ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ Γ. ΜΠΑΤΣΙΝΙΛΑΣ

Συντονιστής- Εισηγητής Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών «Master» στο ΕΚΠΑ και  I.Ε.Σ.Ο.Ε.Λ. με κατεύθυνση στην «Εφαρμοσμένη Λογιστική και Ελεγκτική»


ΑΝΤΩΝΙΟΣ Α. ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Οικονομολόγος – Φοροτεχνικός
Εισηγητής Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών «Master» στο ΕΚΠΑ και  I.Ε.Σ.Ο.Ε.Λ. με κατεύθυνση στην «Εφαρμοσμένη Λογιστική και Ελεγκτική»


Εισαγωγή

Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 17 του Ν. 4308/2014 (ΕΛΠ), «οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις συντάσσονται με σαφήνεια, με βάση τις θεμελιώδεις παραδοχές του δουλευμένου (accrual accounting) και της συνέχισης της δραστηριότητας της οντότητας (going concern)».

Στη Λογιστική Οδηγία της ΕΛΤΕ 16.10.2015, ιδιαίτερα τονίζεται, ότι η αρχή του δουλευμένου εφαρμόζεται ανεξάρτητα από την κατηγορία τήρησης βιβλίων (απλογραφικά ή διπλογραφικά) ή την υποχρέωση σύνταξης ισολογισμού.

Επίσης, με σκοπό την ολοκλήρωση του προσωρινού ισοζυγίου τέλους χρήσης το οποίο είναι η βάση για να ακολουθήσουν οι εγγραφές συγκέντρωσης των αποτελεσματικών λογαριασμών για τη σύνταξη του οριστικού ισοζυγίου, απαραίτητη είναι η κατάρτιση αναλυτικού χρονοδιαγράμματος  των εργασιών κλεισίματος της διαχειριστικής χρήσης.

Για τον λόγο αυτό και για τις πολυποίκιλες ενέργειες που απαιτούνται πρέπει να καταρτίζεται  πίνακας χρονοδιαγράμματος των εργασιών ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης και αφού ληφθούν υπόψη οι σε ισχύ καταληκτικές από τον νόμο προθεσμίες (φυσική απογραφή, συμφωνίες υπολοίπων λογαριασμών ισολογισμού, χρονικές τακτοποιήσεις, επιμετρήσεις περιουσιακών στοιχείων, αποσβέσεις, κοστολογήσεις, προβλέψεις, απομειώσεις, διορθωτικές εγγραφές κ.λπ.).

Νομοθεσία – Νομολογία:

• Σ.ΛΟ.Τ. αριθ. πρωτ.: 823 ΕΞ 1.6.2016 Χρόνος καταχώρησης των διανεμόμενων από τα κέρδη αμοιβών διοικητικού συμβουλίου και βάση υπολογισμού του τακτικού αποθεματικού και του πρώτου μερίσματος στις ανώνυμες εταιρείες σε εταιρείες που εφαρμόζουν τα Ε.Λ.Π.

Αναφορικά με τον χρόνο καταχώρησης των διανεμόμενων κερδών από οντότητες που εφαρμόζουν τα Ε.Λ.Π., το Σ.ΛΟ.Τ. με την απόφαση 823 ΕΞ 01.06.2016 διευκρίνισε τα εξής:
α) Οι αμοιβές που δίνονται στα μέλη του Δ.Σ. από τα κέρδη, καθίστανται δουλευμένες όταν εγκρίνονται από τη συνέλευση των εταίρων η οποία συνέρχεται την επόμενη χρήση και καταχωρούνται στην κατάσταση αποτελεσμάτων, της χρήσης στην οποία εγκρίνονται ως έξοδο, δεδομένου ότι τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου λαμβάνουν αυτές τις αμοιβές ως εργαζόμενοι.

β) Ωστόσο, πέραν των ανωτέρω γενικών αρχών με βάση την αρχή του δουλευμένου:

βα) Όταν τεκμαίρεται ότι κατά τη σύνταξη των χρηματοοικονομικών καταστάσεων είναι γνωστό (βάσει συμφωνίας ή πάγιας πρακτικής) το ποσό που πρόκειται να λάβουν τα πρόσωπα αυτά και εκκρεμεί η τυπική μόνο έγκριση της Συνέλευσης, η αναγνώριση του εξόδου γίνεται στη χρήση που αφορά (δηλαδή στη χρήση από τα κέρδη της οποίας γίνεται η διανομή) και όχι στη χρήση στην οποία λαμβάνεται τυπικά η απόφαση από τη Συνέλευση.

ββ) Όταν το ήδη σχηματισμένο τακτικό αποθεματικό σε μια χρήση δεν υπερβαίνει το ελάχιστο όριο που ορίζει ο νόμος και είναι μάλλον βέβαιο ότι η Συνέλευση θα προβεί στο σχηματισμό τακτικού αποθεματικού συγκεκριμένου ποσού, δεδομένου ότι αυτό είναι υποχρεωτικό εκ του νόμου, η οντότητα μπορεί να προβαίνει στον σχηματισμό και στη λογιστική απεικόνιση του τακτικού αποθεματικού με το εν λόγω ποσό στο τέλος της κλειόμενης χρήσης και όχι με την έγκρισή του από τη συνέλευση της επόμενης χρήσης.

