Στην περιοχή των 1.300 μονάδων προσπαθεί να εδραιωθεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να διαθέτουν μικρό προβάδισμα έναντι των πωλητών, εν μέσω της προσπάθειας ανάκαμψης στις αγορές του εξωτερικού.

Παρ’ όλα αυτά, η νωθρότητα παραμένει κυρίαρχο χαρακτηριστικό στο διεθνές σκηνικό, καθώς η χθεσινοβραδινή δημοσίευση των πρακτικών της Federal Reserve δεν μας έκανε ιδιαίτερα σοφότερους σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των πρώτων μειώσεων στα επιτόκια, ενώ η τάση για αφομοίωση των μεγάλων κερδών του 2023 συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, η Λεωφόρος Αθηνών δυσκολεύεται να διαφοροποιηθεί, με αποτέλεσμα να επιδίδεται σε μια «μάχη» χαρακωμάτων γύρω από τις 1.300 μονάδες, οι οποίες απέχουν λιγότερο από 4% έναντι του υψηλού 9ετίας των 1.345 μονάδων.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης, στην τρίτη συνεδρίαση του έτους, σημειώνει μικρή άνοδο κατά 0,29% και και διαμορφώνεται στις 1.304,93 μονάδες, κερδίζοντας 3,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.301,34 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες (από 1.301,13 έως 1.305,61 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να μην υπερβαίνει τα 6 εκατ. ευρώ.

Στο ταμπλό, τώρα, η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ συνεχίζει το ράλι, καθώς -μετά το χθεσινό +6,8%- διευρύνεται κατά σχεδόν 4% και ανέρχεται στα 2,1 ευρώ. Από κοντά ακολουθεί και η Viohalco, η οποία ενισχύεται άνω του 1%. Από εκεί και πέρα, Εθνική και Πειραιώς κερδίζουν από τουλάχιστον 1%, ενώ ο ΑΒΑΞ παραμένει σε καθεστώς ρευστοποιήσεων, χάνοντας το 1,6 ευρώ.

Ανοδικά οι τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης προσπαθεί να επανέλθει σε θετικό έδαφος, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο +0,46% και τις 1.064 μονάδες, ενόσω μετράμε αντίστροφα για τον β’ γύρο αποεπένδυσης του δημοσίου.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας αυξάνεται στο +1,28% και τα 6,32 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς έπεται στο +1,18% και τα 3,248 ευρώ, η μετοχή της Eurobank ενισχύεται στο +0,22% και το 1,6085 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank υποχωρεί στο -0,16% και το 1,541 ευρώ.

Νωθρότητα στις αγορές

To νωθρό διεθνές επενδυτικό κλίμα δεν επιτρέπει (προς ώρας) μια ουσιαστική ανοδική κίνηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αφομοιώνει τα κρίσιμα σημεία των 1.300 μονάδων, παραμένοντας σε απόσταση – βολής από τα υψηλά 9ετίας των 1.345 μονάδων.

Ο γεωπολιτικές ανησυχίες, οι πιέσεις στη μετοχή της Apple, αλλά και οι αβεβαιότητες για το χρονοδιάγραμμα μείωσης των επιτοκίων της Federal Reserve, αποτελούν αυτήν την στιγμή τις μεγαλύτερες προκλήσεις, οι οποίες έχουν συμβάλλει σε ένα αδύναμο ξεκίνημα στο 2024.

Χθες, για παράδειγμα, δημοσιεύθηκαν τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, τα οποία αντί να ρίξουν περισσότερο φως, τελικά προκάλεσαν σύγχυση στους επενδυτές. Κι αυτό, διότι ενώ υπήρξε αναφορά για πιθανές μειώσεις επιτοκίων εντός του 2024, οι Αμερικανοί τραπεζίτες απέφυγαν να αποσαφηνίσουν το πότε ενδεχομένως θα ξεκινήσει η πολυαναμενόμενη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Πάντως, μην ξεχνάμε ότι ρόλο στην νωθρότητα της πρώτης εβδομάδας του 2024 διαδραματίζει και η τάση των αγοραστών να κατοχυρώσουν τα ανέλπιστα ισχυρά κέρδη του 2023, με τον S&P 500 να αποχαιρετά το προηγούμενο έτος με άνοδο 24%, τον Stoxx 600 με άνοδο 12% και τον ιαπωνικό Nikkei με άνοδο 28%.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης εξακολουθεί να κινείται πέριξ των 1.300 μονάδων. Μια καλύτερη εικόνα για τον προσανατολισμό της ελληνικής αγοράς θα έχουμε από την επόμενη εβδομάδα, όταν και αναμένεται η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, μετά την περίοδο των γιορτών.

Και φυσικά, μην ξεχνάμε το «βαρύ» πρόγραμμα του Ιανουαρίου, με τις εκδόσεις ομολόγων από τις Autohellas – Intralot, το ελληνικό επενδυτικό συνέδριο της JP Morgan, την investor day της ΔΕΗ και την Αρχική Δημόσια Προσφορά του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος».

Ανακάμπτουν οι διεθνείς αγορές

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται στο +0,42% και τις 476 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,34%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,29%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,29% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,67%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια της Wall Street προαναγγέλλουν την ανάκαμψη των αμερικανικών δεικτών.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται εκ νέου προς τα 80 δολάρια, εξαιτίας των ανησυχιών για τη Μέση Ανατολή. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο +1,21% και τα 73,5 δολάρια/βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη διευρύνονται στο +0,93% και τα 79,1 δολάρια/βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο +0,49% και τα 2.052 δολάρια/ουγγιά.

Πηγή