Κωνσταντίνος Ιωαν. Νιφορόπουλος
Ορκωτός ελεγκτής λογιστής ΩΡΙΩΝ
Επιστημονικός Συνεργάτης του Taxheaven
Κωνσταντίνος Κουλογιάννης
Πτυχιούχος ΤΕΙ
Λογιστής – φοροτεχνικός
Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής – φοροτεχνικός
Περιεχόμενα
1. Το «Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής» αντικαθιστά το «Τέλος Χαρτοσήμου» (άρθρο 32)
2. Καταργούμενες διατάξεις (άρθρο 33) .
3. Περιπτώσεις επιβολής του «Ψηφιακού τέλους συναλλαγής»
4. Απαλλαγές από την επιβολής του «Ψηφιακού τέλους συναλλαγής» λόγω υπαγωγής των συμβάσεων και των συναλλαγών σε άλλες φορολογίες (άρθρο 3)
5. Απαλλαγές από την επιβολής του «Ψηφιακού τέλους συναλλαγής» λόγω ιδιότητας του συναλλασσόμενου (άρθρο 4)
6. Απαλλακτικές ρυθμίσεις επιβολής τελών χαρτοσήμου (άρθρο 32)
7. Ειδικές Απαλλαγές από την επιβολής του «Ψηφιακού τέλους συναλλαγής»
8. Υποκείμενοι στο Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής (Άρθρο 4):
9. Υπόχρεοι για τη δήλωση και την απόδοση του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής είναι (Άρθρο 4):
10. Επιβάρυνση (τους κατανομή της δαπάνης) του «Ψ.Τ.Σ» (Άρθρο 4) :
11. Δήλωση, απόδοση και επιστροφή του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής
12. Έννοιες του «Αστικού Κώδικα» που αφορούν το «Ψηφιακό τέλος συναλλαγής»
13. Οι Έννοιες : «Δάνεια», «Τρεχούμενος δοσοληπτικός λογαριασμός» και «Καταθέσεις και αναλήψεις» (άρθρα 8, 9 και 10)
14. Λογαριασμοί του «Λογιστικού Σχεδίου» που αφορούν το «Ψηφιακό τέλος συναλλαγής» (Ενδεικτικές περιπτώσεις)
15. Φορολογικός έλεγχος επιχειρήσεων – «Πρόγραμμα Ελέγχου»
16. Ενδεικτικός πίνακας περιπτώσεων επιβολής Ψηφιακού Τέλους Χαρτοσήμου
α) Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής επιβάλλεται σε πράξεις, συμβάσεις και συναλλαγές που καταρτίζονται ή διενεργούνται από την 1η Δεκεμβρίου 2024. Συναλλαγές που καταρτίζονται μέχρι την 30ή Νοεμβρίου 2024 επιβαρύνονται με τέλος χαρτοσήμου και η βεβαίωση μπορεί να γίνει και μετά την 1η Δεκεμβρίου 2024, με την επιφύλαξη των διατάξεων περί παραγραφής.
- Επισήμανση : Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής αντί «Τέλος Χαρτοσήμου», επιβάλλεται επίσης:
(i) σε ανανεώσεις αρχικών συμβάσεων που έχουν συναφθεί πριν από την έναρξη ισχύος του Νόμου 5135/2024, εφόσον συντρέχει περίπτωση αύξησης της χρηματικής παροχής που αποτέλεσε αντικείμενο της αρχικής σύμβασης και αυτή είχε υπαχθεί στο οικείο τέλος χαρτοσήμου,
(ii) σε ανανεώσεις αρχικών συμβάσεων, για τις οποίες οφείλεται το τέλος του π.δ. της 28ης Ιουλίου 1931, περί τελών χαρτοσήμου (Α’ 239), με καταληκτική ημερομηνία δήλωσης απόδοσης μετά την έναρξη ισχύος του Νόμου 5135/2024,
(iii) σε παρεπόμενες συμβάσεις, για τις οποίες οφείλεται το τέλος του π.δ. της 28ης Ιουλίου 1931, περί τελών χαρτοσήμου, καθώς και σε παρεπόμενες αρχικών συμβάσεων, οι οποίες απαλλάσσονταν από το τέλος του π.δ. της 28ης Ιουλίου 1931, με καταληκτική ημερομηνία δήλωσης και απόδοσης μετά την έναρξη ισχύος του Νόμου 5135/2024,
(iv) αποδεικτικά που εκδίδονται από δικαστικές αρχές σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 29 «Έκδοση απογράφου και αποδεικτικά έγγραφα ενώπιον δικαστηρίων» , εφόσον δεν έχουν υπαχθεί σε τέλος χαρτοσήμου,
(v) σε συμβάσεις που συνάπτονται στην αλλοδαπή μετά τη δημοσίευση του παρόντος, αντιστοιχούν σε συμβάσεις ή συναλλαγές που προβλέπονται στον παρόντα νόμο και εκτελούνται υλικά μετά την έναρξη ισχύος του.
β) Όπου η επιβολή ή η καταβολή Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής εξαρτάται από την προηγούμενη καταβολή Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής, η προϋπόθεση της καταβολής καλύπτεται, αν έχει καταβληθεί για την αντίστοιχη συναλλαγή τέλος χαρτοσήμου. γ) Όπου στην Νομοθεσία, γίνεται αναφορά σε «τέλος χαρτοσήμου», νοείται εφεξής το «Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής».
δ) « Ενημερωτικά επισημαίνεται ότι, σε αντίθεση με τη φορολογία χαρτοσήμου, όπου το σχετικό τέλος επιβάλλεται καταρχήν επί των συντασσόμενων εγγράφων, το Τέλος επιβάλλεται επί των συναλλαγών. Συνεπώς, ο κατά τα ανωτέρω χρόνος φορολογίας δεν συνδέεται με τη σύναψη της συμφωνίας για τη διενέργεια μιας συναλλαγής, αλλά με την εκτέλεσή της και την πραγματοποίηση της συναλλαγής, όταν και παρέχεται η ωφέλεια ή καταβάλλεται η χρηματική παροχή, οπότε και προκύπτει το υποκείμενο στο Τέλος πρόσωπο..» (Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής)
ε) « το Τέλος καταρχήν δεν είναι παρακρατούμενος φόρος, καθώς και του ότι από τη διατύπωση της παραγράφου αυτής συνάγεται ότι ο καταβάλλων την αμοιβή είναι υποκείμενο, υπόχρεος, αλλά και βαρυνόμενος με αυτό, πρέπει να διαγραφούν οι λέξεις «παρακρατεί» και «παρακράτηση» ». (Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής)
Από την 1 η Ιανουαρίου 2025 (προφανώς εκ παραδρομής, αφού η αρχική πρόβλεψη του Νομοσχεδίου ήταν η έναρξη να είναι 1/1/2025 και όχι η 1/12/2024 ) καταργούνται:
α) το π.δ. της 28ης Ιουλίου 1931 «περί Κώδικος των νόμων περί Τελών Χαρτοσήμου», όλες οι ειδικότερες διατάξεις που προβλέπουν την επιβολή τέλους χαρτοσήμου σε διάφορες συναλλαγές, καθώς και κάθε κανονιστική πράξη που έχει εκδοθεί κατ’ εξουσιοδότηση αυτών και ρυθμίζει θέματα φορολογίας τέλους χαρτοσήμου,
β) η περ. Γ’ της παρ. 1 του άρθρου 11 του ν. 4169/1961 (Α’ 81), περί κοινωνικής εισφοράς. Αφορά την «Εισφορά Ο.Γ.Α» 20% επί των τελών Χαρτοσήμου. Στην ουσία το ποσοστό αυτό ενσωματώθηκε στο «Ψηφιακό τέλος συναλλαγής» («δεδομένου ότι ήδη ενσωματώνεται το είκοσι τοις εκατό (20%) της εισφοράς υπέρ Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων στους συντελεστές του παρόντος» (Αιτιολογική) ).
γ) Περιπτώσεις Κατάργηση Τέλους Χαρτοσήμου ( Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής – Ανακοίνωση 03/07/2024) Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής: Ποιες περιπτώσεις χαρτοσήμου καταργούνται – Το νέο πλαίσιο
«Πλέον, το νέο Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής θα επιβάλλεται επί των συναλλαγών, ανεξάρτητα από τον τόπο κατάρτισής τους εφόσον ένας τουλάχιστον συμβαλλόμενος έχει φορολογική κατοικία ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και δεν συντρέχει λόγος απαλλαγής για τους συμβαλλομένους…..
Σημειώνεται πως με τις προωθούμενες διατάξεις καταργείται το Τέλος Χαρτοσήμου σε περισσότερες από 600 περιπτώσεις συναλλαγών:
• Πιο αναλυτικά, καταργείται το Τέλος Χαρτοσήμου σε μια σειρά από σημαντικές συναλλαγές όπως: χρησιδάνειο, ασφαλιστικές συναλλαγές, σύσταση και αύξηση κεφαλαίου μη κερδοσκοπικών νομικών προσώπων/οντοτήτων, ενέγγυες πιστώσεις τραπεζών υπέρ εισαγωγέων, συμβατικοί τόκοι δανείων και πιστώσεων.
• Επιπρόσθετα, καταργείται σε περισσότερες από 100 συναλλαγές που αφορούν σε χαρτόσημα επί παραβόλων (πχ άδεια γάμου, επαγγελματικές άδειες κλπ.). Απαραίτητη επισήμανση: Η κατάργηση του Τέλους Χαρτοσήμου δεν συμπαρασύρει και την κατάργηση του παραβόλου για τις εν λόγω συναλλαγές. Οδηγεί ωστόσο σε μείωση της τελικής επιβάρυνσης.
• Καταργείται, επίσης, σε περισσότερες από 500 συναλλαγές στις οποίες επιβαλλόταν Τέλος Χαρτοσήμου 2,4% ή 3,6% επί των κρατήσεων που αφορούν ΝΠΔΔ ή Δημόσιο (π.χ. Χαρτόσημο επί Κρατήσεων υπέρ Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), υπέρ ΤΑΧΔΙΚ (Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτηρίων), υπέρ ΕΑΔΗΣΥ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων) κ.α.
α) στις συναλλαγές των άρθρων 7 έως 21 [ δείτε ενδεικτικό πίνακα στο τέλος του άρθρου ] , όταν τουλάχιστον ένα από τα συναλλασσόμενα μέρη :
αα) έχει φορολογική κατοικία στην Ελλάδα (άρθρο 4 του ΚΦΕ) ή
αβ) έχει μόνιμη εγκατάσταση, κατά την έννοια του άρθρου 6 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Κ.Φ.Ε., ν. 4172/2013) στην Ελλάδα, αν η συναλλαγή συνδέεται με τη δραστηριότητα της μόνιμης εγκατάστασης στην Ελλάδα.
- Επισήμανση (2) : Στην έννοια της μόνιμης εγκατάστασης στην Ελλάδα περιλαμβάνεται και η άσκηση δραστηριότητας στη χώρα μας μέσω γραφείου ή παραρτήματος, κ.λπ. από αλλοδαπά νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Επισήμανση (3) : Το αναλογικό Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής επιβάλλεται στις ανωτέρω συναλλαγές, ανεξαρτήτως του τύπου στον οποίο υποβάλλονται ή του τρόπου με τον οποίο καταρτίζονται οι σχετικές συμβάσεις. Το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής επιβάλλεται και στις συμβάσεις που καταρτίζονται υπό όρο, αίρεση ή προθεσμία. β) στις συναλλαγές των άρθρων 22 έως 29 [ δείτε ενδεικτικό πίνακα στο τέλος του άρθρου ] και γ) στις περιπτώσεις του άρθρου 30 «Περιπτώσεις επιβολής πάγιου Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής» [ δείτε ενδεικτικό πίνακα στο τέλος του άρθρου ] (Άρθρο 3)
- Επισήμανση (1) : Το «Ψ.Τ.Σ» επιβάλλεται στις ανωτέρω περιπτώσεις ανεξαρτήτως του τόπου όπου πραγματοποιήθηκε η συναλλαγή ή του τόπου κατάρτισης ή εκτέλεσης της σύμβασης. (Άρθρο 6) Υπενθυμίζεται ότι με το πρώην καθεστώς που πλέον δεν θα ισχύει για την εφαρμογή του ψηφιακού τέλους συναλλαγών, έγγραφα που καταρτίζονταν στην αλλοδαπή δεν υπόκεινταν σε τέλη χαρτοσήμου στην Ελλάδα, εφόσον δεν είχαν αντικείμενο κινητή ή ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα ή υποχρεώσεις εκτελεστέες σε (άρθρο 8 παρ.1 του Κ.Ν.Τ.Χ. και ενδεικτικά ΣτΕ 124/2014) Επισήμανση (2) : Αν με το ίδιο έγγραφο καταρτίζονται περισσότερες από μία συμβάσεις, οφείλεται για κάθε μία από αυτές το προβλεπόμενο Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής. (Άρθρο 6)
- Επισήμανση (3) : Στα παρεπόμενα σύμφωνα που συντάσσονται προς διασφάλιση της κύριας σύμβασης, καθώς και στις ποινικές ρήτρες, επιβάλλεται Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής που αντιστοιχεί στο οικονομικό αντικείμενο της κύριας σύμβασης, εκτός αν η κύρια σύμβαση απαλλάσσεται από το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής ή είναι εκτός του πεδίου εφαρμογής ή έχει καταβληθεί το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής που αντιστοιχεί σε αυτήν.