• Δημιουργία εγγραφής προκαταβολής φόρου εισοδήματος

Στις 31.12.20Χ0, δεν γίνεται εγγραφή προκαταβολής φόρου εισοδήματος επομένης χρήσεως (20Χ1).
Η έννοια της προκαταβολής από λογιστική άποψη σημαίνει καταβολή χρημάτων έναντι μελλοντικού οικονομικού οφέλους, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η μη πληρωμή φόρου κατά το ποσό αυτό για το επόμενο έτος.

Αυτή η καταβολή χρημάτων λαμβάνει χώρα στο επόμενο έτος και συνεπώς βάσει της αρχής του δουλευμένου λογίζεται όταν προκύπτει- καταβάλλεται.

Εκτός αυτού η εμφάνιση της προκαταβολής στις 31.12.20Χ0 συνεπάγεται την αναγνώριση ως απαίτηση, λογαριασμού που επί της ουσίας είναι αμιγώς πληροφοριακού χαρακτήρα εντός του ισολογισμού, με αποτέλεσμα την ισόποση διόγκωση περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων έναντι του ιδίου μέρους (δηλαδή του Ελληνικού δημοσίου).

Η εγγραφή λοιπόν της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος για τη χρήση 20Χ1 που υπολογίζεται και καταβάλλεται με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του έτους 20Χ0, γίνεται με την καταβολή της εντός της χρήσεως 20Χ1 (βλέπε σχετική απόφαση Σ.ΛΟ.Τ. αρ. πρωτ. 1153 ΕΞ 01.06.2016).

• Άρθρο 58. Φορολογικός συντελεστής ν.4172/2013

1. α) Τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτούν τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, εξαιρουμένων των πιστωτικών ιδρυμάτων που εμπίπτουν στην περ. β’ της παρούσας παραγράφου, καθώς και οι υπόχρεοι των περ. β’, γ’, δ’, ε’, στ’ και ζ’ του άρθρου 45 που τηρούν απλογραφικά βιβλία, φορολογούνται με συντελεστή είκοσι τέσσερα τοις εκατό (24%) για τα εισοδήματα των φορολογικών ετών 2019 και 2020. Για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2021 και εφεξής ο συντελεστής του προηγούμενου εδαφίου μειώνεται σε είκοσι δύο τοις εκατό (22%).
β) Τα πιστωτικά ιδρύματα της περ. 1 της παρ. 1 του άρθρου 3 του ν. 4261/2014, εφόσον έχουν ενταχθεί και για τα φορολογικά έτη που υπάγονται στις ειδικές διατάξεις του άρθρου 27Α, φορολογούνται με συντελεστή είκοσι εννέα τοις εκατό (29%).

• Άρθρο 64. Συντελεστές παρακράτησης φόρου ν. 4172/2013

1. Οι συντελεστές παρακράτησης φόρου είναι οι εξής:
α) για μερίσματα πέντε τοις εκατό (5%).
β) για τόκους δεκαπέντε τοις εκατό (15%),
γ) για δικαιώματα (royalties) και λοιπές πληρωμές είκοσι τοις εκατό (20%),
……………

• Άρθρο 158. Κράτηση αποθεματικού ν. 4548/2018

Κάθε έτος αφαιρείται το ένα εικοστό (1/20) τουλάχιστον των καθαρών κερδών για σχηματισμό τακτικού αποθεματικού. Η αφαίρεση για σχηματισμό αποθεματικού παύει να είναι υποχρεωτική, μόλις τούτο φθάσει το ένα τρίτο (1/3) τουλάχιστον του κεφαλαίου.
Το τακτικό αποθεματικό χρησιμοποιείται αποκλειστικά πριν από κάθε διανομή μερίσματος προς εξίσωση του τυχόν χρεωστικού υπολοίπου της κατάστασης αποτελεσμάτων.

• Άρθρο 159. Προϋποθέσεις και περιορισμός διανομής ποσών ν. 4548/2018

1.Με την επιφύλαξη των διατάξεων για τη μείωση του κεφαλαίου, δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε διανομή στους μετόχους, εφόσον, κατά την ημερομηνία λήξης της τελευταίας χρήσης, το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας (καθαρή θέση), όπως προσδιορίζονται στο νόμο, είναι ή, ύστερα από τη διανομή αυτή, θα γίνει κατώτερο από το ποσό του κεφαλαίου, προσαυξημένου με: (α) τα αποθεματικά, των οποίων η διανομή απαγορεύεται από το νόμο ή το καταστατικό, (β) τα λοιπά πιστωτικά κονδύλια της καθαρής θέσης, τα οποία δεν επιτρέπεται να διανεμηθούν, και (γ) τα ποσά των πιστωτικών κονδυλίων της κατάστασης αποτελεσμάτων, που δεν αποτελούν πραγματοποιημένα κέρδη. Το ποσό του κεφαλαίου που προβλέπεται στο προηγούμενο εδάφιο μειώνεται κατά το ποσό του κεφαλαίου που έχει καλυφθεί αλλά δεν έχει καταβληθεί, όταν το τελευταίο δεν εμφανίζεται στο ενεργητικό του ισολογισμού.

