου 70Α του ν. 4172/2013 (ΚΦΕ), όπως αυτό προστέθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 49 του ν. 4712/2020.

    Επισημαίνω ότι με το άρθρο αυτό προβλέπεται ότι σε περίπτωση που φορολογούμενος – φυσικό πρόσωπο εισφέρει κεφάλαιο (angel investor) σε κεφαλαιουχική εταιρεία που είναι εγγεγραμμένη στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ποσό ίσο με το πενήντα τοις εκατό (50%) του ποσού της εισφοράς του, εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημά του αναλογικά ανά κατηγορία δηλωθέντος εισοδήματος του φορολογικού έτους εντός του οποίου πραγματοποιήθηκε η εισφορά.

→  Παραλαβή κλειδαρίθμου μέσω βιντεοκλήσης και για νομικά πρόσωπα/οντότητες – Τροποποίηση της απόφασης για την εγγραφή νέων χρηστών και επανεγγραφή χρηστών στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες TAXISnet

  • Με την απόφαση Α.1077/2020 τροποποιείται η Α.1082/2020 απόφαση της ΑΑΔΕ σχετικά με την «Εγγραφή νέων χρηστών και επανεγγραφή χρηστών στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες TAXISnet»
    Με τις τροποποιήσεις μεταξύ άλλων δίνεται η δυνατότητα για παραλαβή κλειδαρίθμου μέσω βιντεοκλήσης και για νομικά πρόσωπα/οντότητες
     

→  Διευκρινίσεις για τα ελλιμενισμένα στη χώρα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής με σημαία Ηνωμένου Βασιλείου στα οποία υψώνεται Ελληνική σημαία

  • Με την Εγκύκλιο αυτή δίνονται διευκρινίσεις σχετικά με τις τελωνειακές διαδικασίες και την φορολογική αντιμετώπιση των σκαφών με σημαία Η.Β. που ήταν ελλιμενισμένα στη χώρα μας πριν τις 1.1.2021, στα οποία πρόκειται να υψωθεί Ελληνική σημαία.
    Για τα συγκεκριμένα σκάφη , εφόσον υποβάλλονται αιτήματα για την ύψωση Ελληνικής σημαίας στο πλαίσιο των κείμενων διατάξεων αρμοδιότητας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, δεν απαιτούνται περαιτέρω τελωνειακές διατυπώσεις όσον αφορά την φορολογική αντιμετώπισή τους, ήτοι, δεν απαιτείται η υποβολή των σχετικών παραστατικών για την καταβολή ή απαλλαγή ΦΠΑ εισαγωγής, υπό την προϋπόθεση ότι:
    – κατά το χρόνο ελλιμενισμού τους πριν τις 31.12.2020, τα σκάφη αυτά είχαν ολοκληρώσει την φορολογική τους υποχρέωση όσον αφορά τον ΦΠΑ στην Ε.Ε., δηλαδή κατά το χρονικό σημείο εκείνο στην Ε.Ε. 28 και
    – δεν έχουν εξέλθει των Ελληνικών χωρικών υδάτων μέχρι την υποβολή του σχετικού αιτήματος και συνεπώς δεν έχουν απολέσει τον ενωσιακό τους χαρακτήρα.

 

→  Επιστροφή Φόρου Κατανάλωσης (Φ.Κ.) προϊόντων καφέ – Χορήγηση άδειας φορολογικής αποθήκης προϊόντων καφέ, διαδικασία επιβολής φόρου κατανάλωσης, διατυπώσεις διακίνησης, παρακολούθησης, ελέγχου και άλλα θέματα

 

 

Άρθρα

Κεφαλαιοποίηση αφορολόγητων αποθεματικών εισηγμένων εταιρειών φορολογικού έτους 2020 και έπειτα (Άρθρο 71Β ν. 4172/2013)

Η λύση και εκκαθάριση πελάτη με νομική μορφή Α.Ε., δεν αποτελεί στοιχείο που να δικαιολογεί από μόνο του την φορολογική έκπτωση της διαγραφείσας απαίτησης, εάν προηγουμένως δεν έχουν αναληφθεί όλες οι κατά νόμο ενέργειες για την είσπραξη της απαίτησης – ΣΟΛ Α.Ε.

Προσωρινή δήλωση ΦΜΥ και αναστολή εργασίας

 

Δ.Ε.Δ.

