Η κυβέρνηση έχει εκπονήσει ολοκληρωμένο σχέδιο ώστε ο ΕΦΚΑ να είναι σε θέση να μειώσει περαιτέρω και με ταχύτερους ρυθμούς το πλήθος των εκκρεμών συντάξεων, ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Παναγιώτης Τσακλόγλου, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλη Κεγκέρογλου.

«Αυτό βεβαίως μέχρι την πλήρη ψηφιοποίηση των συστημάτων απονομής σύνταξης, η οποία θα επιτευχθεί με την πλήρη παραγωγική λειτουργία του συστήματος «ΑΤΛΑΣ», οπότε και ευελπιστούμε ότι θα επιλυθεί οριστικά αυτό το σοβαρό πρόβλημα», διευκρίνισε ο κ. Τσακλόγλου και ενημέρωσε ότι το σχέδιο, για το τρέχον και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, περιλαμβάνει:

– τη δυνατότητα προσωρινής στελέχωσης των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ με πρώην υπαλλήλους των Ταμείων που έχουν συνταξιοδοτηθεί, οι οποίοι είναι έμπειρα στελέχη στο θέμα της απονομής συντάξεων

– τη συγκρότηση κλιμακίων εργαζομένων με παροχή επιπλέον αμοιβών βασισμένο στην επίτευξη συγκεκριμένων στόχων

– αποσπάσεις από άλλους φορείς του Δημοσίου προς τον ΕΦΚΑ για ένα διάστημα έξι μηνών

– προσωρινή διάθεση προσωπικού από επιστημονικά επιμελητήρια στον ΕΦΚΑ

– προσλήψεις νέων υπαλλήλων στον ΕΦΚΑ, ώστε να απελευθερωθούν στελέχη με εμπειρία στην απονομή συντάξεων που τώρα απασχολούνται σε άλλες δραστηριότητες

– αγορά φορητών υπολογιστών, ώστε οι απασχολούμενοι μέσω τηλεργασίας υπάλληλοι του ΕΦΚΑ να μπορούν να εκτελούν απρόσκοπτα τα καθήκοντά τους

η κυβέρνηση μελετά την πρόσληψη ενός project manager, από τον ιδιωτικό τομέα, με αποκλειστικό αντικείμενο την επιτάχυνση της απονομής εκκρεμών συντάξεων

επεξεργασία όσο το δυνατόν περισσότερων συνταξιοδοτικών αιτημάτων από το υφιστάμενο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα απονομής συντάξεων

 Οι εκκρεμότητες

Ως προς τα στατιστικά στοιχεία για τις εκκρεμείς συντάξεις, o υφυπουργός Εργασίας ανέφερε ότι το 2020 ολοκληρώθηκαν 161.770 αιτήματα συνταξιοδότησης. «Αυτό σημαίνει ότι ήταν 38.447 αιτήματα παραπάνω σε σύγκριση με το 2019 και παρά τις συνέπειες της πανδημίας που είχαμε στο ίδιο διάστημα», επισήμανε ο υφυπουργός και υπογράμμισε ότι «με βάση τα ίδια στοιχεία και τη μηνιαία τους κατανομή, οι ρυθμοί διεκπεραίωσης των αιτημάτων αυτών ήταν όλο και μεγαλύτεροι μετά το τέλος του πρώτου κύματος της πανδημίας».

«Στις συνολικές εκκρεμότητες για κύρια σύνταξη στο τέλος του 2020 οι εκκρεμείς αιτήσεις ήταν 154.000 και οι περισσότερες εξ αυτών, οι 45.000 περίπου, αφορούν το ΙΚΑ, 31.000 τον ΟΓΑ, 28.000 τον πρώην ΟΑΕΕ και 22.000 περίπου το δημόσιο». Ο υφυπουργός έδωσε ειδικότερα στοιχεία για Κρήτη, όπου σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, «οι συνολικές εκκρεμείς συντάξεις, αιτήσεις κύριας σύνταξης ανέρχονται σε 7.347. Οι 3.475 αφορούν το τέως ΙΚΑ στα υποκαταστήματα Χανίων και Ηρακλείου, οι 1312 αφορούν το τέως ΟΑΕΕ και οι 2.560 αφορούν τον τέως ΟΓΑ».