2. Το ποσό που διανέμεται στους μετόχους δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των αποτελεσμάτων της τελευταίας χρήσης που έχει λήξει, προσαυξημένο με τα κέρδη, τα οποία προέρχονται από προηγούμενες χρήσεις και δεν έχουν διατεθεί, και τα αποθεματικά για τα οποία επιτρέπεται και αποφασίστηκε από τη γενική συνέλευση η διανομή τους, και μειωμένο: (α) κατά το ποσό των πιστωτικών κονδυλίων της κατάστασης αποτελεσμάτων, που δεν αποτελούν πραγματοποιημένα κέρδη, (β) κατά το ποσό των ζημιών προηγούμενων χρήσεων και (γ) κατά τα ποσά που επιβάλλεται να διατεθούν για το σχηματισμό αποθεματικών, σύμφωνα με το νόμο και το καταστατικό.

3. Η έννοια της διανομής των παραγράφων 1 και 2 περιλαμβάνει ιδίως την καταβολή μερισμάτων και τόκων από μετοχές.

• Άρθρο 160.Καθαρά κέρδη – Διανομή κερδών Ν.4548/2018

1. Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας απεικονίζονται στην κατάσταση αποτελεσμάτων και είναι τα προκύπτοντα κατ’ εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας.

2. Τα καθαρά κέρδη, εφόσον και στο μέτρο που μπορούν να διατεθούν, σύμφωνα με το άρθρο 159, διατίθενται με απόφαση της γενικής συνέλευσης κατά την εξής σειρά:
α) Αφαιρούνται τα ποσά των πιστωτικών κονδυλίων της κατάστασης αποτελεσμάτων, που δεν αποτελούν πραγματοποιημένα κέρδη.
β) Αφαιρείται η κατά τον παρόντα νόμο και το καταστατικό κράτηση για σχηματισμό τακτικού αποθεματικού.
γ) Κρατείται το απαιτούμενο ποσό για την καταβολή του ελάχιστου μερίσματος, όπως τούτο ορίζεται στο άρθρο 161.
δ) Το υπόλοιπο των καθαρών κερδών, όπως και τα τυχόν λοιπά κέρδη, που μπορεί να προκύψουν και να διατεθούν, σύμφωνα με το άρθρο 159, διατίθεται κατά τους ορισμούς του καταστατικού και τις αποφάσεις της γενικής συνέλευσης.

3. Το προς διανομή ποσό καταβάλλεται στους μετόχους μέσα σε δύο (2) μήνες από την απόφαση της τακτικής γενικής συνέλευσης που ενέκρινε τις ετήσιες χρηματοοικονομικές καταστάσεις και αποφάσισε τη διανομή.

• Άρθρο 161. Ελάχιστο μέρισμα Ν.4548/2018

1. Το ελάχιστο μέρισμα υπολογίζεται επί των καθαρών κερδών, ύστερα από αφαίρεση της κράτησης για σχηματισμό τακτικού αποθεματικού και των λοιπών πιστωτικών κονδυλίων της κατάστασης αποτελεσμάτων, που δεν προέρχονται από πραγματοποιημένα κέρδη.

2. Το ελάχιστο μέρισμα ορίζεται σε ποσοστό τριάντα πέντε τοις εκατό (35%) των καθαρών κερδών μετά τις μειώσεις της παραγράφου 1 και καταβάλλεται σε μετρητά. Με απόφαση της γενικής συνέλευσης που λαμβάνεται με αυξημένη απαρτία και πλειοψηφία μπορεί να μειωθεί το ως άνω ποσοστό, όχι όμως κάτω του δέκα τοις εκατό (10%). Μη διανομή του ελάχιστου μερίσματος επιτρέπεται μόνο με απόφαση της γενικής συνέλευσης, που λαμβάνεται με την αυξημένη απαρτία των παραγράφων 3 και 4 του άρθρου 130 και πλειοψηφία ογδόντα τοις εκατό (80%) του εκπροσωπουμένου στη συνέλευση κεφαλαίου.

3. Με απόφαση της γενικής συνέλευσης που λαμβάνεται με αυξημένη απαρτία και πλειοψηφία είναι δυνατόν τα κέρδη που είναι διανεμητέα ως ελάχιστο μέρισμα να κεφαλαιοποιηθούν και να διανεμηθούν σε όλους τους μετόχους με μορφή μετοχών, υπολογιζόμενων στην ονομαστική τους αξία.