Για τον υπολογισμό του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής σε παρεπόμενα σύμφωνα εφαρμόζεται ο συντελεστής της κύριας σύμβασης, πλην της περίπτωσης εφαρμογής της παρ. 2 του άρθρου 28 [ εγγραφή υποθήκης ή τροπής προσημείωσης σε υποθήκη ακινήτου βάσει νόμου ή δικαστικής απόφασης ] και αφαιρείται από το καταβλητέο ποσό, κάθε ποσό που έχει καταβληθεί ως Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής για την κύρια σύμβαση. Ειδικά στην πράξη εγγραφής υποθήκης ή τροπής προσημείωσης σε υποθήκη ακινήτου βάσει νόμου ή δικαστικής απόφασης, το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής οφείλεται σε κάθε περίπτωση. (Άρθρο 6)
- Επισήμανση (4) : Σε σύμβαση που τροποποιεί προγενέστερη σύμβαση, επιβάλλεται Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής μόνο επί του ποσού κατά το οποίο αυξάνεται η οικονομική αξία της. (Άρθρο 6)
- Επισήμανση (5) : Οι περιπτώσεις υπαγωγής στο Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής, απαριθμούνται περιοριστικά στο Νόμο 5135/2024. (Άρθρο 2)
Δεν επιβάλλεται το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής σε συμβάσεις και συναλλαγές που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής:
α) του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ν. 2859/2000),
β) του Κώδικα Διατάξεων Φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών, Γονικών Παροχών και Κερδών από Τυχερά Παίγνια (ν. 2961/2001),
γ) του α.ν. 1521/1950 (Α’ 245), περί φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων,
δ) του Μέρους Δεύτερου, περί επιβολής ειδικού φόρου τραπεζικών εργασιών, και του Μέρους Τρίτου, περί επιβολής φόρου στη συγκέντρωση κεφαλαίου, του ν. 1676/1986 (Α’ 204), ( αφορά συμβάσεις και συναλλαγές που αποτελούν αντικείμενο του ειδικού φόρου τραπεζικών εργασιών)
ε) του άρθρου 27 του ν. 2873/2000, περί τέλους μεταβίβασης αυτοκινήτου οχήματος.
5. Απαλλαγές από την επιβολής του «Ψηφιακού τέλους συναλλαγής» λόγω ιδιότητας του συναλλασσόμενου (άρθρο 4)
Δεν είναι υποκείμενα του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής:
α) το Δημόσιο και οι φορείς γενικής κυβέρνησης της περ. β) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014, συμπεριλαμβανομένων των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης,
β) οι Ιερές Μονές του Αγίου Όρους και γ) το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
- Επισήμανση (1) : Αφορά την περίπτωση όταν μια συναλλαγή γίνεται μόνο μεταξύ των φορέων αυτών, δεν οφείλεται Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής (Αιτιολογική και παρ. 3 άρθρου 4) Επισήμανση (2) : Όταν ένας εκ των συμβαλλομένων είναι το δημόσιο η φορέας γενικής κυβέρνησης υπόχρεος για την καταβολή του τέλους είναι ο έτερος συμβαλλόμενος (παρ.1 άρθρου 4)
Απαλλακτικές ρυθμίσεις επιβολής τελών χαρτοσήμου, διατηρούνται σε ισχύ και νοούνται εφεξής ως απαλλαγές από το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής, ακόμα και εάν δεν προβλέπονται στον παρόντα νόμο.
α) Μίσθωση ακινήτων (Άρθρο 7): Δεν επιβάλλεται Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής σε μισθώσεις κατοικίας, αλλά μόνο στις «επαγγελματικές» μισθώσεις ακινήτων ( εφόσον δεν έχει επιλεγεί η υπαγωγή της σε καθεστώς Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.), σύμφωνα με την υποπερ. ii της περ. δ) της παρ. 2 του άρθρου 8 του Κώδικα Φ.Π.Α. (ν. 2859/2000,).
β) Δάνεια (Άρθρο 8) : Δεν επιβάλλεται Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής στις εξής περιπτώσεις :
(i) όταν δανειστής ή οφειλέτης είναι χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ή ίδρυμα πληρωμών του ν. 4537/2018 (Α’ 84) ή ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος του ν. 4021/2011 (Α’ 218) ή διαχειριστής πιστώσεων του ν. 5072/2023 (Α’ 198) που αδειοδοτείται ή εποπτεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος,
(ii) όταν πρόκειται για ομολογιακό δάνειο του ν. 4548/2018 [όπως ίσχυε και με τις διατάξεις «περί χαρτοσήμου»] ,
(iii) όταν δανειστής είναι αλλοδαπή τράπεζα κατά την έννοια του άρθρου 36 του ν. 3220/2004 (Α’ 15),
(iv) όταν ο λήπτης του δανείου είναι νομικό πρόσωπο και το κεφάλαιο ή οι τμηματικές απολήψεις που συνιστούν τη χρηματική παροχή του δανείου είναι καταβλητέα σε μόνιμη εγκατάστασή του στην αλλοδαπή, και η συναλλαγή συνδέεται με τη δραστηριότητα της μόνιμης αυτής εγκατάστασης,
(v) όταν ο λήπτης του δανείου ή ο δικαιούχος της ενίσχυσης είναι φυσικό ή νομικό πρόσωπο, του οποίου το δάνειο ή η ενίσχυση έχει χορηγηθεί στο πλαίσιο προγραμμάτων ή δράσεων βάσει του άρθρου 4 του καταστατικού της Εταιρείας «Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Ανώνυμη Εταιρεία», το οποίο κυρώθηκε με το δεύτερο άρθρο του ν. 3912/2011 (Α’ 17).
γ) Τόκοι (Άρθρο 8): Δεν επιβάλλεται Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής επί των τόκων που απορρέουν από τα δάνεια που εμπίπτουν στο Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής.
δ) Μετοχές, Εταιρικά μερίδια, Μεταβίβαση Επιχείρησης, κ.λπ (Άρθρα 11 και 12 )
Δεν επιβάλλεται στις πωλήσεις : των κάθε είδους μετοχών, των εταιρικών μεριδίων κάθε φύσεως εταιρειών και ενώσεων εν γένει, ιδρυτικών τίτλων, ομολογιών, τοκομεριδίων και λοιπών χρεογράφων, καθώς και τραπεζογραμματίων και κάθε άλλου είδους χρημάτων που αποτελούν νόμιμο μέσο πληρωμής στον τόπο της έκδοσής τους, καθώς και των εν γένει ονομαστικών, ανώνυμων ή σε διαταγή, αξιογράφων,
Αντίθετα στην Μεταβίβαση Επιχείρησης : Το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής υπολογίζεται με συντελεστή δύο κόμμα σαράντα τοις εκατό (2,40%) επί του τιμήματος της μεταβίβασης ή της καθαρής θέσης της μεταβιβαζόμενης επιχείρησης, μέρους, κλάδου ή τμήματος κλάδου αυτής, εφόσον αυτή είναι μεγαλύτερη του τιμήματος της μεταβίβασης. Το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής δεν επιβάλλεται στη μεταβίβαση επιχείρησης: (α) από χαριστική αιτία,
«Επισημαίνεται ότι η ρύθμιση παρίσταται περιττή δεδομένου ότι, κατά το άρθρο 3 παρ. 3 περ. β΄ του νομοσχεδίου, δεν επιβάλλεται Τέλος σε συμβάσεις και συναλλαγές που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του, κυρωθέντος διά του ν. 2961/2001, Κώδικα Διατάξεων Φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών, Γονικών Παροχών και Κερδών από Τυχερά Παίγνια.» (Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής)
(β) στο πλαίσιο μετασχηματισμού επιχειρήσεων κατ’ εφαρμογή των διατάξεων: βα) του ν.δ. 1297/1972 (Α’ 217), περί παροχής φορολογικών κινήτρων για τη συγχώνευση ή μετατροπή επιχειρήσεων με στόχο τη δημιουργία μεγάλων οικονομικών μονάδων, ββ) των άρθρων 1 έως και 4 του ν. 2166/1993, περί μετασχηματισμού επιχειρήσεων, βγ) του Κεφαλαίου Α’ του ν. 2578/1998, περί συγχωνεύσεων, διασπάσεων κ.λπ. εταιρειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βδ) των άρθρων 52 έως και 56 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Κ.Φ.Ε., ν. 4172/2013,), περί μεταφοράς κλάδων δραστηριότητας και λοιπών ειδικότερων προβλέψεων, βε) του άρθρου 61 του ν. 4438/2016, περί κινήτρων για μετασχηματισμούς επιχειρήσεων με τον Κ.Φ.Ε., βστ) του άρθρου 16 του ν. 2515/1997, περί συγχώνευσης πιστωτικών ιδρυμάτων, και βζ) των άρθρων 1 έως και 5 του ν. 4935/2022, περί απαλλαγής από τον φόρο εισοδήματος σε περίπτωση μετασχηματισμού επιχειρήσεων, συνεργασίας προσώπων ή εισφοράς ατομικής επιχείρησης.
« Η ανωτέρω ρύθμιση παρίσταται περιττή δεδομένου ότι σε όλες τις ανωτέρω
περιπτώσεις μετασχηματισμών προβλέπονται απαλλαγές από το τέλος χαρτοσήμου, οι οποίες, δυνάμει του άρθρου 32 παρ. 5 του νομοσχεδίου, «διατηρούνται σε ισχύ και νοούνται εφεξής ως απαλλαγές από το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής». (Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής)
ε) Πωλήσεις πλοίων (Άρθρο 11)
Δεν επιβάλλεται «Ψ.Τ.Σ» στις πωλήσεις των πλοίων, κατά τον ορισμό του άρθρου 1 του Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου (ν. 5020/2023, Α’ 29) υπό ελληνική σημαία, εφόσον η μεταβίβαση αυτών υπόκειται σε φόρο μεταβίβασης, σύμφωνα με τον α.ν. 1521/1950 (Α’ 245), στ) Πωλήσεις αυτοκινήτων οχημάτων και μοτοσυκλετών (Άρθρο 11)
Δεν επιβάλλεται «Ψ.Τ.Σ» στις πωλήσεις των αυτοκινήτων οχημάτων και μοτοσυκλετών, κάθε κατηγορίας και χρήσης (επιβατηγών, φορτηγών και λεωφορείων Ι.Χ.), εφόσον εφαρμόζεται η περ. α ( εφαρμογή του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ν. 2859/2000)) ) ή η περ. ε) της παρ. 3 του άρθρου 3 ( εφαρμογή του άρθρου 27 του ν. 2873/2000 (Α’ 285), περί τέλους μεταβίβασης αυτοκινήτου οχήματος) .
ζ) Ασφαλιστικές Αποζημιώσεις (άρθρο 16)
Το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής δεν επιβάλλεται: (i) στις ασφαλιστικές αποζημιώσεις και στην κάθε συναφή καταβολή από ασφαλιστική επιχείρηση για ασφαλίσεις πάσης φύσεως, στους τόκους που απορρέουν από αυτές, καθώς και στους συμβιβασμούς που αφορούν στις αποζημιώσεις αυτές,
(ii) στις αποζημιώσεις που καταβάλλει το Επικουρικό Κεφάλαιο σε δικαιούχους ασφαλίσματος αστικής ευθύνης από την κυκλοφορία αυτοκινήτων με βάση τα άρθρα 19, 19α και 19β του π.δ. 237/1986 (Α’ 110), και (γ) στις εξοφλήσεις αποζημιώσεων από εργατικό ατύχημα ή λόγω λύσης της σχέσης εργασίας. η) Επιδοτήσεις, οικονομικές ενισχύσεις, επιχορηγήσεις από το Δημόσιο ή φορείς γενικής κυβέρνησης (άρθρο 24)
- Δεν επιβάλλεται το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής:
(i) στα χρηματικά εντάλματα πληρωμής επιχορηγήσεων από το Δημόσιο ή τους φορείς γενικής κυβέρνησης προς τους δημόσιους οργανισμούς ή τις δημόσιες επιχειρήσεις με μοναδικό μέτοχο το Δημόσιο, για την εκτέλεση έργων ή την κάλυψη ελλειμμάτων του προϋπολογισμού τους,
(ii) στις ενισχύσεις που καταβάλλονται λόγω φυσικών καταστροφών, σε όσους έχουν πληγεί ή έχουν υποστεί οικονομικές απώλειες λόγω αυτών, δυνάμει του ν. 4797/2021 (Α’ 66) ή δυνάμει άλλων διατάξεων αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας,
(iii) σε επιδόματα που καταβάλλει ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς και σε επιδόματα και παροχές σε χρήμα, ιδίως αναπηρίας, ασθένειας, μητρότητας, έξοδα κηδείας που χορηγούνται από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης,
(iv) στις συνδρομές, εισφορές, επιχορηγήσεις και κάθε είδους χρηματικές ενισχύσεις που χορηγούνται από το Δημόσιο ή τους φορείς γενικής κυβέρνησης σε κάθε είδους νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, καθώς και από τους Ο.Τ.Α. και κάθε νομικό ή φυσικό πρόσωπο σε ευεργετικά ταμεία δημόσιων υπαλλήλων, υπαλλήλων Ο.Τ.Α., εκκλησιαστικών υπαλλήλων και ιδιωτικών υπαλλήλων ή εργατών, εκπαιδευτικά, φιλανθρωπικά, εθνωφελή και κοινωφελή σωματεία ή ιδρύματα, ταμεία, οργανισμούς και επιτροπές, καθώς στις επιχορηγήσεις προς νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου της παρ. 4 του άρθρου 7 του ν. 2557/1997 (Α’ 271),
(v) στις επιδοτήσεις της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.) προς βιομηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις που προσφέρονται για την πρακτική άσκηση μαθητών που παρακολουθούν προγράμματα τεχνικής ή επαγγελματικής εκπαίδευσης σε εκπαιδευτικές μονάδες οποιουδήποτε φορέα, σύμφωνα με τις παρ. 1 και 5 του άρθρου 18 του ν. 1262/1982, περί επιχορήγησης βιομηχανικών και βιοτεχνικών επιχειρήσεων που προσφέρονται για πρακτική άσκηση μαθητών, καθώς και στην καταβολή των επιχορηγήσεων της Δ.ΥΠ.Α. προς εργοδότες, για τη συμμετοχή τους σε προγράμματα απασχόλησης και αυταπασχόλησης ανέργων, που καταρτίζονται με αποφάσεις του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σύμφωνα με τις παρ. 1 και 6 του άρθρου 29 του ν. 1262/1982, περί ρυθμίσεων για την καταπολέμηση της ανεργίας,
(vi) στους πόρους του Λογαριασμού για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση που αποδίδονται στις επιχειρήσεις και αφορούν στην επαγγελματική κατάρτιση,
(vii) στην αποζημίωση των φοιτητών και σπουδαστών που πραγματοποιούν άσκηση σε επάγγελμα, που καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και του τυχόν συναρμόδιου Υπουργού, σύμφωνα με την περ. β) της παρ. 4 του άρθρου 11 του ν. 2327/1995, περί θεμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης,
(viii) στις επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις επιτοκίου που καταβάλλονται με το άρθρο 14 του ν. 1116/1981 (Α’ 8), περί φορολογικής μεταχείρισης των επιχορηγήσεων και των επιδοτήσεων επιτοκίου,
(ix) στις πάσης φύσεως επιδοτήσεις και οικονομικές ενισχύσεις που καταβάλλονται σε βάρος των πιστώσεων του Ειδικού Λογαριασμού Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων του άρθρου 26 του ν. 992/1979 και σύμφωνα με το άρθρο 64 του ν. 1249/1982, με το οποίο κυρώθηκε η υπό στοιχεία 4746.97/3025/12.11.1981 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας,
(x) στις επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις και ενισχύσεις που καταβάλλονται σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, στο πλαίσιο πιστώσεων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ή επενδυτικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται συνολικά ή μερικά από το Δημόσιο ή φορέα γενικής κυβέρνησης ή πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβανόμενων ποσών που καταβάλλονται προς ενεργοβόρες ή άλλες επιχειρήσεις στο πλαίσιο μέτρων και μηχανισμών αποζημίωσης που εγκρίνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με το ενωσιακό πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις.
