Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Ελληνικό χρηματιστήριο: Μη τραπεζικών blue chips έφεραν την άνοδο του Γ.Δ.  

Στο ελληνικό χρηματιστήριο θα είχαμε το ίδιο σκηνικό με τις προηγούμενες συνεδριάσεις, με τις τραπεζικές μετοχές να υποχωρούν και να παρασέρνουν το Γενικό Δείκτη προς τις 1.420 μονάδες (χαμηλό ημέρας) αλλά προς το τέλος της συνεδρίασης το αγοραστικό ενδιαφέρον για συγκεκριμένους μη τραπεζικούς τίτλους έφερε θετικό γύρισμα στον Γ.Δ. χωρίς βέβαια να αλλάζει η εικόνα της χρηματιστηριακής αδυναμίας. Απλώς και μόνο, διακόπηκε το σερί της υποχώρησης. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 89 εκατ. ευρώ.

Το ισοζύγιο ανοδικών / πτωτικών μετοχών ήταν έντονα αρνητικό με 42 μετοχές να καταγράφουν άνοδο και 62 πτωτικές. Άρα επί της ουσίας, ήταν ακόμη μία μάλλον αρνητική συνεδρίαση.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, FTSE Large Cap, αυξήθηκε οριακά 0,09% με αντίρροπες τάσεις στα blue chips, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE Mid Cap αυξήθηκε κατά 0,24%. Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε και πάλι (-0,21%). Την άνοδο στο Γ.Δ. έδωσαν μη τραπεζικές μετοχές όπως ο ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Jumbo, Τιτάνας, Δ.Α.Α, Viohalco και η γνώριμή για τις πρόσφατες ανόδους της Intralot. Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν η Motor Oil, η Eurobank, η ΕΤΕ, η Πειραιώς, η Alpha Bank, o OTE, o OΠΑΠ και ο Μυτιληναίος.
 
Η αυριανή τελευταία συνεδρίαση του μήνα ίσως έχει αυξημένη μεταβλητότητα. Η ουσία είναι ότι όσο δεν αντιδρά ανοδικά ο τραπεζικός κλάδος στο σύνολό του (και όχι ορισμένες μετοχές) η αγορά δεν θα μπορεί να βρει ανοδική τάση. Στις 1420 μονάδες βγήκε αντίσταση, όπως αναφέραμε και στο πρωινό σχόλιο ότι μπορούσε να συμβεί αλλά η αγορά δεν έχει δυναμική.

Άνοδο στις χρηματιστηριακές αγορές σε  Αμερική και Ευρώπη

Η άνοδος των ξένων αγορών συνεχίστηκε και σήμερα, αυτή τη φορά λόγω της ανακοίνωσης θετικών μακροοικονομικών δεδομένων στις ΗΠΑ. Οι αμερικανικές αγορές έχουν ξεκινήσει ανοδικά, με τον Dow Jones να αυξάνεται (γύρω στις 17.00 ώρα Ελλάδος) κατά 0,39%, τον S&P 500 κατά 0,53% και τον Nasdaq κατά 0,91%. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές οδεύουν προς νέα ιστορικά υψηλά μετά και την νέα ανοδική κίνηση που κατέγραψαν σήμερα. Ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,51%, ο γαλλικός CAC κατά 0,7%, ο ιταλικός MIB κατά 0,66% και ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50 κατά 0,9%.

Πηγή