4. Με απόφαση της γενικής συνέλευσης, που λαμβάνεται με αυξημένη απαρτία και πλειοψηφία, είναι δυνατόν τα κέρδη, που είναι διανεμητέα ως ελάχιστο μέρισμα, να χορηγηθούν με μορφή τίτλων ημεδαπών ή αλλοδαπών εταιρειών, εισηγμένων σε ρυθμιζόμενη αγορά, ή ιδίων τίτλων τους οποίους έχει στην κυριότητά της η εταιρεία, εφόσον είναι και αυτοί εισηγμένοι, με την επιφύλαξη της τήρησης της αρχής της ίσης μεταχείρισης των μετόχων και με την προϋπόθεση ότι οι ως άνω τίτλοι θα αποτελέσουν αντικείμενο αποτίμησης, σύμφωνα με τα άρθρα 17 και 18. Διανομή άλλων περιουσιακών στοιχείων αντί μετρητών είναι επιτρεπτή με τις παραπάνω προϋποθέσεις μόνο ύστερα από ομόφωνη απόφαση όλων των μετόχων. Η παρούσα παράγραφος εφαρμόζεται στις εταιρείες που υπόκεινται σε υποχρεωτικό ή σε προαιρετικό έλεγχο από ορκωτό ελεγκτή λογιστή ή ελεγκτική εταιρεία.

5. Οι παράγραφοι 3 και 4 εφαρμόζονται αναλόγως και στη διανομή των περαιτέρω κερδών. Στην περίπτωση αυτή η γενική συνέλευση αποφασίζει επί όλων των σχετικών θεμάτων με απλή απαρτία και πλειοψηφία.

• Άρθρο 162. Προσωρινό μέρισμα και μεταγενέστερη διανομή κερδών και προαιρετικών αποθεματικών Ν.4548/2018

1. Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται εντός της χρήσης, είναι δυνατή η διανομή προσωρινών μερισμάτων με τις εξής προϋποθέσεις:
α) καταρτίζονται οικονομικές καταστάσεις από τις οποίες προκύπτει ότι υφίστανται τα προς τούτο αναγκαία ποσά,
β) οι παραπάνω οικονομικές καταστάσεις υποβάλλονται στις διατυπώσεις δημοσιότητας δύο (2) μήνες πριν από τη διανομή.

2. Το ποσό που θα διανεμηθεί δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των κερδών που προκύπτει με βάση την παράγραφο 2 του άρθρου 159.

3. Διανομή κερδών και προαιρετικών αποθεματικών μέσα στην τρέχουσα εταιρική χρήση είναι δυνατή και με απόφαση γενικής συνέλευσης ή του διοικητικού συμβουλίου, υποκείμενη σε δημοσιότητα.

• Άρθρο 163. Επιστροφή παράνομα εισπραχθέντων ποσών Ν.4548/2018

Κάθε ποσό που διανέμεται στους μετόχους κατά παράβαση των άρθρων 158 έως και 162 επιστρέφεται από αυτούς που το εισέπραξαν, αν η εταιρεία αποδείξει ότι οι μέτοχοι γνώριζαν ή, λαμβανομένων υπόψη των περιστάσεων, όφειλαν να γνωρίζουν ότι οι διανομές που έγιναν σ’ αυτούς δεν ήταν σύννομες.

• Άρθρο 3. Λογιστικό σύστημα και βασικά λογιστικά αρχεία  Ν.4308/2014

……….
8. Το σχέδιο των λογαριασμών του Παραρτήματος Γ’ χρησιμοποιείται ως μέρος του λογιστικού συστήματος της οντότητας, σε ό,τι αφορά στην ονοματολογία, στο βαθμό ανάλυσης και συγκέντρωσης των λογαριασμών, καθώς και στο περιεχόμενό τους, όπως αυτό καθορίζεται σε συνδυασμό με τους ορισμούς του Παραρτήματος Α’ και τα υποδείγματα των χρηματοοικονομικών καταστάσεων του Παραρτήματος Β’. Η περαιτέρω ανάπτυξη του σχεδίου λογαριασμών για την κάλυψη των πληροφοριακών αναγκών της οντότητας και την ευχερή εφαρμογή του παρόντος νόμου είναι ευθύνη της διοίκησης της οντότητας, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη την ανάγκη κάλυψης των απαιτήσεων της παρ. 10 του άρθρου 5. Ιδιαίτερα, οι τίτλοι των λογαριασμών δύναται να προσαρμόζονται, σύμφωνα με τις καθιερωμένες ονοματολογίες ευρύτερων κλάδων δραστηριότητας, λαμβάνοντας υπόψη και την παρ. 12 του άρθρου 16.

9. Εναλλακτικά του σχεδίου λογαριασμών του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 8 του παρόντος άρθρου, κάθε οντότητα που υπόκειται σε αυτόν το νόμο έχει τη δυνατότητα να εφαρμόζει το σχέδιο λογαριασμών, όπως ισχύει κατά την 31η Δεκεμβρίου 2014.

