Απόδειξη ότι η κυβέρνηση δρομολογεί διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για το μισθολόγιο της ΑΑΔΕ ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας. Όπως τόνισε, η εισαγωγή ενός σύγχρονου συστήματος αμοιβών, σε σχέση με το έργο, τις ευθύνες και την αποτελεσματικότητα κάθε υπαλλήλου της ΑΑΔΕ, λαμβάνοντας υπόψη τις βέλτιστες – διεθνώς – πρακτικές, αποτελεί μία σημαντική τομή.

“Πρώτο μας μέλημα είναι η ενίσχυση της απόδοσης της φορολογικής αρχής, μέσω τόνωσης της παραγωγικότητας αυτής, η βελτίωση των εργασιακών συνθηκών και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου” είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι “θέτουμε τις βάσεις για μία φορολογική αρχή που συμπληρώνει και ενισχύει την επίτευξη των στόχων της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής, διαμορφώνοντας – μακροπρόθεσμα – ένα πλαίσιο φορολογικής συμμόρφωσης”.

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, το νέο μισθολόγιο σηματοδοτεί μία αλλαγή κουλτούρας: Προάγει την παραγωγικότερη κατανομή των ανθρωπίνων πόρων, ευθυγραμμίζει την επίτευξη στρατηγικών και επιχειρησιακών στόχων της ΑΑΔΕ με τους προσωπικούς στόχους των ανθρώπων της. Υπηρετεί ένα σύστημα βαθμολόγησης που εντάσσει τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση.

Πρόσθεσε, δε, ότι η επίτευξη στόχων έγκειται πλέον στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των εργαζομένων, οι οποίοι καθίστανται οι θεματοφύλακες των αρχών μίας σύγχρονης φορολογικής Αρχής. “Το όραμα του Υπουργείου Οικονομικών είναι να οικοδομήσουμε μία σχέση εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας με τους πολίτες και το κοινωνικό σύνολο. Στο χέρι μας είναι να τα καταφέρουμε, με συνέπεια, πολιτική βούληση και σκληρή δουλειά” είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Απαντώντας στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι στις μνημονιακές υποχρεώσεις του 2017, δηλαδή επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υπήρχαν σαφείς δεσμεύσεις της χώρας για τη στελέχωση της φορολογικής Αρχής και την εισαγωγή του βαθμολογίου και μισθολογίου, βασισμένου στην αξιολόγηση της απόδοσης των υπαλλήλων της Αρχής.

Τέλος, απαντώντας στον βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, Α. Λοβέρδο που ζήτησε τη στήριξη επιχειρήσεων που δεν έχουν λάβει καμίας μορφής βοήθεια, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι κάνει το καλύτερο που μπορεί, για να ενισχύσει κυρίως τις μικρές και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις. “Ενδεικτικά, μέχρι σήμερα έχουμε δώσει 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ, σε πάνω από 542.106 επιχειρήσεις και ότι σήμερα “πιστώθηκαν άλλα 162 εκατ. ευρώ σε 11.707 επιχειρήσεις της 5ης επιστρεπτέας”.

Σε παρέμβασή του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στα μπόνους που δίνει το νομοσχέδιο για την επίτευξη προσωπικών στόχων, λέγοντας ότι από τον προηγούμενο αιώνα οι επιχειρήσεις σταμάτησαν να πληρώνουν με το κομμάτι, προκειμένου να επιτευχθεί η συνεργασία. Ο δημόσιος τομέας, είναι ο κατεξοχήν χώρος που θα θέλαμε να υπάρχει συνεργασία, μια αίσθηση της δημόσιας υπηρεσίας, μια αίσθηση του κοινού εγχειρήματος, είπε ο κ. Τσακαλώτος. Αναφερόμενος στο θέμα της διαφάνειας στην ΑΑΔΕ, πρότεινε να συζητηθεί η ιδέα δημιουργίας στη Βουλή, ενός γραφείου με στελέχη, που θα παρακολουθούν πώς λειτουργεί η Αρχή, η οποία να λογοδοτεί (στο κοινοβούλιο) όπως το αμερικανικό IRS ή το βρετανικό αντίστοιχό του.

Πηγή