Το σύνολο των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων «είναι λίγο λιγότερο από 120.000, ανέρχεται στις 119.694, εκ των οποίων οι 55.000 είναι ληξιπρόθεσμες», όπως ανέφερε ο υφυπουργός. Το πλήθος των αιτήσεων για εφάπαξ ανέρχεται στις 6.822, εκ των οποίων οι ληξιπρόθεσμες είναι 3.242.

Κεγκέρογλου: Λάθος ο τρόπος ενοποίησης

«Προφανώς δεν μπορεί η κυβέρνηση να υπερηφανευτεί για πρόοδο στο θέμα των εκκρεμών συντάξεων. Στην καλύτερη περίπτωση είστε στα ίδια χάλια με την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», σχολίασε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου και πρόσθεσε: «Αυτό οφείλεται, πέρα από το ότι πέρασαν πολλά χρόνια, στο γεγονός ότι και ο νόμος Κατρούγκαλου, αλλά και η συνέχεια, έδειξαν ότι το Υπουργείο Εργασίας δεν αντιλαμβάνεται τον τρόπο με τον οποίο έπρεπε να γίνει η ενοποίηση των Ταμείων και η μετάβαση από το ένα σύστημα στο άλλο». Ο κ. Κεγκέρογλου ζήτησε επίσης να διευκρινιστεί εάν η ψηφιοποίηση από ιδιωτική εταιρεία θα γίνει εντός του ΕΦΚΑ και αν υπάρχει ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων.

«Δέσμευση του Πρωθυπουργού»

«Το θέμα των εκκρεμών συντάξεων αποτελεί ζήτημα, το οποίο χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Επισημαίνω δε και τη δέσμευση του πρωθυπουργού, για την απονομή, ει δυνατόν του συνόλου των εκκρεμών συντάξεων, έως το τέλος του 2021. Σας διαβεβαιώνω ότι η κυβέρνηση στηρίζει τον ΕΦΚΑ στο έργο του, έτσι ώστε εντός του έτους να εξαλειφθούν οι εκκρεμότητες», απάντησε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και πρόσθεσε: «Το σχέδιο που έχουμε εκπονήσει για τη μείωση των εκκρεμών συντάξεων, θεωρούμε ότι δίνει τα κατάλληλα εργαλεία στον ΕΦΚΑ για την εκπλήρωση του δύσκολου αυτού έργου. Όμως, ο ΕΦΚΑ βρίσκεται εν μέσω μίας πολύ σημαντικής μεταρρύθμισης, που είναι ο σταδιακός ψηφιακός μετασχηματισμός του. Από τον Ιούλιο του 2020 έχει ξεκινήσει η ψηφιακή απονομή συντάξεων ξεκινώντας από τις συντάξεις χηρείας και τις συντάξεις του ΟΓΑ χωρίς διαδοχική ασφάλιση. Η διαδικασία αυτή χαρακτηρίζεται από πολύ σημαντικά βήματα, όπως η ψηφιοποίηση όλων των κανόνων συνταξιοδότησης, αλλά κυρίως από μείωση της γραφειοκρατίας και της ταλαιπωρίας των πολιτών. Θεωρούμε πως μέσα από αυτήν τη δύσκολη διαδρομή μεσοπρόθεσμα θα οδηγηθούμε σε μία νέα κατάσταση, όπου οι πολίτες θα απολαμβάνουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες από τον ΕΦΚΑ».

Ο υφυπουργός ανέφερε επίσης ότι το ειδικό σχέδιο με πρόσθετα μέτρα και η αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών, που καταρτίζεται σε συνεργασία με τον ΕΦΚΑ, αφορά κυρίως τις συντάξεις που έχουν καθυστερήσει περισσότερο. «Μέχρι τώρα έχει γίνει πολύ σημαντική προσπάθεια σε ένα δύσκολο πεδίο, συντελούντος και του ψηφιακού μετασχηματισμού, αλλά η προσπάθεια για προφανείς λόγους πρέπει να επιταχυνθεί και εκεί πραγματικά θα συμφωνήσω μαζί σας», είπε ο Παναγιώτης Τσακλόγλου απευθυνόμενος στον Βασίλη Κεγκέρογλου.

Πηγή