10. Όταν η οντότητα συντάσσει ισολογισμό, χρησιμοποιεί ένα κατάλληλο διπλογραφικό σύστημα για την παρακολούθηση των στοιχείων των παραγράφων 1 και 2 του παρόντος άρθρου και τηρεί:  
α) Αρχείο στο οποίο καταχωρείται αναλυτικά κάθε συναλλαγή και γεγονός (ημερολόγιο).  
β) Αρχείο με τις μεταβολές κάθε τηρούμενου λογαριασμού (αναλυτικό καθολικό).  
γ) Σύστημα συγκέντρωσης του αθροίσματος των αυξήσεων και μειώσεων (χρεώσεων και πιστώσεων), καθώς και το υπόλοιπο κάθε τηρούμενου λογαριασμού (ισοζύγιο).  
………

Πρακτική Εφαρμογή

Η οντότητα «Χ», για τη χρήση που λήγει στις 31.12.20Χ0, συνέταξε τις χρηματοοικονομικές της καταστάσεις με βάση τις λογιστικές διαδικασίες που προβλέπονται από τον Ν. 4308/2014 (ΕΛΠ). Το προσωρινό ισοζύγιο της 31.12.20Χ0 περιελάμβανε τα ακόλουθα υπόλοιπα πρωτοβάθμιων λογαριασμών που προβλέπονται από το παράρτημα Γ’ του νόμου:

(6) ΕΞΟΔΑ ΚΑΙ ΖΗΜΙΕΣ

 

60. Παροχές σε εργαζομένους

50.000

61. Ζημίες επιμέτρησης περιουσιακών στοιχείων

10.000

62. Χρεωστικές συναλλαγματικές διαφορές

2.000

63. Ζημίες από διάθεση-απόσυρση μη κυκλοφορούντων

 

περιουσιακών στοιχείων

1.000

64. Διάφορα λειτουργικά έξοδα

     32.000

65. Χρεωστικοί τόκοι και συναφή έξοδα

4.000

66. Αποσβέσεις

8.000

67. Ασυνήθη έξοδα, ζημίες και πρόστιμα

7.000

68. Προβλέψεις (εκτός από προβλέψεις για το προσωπικό)

    6.000

 

 

 

Σύνολο εξόδων και ζημιών προ φόρου εισοδήματος

 120.000

(7) ΕΣΟΔΑ ΚΑΙ ΚΕΡΔΗ

70. Πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών (εμπεριέχεται το κόστος  πωλήσεων)                                                                                                                                                                         159.000

71. Λοιπά συνήθη έσοδα

                                         20.000

72. Πιστωτικοί τόκοι και συναφή έσοδα

                                           8.000

73. Πιστωτικές συναλλαγματικές διαφορές

                                           5.000

74. Έσοδα συμμετοχών

                                          3.000

75. Κέρδη από διάθεση μη κυκλοφορούντων περιουσιακών στοιχείων

             2.000

76. Κέρδη από αναστροφή προβλέψεων και απομειώσεων

             7.000

79. Ασυνήθη έσοδα και κέρδη

             6.000

 

 

       Σύνολο εσόδων και κερδών

    210.000

(8) ΙΔΙΟΠΑΡΑΓΩΓΗ

 

80. Έξοδα σε ιδιοπαραγωγή                                                                                                                                                                                                                                                     10.000

 

ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΛΟΙΠΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ

1. Προκαταβολή φόρου εισοδήματος χρήσης 20Χ0 (Λ/54.01.03 αντίθετος)                       11.000

2. Χαρτόσημο και ΟΓΑ εισοδημάτων από οικοδομές χρήσεως 20Χ0 (Λ/54.04)                      360

3. Παρακρατημένος φόρος εισοδήματος από τόκους καταθέσεων

(Λ/54.01.02 αντίθετος)                                                                                                               500

4. Ενοίκια έσοδα κτηρίων (Λ/71.04.00)                                                                               10.000

5. Μετοχικό κεφάλαιο (Λ/40)                                                                                              300.000

6. Τακτικό αποθεματικό (Λ/46 υπόλοιπο προηγούμενης χρήσης)                                      40.000

7. Ζημία προηγούμενης χρήσεως (Λ/49.01 φορολογικά αναγνωρισμένη)                            3.000

 

 

Ζητούνται για την κλειόμενη χρήση 20Χ0:

α) Να γίνουν οι υπολογισμοί του τρέχοντος φόρου (εξόδου) περιόδου (Λ/69.01), της οφειλόμενης προκαταβολής φόρου (Λ. 54.01.03 αντίθετος) και του φόρου εισοδήματος ετήσιας δήλωσης (Λ.54.01.01) και

β) να απεικονισθούν οι εγγραφές κλεισίματος της λογιστικής της χρήσης 20Χ0 που απαιτούνται για τη σύνταξη του οριστικού ισοζυγίου, λαμβανόμενων υπόψη των ακόλουθων δεδομένων:

1. Τα λογιστικά κέρδη προ φορολογίας της χρήσεως 20Χ0 δεν ισούνται με τα αντίστοιχα φορολογητέα κέρδη (βλ. πιο κάτω 4).