ΔΕΔ Θ 95/2021 Μη επιβολή προστίμου σε μηδενικές ΦΜΥ

ΔΕΔ Θ 212/2021 Έλλειμμα ταμείου και προσθήκη αυτού ως λογιστική διαφορά

ΔΕΔ Α 331/2021 Φόρος κληρονομιάς 2016 – Αμφισβήτηση βαθμού συγγένειας – Η συγγένεια εξ αγχιστείας εξακολουθεί να υπάρχει και μετά την λύση ή την ακύρωση του γάμου, από τον οποίο δημιουργήθηκε

ΔΕΔ Α 334/2021 Χρήση ειδικού λογισμικού, το οποίο απομείωνε την αξία των εκδοθέντων στοιχείων λιανικής – Ο έλεγχος καταλόγισε απόκρυψη φορολογητέας ύλης βάσει Βack office ηλεκτρονικών αρχείων

ΣτΕ – Δικαστικά

Άρειος Πάγος 843/2020 Προϋποθέσεις του υπό όρο ανεγκλήτου εικονικών φορολογικών στοιχείων

ΣτΕ 1368/2020 Υποχρεωτική ασφάλιση στον ΟΑΕΕ, ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων από την 1-1-2003 σε πόλεις, χωριά ή οικισμούς άνω των 1.000 κατοίκων – Μόνιμος και όχι πραγματικός πληθυσμός

ΣτΕ 1165/2020 Χορήγηση σύνταξης λόγω αναπηρίας – Αναγνώριση χρόνου στρατιωτικής υπηρεσίας

ΣτΕ 1249/2020 Φορολογία εισοδήματος – Κλήση σε ακρόαση – Λογιστικές διαφορές – Προσύμφωνα αγοράς μετοχών – Τόκοι ληφθέντων δανείων – Θεώρηση συμφωνητικών

Λοιπές αποφάσεις


Α.1075/2021 Τροποποίηση του άρθρου 4 της υπό στοιχεία Ε2320/976/Α0034/10.6.2008 απόφασης του Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών «Έλεγχος ρευστών διαθεσίμων που εισέρχονται ή εξέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 1889/2005 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου 2005 (L309/9/25.11.2005)» (Β΄ 1177)

Δ.ΕΙΣΠΡ.Α 1008741 ΕΞ 2021 Άρνηση των Δ.Ο.Υ. να χορηγήσουν φορολογική ενημερότητα σε ειδικές περιπτώσεις διασφάλισης σοβαρών συμφερόντων του Δημοσίου ή περιπτώσεις οικονομικού εγκλήματος και μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγής

ΔΑΦΕ Α 1014911 ΕΞ 2021 Πορεία και αναλογία πληρωμών όλων των φάσεων της επιστρεπτέας προκαταβολής στις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις

120581/6.4.2021 Συμπληρωματικές οδηγίες σχετικά με τη χορήγηση ΑΜΚΑ σε δικαιούχους της Συμφωνίας Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση

3770/1192/19.3.2021 Τροποποίηση και συμπλήρωση της υπό στοιχεία 16394/Δ15642/27-4-2020 (Β’ 1691) απόφασης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Ψηφιακή διαδικασία απονομής συντάξεων του e-Ε.Φ.Κ.Α.»

21465/19.3.2021 Προσθήκη της άδειας διαμονής πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου και των μελών των οικογενειών τους εκδοθείσας βάσει της Συμφωνίας Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στους τίτλους οριστικής διαμονής που γίνονται αποδεκτοί για την πολιτογράφηση αλλοδαπών.

Λοιπές αποφάσεις


Α.1075/2021 Τροποποίηση του άρθρου 4 της υπό στοιχεία Ε2320/976/Α0034/10.6.2008 απόφασης του Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών «Έλεγχος ρευστών διαθεσίμων που εισέρχονται ή εξέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 1889/2005 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου 2005 (L309/9/25.11.2005)» (Β΄ 1177)

Δ.ΕΙΣΠΡ.Α 1008741 ΕΞ 2021 Άρνηση των Δ.Ο.Υ. να χορηγήσουν φορολογική ενημερότητα σε ειδικές περιπτώσεις διασφάλισης σοβαρών συμφερόντων του Δημοσίου ή περιπτώσεις οικονομικού εγκλήματος και μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγής

ΔΑΦΕ Α 1014911 ΕΞ 2021 Πορεία και αναλογία πληρωμών όλων των φάσεων της επιστρεπτέας προκαταβολής στις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις

120581/6.4.2021 Συμπληρωματικές οδηγίες σχετικά με τη χορήγηση ΑΜΚΑ σε δικαιούχους της Συμφωνίας Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση

3770/1192/19.3.2021 Τροποποίηση και συμπλήρωση της υπό στοιχεία 16394/Δ15642/27-4-2020 (Β’ 1691) απόφασης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Ψηφιακή διαδικασία απονομής συντάξεων του e-Ε.Φ.Κ.Α.»

