Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven
Κατά την τελευταία συνεδρίαση της χρονιάς, οι 3 αμερικανικοί δείκτες ξεκίνησαν με οριακή άνοδο ενώ στην Ευρώπη κατά τις 17.00 ώρα Ελλάδος, ο DAX αυξάνονταν κατά 0,5%, ο γαλλικός CAC κατά 0,4%, ο ιταλικός MIB κατά 0,41% και ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx κατά 0,42%.
Στο ελληνικό χρηματιστήριο, η τελευταία συνεδρίαση του 2023 ολοκληρώθηκε με πολύ χαμηλές συναλλαγές αλλά ο Γενικός Δείκτης συντηρήθηκε σε επίπεδα κοντά στις 1.300 μονάδες, δείχνοντας ότι διατηρεί τη δυναμική ενόψει 2024.
Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γ.Δ. στο τέλος της χρονιάς διαμορφώθηκε στις 1293,14 μονάδες με άνοδο 0,58%. Η αξία συναλλαγών ήταν 62 εκατ. ευρώ αλλά ήταν μάλλον αναμενόμενο λόγω της ημέρας (εορταστική περίοδος). Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν το ισοζύγιο παρέμεινε θετικό και σ’ αυτή τη συνεδρίαση με 73 ανοδικές μετοχές και 41 πτωτικές.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης αυξήθηκε κατά 0,67% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατά 0,62%. Ο τραπεζικός κλάδος στήριξε για μία ακόμη φορά την ανοδική τάση της αγοράς με ημερήσια άνοδο 1,15%. Καλή εικόνα είχαν επίσης τα προσωπικά-οικιακά αγαθά (Jumbo) με 0,65%, τα τρόφιμα-ποτά με 0,48%, τα βιομηχανικά προϊόντα με 0,46% και οι τηλεπικοινωνίες (ΟΤΕ) με 0,41%. Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ήταν ΕΤΕ, Alpha Bank, ΔΕΗ, Eurobank, Μυτιληναίως, Πειραιώς και ΕΛΠΕ.
Οι προσδοκίες για το 2024 συντηρούν την ανοδική κίνηση στις κεφαλαιαγορές
Οι προσδοκίες για έξοδο από μία πολυετή (από το 2020) δυστοπική κατάσταση είναι αυτές που συντηρούν τα χρηματιστήρια σε υψηλά επίπεδα. Τα κρατικά ομόλογα σε ΗΠΑ και Ευρώπη έχουν κάνει μεγάλο ράλι το δ’ τρίμηνο του 2024 και η άνοδος αυτή μεταβιβάστηκε και στις μετοχές. Οι περισσότεροι δείκτες καταγράφουν διψήφια άνοδο ενώ το ελληνικό χρηματιστήριο από τη θετική συγκυρία της αυξημένης ανάπτυξης, της επενδυτικής βαθμίδας και της μείωσης του χρέους βρίσκεται μέσα στα 3 χρηματιστήρια με τη μεγαλύτερη άνοδο (σε επίπεδο Γενικού Δείκτη). Η έξοδος από την κρίση, οι αυξημένες κερδοφορίες και οι προσδοκίες μερισμάτων έφεραν τον τραπεζικό κλάδο σε άνοδο της τάξης του 70% μέσα στο 2023.
Ξένες αγορές
Το 2023 μας αποχαιρετά με τους χρηματιστηριακούς δείκτες σε Αμερική, Ευρώπη να κινούνται σε υψηλά πολυετιών (ενίοτε και ιστορικά υψηλά) εν μέσω μίας μεγάλης τρικυμίας στις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη. Ο φόβος της ύφεσης για Αμερική, Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία που ήταν αυξημένος στο β’ τρίμηνο έχει απομακρυνθεί και πλέον έχει δώσει τη θέση του σε εκτίμηση για ήπια ανάπτυξη το 2024. Ο πληθωρισμός που είχε φτάσει πάνω από το 8% μεσοσταθμικά στην Ευρωζώνη, έχει έντονη αποκλιμάκωση στο δ’ τρίμηνο σε σημείο να μιλάμε πλέον για μειώσεις επιτοκίων από το 2024. Οι δύο πόλεμοι (Ουκρανία και Μέση Ανατολή) που ήταν παράγοντες οικονομικών προβλημάτων δεν επηρεάζουν πλέον τόσο πολύ.