2. Ο συντελεστής φόρου εισοδήματος για τη χρήση 20Χ0 είναι 22%. Σημειώνεται ότι ο συντελεστής αυτός ισχύει από τη διαχειριστική χρήση 2021(άρθ. 58 παρ. 1 του ν. 4172/2012-ΦΚΕ).

3. Ο συντελεστής προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τη χρήση 20Χ1 είναι 100%.

4. Οι δηλωθείσες λογιστικές διαφορές της χρήσεως 20Χ0 ανέρχονται στο ποσό των €7.000.

Σχετικά με τη διάθεση των κερδών χρήσεως 20Χ0, το Δ.Σ. της πιο πάνω οντότητας «Χ» πρότεινε τα ακόλουθα, τα οποία και ενέκρινε η Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων που έλαβε χώρα στις 30.06.20Χ1:

• Το σχηματισμό του κατά νόμο τακτικού αποθεματικού,
• τη διανομή του κατά νόμο υποχρεωτικού μερίσματος και
• το τυχόν υπόλοιπο κερδών να παραμείνει «εις νέον».

Πρόσθετες πληροφορίες

1. Από το υποχρεωτικό μέρισμα ποσό €10.000 θα καταβληθεί στους μετόχους σε μετοχές.
Προς τούτο είναι εξασφαλισμένη η έγκριση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων με την προβλεπόμενη απαρτία και πλειοψηφία και ο υπολογισμός του ελάχιστου μερίσματος έγινε με βάση τις ισχύουσες διατάξεις των άρθρων 158 έως 163 του Ν. 4548/2018.

2. Τα δεκαδικά των ποσών που ζητούνται θα στρογγυλεύονται  προς τα πάνω ή κάτω της ακεραίας μονάδας.

3. Ο συντελεστής φόρου μερισμάτων είναι 5%.

Ζητούνται για την επόμενη χρήση 20Χ1:

α) Να γίνουν οι υπολογισμοί του τακτικού αποθεματικού (Λ/46), του υποχρεωτικού μερίσματος (Λ/53.05) και του υπολοίπου των κερδών εις νέο (Λ/49.00) και

β) να απεικονισθούν οι εγγραφές που προκύπτουν στη νέα χρήση 20Χ1 από τη διάθεση των κερδών χρήσης 20Χ0, μετά την έγκριση της Γ.Σ. των μετόχων που έλαβε χώρα στις  30.06.20Χ1 και μέχρι την καταβολή στους μετόχους των μερισμάτων στις 31.08.20Χ1.

Επίλυση

α) Υπολογισμοί για να γίνουν οι εγγραφές χρήσεως 20Χ0

1. Τρέχων φόρος (έξοδο) περιόδου (Λ. 69.01)

Καθαρά κέρδη χρήσης (προ φόρων)*                                                                                  100.000

Συν: Δηλωθείσες Λογιστικές Διαφορές                                                                                     7.000

Μείον: Ζημία προηγούμενης χρήσης                                                                                       3.000

Αναμορφωμένα Κέρδη                                                                                                          104.000

Επί: Συντελεστής φόρου εισοδήματος                                                                                        22%

Τρέχων φόρος (έξοδο) εισοδήματος χρήσης                                                                     22.880

* [Έσοδα €210.000 + Έξοδα σε Ιδιοπαραγωγή €10.000 – Έξοδα €120.000]

β) Ημερολογιακές εγγραφές
χρήσεως 20Χ0

 

………………………………………………………………
31.12.20Χ0 ……………………………

82 Αποτέλεσμα (κέρδη ή ζημίες)
περιόδου

82.01 Συγκέντρωση αποτελεσματικών λογαριασμών                               120.000

     60
Παροχές σε εργαζομένους                                                                                                50.000

     61
Ζημίες επιμέτρησης περιουσιακών στοιχείων                                                                   10.000

     62
Χρεωστικές συναλλαγματικές διαφορές                                                                              2.000

     63
Ζημίες από διάθεση-απόσυρση μη κυκλοφορούντων στοιχείων                                 
      1.000

     64
Διάφορα λειτουργικά έξοδα                                                                                               32.000

     65
Χρεωστικοί τόκοι και συναφή έξοδα                                                                                    4.000

     66
Αποσβέσεις                                                                                                                         8.000

     67
Ασυνήθη έξοδα, ζημίες και πρόστιμα                                                                                  7.000

     68
Προβλέψεις (εκτός από προβλέψεις για το προσωπικό)                                                     6.000

Μεταφορά εξόδων και ζημιών
στον  λογαριασμό 82.01

………………………………………………………………
31.12.20Χ0 ………………………………

70 Πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών                                                        159.000