Επισήμανση : «θεσπίζεται διαφοροποίηση με το καταργούμενο καθεστώς, καθώς δυνάμει των παρ. 3 και 4 του άρθρου 13 του Κ.Ν.Τ.Χ., οι επιδοτήσεις σε εκπαιδευόμενους που παρακολουθούν εκπαιδευτικά προγράμματα, καθώς και σε επιδοτήσεις που καταβάλλονται από το Δημόσιο γενικά, εφόσον δεν αποτελούν αντικείμενο του Φ.Π.Α. ή δεν απαλλάσσονται από τα τέλη χαρτοσήμου με ειδική διάταξη, εμπίπτουν στον συντελεστή του τρία και εξήντα τοις εκατό (3,60 %). Κατά συνέπεια, οι περιπτώσεις της παρ. 2 ρυθμίζονται κατά ευνοϊκότερο τρόπο, με στόχο τη μη επιβάρυνση των προσώπων που καταλαμβάνουν οι ρυθμίσεις αυτές». (Αιτιολογική)
Αν δεν ορίζεται διαφορετικά στο παρόν, υποκείμενος στο Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής είναι: α) επί συναλλαγών των άρθρων 7 έως 21 ο λήπτης της χρηματικής παροχής ή ο ωφελούμενος από αυτές ή, σε περίπτωση που ένας εκ των συμβαλλομένων είναι το Δημόσιο ή φορέας γενικής κυβέρνησης, ο έτερος συμβαλλόμενος,
(Παρατηρείται ότι ο ανωτέρω κανόνας ενδεχομένως δεν παρέχει ασφάλεια δικαίου, ιδίως επί αμφοτεροβαρών συμβάσεων, που αποτελούν και τον κανόνα στις συναλλαγές, στις οποίες, συνήθως, ο ένας συμβαλλόμενος λαμβάνει την ωφέλεια και ο αντισυμβαλλόμενός του τη χρηματική παροχή, ως αντάλλαγμα για την παροχή της ωφέλειας. (Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής) ) β) επί συναλλαγών των άρθρων 22 έως 29 ο συναλλασσόμενος με το Δημόσιο ή τον φορέα γενικής κυβέρνησης, και γ) επί των πράξεων του άρθρου 30 ο αιτούμενος τη διοικητική άδεια ή την έκδοση άλλου διοικητικού εγγράφου.
[Δείτε αναλυτικά τους υπόχρεους ανά περίπτωση στον πίνακα του άρθρου] .
α) Υπόχρεος για τη δήλωση και την απόδοση του «Ψ.Τ.Σ» είναι ο υποκείμενος στο Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής, εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά
[Δείτε αναλυτικά τους υπόχρεους ανά περίπτωση στον πίνακα του άρθρου]. β) Ανεξαρτήτως της νομικής μορφής των συναλλασσόμενων, αν ένας από αυτούς είναι φορολογικός κάτοικος αλλοδαπής χωρίς μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα, υπόχρεος για την απόδοση του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής είναι ο έτερος συναλλασσόμενος. γ) Αν ένας από τους συναλλασσόμενους είναι νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα και ο έτερος είναι φυσικό πρόσωπο, υπόχρεος για την απόδοση του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής είναι το νομικό πρόσωπο ή η νομική οντότητα.
(Περαιτέρω, από τον συνδυασμό των ανωτέρω δύο περιπτώσεων, σε περίπτωση συναλλαγής μεταξύ φυσικού προσώπου και νομικού προσώπου που είναι φορολογικός κάτοικος αλλοδαπής, δεν φαίνεται να συνάγεται το υπόχρεο πρόσωπο για την απόδοση του Τέλους. Επίσης, η περίπτωση γ΄, ενδεχομένως, δεν θα έπρεπε να καταλαμβάνει φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, για συναλλαγές τους στο πλαίσιο της δραστηριότητας αυτής. (Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής) )
δ) Υποβολή δήλωσης
Θα υπάρχει ενιαία δήλωση που θα δημιουργήσει η ΑΑΔΕ
Το Τέλος Συναλλαγής για συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών θα βεβαιώνεται με ηλεκτρονική δήλωση μέσω νέας ψηφιακής πλατφόρμας που θα τεθεί σε λειτουργία από την ΑΑΔΕ. Η δήλωση και απόδοση του Τέλους γίνεται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από εκείνον της συναλλαγής.
Εξαιρούνται οι περιπτώσεις όπου υπάρχει υποχρέωση παρακράτησης φόρου εισοδήματος (η βεβαίωση και απόδοση του γίνεται με βάση τις προθεσμίες των παρακρατούμενων φόρων), τα μισθώματα (η απόδοσή του γίνεται μέσω της υποβολής της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος) και η περίπτωση τρεχούμενου δοσοληπτικού λογαριασμού (η δήλωση και η απόδοση γίνεται εντός του πρώτου μήνα του επόμενου φορολογικού έτους).
Οι συναλλασσόμενοι συμφωνούν τη μεταξύ τους κατανομή της δαπάνης που αντιστοιχεί στο Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής, ανεξαρτήτως του υποκείμενου στο τέλος ή του υπόχρεου για τη δήλωση και απόδοσή του.
[Εν προκειμένω, παρατηρείται ότι, ελλείψει τέτοιας συμφωνίας, δεν είναι σαφές αν, από πλευράς ιδιωτικού δικαίου, το πρόσωπο που θα φέρει την οικονομική επιβάρυνση του Τέλους θα είναι ο υποκείμενος στο Τέλος, κατά την παράγραφο 1, ή ο υπόχρεος καταβολής του, κατά την παράγραφο 4, ή αν θα εφαρμόζεται ο κανόνας του άρθρου 425 του Αστικού Κώδικα, σύμφωνα με τον οποίο, «τα έξοδα της εξοφλητικής απόδειξης φέρει ο οφειλέτης αν δεν προκύπτει κάτι άλλο από τη σχέση». (Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής)]
α) Συντελεστές και ποσά «Ψηφιακού Τέλος Συναλλαγής:
Το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής των άρθρων 7 έως 29 υπολογίζεται ως ποσοστό επί του οικονομικού αντικειμένου της συναλλαγής (αναλογικό τέλος). Το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής στις περιπτώσεις του άρθρου 30 ορίζεται ως σταθερό ποσό για την αντίστοιχη διοικητική πράξη (πάγιο τέλος).
(i) Αναλογικό Τέλος : Υπάρχουν 4 μόνο συντελεστές:
[1] 3,60%. Αφορά κυρίως: (α) συναλλαγών ή συμβάσεων μεταξύ φυσικών προσώπων που δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα,(β) όλων των μισθώσεων
ακινήτων,(γ) τιμολογίων για την είσπραξη αποζημιώσεων, νόμιμων τόκων και τόκων υπερημερίας.(δ) συναλλαγών ή συμβάσεων όπου ο ένας συμβαλλόμενος
είναι Δημόσιο, Δήμος, ΝΠΔΔ.
[2] 2,40%. Αφορά κυρίως: Δάνεια στα οποία α) όλοι οι συμβαλλόμενοι
ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, ή β) τουλάχιστον ένας από τους
συμβαλλόμενους έχει τη νομική μορφή της ΑΕ, ΕΠΕ και ΙΚΕ.
[3] 1,20%. Αφορά κυρίως: Καταβολή αμοιβής σε φυσικά πρόσωπα ή μέλη διοίκησης και για κατάθεση ή ανάληψη από τα χρηματικά διαθέσιμα νομικών προσώπων και οντοτήτων.
[4] 3%ο, (τρία τοις χιλίοις). Αφορά τις προσκομιζόμενες επιταγές (“πινάκια”) σε
πιστωτικά ιδρύματα.
(ii) Πάγιο Ψηφιακό Τέλους Συναλλαγής. (Αναφέρονται αναλυτικά στο άρθρο 30 του Νόμου)
[Δείτε αναλυτικά τους υπόχρεους ανά περίπτωση στον πίνακα του άρθρου]. β) Περίοδος που αφορά η Δήλωση
Υποβάλλεται δήλωση που καλύπτει χρονική περίοδο από την πρώτη έως την τελευταία ημέρα του μήνα, εντός του οποίου διενήργησαν έστω και μία συναλλαγή, επί της οποίας επιβάλλεται Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής ( Εκτός αν ορίζεται διαφορετικά ) .
Ειδικότερα διαφορετικά ορίζεται στις κάτωθι περιπτώσεις :
(i) Επί μισθώσεων ακινήτων, το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής δηλώνεται και αποδίδεται ετησίως μαζί με τον φόρο εισοδήματος που προκύπτει από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, όπως ορίζεται στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Κ.Φ.Ε., ν. 4172/2013, Α’ 167). Εάν δεν προκύπτει φόρος εισοδήματος προς καταβολή, το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής δηλώνεται και αποδίδεται μέχρι την καταληκτική προθεσμία υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για το αντίστοιχο φορολογικό έτος. – Προσοχή εδώ γιατί πολλοί θα μπερδευτούν
(ii) Το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής επί των συναλλαγών των άρθρων 7 έως 21[Δείτε αναλυτικά τους υπόχρεους ανά περίπτωση στον πίνακα του άρθρου].εφόσον προκύπτει για αυτές υποχρέωση παρακράτησης και απόδοσης φόρου, σύμφωνα με τα άρθρα 59 και 61 του Κ.Φ.Ε., αποδίδεται ταυτοχρόνως και με την ίδια διαδικασία με τη δήλωση και απόδοση του παρακρατούμενου φόρου.
(iii) Το πάγιο Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής αποδίδεται ψηφιακά πριν από την έκδοση των διοικητικών πράξεων που αναφέρονται στο άρθρο 30 «Περιπτώσεις επιβολής πάγιου Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής», επί των οποίων επιβάλλεται.
γ) Προθεσμία υποβολής της Δήλωσης : Η δήλωση υποβάλλεται μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από τον μήνα που αφορά.
δ) Προθεσμία απόδοσης : Το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής αποδίδεται μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα. Επισήμανση : Οι διατάξεις του ΚΦΔ (ν. 5104/2024) καλύπτουν και τις δηλώσεις του ψηφιακού τέλους συναλλαγής, συνεπώς σε περίπτωση που η προθεσμία υποβολής της δήλωσης και καταβολής του τέλους συμπίπτει με επίσημη αργία, Σάββατο ή Κυριακή, η προθεσμία παρατείνεται μέχρι την αμέσως επόμενη ημέρα κατά την οποία η Φορολογική Διοίκηση λειτουργεί για το κοινό (άρθρο 7 ν. 5104/2024)
ε) Περιπτώσεις επιστροφής
Το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής που καταβάλλεται πριν από την έκδοση διοικητικής πράξης ή τη διενέργεια της συναλλαγής επιστρέφεται, αν δεν ακολούθησε η έκδοση της διοικητικής πράξης ή δεν καταρτίσθηκε η σύμβαση για την οποία καταβλήθηκε, καθώς και στην περίπτωση που η συναλλαγή δεν πραγματοποιήθηκε για λόγους απρόβλεπτης μεταβολής των συνθηκών. Η αξίωση επιστροφής του πρώτου εδαφίου παραγράφεται σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 42 του ν. 4152/2024 (ΚΦΔ).
Δεν γεννάται δικαίωμα επιστροφής, αν η διοικητική πράξη ή η συναλλαγή για την οποία καταβλήθηκε το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής ακυρωθεί ή διαπιστωθεί η ακυρότητά της ή κηρυχθεί άκυρη με δικαστική απόφαση ή αν ακυρωθεί με τη βούληση των συμβαλλομένων μετά την έκδοση ή κατάρτισή της. Επισήμανση : Παρατηρείται διαφοροποίηση στην επιστροφή του ψηφιακού τέλους σε σχέση με το χαρτόσημο. Συγκεκριμένα στην παρ. 4 του άρθρου 9 του ΠΔ της 28ης Ιουλίου 1931 (Κ.Ν.Τ.Χ.)αναφέρονται τα ακόλουθα : Εξαιρετικώς, επιφυλασσομένων των διατάξεων περί παραγραφής, επιστρέφονται τα τέλη χαρτοσήμου τα καταβληθέντα δι’ αποδεικτικού πληρωμής του Δημοσίου Ταμείου, εφ’ όσον δεν εγένετο η υπό του νόμου προβλεπομένη χρήσις του εκδοθέντος αποδεικτικού πληρωμής ή εφ’ όσον αποδεδειγμένως το ποσόν του τέλους κατεβλήθη εν όλω ή εν μέρει αχρεωστήτως.