21465/19.3.2021 Προσθήκη της άδειας διαμονής πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου και των μελών των οικογενειών τους εκδοθείσας βάσει της Συμφωνίας Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στους τίτλους οριστικής διαμονής που γίνονται αποδεκτοί για την πολιτογράφηση αλλοδαπών.

Υποχρεώσεις εβδομάδας

Πολλές και σημαντικές υποχρεώσεις αυτή την εβδομάδα με τις περισσότερες να λήγουν σήμερα

12/04 2021 Υποβολή δηλώσεων από τους εκμισθωτές ακινήτων των οποίων το μίσθωμα έχει μειωθεί κατά 40% (δηλώσεις Covid) για τον μήνα Δεκέμβριο 2020
 
 12/04 2021 Υποβολή υπεύθυνων δηλώσεων και ορθών επαναλήψεων στο ΠΣ Εργάνη για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων περιόδου 1.4.2021 – 12.4.2021, που αφορούν όλο τον μήνα Απρίλιο 2021 ή μέρος αυτού
 
 12/04 2021 Υποβολή υπεύθυνης δήλωσης οικονομικών στοιχείων εργαζομένων και ορθών επαναλήψεων στο ΠΣ Εργάνη, από τις επιχειρήσεις – εργοδότες που εντάχθηκαν στον μηχανισμό «Συν-εργασία» τον Μάρτιο 2021 (Β’ φάση)
 
 12/04 2021 Υποβολή δηλώσεων από τους εκμισθωτές ακινήτων των οποίων το μίσθωμα έχει μειωθεί κατά 40% (δηλώσεις Covid) για τον μήνα Νοέμβριο 2020
 
 12/04 2021 Υποβολή δηλώσεων (και ορθών επαναλήψεων) εργαζομένων ειδικών κατηγοριών που απασχολούνται στον κλάδο του τουρισμού (μονομερείς), για τη λήψη αποζημίωσης ειδικού σκοπού, για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021
 
 12/04 2021 Υποβολή υπεύθυνων δηλώσεων επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού (μονομερείς), για τη λήψη αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021
 
 12/04 2021 Υποβολή δηλώσεων από δικαιούχους δικαιώματος εκμετάλλευσης περιπτέρων ή κυλικείων των οποίων το μίσθωμα έχει μειωθεί (δηλώσεις Covid), για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020, καθώς και Ιανουάριο 2021
 
 12/04 2021 Υποβολή δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας μέσω διαδικτύου, για τη δήλωση λύσης της μίσθωσης, σε περίπτωση που συμφωνία μίσθωσης, για την οποία έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά ή έχει κατατεθεί στη Δ.Ο.Υ. «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», έχει λυθεί μέχρι την 12η Ιουνίου 2020
 
 15/04 2021 Υποβολή δηλώσεων από τους μισθωτές ακινήτων, για την αποδοχή δήλωσης μείωσης του μισθώματος κατά 40% για τον μήνα Δεκέμβριο 2020 από τους εκμισθωτές (δηλώσεις Covid)
 
 15/04 2021 Υποβολή στο Π.Σ. Εργάνη ορθών επαναλήψεων εντύπων 11.1 – Απολογιστικό Έντυπο Γνωστοποίησης Στοιχείων Λήψης Άδειας Ειδικού Σκοπού και Συσχετιζόμενης Κανονικής Άδειας του άρθρου 4 παρ. 3στ της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 55/ 11.03.2020), για τη χρήση άδειας ειδικού σκοπού από τους εργαζομένους κατά τον μήνα Φεβρουάριο 2021
 
 15/04 2021 Υποβολή δηλώσεων από τους μισθωτές ακινήτων, για την αποδοχή δήλωσης μείωσης του μισθώματος κατά 40% για τον μήνα Νοέμβριο 2020 από τους εκμισθωτές (δηλώσεις Covid)
 
 15/04 2021 Υποβολή στο Π.Σ. Εργάνη εντύπων 11.1 – Απολογιστικό Έντυπο Γνωστοποίησης Στοιχείων Λήψης Άδειας Ειδικού Σκοπού και Συσχετιζόμενης Κανονικής Άδειας του άρθρου 4 παρ. 3στ της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 55/ 11.03.2020), για τη χρήση άδειας ειδικού σκοπού από τους εργαζομένους κατά τον μήνα Μάρτιο 2021
 
 15/04 2021 Υποβολή δηλώσεων από μισθωτές περιπτέρων ή κυλικείων των οποίων το μίσθωμα έχει μειωθεί από τους δικαιούχους δικαιώματος εκμετάλλευσης (δηλώσεις Covid), για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020, καθώς και Ιανουάριο 2021

Καλή συνέχεια.

Πηγή