Αναδημοσίευση από το Ενημερωτικό Δελτίο ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΜΑΙΟΥ 2023 της ΣΟΛ Α.Ε.
www.solcrowe.gr

Τα ομολογιακά δάνεια που εκδίδονται σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 59 του Ν.4548/2018 και οι απορρέοντες από αυτά τόκοι απαλλάσσονται των τελών χαρτοσήμου

ΕΡΩΤΗΜΑ

Ανώνυμη εταιρεία εξέδωσε εντός του έτους 2023 ομολογιακό δάνειο η ανάληψη του οποίου έγινε από την μητρική εταιρεία του ομίλου.

Η έκδοση του ομολογιακού δανείου και οι απορρέο­ντες από αυτό τόκοι υπόκεινται σε τέλος χαρτοσήμου;

ΓΝΩΜΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Η Γνώμη της Φορολογικής Επιτροπής σχετικά με το παραπάνω ερώτημα είναι η εξής:

– Στις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 59 του Ν. 4548/2018 ορίζεται ότι: «1.Ομολογιακό είναι το δάνειο που εκδίδεται από ανώνυμη εταιρεία (εκδότρια) και διαιρείται σε ομολογίες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν απαίτηση ενός ή πολλών ομολογιούχων έναντι της εκ­δότριας κατά τους όρους του δανείου. Η ανάληψη του ομολογιακού δανείου από ένα πρόσωπο ή η συγκέντρωση όλων των ομολογιών σε έναν ομολογιούχο, καθώς και η ενσωμάτωση του δανείου σε μία ομολογία δεν αίρουν το χαρακτήρα του δανείου ως ομολογιακού.».

– Στις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 14 του Ν. 3156/2003 ορίζεται ότι:

«1. Η έκδοση ομολογιακού δανείου του νόμου αυ­τού, η παροχή κάθε είδους ασφαλειών, όλες οι συμ­βάσεις που προβλέπονται στο νόμο αυτόν, καθώς και κάθε σχετική ή παρεπόμενη σύμβαση ή πράξη και η κατα­χώριση αυτών σε δημόσια βιβλία όπου απαιτείται, οι προσωρινοί και οριστικοί τίτλοι ομολο­γιών, η διάθεση και κυκλοφορία αυτών, η εξόφληση του κεφαλαίου από ομολογίες και από επιχειρηματι­κές απαιτήσεις που τις καλύπτουν και εν γένει η άσκηση δικαιωμάτων που απορρέουν από ομολογί­ες που εκδίδονται σύμφωνα με το νόμο αυτόν και από επιχειρηματικές απαιτήσεις που τις καλύπτουν, η μεταβίβαση ομολογιών εντός ή εκτός οργανωμέ­νης αγοράς ή χρηματιστηρίου απαλλάσσονται από κάθε άμεσο ή έμμεσο φόρο, περιλαμβανομένου και του φόρου υπεραξίας, τέλος, ανταπο­δοτικό ή μη, τέλος χαρτοσήμου, εισφορά, εισφορά του Ν. 128/1975 (Α’ 178), προμήθεια, δικαίωμα ή άλλη επιβάρυνση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτων, με την επιφύλαξη των διατάξεων που αφορούν το Κεντρικό Αποθετήριο Αξιών.».

– Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την αιτιολογική έκ­θεση επί του άρθρου 59 του Ν.4548/2018, το εν λόγω άρθρο καθώς και το επόμενο (άρθρο 60) αντιστοιχούν στο άρθρο 1 του Ν. 3156/2003 (σχετική ΠΟΛ. 1131/2018)

– Στην παρ. 4 του άρθρου 11 α.ν. 148/1967  «Περί μέτρων προς ενίσχυσιν της Κεφαλαια­γοράς» ορίζονται τα εξής:

«4. Απαλλάσσονται τών τελών χαρτοσήμου, εισφο­ράς, δικαιωμάτων, ή άλλης επιβαρύνσεως υπέρ τού Δημοσίου ή τρίτων, τροποποιουμένων τών άρθρων 15 και 47 του Κωδικός Τελών Χαρτοσήμου:

α) τά καταστατικά τών παντός είδους ανωνύμων εταιρειών μετά τών έν αυτοίς περιεχομένων παρεπομένων συμβάσεων (αναδοχή χρέους κλπ.) καί πάσα πράξις σχετική πρός τήν αυξησιν του κεφα­λαίου αυτών, β) αί δι’ οιονδήποτε λόγον τροποποιή­σεις τών καταστατικών τών ανωνύμων εταιρειών, γ) αί πράξεις ανωνύμων εταιρειών περί εκδόσεως δανείου δι’ ομολογιών, δ) οί προσωρινοί και ορι­στικοί τίτλοι ώς καί οί οριστικοί οί εκδιδόμενοι εις άντικατάστασιν προσωρινών ανεξαρτήτως χρόνου εκδόσεως τούτων οιουδήποτε είδους μετόχων ανω­νύμων εταιρειών, οί τίτλοι, αί εκδιδόμενοι είς άντικα­τάστασιν άλλων έξ οιασδήποτε αιτίας, ώς καί οί τίτ­λοι παντός είδους ομολογιών, ε) οί ιδρυτικοί τίτλοι, στ) ή έξόφλησις μερισμάτων καί άλλων ώφε­λειών παντός είδους μετοχικών τίτλων, ιδρυτών τοιούτων, ώς καί τόκων καί λοιπών ωφελειών έξ ομολογιών ανωνύμων εταιρειών, ζ) ή μεταβίβα­σις μετοχών, ιδρυτικών τίτλων και ομολογιών έν γέ­νει, η) Ή διανομή κερδών ύπό πάσης μορφής Έται­ριών καί κοινοπραξιών, έφ’ όσον οί εταίροι ή οί κοι­νοπρακτούντες είναι άποκλειστικώς καί μόνον Ανώ­νυμοι  Έταιρίαι.».