Ομοίως επιστρέφονται και τα καθ’ οιονδήποτε τρόπον καταβληθέντα τέλη χαρτοσήμου, εφ’ όσον εκδοθή απόφασις διοικητικού δικαστηρίου ή του Συμβουλίου της Επικρατείας, διατάσσουσα την επιστροφήν.
α) Αφηρημένη υπόσχεση ή αναγνώριση χρέους άρθρου 873 του Αστικού Κώδικα.
Η σύμβαση με την οποία γίνεται υπόσχεση ή αναγνώριση χρέους, έτσι ώστε να γεννιέται ενοχή ανεξάρτητα από την αιτία του χρέους, είναι έγκυρη αν η υπόσχεση ή η δήλωση για την αναγνώριση γίνει εγγράφως. Έγγραφη υπόσχεση ή δήλωση αναγνώρισης, που δεν αναφέρει την αιτία του χρέους, λογίζεται σε περίπτωση αμφιβολίας ότι έγινε με τέτοιο σκοπό.
β) Άφεση χρέους σύμφωνα με το άρθρο 454 του Αστικού Κώδικα
Όταν ο δανειστής συμφωνήσει με τον οφειλέτη την άφεση του χρέους, ή με σύμβαση μαζί του αναγνωρίσει ότι δεν υπάρχει το χρέος, επέρχεται απόσβεση της ενοχής.
γ) Εκχώρηση απαίτησης, σύμφωνα με τα άρθρα 455 έως 469 του Αστικού Κώδικα, εφόσον δεν γίνεται έναντι ανταλλάγματος.
Ο δανειστής μπορεί με σύμβαση να μεταβιβάσει σε άλλον την απαίτησή του χωρίς τη συναίνεση του οφειλέτη (εκχώρηση)….
Οι διατάξεις για την εκχώρηση απαιτήσεων εφαρμόζονται αναλόγως και σε περίπτωση μεταβίβασης άλλων δικαιωμάτων, για τα οποία δεν ορίζεται κάτι άλλο στο νόμο.
δ) Αναδοχή χρέους, σύμφωνα με το άρθρο 471 του Αστικού Κώδικα, εφόσον δεν γίνεται έναντι ανταλλάγματος.
Με σύμβαση που συνάπτει με το δανειστή μπορεί κάποιος να αναδεχτεί ξένο χρέος έτσι ώστε να υπεισέλθει αυτός στη θέση του οφειλέτη και ο τελευταίος να απαλλαγεί.
ε) Παρακαταθήκη, σύμφωνα με το άρθρο 822 του Αστικού Κώδικα
Με τη σύμβαση της παρακαταθήκης ο θεματοφύλακας παραλαμβάνει από άλλον κινητό πράγμα για να το φυλάει με την υποχρέωση να το αποδώσει όταν του ζητηθεί. Αμοιβή μπορεί να απαιτηθεί μόνο όταν συμφωνήθηκε ή συνάγεται από τις περιστάσεις.
στ) Ισόβια χρηματικά αποτιμητή πρόσοδος, σύμφωνα με τα άρθρα 840 έως 843 του Αστικού Κώδικα
Η υποχρέωση για ισόβια παροχή χρημάτων ή άλλων αντικαταστατών πραγμάτων σε περιοδικές δόσεις (ισόβια πρόσοδος) μπορεί να συσταθεί για ολόκληρη τη ζωή του δικαιούχου ή του οφειλέτη ή τρίτου. Σε περίπτωση αμφιβολίας λογίζεται ότι έχει συσταθεί για ολόκληρη τη ζωή του δικαιούχου.
Το ποσό που καθορίστηκε για την πρόσοδο δηλώνει, σε περίπτωση αμφιβολίας, το ποσό της προσόδου που πρέπει να καταβάλλεται ετησίως…
Η σύμβαση για ισόβια πρόσοδο είναι άκυρη, αν δεν καταρτιστεί ενώπιον συμβολαιογράφου.
ζ) Συμβιβασμός (επί συμβάσεων συμβιβασμού του άρθρου 871 του Αστικού Κώδικα
Με τη σύμβαση του συμβιβασμού οι συμβαλλόμενοι διαλύουν με αμοιβαίες υποχωρήσεις μια φιλονικία τους ή μια αβεβαιότητα για κάποια έννομη σχέση. Με αβέβαιη σχέση εξομοιώνεται και η επισφαλής απαίτηση.
« Με το άρθρο 15 επιβάλλεται Τέλος στις συμβάσεις συμβιβασμού, το οποίο, σε αντίθεση με τα ισχύοντα στη φορολογία χαρτοσήμου, επιβάλλεται,όχι επί του αρχικώς αξιούμενου, αλλά επί του ποσού που τελικώς συμφωνείται ότι οφείλεται στο πλαίσιο συμβιβαστικής επίλυσης της διαφοράς.
Σε περιπτώσεις ορισμένων συναλλαγών ή συμβάσεων υποκείμενων σε Τέλος, όπως οι αποζημιώσεις, οι αμοιβές, οι αφέσεις χρέους ή οι αφηρημένες αναγνωρίσεις χρέους, οι οποίες καταβάλλονται ή συνάπτονται συμβιβαστικά, επισημαίνεται το ενδεχόμενο να επιβάλλεται Τέλος επί της ίδιας βάσης υπολογισμού δύο φορές» (Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής)
α) Αστικός Κώδικας
Άρθρο 806 – Δάνειο (Έννοια)
(i) Με τη σύμβαση του δανείου ο ένας από τους συμβαλλομένους μεταβιβάζει στον άλλον κατά κυριότητα χρήματα ή άλλα αντικαταστατά πράγματα, και αυτός έχει υποχρέωση να αποδώσει άλλα πράγματα της ίδιας ποσότητας και ποιότητας.
(ii) Άρθρο 810 – Χρησιδάνειο – Έννοια
Με τη σύμβαση του χρησιδανείου ο ένας από τους συμβαλλομένους (χρήστης) παραχωρεί στον άλλο τη χρήση πράγματος χωρίς αντάλλαγμα και αυτός (χρησάμενος) έχει υποχρέωση να αποδώσει το πράγμα μετά τη λήξη της σύμβασης. [Δεν υπόκειται σε Ψ.Τ.Σ ]
β) Άρθρο 8 : «Συγκεκριμένα, με την παρ. 4 ορίζεται ότι δάνειο ανάμεσα σε φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα ή όταν ένα από τα πρόσωπα είναι ανώνυμη εταιρεία ή εταιρεία περιορισμένης ευθύνης ή ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία, υπάγεται στον συντελεστή του δύο και σαράντα τοις εκατό (2,40%). Αυτό γίνεται σε συνέπεια με την καταργούμενη πρόβλεψη της περ. α της παρ. 1 του άρθρου 15 του Κ.Ν.Τ.Χ.. Στόχος είναι να ευνοηθεί ο δανεισμός μεταξύ των προσώπων αυτών, οδηγώντας στην ενίσχυση της οικονομίας και των επενδύσεων, αφού δεν επιβάλλεται ο υψηλότερος συντελεστής του τρία και εξήντα τοις εκατό (3,60%), που επιβάλλεται σε όλες τις λοιπές περιπτώσεις δανεισμού. Τίθεται, ως ανώτατο όριο του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής που πρέπει να αποδοθεί, το ποσό των εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ, ακόμη και αν προκύπτει μεγαλύτερο ποσό με βάση το κεφάλαιο του δανείου και τον συντελεστή που εφαρμόζεται». (Αιτιολογική έκθεση).
«Με την περίπτωση β΄ της παραγράφου 1 [του άρθρου 8] ορίζεται ότι επιβάλλεται Τέλος «σε πιστώσεις κάθε είδους, εξομοιούμενες με δάνεια και πιστωτικές κάρτες». Από τη διατύπωση της ρύθμισης συνάγεται ότι το Τέλος επιβάλλεται μόνο σε πιστώσεις που εξομοιώνονται με δάνεια και πιστωτικές κάρτες, και όχι γενικώς σε κάθε μορφής πιστώσεις, όπως λ.χ. στις συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης, πρακτορείας επιχειρηματικών απαιτήσεων, παραγώγων, repos, δανεισμού τίτλων, κ.λπ.» (Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής)
«Με τις περιπτώσεις β΄ και γ΄ της παραγράφου 2 [του άρθρου 8] ορίζεται ότι δεν επιβάλλεται Τέλος σε δάνεια της παραγράφου 1, όταν «πρόκειται για ομολογιακό δάνειο του ν. 4548/2018» ή όταν «δανειστής είναι αλλοδαπή τράπεζα κατά την έννοια του άρθρου 36 του ν. 3220/2004». Υπό το φως της ελεύθερης κυκλοφορίας των κεφαλαίων (άρθρο 63 ΣυνθΛΕΕ), αυτονόητο είναι ότι το Τέλος δεν εφαρμόζεται ανεξαρτήτως της έδρας της εταιρείας που εκδίδει το ομολογιακό δάνειο ή του δικαίου που το διέπει, όπως επίσης και της έδρας του πιστωτικού ή χρηματοδοτικού ιδρύματος που χορηγεί το δάνειο. Ανεξαρτήτως αυτού, επισημαίνεται ότι το άρθρο 5 παρ. 2 της Οδηγίας 2008/7/ΕΚ περί των έμμεσων φόρων των επιβαλλόμενων επί των συγκεντρώσεων κεφαλαίων ορίζει ότι «τα κράτη μέλη δεν επιβάλλουν οποιαδήποτε μορφή έμμεσου φόρου στις ακόλουθες πράξεις: (…) β) στα δάνεια, συμπεριλαμβανομένων των παγίων δανείων, τα οποία συνάπτονται υπό μορφή
εκδόσεως ομολογιών ή άλλων διαπραγματεύσιμων τίτλων, όποιος και αν είναι ο εκδότης τους και σε όλες τις σχετικές διατυπώσεις, όπως η δημιουργία, έκδοση, εισαγωγή στο χρηματιστήριο, κυκλοφορία ή διαπραγμάτευση αυτών των ομολογιών ή άλλων διαπραγματεύσιμων τίτλων» » (Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής)
Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Ψ.Τ.Σ. :
Παρ. 1. Επιβάλλεται Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής:
α) σε δάνεια, έντοκα και άτοκα,
β) σε πιστώσεις κάθε είδους, εξομοιούμενες με δάνεια και πιστωτικές κάρτες, και
γ) σε πράξεις μετατροπής του συνόλου ανεξόφλητης οφειλής που απορρέει από δανειακή σύμβαση (κεφάλαιο και τόκοι) σε νέο δάνειο, εφόσον το αρχικό δάνειο δεν είχε υπαχθεί σε Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής ή είχε νόμιμα απαλλαγεί από αυτό.
Παρ. 2. Το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής υπολογίζεται βάσει του ποσού του κεφαλαίου του δανείου που αναλαμβάνεται, ακόμα και αν αυτό υπερβαίνει τη συμβατικά συμφωνηθείσα χρηματική παροχή. Ειδικά στην περίπτωση μετατροπής ανεξόφλητης οφειλής που απορρέει από δανειακή σύμβαση σε νέο δάνειο της περ. γ) της παρ. 1, το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής επιβάλλεται επί του συνολικού ποσού της οφειλής που μετατρέπεται σε νέο δάνειο.
Το επιβαλλόμενο Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής ανά δάνειο δεν υπερβαίνει το ποσό των εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ.
- Επισήμανση : Όπως έχει κριθεί από τις αποφάσεις του ΣτΕ 6172/1995, ΣτΕ 6170/1995, ΣτΕ 4287/1995, ΣτΕ 2805/1994, ΣτΕ 1802/1993, ΣτΕ 725/1990, κατά την έννοια των διατάξεων αυτών, ερμηνευόμενων εν όψει και της εκ του ανωτέρω Κώδικα βασικής αρχής ότι σε τέλη υπόκεινται κατά κανόνα τα έγγραφα περί συνάψεως των συμβάσεων και όχι απλώς οι συνομολογούμενες συμβάσεις (ΣτΕ 1966/1998 7μελ., ΣτΕ 1368/1989, ΣτΕ 2230/1988, ΣτΕ 2746/1987), για την επιβολή ειδικότερα του υπό των ανωτέρω διατάξεων, τέλους χαρτοσήμου για σύμβαση δανείου, η εγγραφή στα βιβλία, ως αναπληρώνουσα το σχετικό έγγραφο περί δανείου, πρέπει να περιέχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία της συμβάσεως του δανείου, ώστε από την εγγραφή αυτή και μόνο να προκύπτει η συνομολόγηση της συμβάσεως αυτής, χωρίς να επιτρέπεται να συναχθεί ότι συνομολογήθηκε σύμβαση δανείου από εγγραφές στα βιβλία που αναφέρονται σε άλλες σχέσεις (ΣτΕ 1666/1991, 314/1987), έστω και αυτές λογίζονται ως δάνειο (ΣτΕ 1367-8/1989 ανώμαλη παρακαταθήκη). Δεν απαιτείται όμως να αναφέρεται η σχετική εγγραφή, ρητά, σε σύμβαση δανείου (ΣτΕ 73/1990). Εξάλλου, απαραίτητα στοιχεία της σύμβασης δανείου είναι, κατά το άρθρο 806 του Α.Κ., η δόση ορισμένου ποσού χρημάτων, με τη συμφωνία απόδοσής του. Συνεπώς, σύμφωνα με τις πιο πάνω διατάξεις, τα στοιχεία της συμφωνίας αυτής πρέπει να προκύπτουν είτε από τη σχετική σύμβαση είτε από την εγγραφή στα βιβλία του επιτηδευματία, η οποία «λογίζεται ως έγγραφον αποδεικνύον την σύμβασιν» (ΣτΕ 6172, ΣτΕ 4287/1995, ΣτΕ 2073/1989).