71 Λοιπά συνήθη έσοδα                                                                          
  20.000

72 Πιστωτικοί τόκοι και συναφή έσοδα                                                     
   8.000

73 Πιστωτικές συναλλαγματικές διαφορές                                                 
  5.000

74 Έσοδα συμμετοχών                                                                                 3.000

75 Κέρδη από διάθεση μη κυκλοφορούντων
περιουσιακών στοιχείων        2.000

76 Κέρδη από αναστροφή προβλέψεων και απομειώσεων                          7.000

79 Ασυνήθη έσοδα και κέρδη                                                                        6.000

     82 Αποτέλεσμα (κέρδη ή
ζημίες) περιόδου

     82.01
Συγκέντρωση αποτελεσματικών λογαριασμών                                                 210.000

Μεταφορά εσόδων και κερδών
στον  λογαριασμό 82.01

………………………………………………………………
31.12.20Χ0 …………………………………

80  Έξοδα σε
ιδιοπαραγωγή
                                                          10.000

      82 Αποτέλεσμα
(κέρδη ή ζημίες) περιόδου

      82.01 Συγκέντρωση αποτελεσματικών
λογαριασμών                                 10.000

Μεταφορά
εξόδων σε ιδιοπαραγωγή στον  λογαριασμό
82.01

 

……………………………………………………………
31.12.20Χ0 ……………………………………

69 Φόρος εισοδήματος

69.01 Τρέχων φόρος (έξοδο) περιόδου                                                            
22.880

     54 Υποχρεώσεις από φόρους και τέλη

     54.01 Φόρος εισοδήματος
πληρωτέος

     54.01.01Φόρος εισοδήματος
ετήσιας δήλωσης                                                           
22.880

Λογισμός τρέχοντος φόρου
εισοδήματος

………………………………………………………………
31.12.20Χ0 …………………………………

82 Αποτέλεσμα (κέρδη ή ζημίες) περιόδου

82.01 Συγκέντρωση
αποτελεσματικών λογαριασμών                    22.880

     69 Φόρος
εισοδήματος

     69.01 Τρέχων φόρος (έξοδο) περιόδου                                                           22.880

Μεταφορά
τρέχοντος φόρου εισοδήματος στον 
λογαριασμό 82.01

 

 

 

………………………………………………………………
31.12.20Χ0 …………………………………

82 Αποτέλεσμα (κέρδη ή ζημίες) περιόδου

82.01 Συγκέντρωση
αποτελεσματικών λογαριασμών                   77.120

     82.02 Καθαρό κέρδος περιόδου (μετά από
φόρου)                                       77.120

Μεταφορά πιστωτικού υπολοίπου του
λογαριασμού 82.01 στον λογαριασμό 82.02

………………………………………………………………
31.12.20Χ0 …………………………………

82 Αποτέλεσμα (κέρδη ή ζημίες) περιόδου

82.02 Καθαρό κέρδος
περιόδου (μετά από φόρους)                    77.120

     49
Αποτελέσματα εις νέο

     49.00 Κέρδη χρήσης εις νέο                                                                              77.120

Μεταφορά  πιστωτικού υπολοίπου του λογαριασμού 82.02
στον λογαριασμό 49

………………………………………………………………
31.12.20Χ0 …………………………………

49 Αποτελέσματα εις νέο

49.00 Κέρδη χρήσης
εις νέο                                                               3.000

     49.01 Ζημία προηγούμενης χρήσης                                                                  3.000

Συμψηφισμός λογιστικής ζημίας
προηγούμενης χρήσης με τον  λογαριασμό
κερδών χρήσεως εις νέο

 

 

 

γ) Υπολογισμοί για να γίνουν οι εγγραφές χρήσης 20Χ1

 

1. Υπολογισμός οφειλόμενης προκαταβολής φόρου εισοδήματος (Λ. 54.01.03 αντίθετος)

Τρέχων φόρος (έξοδο) εισοδήματος χρήσης                                                                 22.880

Επί: Συντελεστή προκαταβολής φόρου εισοδήματος                  100%

Σύνολο                                                                                                                           22.880

Μείον: Παρακρατημένος φόρος εισοδήματος από τόκους καταθέσεων                             500

Οφειλόμενη προκαταβολή φόρου εισοδήματος                                                       22.380

 

2. Φόρος εισοδήματος ετήσιας δήλωσης (Λ. 54.01.01)

 

Τρέχων φόρος (έξοδο) εισοδήματος χρήσης (ως άνω 1)                                                 22.880

Πλέον:

Προκαταβολή φόρου εισοδήματος επόμενης χρήσης (ως άνω 2)            22.380

Τέλη χαρτοσήμου ακινήτων (€10.000 χ 3%)                                                 300

Εισφορά υπέρ ΟΓΑ (€300 χ 20%)                                                                   60             22.740

 Αρχικός Φόρος                                                                                                                45.620

Μείον:

Προκαταβολή φόρου προηγούμενου έτους                                               11.000