– Στις διατάξεις του άρθρου 14 του Κ.Ν.Τ.Χ. ορίζεται ότι:

«1. Eπί των εμπορικών και λοιπών εγγράφων και πρά­ξεων, των κατονομαζομένων εν τω επομένω άρθρω 15, το τέλος ορίζεται εις δύο επί τοις εκατόν (2%) της εν αυτοίς διαλαμβανομένης αξίας εις ευ­ρώ.».

– Στις διατάξεις του άρθρου 15 του Κ.Ν.Τ.Χ. ορίζεται ότι:

«Eις το κατά την παράγραφον 1 του προηγουμένου άρθρου 14 τέλος υπόκεινται:

1.α) Πάσα σύμβασις, οιουδήποτε αντικειμένου, συ­ναπτομένη είτε απ’ ευθείας, είτε διά δημοσίου συνα­γωνισμού μεταξύ εμπόρων, μεταξύ εμπόρου και εμπο­ρικής εταιρείας πάσης φύσεως, μεταξύ εμπορι­κών ε­ταιρειών πάσης φύσεως, αφορώσα αποκλει­στικώς εις την ασκουμένην υπ’ αυτών εμπορίαν, και μεταξύ τρίτου εν γένει και ανωνύμου εταιρείας, ή πάσα εξόφλησις συμβάσεως ή σχετική προς την σύμβασιν απόδειξις, εφόσον καταρτίζονται εγγρά­φως και δη είτε διά δημο­σίου, είτε δι’ ιδιωτικού καθ οιονδήποτε τύπον συντε­ταγμένου εγγράφου.».

Στην Ε.2188/2020 της ΑΑΔΕ με θέμα «Παροχή διευκρινίσεων για την επιβολή ή μη τελών χαρ­τοσήμου επί τόκων ομολογιακού δανείου του ν. 3156/2003» αναφέρονται τα εξής:

«(…)

1. Με τις περιπτώσεις γ και στ της παρ. 4 του άρ­θρου 11 του α.ν. 148/1967 (Α’173) «Περί μέτρων προς ενίσχυσιν της Κεφαλαιαγοράς» προβλέφθηκαν (μεταξύ άλλων) απαλλαγές από τέλη χαρτοσήμου τόσο στις πράξεις των ανωνύμων εταιρειών για την έκδοση δανείου δια ομολογιών όσο και στην εξό­φληση τόκων.

2. Στη συνέχεια με τις διατάξεις του ν.3156/2003 (Α’157) «Ομολογιακά δάνεια, τιτλοποίηση απαιτή­σεων και από ακίνητα και άλλες διατάξεις» προ­βλέφθηκε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των συγκεκριμένων τίτλων ενώ ειδικότερα στην παρ.1 του άρθρου 14 θεσπίστηκε το καθεστώς φορολογι­κών απαλλαγών για τα ομολογιακά δάνεια. Το νέο αυτό πλαίσιο δεν συμπεριέλαβε ρητή πρόβλεψη για τους τόκους που απορρέουν από τα εν λόγω δά­νεια.

3. Από τον συνδυασμό των ανωτέρω διατάξεων και δεδομένου ότι οι διατάξεις του α.ν.148/1967 δεν κα­ταργήθηκαν ρητά, κατά το μέρος που αφορά τους τόκους, εξακολουθεί και ισχύει η απαλλακτική διάτα­ξη από τα τέλη χαρτοσήμου του α.ν. 148/1967.».

Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι απαλλάσσονται των τελών χαρτοσήμου:

–  η αξία του κεφαλαίου των ομολογιακών δανείων, που εκδίδονται  από Α.Ε., βάσει της διάταξης της παρ. 1 του άρθρου 14 του Ν. 3156/2003 και

–  οι τόκοι που απορρέουν από τα δάνεια αυτά, δυνάμει της περ. στ’ της παρ. 4 του άρθρου 11 του Α.Ν. 148/1967.

 

Νομοθεσία – Νομολογία

– Άρθρο 59 παρ. 1 Ν. 4548/2018
– Άρθρο 14 παρ. 1 Ν. 3156/2003
– Άρθρο 11 παρ. 4στ’  Α.Ν. 148/1967
– Άρθρα 14 και 15 παρ.1α Κ.Ν.Τ.Χ.
Ε.2188/26.11.2020 ΑΑΔΕ

Πηγή