γ) Άρθρο 9 : « Διευκρινίζεται η έννοια του τρεχούμενου δοσοληπτικού λογαριασμού, ως λογαριασμού που εμφανίζει συνεχώς κίνηση, όχι μόνο προς μία κατεύθυνση (χρέωση ή πίστωση), αλλά και προς τις δύο, δηλαδή και καταβολές μετρητών αλλά και αναλήψεις, ρυθμίζοντας έτσι ένα αντικείμενο, το οποίο μέχρι πρότινος δεν ρυθμίζεται ρητά, καθώς ο τραπεζικός αλληλόχρεος λογαριασμός ερμηνευόταν δυνάμει συνδυασμού διατάξεων που αναφέρονταν σε επιμέρους στοιχεία του (άρθρο 112 του Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984, Α’ 164), άρθρο 874 του Αστικού Κώδικα, άρθρα 47 και 64 έως 67 του ν.δ. 17.7.1923 (Α’ 224)) και ως εκ τούτου προέκυπτε ζήτημα ερμηνείας του. Επίσης, καθορίζεται ως βάση επιβολής του εν λόγω τέλους το μεγαλύτερο χρεωστικό ή πιστωτικό υπόλοιπο ανά διαχειριστική περίοδο. Ο εφαρμοστέος συντελεστής του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής καθορίζεται με βάση τα υποκείμενα και την ειδικότερη φύση του λογαριασμού. Ως υπόχρεος απόδοσης του οικείου τέλους ορίζεται ο συναλλασσόμενος, στου οποίου τα βιβλία προκύπτει πιστωτικό υπόλοιπο από τον λογαριασμό. Σημειώνεται ότι ο δανειακός τρεχούμενος δοσοληπτικός λογαριασμός, με το παρόν καθεστώς υπόκειται σε τέλος χαρτοσήμου δύο τοις εκατό (2%) ή τρία τοις εκατό (3%), σύμφωνα με την περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 15 ή την περ. α της παρ. 1 του άρθρου 13 του Κ.Ν.Τ.Χ., ανάλογα με την ιδιότητα των συμβαλλομένων, ήτοι, ανάλογα με τον χαρακτηρισμό της δανειακής πράξης ως σύμβασης εμπορικής ή αστικής». (Αιτιολογική έκθεση).
«Με τις παραγράφους 1 και 2 [του άρθρου 9] ορίζεται ότι «1. Επιβάλλεται Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής στον δανειακό τρεχούμενο ή αλληλόχρεο δοσοληπτικό λογαριασμό που δεν τηρείται σε πιστωτικό ίδρυμα ή σε αλλοδαπή τράπεζα κατά την έννοια του άρθρου 36 του ν. 3220/2004 (Α΄ 15). 2. Ως τρεχούμενος δοσοληπτικός λογαριασμός νοείται η σύμβαση μεταξύ δύο (2) συμβαλλόμενων προσώπων, εκ των οποίων το ένα ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα, με την οποία προβλέπεται ότι στη μεταξύ τους σειρά συναλλαγών, οι αμοιβαίες πιστώσεις και οφειλές θα κατατίθενται σε έναν ενιαίο λογαριασμό».
Επισημαίνεται ότι ο ανωτέρω ορισμός αφορά τον «απλό» τρεχούμενο δοσοληπτικό λογαριασμό, ο οποίος, εφόσον χρεώνεται και πιστώνεται μόνο με επιχειρηματικές συναλλαγές, δεν υπάγεται σε Τέλος (ούτε και σε τέλος χαρτοσήμου). Για τον λόγο αυτό, προς αποφυγή ερμηνευτικών αμφιβολιών, σκόπιμο θα ήταν στην παράγραφο 2 να περιληφθεί ορισμός, όχι του «απλού», αλλά του δανειακού τρεχούμενου δοσοληπτικού λογαριασμού, δηλαδή αυτού που περιέχει χρηματικές πιστωτικές συναλλαγές και έχει ως αιτία δανειακή σύμβαση (βλ. Π. Ρέππα, Φορολογία Χαρτοσήμου, 5η εκδ., Αθήνα 2010, σελ. 634-648), ο οποίος και μόνο, κατά την παράγραφο 1, αποτελεί αντικείμενο του Τέλους. Κατ’ ακολουθία όσων αναφέρθηκαν ανωτέρω επί του άρθρου 8 παρ. 1 περ. α΄ του νομοσχεδίου, επισημαίνεται και εδώ ότι, εφόσον ο δανειακός τρεχούμενος δοσοληπτικός λογαριασμός είναι τοκοφόρος και συνάπτεται μεταξύ προσώπων υποκείμενων σε ΦΠΑ που ενεργούν με την ιδιότητά τους αυτή, υπάγεται σε ΦΠΑ (πρβλ. ΣτΕ 1944/2022) και, συνεπώς, απαλλάσσεται του Τέλους δυνάμει του άρθρου 3 παρ. 3 παρ. α΄ του νομοσχεδίου. Περαιτέρω, ερωτάται αν, κατ’ αντιστοιχία όσων ισχύουν για τα δάνεια, θα έπρεπε να προβλέπεται εξαίρεση από το Τέλος για δοσοληπτικούς λογαριασμούς που τηρούνται από μόνιμες εγκαταστάσεις στην αλλοδαπή φορολογικών κατοίκων Ελλάδας» (Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής)
- Επισήμανση : Στη φορολογία χαρτοσήμου ίσχυε ότι όταν ο λογαριασμός δεν έχει κινηθεί στη χρήση, δεν θεωρείται δανειακός δοσοληπτικός – το μεταφερόμενο υπόλοιπο αποτελεί απλή κατάθεση και υπάγεται σύμφωνα με το άρθρο 15 παρ. 5γ’, εδ. τέταρτο του ΚΝΤΧ σε τέλος χαρτοσήμου 1% πλέον εισφοράς ΟΓΑ- σε επόμενη χρήση δεν επιβάλλεται τέλος χαρτοσήμου εκ νέου, αφού το υπόλοιπο έχει ήδη χαρτοσημανθεί. Συνακόλουθα και με βάσει τη διάταξη του άρθρου 9 (παρ.2) συνάγεται ότι το ίδιο ισχύει και για το Ψ.Τ.Σ.
- ΔΕΔ 2255/2023 και ΔΕΔ 1083/2023 Χαρακτηρισμός λογαριασμού ως δοσοληπτικός
Επειδή, με το άρθρο 15 παρ. 5 περ. γ’ εδάφιο 4ο του Κ.Ν.Τ.Χ (ΠΔ της 28-07-1931, ΦΕΚ Α’ 239), ορίζεται ότι: «Πάσα εν γένει εγγραφή εις τα βιβλία περί καταθέσεως ή αναλήψεως χρημάτων υπό εταίρων ή μετόχων ή άλλων προσώπων προς ή από εμπορικάς εν γένει εταιρίας ή επιχειρήσεις, ήτις δεν ανάγεται εις σύμβασιν, πράξιν κλπ., υποβληθείσαν εις τα οικεία τέλη χαρτοσήμου ή απαλλαγείσαν νομίμως των τελών τούτων, υπόκειται εις αναλογικόν τέλος χαρτοσήμου 1%. Εις ην περίπτωσιν, εκ της εγγραφής ή εξ ετέρου εγγράφου, αποδεικνύεται ότι η κατάθεσις ή ανάληψις αφορά σύμβασιν, πράξιν κλπ. υποκειμένην εις μεγαλύτερον ή μικρότερον τέλος χαρτοσήμου, οφείλεται το δια την σύμβασιν, πράξιν κλπ. προβλεπόμενον τέλος», με το τελευταίο εδάφιο του άρθρου 15§5 περ. γ’ του ίδιου Κώδικα ότι: «Επί δανείων κινουμένων ως τρεχουμένων δοσοληπτικών λογαριασμών το προσήκον τέλος χαρτοσήμου υπολογίζεται δι’ εκάστην διαχειριστικήν περίοδον επί του μεγαλυτέρου ύψους του χρεωστικού ή πιστωτικού αυτών υπολοίπου κατά περίπτωσιν. Το χρεωστικόν ή πιστωτικόν υπόλοιπον λογαριασμού τίνος μεταφερόμενον εις την επομένην διαχειριστικήν περίοδον θεωρείται ως νέα κατάθεσις (δάνειον) δια την εξεύρεσιν του μεγαλυτέρου ύψους της περιόδου ταύτης», ενώ με το άρθρο 14§1 του ίδιου κώδικα ότι: «Επί των εμπορικών και λοιπών εγγράφων και πράξεων, των κατονομαζομένων εν τω επομένω άρθρ. 15, το τέλος ορίζεται εις 2% της εν αυτοίς διαλαμβανομένης αξίας εις δραχμάς» Όπως γίνεται παγίως δεκτό από τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε τέλος χαρτοσήμου υπόκειται ο “τρεχούμενος δοσοληπτικός λογαριασμός”, που έχει ως αιτία δανειακή σύμβαση, δηλαδή αυτός που εμφανίζει την κίνηση συμβάσεως δανείου. Για την υποβολή του, δε, σε τέλος χαρτοσήμου απαιτείται, οι σχετικές εγγραφές στα βιβλία του επιτηδευματία να περιέχουν τα απαιτούμενα εκάστοτε στοιχεία, ώστε από τις εγγραφές αυτές και μόνο να προκύπτει η συνομολόγηση του δανείου, χωρίς να επιτρέπεται πάντως να συναχθεί η συνομολόγηση τέτοιας συμβάσεως από εγγραφή του αναφέρεται σε άλλες έννομες σχέσεις (ΣτΕ 2683/1988, ΣτΕ 1701/1990, ΣτΕ 2911/1993, ΔεφΑθ 1209/2011).
Επειδή, ο τρεχούμενος (ή αλληλόχρεος) δοσοληπτικός λογαριασμός είναι η σύμβαση με την οποία δύο πρόσωπα (φυσικά ή νομικά), από τα οποία το ένα θα είναι οπωσδήποτε έμπορος, επειδή προβλέπουν ότι θα έχουν μεταξύ τους σειρά συναλλαγών, συμφωνούν όπως, οι αμοιβαίες πιστώσεις και οφειλές οι οποίες θα προκύψουν από τις συναλλαγές αυτές, μη ρυθμιστούν χωριστά, αλλά να μπουν σε ένα ενιαίο λογαριασμό, όπου θα χάνουν την ατομικότητά τους και θα αντικαθίστανται από τα κονδύλια των πιστώσεων ή των οφειλών για να καταλήξουν, κατά το κλείσιμο του λογαριασμού σε ένα μόνο απαιτητό και δικαστικά επιδιώξιμο υπόλοιπο. (Α.Π. 225/1926, ΔΕφΑθ 193/1926, ΔΕφΠατρ 170/1926).
Προϋπόθεση για τον χαρακτηρισμό ενός λογαριασμού ως τρεχούμενου δοσοληπτικού, είναι να εμφανίζει συνεχώς κίνηση όχι μόνο προς μία κατεύθυνση (χρέωση ή πίστωση), αλλά και προς τις δύο, ήτοι, πρέπει να παρουσιάζει όχι μόνο καταβολές μετρητών αλλά και αναλήψεις. Συνεπώς, λογαριασμός συνεχώς πιστούμενος ή συνεχώς χρεούμενος κατά την διάρκεια της χρήσης, δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως τρεχούμενος δοσοληπτικός.. Τα συμβαλλόμενα μέρη από τα οποία το ένα τουλάχιστον πρέπει να είναι έμπορος, θα τελούν για
κάθε καταχωριζόμενη στο λογαριασμό πράξη, σε αντίστοιχη εναλλασσόμενη εκάστοτε θέση δανειστή και οφειλέτη (ΣτΕ 264/1975, ΣτΕ 4112/1976, ΣτΕ 2968/1979, ΔΕφΑθ 2077/1985). Συνεπώς δεν θεωρείται ως τρεχούμενος δοσοληπτικός λογαριασμός εκείνος που από το περιεχόμενό του προκύπτει ότι το ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη είναι πάντοτε πιστωτής και ουδέποτε οφειλέτης (ΔΕφΑθ 3222/1979).
Επειδή, ο τρεχούμενος δοσοληπτικός λογαριασμός, που πληροί κατά νόμο τις προϋποθέσεις και χαρακτηρίζεται εκ του λόγου τούτου ως δανειακός τρεχούμενος δοσοληπτικός λογαριασμός, υπόκειται σε τέλος χαρτοσήμου 2% ή 3%, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 15§1 περ. α’ ή 13 §1 περ. α’ του Κώδικα Χαρτοσήμου, ανάλογα με την ιδιότητα των συμβαλλομένων, ήτοι, ανάλογα με τον χαρακτηρισμό της δανειακής πράξης ως σύμβασης εμπορικής ή αστικής. Ο δανειακός τρεχούμενος δοσοληπτικός λογαριασμός υπόκειται στα ανωτέρω κατά περίπτωση τέλη χαρτοσήμου με τη συνδρομή των εξής προϋποθέσεων, αθροιστικά λαμβανόμενων, ήτοι:
α) από τη διακίνηση αυτού να προκύπτει διαδοχικά χρεωστικό ή πιστωτικό υπόλοιπο, κατά τη διάρκεια της χρήσης, λόγω της συνδρομής περισσοτέρων της μιας πράξεων. Θα πρέπει δηλαδή να μην εμφανίζει μόνο χρέωση ή μόνο πίστωση, κατά τη διάρκεια της χρήσης και κάθε ένα από τα συμβαλλόμενα σ’ αυτόν μέρη να είναι έναντι του άλλου, όχι μόνο πάντοτε δανειστής, αλλά και οφειλέτης, και β) να περιέχει μόνο χρηματικές δοσοληψίες από δάνεια και καταθέσεις χρημάτων.
Επειδή, προϋπόθεση για την χαρτοσήμανση του δανειακού τρεχούμενου δοσοληπτικού λογαριασμού είναι ο λογαριασμός να έχει χαρακτηρισθεί ως τέτοιος. Αν ένας λογαριασμός δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως τρεχούμενος δοσοληπτικός, και τούτο συμβαίνει στη περίπτωση, που ο λογαριασμός συνεχώς πιστώνεται ή συνεχώς χρεώνεται, κατά τη διάρκεια της χρήσης, τότε κάθε πράξη θεωρείται αυτοτελής και θα υπαχθεί σε τέλος χαρτοσήμου 2% ή 3%, βάσει των διατάξεων των άρθρων 15 παρ. 1 α ή 13 παρ. 1 α του Κώδικα Χαρτοσήμου, αν η πράξη χαρακτηρισθεί ως δανειακή, ή σε τέλος χαρτοσήμου 1% σύμφωνα με τη διάταξη του τετάρτου εδαφίου της παραγράφου 5 γ’ του άρθρου 15 του ιδίου Κώδικα, αν η πράξη χαρακτηρισθεί ως απλή κατάθεση ή ανάληψη.