Παρακρατηθείς φόρος τόκων καταθέσεων                                                     500            11.500

Φόρος εισοδήματος ετήσιας δήλωσης (Λ. 54.01.01)                                                   34.120

 

3. Υπολογισμός Τακτικού αποθεματικού (Λ.46)

Επιλύεται η εξίσωση υπολογισμού του τακτικού αποθεματικού:

ΤΑ= (ΚΚ  -Ζ) χ 5% = (77.120 – 3.000) χ 5% = 3.706



 

4. Υπολογισμός υποχρεωτικού μερίσματος (Λ/53.05 και 48)

Βάσει των άρθρων 158 έως 163 του Ν. 4548/ΦΕΚ Α΄ 104/13.06.2018:

Υποχρεωτικό μέρισμα = (ΚΚ – Ζ – ΤΑ) χ 35% = (77.120 – 3.000 – 3.706)  χ 35% =  24.645          

Η διανομή γίνεται:

-Σε μετρητά (Λ. 53.05)                                                       14.645

-Σε μετοχές (Λ. 48)                                                             10.000

 

5. Υπολογισμός υπολοίπου κερδών εις νέο (Λ/49)

Κέρδη εις νέο  = ΚΚ – Ζ – ΤΑ – ΥΜ = 77.120 -3.000 – 3.706 – 24.645 = 45.769

 

 

δ) Ημερολογιακές εγγραφές που πρέπει
να γίνουν μετά την έγκριση των οικονομικών καταστάσεων από τη Γ.Σ. των μετόχων
της 30.06.20Χ1

……………………………………………………………… 30.06.20Χ1
…………………………………

54 Υποχρεώσεις από φόρους
και τέλη

54.01 Φόρος εισοδήματος πληρωτέος

54.01.03 Προκαταβολή φόρου εισοδήματος έτους 20Χ1(αντίθετος)        22.380

54.04 Τέλη χαρτοσήμου                                                                    
                 360

    

     54 Υποχρεώσεις από φόρους και τέλη

     54.01 Φόρος εισοδήματος
πληρωτέος

     54.01.03 Προκαταβολή φόρου
εισοδήματος έτους 20Χ0 (αντίθετος)                             11.000

     54.01.02 Παρακρατημένος φόρος
εισοδήματος (αντίθετος)                                              
500           

     54.01.01 Φόρος εισοδήματος
ετήσιας δήλωσης                                                          
 11.240

 

Εγγραφή ετήσιας δήλωσης
φόρου εισοδήματος

 

………………………………………………………………
30.06.20Χ1 …………………………………

49 Αποτελέσματα εις νέο

49.00 Κέρδη χρήσης εις νέο                                                                               
28.351

     46 Τακτικό αποθεματικό                                                                               
               3.706

     53 Λοιπές υποχρεώσεις

     53.05 Μερίσματα πληρωτέα (14.645
– 14.645 χ 5%)                                                     13.913

     48 Λοιπά αποθεματικά για αύξηση κεφαλαίου (10.000 – 10.000 χ 5%)                      9.500

     54 Υποχρεώσεις από φόρους και τέλη

     54.03 Παρακρατούμενοι φόροι
εισοδήματος τρίτων

     54.03.03 Παρακρατούμενος φόρος
διανεμόμενων μερισμάτων                                       1.232

Διάθεση και διανομή κερδών
χρήσης 20Χ0 και παρακράτηση φόρου διανεμόμενων μερισμάτων, μετά την έγκριση των
χρηματοοικονομικών καταστάσεων από τη Γ. Σ. των μετόχων στις 30.06.20Χ1

………………………………………………………………
31.07.20Χ1 ………………………………

54 Υποχρεώσεις από φόρους
και τέλη

54.01 Φόρος εισοδήματος πληρωτέος

54.01.01 Φόρος εισοδήματος ετήσιας δήλωσης                                       34.120

     38 Ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα

     38.02 Καταθέσεις όψεως                                                                   
                            34.120

Εξόφληση ετήσιας δήλωσης
φόρου εισοδήματος

………………………………………………………………
31.08.20Χ1 …………………………………

54 Υποχρεώσεις από φόρους
και τέλη

54.03          Παρακρατούμενοι φόροι
εισοδήματος τρίτων

54.03.03     Παρακρατούμενος φόρος διανεμόμενων
μερισμάτων           1.232

     38 Ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα

     38.02 Καταθέσεις όψεως                                                                                                 
1.232

Εξόφληση παρακρατούμενου
φόρου μερισμάτων

………………………………………………………………
31.08.20Χ1 …………………………………

53 Λοιπές υποχρεώσεις

53.05 Μερίσματα πληρωτέα                                                                  14.645

     38 Ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα

     38.02 Καταθέσεις όψεως                                                                                                  14.645

Εξόφληση μερισμάτων
πληρωτέων

Αποποίηση ευθύνης:
Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επιχειρηματική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε ενέργεια.
Οι αρθρογράφοι δεν ευθύνονται για τυχόν λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Πηγή