Επειδή, ως δανειακός τρεχούμενος δοσοληπτικός λογαριασμός χαρακτηρίζεται αυτός, που περιέχει μόνο χρηματικές πιστωτικές συναλλαγές, ήτοι, χρηματικές δοσοληψίες από δάνεια και καταθέσεις χρημάτων.Ο λογαριασμός αυτός δεν πρέπει να περιέχει εμπορικές συναλλαγές, όπως, για παράδειγμα, συναλλαγές από πώληση αγαθών με πίστωση του τιμήματος, από προκαταβολή μετρητών μέλλουσας αγοραπωλησίας, κ.λπ. O ανωτέρω λογαριασμός, παρότι δεν ταυτίζεται απόλυτα με τη σύμβαση του δανείου, κατά το άρθρο 806 του Αστικού Κώδικα, εντούτοις συνιστά σύμβαση συγγενή με αυτή του δανείου, επειδή τα συμβαλλόμενα μέρη συμφώνησαν να καταγράψουν υποχρεωτικά τα κονδύλιά τους στον ως άνω λογαριασμό σε εκτέλεση σύμβασης δανείου. Διά του τρόπου, όμως, αυτού ο τρεχούμενος δοσοληπτικός λογαριασμός αποκτά αιτία από δανειακή σύμβαση, κατά την έννοια του άρθρου 806 του Αστικού Κώδικα, επειδή εμφανίζει κίνηση δανείου, το οποίο αποδεικνύεται από τη σχετική εγγραφή και εξαιτίας αυτής στον ανωτέρω λογαριασμό, ο οποίος τηρείται στα υπό του εμπόρου τηρούμενα λογιστικά βιβλία (και Σ.τ.Ε. 2968/1979, 356/1981, 205/1982, 4566/1983, 2047/1984, κ.λπ.)
δ) Άρθρο 10 : «Προβλέπεται η επιβολή Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής επί καταθέσεων και αναλήψεων εταίρων και μετόχων σε νομικά πρόσωπα, στα οποία συμμετέχουν. Ορίζεται ο εφαρμοστέος συντελεστής, ήτοι προβλέπεται ότι αν πρόκειται για κεφαλαιουχικές ή προσωπικές εταιρείες που συστάθηκαν στην ημεδαπή ή την αλλοδαπή επιβάλλεται συντελεστής ένα και είκοσι τοις εκατό (1,20%), ενώ για όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις ορίζεται στο τρία και εξήντα τοις εκατό (3,60%). Και στην περίπτωση αυτή διατηρείται το ποσό που ήδη προβλεπόταν με το χαρτόσημο, δηλαδή ποσό ένα και είκοσι τοις εκατό (1, 20%), δυνάμει του τέταρτου εδαφίου της περ. γ) της παρ. 5 του άρθρου 15 του Κ.Ν.Τ.Χ. και το οποίο αφορά κάθε εγγραφή στα βιβλία της εταιρείας για κατάθεση ή ανάληψη χρημάτων από εταίρους ή μετόχους, η οποία δεν ανάγεται σε σύμβαση. Διευκρινίζεται ότι το νομικό πρόσωπο, του οποίου τα χρηματικά διαθέσιμα αποτελούν αντικείμενο αναλήψεων ή καταθέσεων, βαρύνεται με το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής και είναι υπόχρεο για την απόδοσή του» (Αιτιολογική έκθεση).
Η διάταξη του άρθρου 10 του ν. 5135/2024 αναφέρει τα ακόλουθα :
1. Επιβάλλεται Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής επί των καταθέσεων και αναλήψεων, από και προς νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες, που διενεργούνται από εταίρους, μετόχους ή άλλα πρόσωπα, εφόσον δεν πρόκειται για απολήψεις έναντι κερδών, όταν οι καταθέσεις ή αναλήψεις δεν γίνονται στο πλαίσιο ιδιαίτερης σύμβασης. Για καταθέσεις ή αναλήψεις του πρώτου εδαφίου που διενεργούνται βάσει σύμβασης, εφαρμόζονται τα άρθρα 8 και 9, αναλόγως της σύμβασης.
2. Για τον υπολογισμό του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής επί των καταθέσεων και αναλήψεων εφαρμόζεται συντελεστής:
α) ένα κόμμα είκοσι τοις εκατό (1,20%), εφόσον πρόκειται για κεφαλαιουχικές ή προσωπικές εταιρείες που συστάθηκαν στην ημεδαπή ή την αλλοδαπή, και
β) τρία κόμμα εξήντα τοις εκατό (3,60%), σε όλες τις άλλες περιπτώσεις.
3. Το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής υπολογίζεται με βάση την οικεία καταχώριση στα προβλεπόμενα αρχεία, που τηρεί το νομικό πρόσωπο ή η νομική οντότητα της παρ. 1, εφόσον τηρείται διπλογραφικό λογιστικό σύστημα ή με βάση άλλο ισοδύναμο έγγραφο σε κάθε άλλη περίπτωση.
4. Με το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής βαρύνεται και είναι υπόχρεο για την απόδοσή του το νομικό πρόσωπο ή η νομική οντότητα, τα χρηματικά διαθέσιμα των οποίων αποτελούν αντικείμενο καταθέσεων ή αναλήψεων.
5. Δεν επιβάλλεται Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής στις καταθέσεις χρημάτων σε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ή ίδρυμα πληρωμών του ν. 4537/2018 (Α’ 84) ή ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος του ν. 4021/2011 (Α’ 218) που είναι αδειοδοτημένα και εποπτευόμενα από την Τράπεζα της Ελλάδος και σε αλλοδαπές τράπεζες κατά την έννοια του άρθρου 36 του ν. 3220/2004 (Α’ 15), καθώς και στην ανάληψη αυτών.
- Επισήμανση :
Η ταμειακή διευκόλυνση μπορεί να θεωρηθεί ότι λαμβάνει χώρα και από τρίτα πρόσωπα (εκτός μετόχων/εταίρων) αφού σαφώς η διάταξη αναφέρει για καταθέσεις και αναλήψεις που διενεργούνται από εταίρους, μετόχους ή άλλα πρόσωπα. Σχετική η ΔΕΔ Θ 1006/2020 : Ταμειακή διευκόλυνση αποτελούν οι μεταχρονολογημένες επιταγές που εκδόθηκαν όταν δεν υφίσταται έννομη σχέση μεταξύ του εκδότη και των ληπτών τους.
«…Επειδή εν προκειμένω, από την εξέταση των κινήσεων των ανωτέρω λογαριασμών συνάγεται ότι οι μεταχρονολογημένες επιταγές που εκδόθηκαν με εντολέα την προσφεύγουσα σε διαταγή των εν λόγω προμηθευτών της, δεν αποσκοπούσαν στην αναπλήρωση πληρωμών, αφού δεν υφίστατο έννομη σχέση μεταξύ του εκδότη και των ληπτών τους, που να δικαιολογεί την έκδοσή τους. Η σκοπιμότητα που εξυπηρετούσαν ήταν η εξασφάλιση ρευστότητας για τους λήπτες τους. Κατόπιν τούτου, ορθώς η φορολογική αρχή έκρινε ότι αποτελούν ταμειακή διευκόλυνση για την οποία δεν είχαν καταβληθεί τα αντίστοιχα ποσά τελών χαρτοσήμου και η εισφορά ΟΓΑ επ’ αυτών, αφού προηγουμένως έλαβε υπόψη της τις αγορές εμπορευμάτων αφαιρώντας την αξία τους και οι περί του αντιθέτου ισχυρισμοί της προσφεύγουσας απορρίπτονται ως αβάσιμοι…»
(Βλ .Επίσης ΔΕΔ Α 532/2020 Εξόφληση τιμολογίων θυγατρικής με καταβολή σε λογαριασμό της αλλοδαπής μητρικής θεωρείται διευκόλυνση και χαρτοσημαίνεται)
Τι ίσχυε για τις ταμειακές διευκολύνσεις και την επιβολή τελών χαρτοσήμου :
Οι μετέχοντες σε εμπορικές εταιρείες και σε επιχειρήσεις εν γένει (εταίροι, μέτοχοι κ.λπ.), καθώς και άλλα πρόσωπα, καταθέτουν πολλές φορές στις εν λόγω εταιρείες και επιχειρήσεις, για την ενίσχυση του κεφαλαίου τους ή για την προσωρινή τους ταμειακή διευκόλυνση, διάφορα χρηματικά ποσά, με τα οποία πιστώνονται οι προσωπικοί τους λογαριασμοί. Οι καταθέσεις αυτές, παρότι συνιστούν δάνεια με όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του δανείου και εξυπηρετούν τους ίδιους με τα δάνεια σκοπούς, εν τούτοις στη φορολογία χαρτοσήμου τυγχάνουν διαφορετικής μεταχείρισης σε σχέση με τα δάνεια. Έτσι, ρητή αναγραφή στα βιβλία των εμπορικών εταιρειών ή των επιχειρήσεων της λέξης «κατάθεση» δημιουργεί υποχρέωση, για καταβολή τέλους χαρτοσήμου, σύμφωνα με τη διάταξη του τέταρτου εδαφίου της παραγράφου 5γ’ του άρθρου 15 του Κώδικα Χαρτοσήμου, ενώ αντίθετα η ρητή αναγραφή στα βιβλία της λέξης «δάνειο» δημιουργεί υποχρέωση, για καταβολή τέλους χαρτοσήμου δανείου, ανάλογα με την ιδιότητα των συμβαλλομένων, σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις των άρθρων 15 παρ. 1α ή 13 παρ. 1α του ίδιου ως άνω Κώδικα. Για την επιβολή τέλους χαρτοσήμου 1% σύμφωνα με τη διάταξη του τέταρτου εδαφίου της παραγράφου 5γ’ του άρθρου 15 του Κώδικα Χαρτοσήμου, θα πρέπει να συντρέχουν αθροιστικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:
α) να λαμβάνει χώρα κατάθεση ή ανάληψη χρημάτων,
β) να υπάρχει συμβατική σχέση μεταξύ του καταθέτοντος τα χρήματα προσώπου, φυσικού ή νομικού, και της εμπορικής εταιρείας ή επιχείρησης,
γ) οι καταθέσεις ή οι αναλήψεις χρημάτων να γίνονται στην Ελλάδα,
δ) οι καταθέσεις ή οι αναλήψεις χρημάτων να γίνονται σε εδρεύουσα στην Ελλάδα εμπορική εταιρεία ή επιχείρηση και να αποδεικνύονται από σχετική εγγραφή στα βιβλία της εν λόγω εμπορικής εταιρείας ή επιχείρησης,
ε) οι καταθέσεις ή οι αναλήψεις χρημάτων πρέπει να αποδεικνύονται μόνο από σχετικές εγγραφές στα επίσημα βιβλία εμπορικής εταιρείας ή επιχείρησης και όχι από άλλη έγγραφη σύμβαση ή από συνεκτίμηση άλλων γεγονότων,
στ) η εγγραφή στα βιβλία να μην ανάγεται σε σύμβαση, πράξη ή συναλλαγή, η οποία είχε υποβληθεί προηγουμένως στα οικεία αναλογικά τέλη χαρτοσήμου ή είχε απαλλαγεί νομίμως από τα τέλη αυτά,
ζ) η κατάθεση ή ανάληψη χρημάτων να γίνεται χωρίς μνεία της αιτίας της κατάθεσης ή ανάληψης, εκτός εάν ο φορολογούμενος αποδείξει, ότι η εγγραφή στα βιβλία αφορά σύμβαση, πράξη ή συναλλαγή, η οποία υποβλήθηκε στο οικείο τέλος χαρτοσήμου ή απαλλάχτηκε νομίμως από το τέλος αυτό και η) οι καταθέσεις ή οι αναλήψεις χρημάτων, που αποδεικνύονται από σχετικές εγγραφές στα επίσημα βιβλία εμπορικής εταιρείας ή επιχείρησης, να εμφανίζονται στις εγγραφές αυτές, ως ίδιες, ανεξάρτητες και αυτοτελείς πράξεις, και όχι ως πράξεις, πραγματοποιούμενες στα πλαίσια δανειακού τρεχούμενου λογαριασμού. Κατά την κατάθεση χρημάτων δεν απαιτείται να ορίζεται χρόνος, για την απόδοση του κατατεθέντος χρηματικού ποσού, γιατί από το νόμο δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο, και, συνεπώς, η κατάθεση μπορεί να γίνει χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό. Η παραμονή των κατατεθέντων χρημάτων στο σχετικό λογαριασμό, για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν μεταβάλλει τον χαρακτήρα της κατάθεσης σε δάνειο και συνεπώς δεν δημιουργείται, εκ του λόγου αυτού, υποχρέωση καταβολής και επί πλέον τέλους χαρτοσήμου δανειακής σύμβασης (ΣτΕ 870/1979) [Παναγιώτης Θ. Ρέππας, Φορολογία Χαρτοσήμου, Εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα Ε.Ε., σελ. 319 – 323].
- Επισήμανση για τις καταθέσεις που προορίζονται για αύξηση κεφαλαίου:
Στο λογαριασμό 43.00 «Ποσά προορισμένα για αύξηση κεφαλαίου – Καταθέσεις μετόχων» του Π.Δ. 1123/80 (Ελληνικού Γενικού Λογιστικού Σχεδίου) καταχωρούνται οι καταθέσεις των μετόχων που γίνονται για να καλυφθεί, μερικά ή ολικά, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ανώνυμης εταιρίας. Για τη χρησιμοποίηση του λογαριασμού αυτού, το Ε.Γ.Λ.Σ. θέτει τις εξής προϋποθέσεις: α) να μην έχει ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία αυξήσεως του μετοχικού κεφαλαίου και β) να έχει ληφθεί ανάλογη απόφαση του Δ.Σ. της εταιρίας [Εμμ. Σακέλλης, Το Ελληνικό Γενικό Λογιστικό Σχέδιο, Εκδόσεις Ε. Σακέλλη, Β’ έκδοση, σελ. 1269].
Επειδή, σύμφωνα με τη θεωρία και κατά την επικρατούσα άποψη, οι καταθέσεις χρημάτων από τους μετόχους για αύξηση κεφαλαίου δεν υπόκεινται στο τέλος χαρτοσήμου 1% της παρ. 5γ’ εδάφιο τέταρτο του άρθρου 15 του Κώδικα Χαρτοσήμου, για το λόγο ότι στη διάταξη αυτή ορίζεται, ότι το εν λόγω τέλος δεν οφείλεται εάν η κατάθεση των χρημάτων ανάγεται σε σύμβαση, πράξη κ.λπ. η οποία απαλλάσσεται νόμιμα από τα τέλη χαρτοσήμου, και τέτοια σύμβαση είναι και η αύξηση του κεφαλαίου της Α.Ε., η οποία απαλλάσσεται από τα τέλη χαρτοσήμου, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 31 του ν.1676/1986, ως αποτελούσα αντικείμενο του φόρου συγκεντρώσεως κεφαλαίων. Υπέρ της άποψης αυτής τάσσεται και η νομολογία του ΣτΕ με το σκεπτικό ότι «…πράξεις σχετικές με την αύξηση του κεφαλαίου των εμπορικών εταιρειών δεν υπόκεινται, μετά την ισχύ των άρθρων 17 έως 31 του ν.1676/1986, σε τέλος χαρτοσήμου. Στις πράξεις αυτές περιλαμβάνεται και η εγγραφή στα βιβλία εμπορικής εταιρείας περί καταθέσεων χρημάτων για μελλοντική αύξηση του κεφαλαίου της…» [Εμμ. Σακέλλης, Το Ελληνικό Γενικό Λογιστικό Σχέδιο, Εκδόσεις Ε. Σακέλλη, Β’ έκδοση, σελ. 1270-1271].
- Επισήμανση για τις απολήψεις κερδών που υπερβαίνουν τα κέρδη της χρήσης.
Σύμφωνα με το ΔΕΑΦ Α 1144110 ΕΞ 2015/5.11.2015 έγγραφό της φορολογικής διοίκησης :
5.4. Ο χαρακτηρισμός μιας πίστωσης σε λογαριασμό στον οποίο συμμετέχει ο ελεγχόμενος ως προερχόμενης ή σχετιζόμενης με ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα εξετάζεται ως πραγματικό γεγονός. Εφόσον αποδειχθεί ότι προέρχεται από ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα, δηλαδή προσδιορίζεται το είδος της παρασχεθείσας υπηρεσίας και ο λήπτης αυτής ή το πωληθέν αγαθό και ο αγοραστής αυτού, τότε φορολογείται, κατά περίπτωση, με τις οικείες διατάξεις του Ν. 2238/1994 (άρθρα 28, 40, 48 κ.λπ.) ή την παρ.1 του άρθρου 21 του ν. 4172/2013 και υπόκειται σε τυχόν λοιπές φορολογίες (π.χ. ΦΠΑ), εάν δεν έχει ήδη φορολογηθεί…».
Στην περίπτωση που ο ελεγχόμενος συμμετέχει σε οποιοδήποτε νομικό πρόσωπο (ΟΕ, ΕΕ, ΑΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ), κοινωνία ή κοινοπραξία, και το ποσό που πιστώνεται σε λογαριασμό στον οποίο συμμετέχει το φυσικό πρόσωπο είναι ποσό που αποδεικνύεται ότι αφορά συναλλαγές ή εισόδημα ή περιουσία του νομικού προσώπου ή κοινωνίας ή κοινοπραξίας, δεν συνιστά προσαύξηση περιουσίας, καθώς είναι γνωστής προέλευσης. Στην περίπτωση αυτή το ποσό δύναται να συνιστά δάνειο (αν τούτο προκύπτει από τις σχετικές εγγραφές στα βιβλία ή από άλλα στοιχεία), ή ταμειακή διευκόλυνση, ανάλογα με τα πραγματικά περιστατικά της κάθε περίπτωσης, κατά την κρίση του ελέγχου.
Επισημαίνεται ότι αν αυτό το ποσό επεστράφη στο νομικό πρόσωπο (ή κοινωνία ή κοινοπραξία) πριν από την διενέργεια του ελέγχου, τότε αποτελεί δάνειο ή ταμειακή διευκόλυνση (ανάλογα με τα πραγματικά περιστατικά) για το φυσικό πρόσωπο και η τυχόν απόδοση (υπεραξία) αποτελεί εισόδημα του φυσικού προσώπου εφόσον στο νομικό πρόσωπο επεστράφη μόνο το κεφάλαιο.
Σε κάθε περίπτωση οι σχετικές πιστώσεις αξιολογούνται σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης, λαμβανομένου υπόψη και του αναλογούντος ΦΠΑ, ανάλογα με την περίπτωση. Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος επικαλείται μεν τη λήψη δανείου από ελληνική ή αλλοδαπή επιχείρηση, αλλά δεν υπάρχει σχετικό έγγραφο βέβαιης χρονολογίας ούτε και μπορεί να αποδειχθεί η λήψη του δανείου αυτού από άλλα στοιχεία (π.χ. κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών του δανειστή ή του δανειζόμενου από τις οποίες να προκύπτει δόση ή επιστροφή χρημάτων), τότε ο ισχυρισμός του φορολογούμενου περί δανείου δεν μπορεί να γίνει δεκτός.».
α) Λογαριασμοί στους οποίους καταχωρείται η δαπάνη του «Χαρτόσημου» και άρα αναλογικά πρέπει να εφαρμοστούν για το «Ψ.Τ.Σ»
(i) Λογιστικό Σχέδιο Ε.Γ.Λ.Σ
63.98 Διάφοροι φόροι – τέλη
63.98.00 Χαρτόσημο μισθωμάτων
63.98.06 Χαρτόσημο αμοιβών τρίτων
(ii) Λογιστικό Σχέδιο Ε.Λ.Π
64.11 Φόροι και τέλη (πλην φόρου εισοδήματος)
β) Λογαριασμοί Δοσοληπτικοί – Δανείων – κ.λπ, από τους οποίους μπορεί να υπάρξει θέμα υπαγωγής σε «Ψ.Τ.Σ»
(i) Λογιστικό Σχέδιο Ε.Γ.Λ.Σ
33.00 Προκαταβολές προσωπικού
33.01 Χρηματικές διευκολύνσεις προσωπικού
33.02 Δάνεια προσωπικού
33.07 Δοσοληπτικοί λογ/σμοί εταίρων
33.08 Δοσοληπτικοί λογ/σμοί διαχειριστών
33.09 Δοσοληπτικοί λογαριασμοί ιδρυτών Α.Ε. και μελών Δ.Σ.
33.10 Δοσοληπτικοί λογ/σμοί γενικών διευθυντών ή διευθυντών Α.Ε.
43.00 Καταθέσεως μετόχων / 43.01 Καταθέσεις εταίρων
53.10-53.14 Βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις προς επιχειρήσεις
53.14 Βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις προς εταίρους
(ii) Λογιστικό Σχέδιο Ε.Λ.Π
32 Χορηγηθέντα δάνεια
33 Λοιπές απαιτήσεις
42 Καταθέσεις ιδιοκτητών
53 Λοιπές υποχρεώσεις
53.01 Δάνεια από μη συνδεδεμένες οντότητες
53.02 Δάνεια από συνδεδεμένες οντότητες
53.04 Υποχρεώσεις προς ιδιοκτήτες και διευθυντικό προσωπικό
53.06 Άλλες υποχρεώσεις προς μη συνδεδεμένες οντότητες
53.07 Άλλες υποχρεώσεις προς συνδεδεμένες οντότητες
γ) Λογαριασμοί Αγορών και Εξόδων, από τους οποίους μπορεί να υπάρξει θέμα υπαγωγής σε «Ψ.Τ.Σ»
(i) Λογιστικό Σχέδιο Ε.Γ.Λ.Σ
(Ομάδα 1) Αγορές Παγίων από ιδιώτες
(Ομάδα 1) Μεταγραφή της σύμβασης μίσθωσης ακινήτου διάρκειας άνω των 9 ετών
(Ομάδα 1) Πράξη εγγραφής υποθήκης ή τροπής προσημείωσης
(Ομάδα 2) Αγορές Αποθεμάτων από ιδιώτες
(Ομάδα 6) 61.01 Αμοιβές και έξοδα μη ελεύθερων επαγγελματιών (Αμοιβές για υπηρεσίες από μη επιτηδευματίες)
(Ομάδα 6) Αμοιβές των μελών διοικητικών συμβουλίων Α.Ε, των διαχειριστών Ε.Π.Ε ,Ι.Κ.Ε, συνεταιρισμών, σωματείων, συλλόγων, ακόμη και αν παρέχονται υπό μορφή ποσοστών ή εξόδων κίνησης.
(Ομάδα 6) 64.06 Δωρεές – Επιχορηγήσεις ( Έπαθλα και βραβεία)
(ii) Λογιστικό Σχέδιο Ε.Λ.Π
(Ομάδα 1) Αγορές Παγίων από ιδιώτες
(Ομάδα 1) Μεταγραφή της σύμβασης μίσθωσης ακινήτου διάρκειας άνω των 9 ετών
(Ομάδα 1) Πράξη εγγραφής υποθήκης ή τροπής προσημείωσης
(Ομάδα 2) Αγορές Αποθεμάτων από ιδιώτες
(Ομάδα 6) 64.01 Αμοιβές για υπηρεσίες (από μη επιτηδευματίες)
(Ομάδα 6) 64.10 Διαφήμιση και προβολή ( Έπαθλα και βραβεία)
δ) Λογαριασμοί Εσόδων, από τους οποίους μπορεί να υπάρξει θέμα υπαγωγής σε «Ψ.Τ.Σ»
(i) Λογιστικό Σχέδιο Ε.Γ.Λ.Σ
(Ομάδα 7) Μίσθωση ακινήτων (Λογ. 75.04 Ενοίκια εδαφικών εκτάσεων και 75.05 Ενοίκια κτιρίων – τεχνικών έργων)
(Ομάδα 7) Συνδρομές καταβαλλόμενες σε επιμελητήρια, ενώσεις, συλλόγους και σωματεία
(Ομάδα 7) Άφεση χρέους σύμφωνα με το άρθρο 454 του Αστικού Κώδικα .
(ii) Λογιστικό Σχέδιο Ε.Λ.Π
(Ομάδα 7) Μίσθωση ακινήτων
(Ομάδα 7) Συνδρομές καταβαλλόμενες σε επιμελητήρια, ενώσεις, συλλόγους και σωματεία
(Ομάδα 7) Άφεση χρέους σύμφωνα με το άρθρο 454 του Αστικού Κώδικα .
Σύμφωνα με την ΠΟΛ.1036/2017, κατά το φορολογικό έλεγχο επιχειρήσεων που τηρούν διπλογραφικά βιβλία του ν. 4308/2014, για φορολογικά έτη που αρχίζουν από 1ης Ιανουαρίου 2014 και μετά, θα εφαρμόζεται το Πρόγραμμα Ελέγχου του παραρτήματος ΙΙΙ της ΠΟΛ.1124/18.6.2015 …
Ζ. ΤΕΛΟΣ ΧΑΡΤΟΣΗΜΟΥ
[1] Δάνεια
Να ελεγχθεί ο υπολογισμός και η απόδοση των τελών χαρτοσήμου,
αφού ληφθούν υπόψη τα παρακάτω:
· Εάν η επιχείρηση έχει συνάψει δανειακές συμβάσεις με τις
επιχειρήσεις ή φυσικά πρόσωπα και καταβάλλει ή εισπράττει κατά
περίπτωση τόκους στα πλαίσια των συμβάσεων αυτών.
· Ο τόπος σύναψης και εκτέλεσης των συμβάσεων αυτών [ Καταργήθηκε η απαλλαγή για τα Δάνεια που συνάπτονται στο Εξωτερικό ].
· Εάν η επιχείρηση έχει προβεί στην κεφαλαιοποίηση δανειακών τις
υποχρεώσεων.
· Εάν η επιχείρηση έχει παράσχει εμπράγματη ασφάλεια ή ενέχυρο για
την εξασφάλιση τις απαίτησης του δανειστή και περαιτέρω να εξετασθεί αν η εν λόγω παροχή έχει γίνει με το ίδιο έγγραφο με το οποίο συνήφθη η δανειακή σύμβαση ή όχι.
[2] Εκχώρηση απαίτησης
Να ελεγχθεί αν η επιχείρηση έχει καταρτίσει σύμβαση εκχώρησης
οποιασδήποτε απαίτησης τις και να εξετασθεί περαιτέρω αν για την εν
λόγω εκχώρηση προβλέπεται αντάλλαγμα ή όχι.
[3] Αναδοχή χρέους
Να ελεγχθεί αν η επιχείρηση έχει καταρτίσει σύμβαση αναδοχής χρέους
με οποιονδήποτε αντισυμβαλλόμενο
[4] Καταθέσεις – αναλήψεις μετόχων, εταίρων κλπ
Να ελεγχθεί αν υπάρχει οποιαδήποτε εγγραφή στα βιβλία τις επιχείρησης
από την οποία να προκύπτει κατάθεση ή ανάληψη χρημάτων από
μετόχους, εταίρους ή τρίτους έξω από το πλαίσιο οποιασδήποτε
σύμβασης.
[5] Παρεπόμενα σύμφωνα
Να ελεγχθεί αν η επιχείρηση έχει συνάψει συμφωνητικό παροχής
εμπράγματης ασφάλειας για την εξασφάλιση οποιασδήποτε ενοχικής
απαίτησης του αντισυμβαλλομένου και περαιτέρω να εξετασθεί αν η
παροχή εμπράγματης ασφάλειας έχει γίνει με το ίδιο έγγραφο με το
οποίο συνήφθη η κύρια σχέση ή όχι.
[6] Λοιπές συναλλαγές
Να ελεγχθεί αν συντρέχει περίπτωση επιβολής τέλους χαρτοσήμου επί:
Αμοιβών τρίτων / Τόκων υπερημερίας/ Αποζημιώσεων /Συμβιβασμών /Αγοράς αγαθών από μη επιτηδευματίες / Μεταβίβασης επιχείρησης ως συνόλου, κλάδου ή μέρους της/ Χρησιδανείων [Καταργήθηκε η υπαγωγή] / Επιδοτήσεων, επιχορηγήσεων ή οικονομικών ενισχύσεων και λοιπών πράξεων για τις οποίες δεν προβλέπεται απαλλαγή/Άφεσης χρέους
ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΕΛΩΝ ΧΑΡΤΟΣΗΜΟΥ ΤΩΝ ΚΥΡΙΟΤΕΡΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ |
|||||||
1 |
Μισθώσεις |
||||||
Περίπτωση |
Συντελεστής |
Υποκείμενος και υπόχρεος για τη δήλωση |
Προθεσμία υποβολής δήλωσης |
Διάταξη |
|||
1.1 |
Μίσθωση ακινήτων (μόνο επαγγελματικών και εφόσον δεν έχει επιλεγεί η υπαγωγή της μίσθωσης σε ΦΠΑ) |
3,60% |
Ο εκμισθωτής. Αν ο εκμισθωτής δεν έχει υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ή εκμισθωτής είναι οι Ιερές Μονές του Αγίου Όρους, υπόχρεος για τη δήλωση και την απόδοση καθίσταται ο μισθωτής. |
Με την υποβολή της δήλωσης εισοδήματος ή εάν δεν είναι υπόχρεος σε υποβολή μέχρι την καταληκτική προθεσμία υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για το αντίστοιχο φορολογικό έτος |
Άρθρο 7 και παρ. 1 και 2 του άρθρου 5 |
||
1.2 |
Μισθώσεις ακινήτων με αντισυμβαλλόμενο το Δημόσιο ή φορέα γενικής κυβέρνησης. Αφορά Ακίνητα που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, όταν ο εκμισθωτής ή ο μισθωτής είναι το Δημόσιο ή φορέας γενικής κυβέρνησης. |
3,60% |
Βαρυνόμενος με τη σχετική δαπάνη του Ψ.Τ.Σ. είναι ο αντισυμβαλλόμενος του Δημοσίου ή του φορέα γενικής κυβέρνησης και διακρίνονται οι εξείς περιπτώσεις για την υποβολή της δήλωσης Εκμισθωτής αντισυμβαλόμενος του δημοσίου: Εφόσον αντισυμβαλλόμενος του Δημοσίου ή του φορέα γενικής κυβέρνησης είναι ο εκμισθωτής, το οφειλόμενο Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής δηλώνεται και αποδίδεται ετησίως μαζί με τον φόρο εισοδήματος. Εάν δεν προκύπτει φόρος εισοδήματος προς καταβολή, το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής δηλώνεται και αποδίδεται μέχρι την καταληκτική προθεσμία υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για το αντίστοιχο φορολογικό έτος. |
Με την υποβολή της δήλωσης εισοδήματος ή εάν δεν είναι υπόχρεος σε υποβολή μέχρι την καταληκτική προθεσμία υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για το αντίστοιχο φορολογικό έτος |
Άρθρο 22 και άρθρο 5 παρ. 1 και 2 |
||
Αν ο εκμισθωτής αυτός απαλλάσσεται της υποχρέωσης υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής αποδίδεται από αυτόν εφάπαξ για το σύνολο των συμβατικών μισθωμάτων και περιλαμβάνει τις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν κατά τον μήνα αυτόν και την οικονομική αξία τους. |
Μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από τον μήνα που αφορά |
||||||
Εκμισθωτής το δημόσιο η φορέας κυβέρνησης Αν αντισυμβαλλόμενος του Δημοσίου ή του φορέα γενικής κυβέρνησης είναι ο μισθωτής, η δήλωση υποβάλλεται και το «Ψ.Τ.Σ» αποδίδεται από τον μισθωτή. |
Μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από τον μήνα που αφορά |
||||||
2 |
Δάνεια |
||||||
Περίπτωση |
Συντελεστής |
Υποκείμενος και υπόχρεος για τη δήλωση |
Προθεσμία υποβολής δήλωσης |
Διάταξη |
|||
2.1 |
Δάνεια Έντοκα και άτοκα, σε πιστώσεις κάθε είδους, εξομοιούμενες με δάνεια και πιστωτικές κάρτες εφόσον όλοι οι συναλλασσόμενοι είναι φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και το δάνειο χορηγείται αποκλειστικά για σκοπούς που σχετίζονται με την επιχειρηματική τους δραστηριότητα ή τουλάχιστον ένας από τους συναλλασσόμενους είναι κεφαλαιουχική ή προσωπική εταιρεία που συστάθηκε στην ημεδαπή ή την αλλοδαπή |
2,4% |
Υποκείμενος και υπόχρεος για την απόδοσή του είναι ο οφειλέτης του δανείου. Το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής υπολογίζεται βάσει του ποσού του κεφαλαίου του δανείου που αναλαμβάνεται, ακόμα και αν αυτό υπερβαίνει τη συμβατικά συμφωνηθείσα χρηματική παροχή. Ειδικά στην περίπτωση μετατροπής ανεξόφλητης οφειλής που απορρέει από δανειακή σύμβαση σε νέο δάνειο το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής που επιβάλλεται επιβάλλεται επί του συνολικού ποσού της οφειλής που μετατρέπεται σε νέο δάνειο. Το επιβαλλόμενο Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής ανά δάνειο δεν υπερβαίνει το ποσό των εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ. |
Μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από τον μήνα που αφορά |
Άρθρο 8 και άρθρο 5 παρ 1 |
||
2.2 |
Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις |
3,6% |
|||||
Εξαιρέσεις |
Ε1 |
Δεν επιβάλλεται Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής επί των τόκων που απορρέουν από τα δάνεια που εμπίπτουν στο παρόν άρθρο. |
|||||
Ε2 |
Δεν επιβάλλεται Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής σε δάνεια: α) όταν δανειστής ή οφειλέτης είναι χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ή ίδρυμα πληρωμών του ν. 4537/2018 (Α’ 84) ή ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος του ν. 4021/2011 (Α’ 218) ή διαχειριστής πιστώσεων του ν. 5072/2023 (Α’ 198) που αδειοδοτείται ή εποπτεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, β) όταν πρόκειται για ομολογιακό δάνειο του ν. 4548/2018 (Α’ 104), γ) όταν δανειστής είναι αλλοδαπή τράπεζα κατά την έννοια του άρθρου 36 του ν. 3220/2004 (Α’ 15), δ) όταν ο λήπτης του δανείου είναι νομικό πρόσωπο και το κεφάλαιο ή οι τμηματικές απολήψεις που συνιστούν τη χρηματική παροχή του δανείου είναι καταβλητέα σε μόνιμη εγκατάστασή του στην αλλοδαπή, και η συναλλαγή συνδέεται με τη δραστηριότητα της μόνιμης αυτής εγκατάστασης, ε) όταν ο λήπτης του δανείου ή ο δικαιούχος της ενίσχυσης είναι φυσικό ή νομικό πρόσωπο, του οποίου το δάνειο ή η ενίσχυση έχει χορηγηθεί στο πλαίσιο προγραμμάτων ή δράσεων βάσει του άρθρου 4 του καταστατικού της Εταιρείας «Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Ανώνυμη Εταιρεία», το οποίο κυρώθηκε με το δεύτερο άρθρο του ν. 3912/2011 (Α’ 17). |
||||||
3 |
Τρεχούμενος δοσοληπτικός λογαριασμός |
||||||
Περίπτωση |
Συντελεστής |
Υποκείμενος και υπόχρεος για τη δήλωση |
Προθεσμία υποβολής δήλωσης |
Διάταξη |
|||
3.1 |
Εφόσον όλοι οι συμβαλλόμενοι είναι φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και ο δοσοληπτικός λογαριασμός λειτουργεί αποκλειστικά για σκοπούς που σχετίζονται με την επιχειρηματική τους δραστηριότητα (εμπορική σχεση) ή τουλάχιστον ένας από τους συμβαλλόμενους ή συναλλασσόμενους είναι κεφαλαιουχική ή προσωπική εταιρεία που συστάθηκε στην ημεδαπή ή την αλλοδαπή. Ο ίδιος συντελεστής εφαρμόζεται και στις περιπτώσεις συναλλαγών σε τρεχούμενους δοσοληπτικούς λογαριασμούς μεταξύ κεφαλαιουχικής ή μη εταιρείας και των μετόχων ή εταίρων αυτής, κατά περίπτωση. |
2,4% |
Ως υπόχρεος απόδοσης του οικείου τέλους ορίζεται ο συναλλασσόμενος, στου οποίου τα βιβλία προκύπτει πιστωτικό υπόλοιπο από τον λογαριασμό Υπολογίζεται για κάθε φορολογικό έτος επί του μεγαλύτερου ύψους του χρεωστικού ή πιστωτικού υπολοίπου κατά περίπτωση, αφού αφαιρεθεί το χρεωστικό ή πιστωτικό υπόλοιπο που μεταφέρεται στον λογαριασμό από προηγούμενο φορολογικό έτος. Δεν λαμβάνονται υπόψη τόκοι που απορρέουν από τον τρεχούμενο δοσοληπτικό λογαριασμό. |
Υποβολή δήλωσης και καταβολή του τέλους εντός του πρώτου μήνα από την κατάρτιση των οικονομικών καταστάσεων του φορολογικού έτους, (Π.χ. εντός 7ου για το Φ.Ε. που λήγει 31.12) κατά το οποίο προέκυψε το υπόλοιπο του δανειακού τρεχούμενου δοσοληπτικού λογαριασμού και όχι αργότερα των επτά (7) μηνών από τη λήξη του φορολογικού αυτού έτους. |
Άρθρο 9 |
||
3.2 |
Σε κάθε άλλη περίπτωση (αστική σχέση) |
3,6% |
|||||
Εξαιρέσεις |
Εξαιρείται ο δανειακός τρεχούμενος ή αλληλόχρεος δοσοληπτικό λογαριασμό που τηρείται σε πιστωτικό ίδρυμα ή σε αλλοδαπή τράπεζα |
||||||
4 |
Καταθέσεις και αναλήψεις (χωρίς την ύπαρξη σύμβασης) (ταμειακή διευκόλυνση) |
||||||
Περίπτωση |
Συντελεστής |
Υποκείμενος και υπόχρεος για τη δήλωση |
Προθεσμία υποβολής δήλωσης |
Διάταξη |
|||
4.1 |
Εφόσον πρόκειται για κεφαλαιουχικές (ΑΕ,ΕΠΕ,ΙΚΕ) ή προσωπικές εταιρείες (ΟΕ,ΕΕ) που συστάθηκαν στην ημεδαπή ή την αλλοδαπή |
1,20% |
Με την απόδοση του τέλους βαρύνεται και είναι υπόχρεο για την απόδοσή του το νομικό πρόσωπο ή η νομική οντότητα, τα χρηματικά διαθέσιμα των οποίων αποτελούν αντικείμενο καταθέσεων ή αναλήψεων. Το Ψ.Τ.Σ.επιβάλλεται επί των καταθέσεων και αναλήψεων, από και προς νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες, που διενεργούνται από εταίρους, μετόχους ή άλλα πρόσωπα, εφόσον δεν πρόκειται για απολήψεις έναντι κερδών, όταν οι καταθέσεις ή αναλήψεις δεν γίνονται στο πλαίσιο ιδιαίτερης σύμβασης. |
Μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από τον μήνα που αφορά. Το Ψ.Τ.Σ. υπολογίζεται με βάση την οικεία καταχώριση στα προβλεπόμενα αρχεία, που τηρεί το νομικό πρόσωπο ή η νομική οντότητα της παρ. 1, εφόσον τηρείται διπλογραφικό λογιστικό σύστημα ή με βάση άλλο ισοδύναμο έγγραφο σε κάθε άλλη περίπτωση. |
Άρθρο 10 και άρθρο 5 παρ.2 |
||
4.2 |
Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις |
3,60% |
|||||
Εξαιρέσεις |
Ε1 |
Δεν επιβάλλεται Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής στις καταθέσεις χρημάτων σε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ή ίδρυμα πληρωμών του ν. 4537/2018 (Α’ 84) ή ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος του ν. 4021/2011 (Α’ 218) που είναι αδειοδοτημένα και εποπτευόμενα από την Τράπεζα της Ελλάδος και σε αλλοδαπές τράπεζες κατά την έννοια του άρθρου 36 του ν. 3220/2004 (Α’ 15), καθώς και στην ανάληψη αυτών. |
|||||
Ε2 |
Δεν επιβάλλεται επίσης Ψ.Τ.Σ. επί των καταθέσεων και αναλήψεων εφόσον πρόκειται για απολήψεις έναντι κερδών ή όταν οι καταθέσεις ή αναλήψεις γίνονται στο πλαίσιο ιδιαίτερης σύμβασης σύμφωνα με τα άρθρα 8,9 του νόμου (δάνεια, δοσοληπτικοί). |
||||||
5 |
Πώληση κινητού πράγματος ή άυλου αγαθού (εφόσον η συναλλαγή δεν υπάγεται σε ΦΠΑ) |
||||||
Περίπτωση |
Συντελεστής |
Υποκείμενος και υπόχρεος για τη δήλωση |
Προθεσμία υποβολής δήλωσης |
Διάταξη |
|||
5.1 |
Πώληση κινητών πραγμάτων εφόσον όλοι οι συμβαλλόμενοι είναι φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και η μεταβίβαση γίνεται αποκλειστικά για σκοπούς που σχετίζονται με την επιχειρηματική τους δραστηριότητα ή τουλάχιστον ένας από τους συναλλασσόμενους είναι νομικό πρόσωπο της περ. α) ή της περ. β) του άρθρου 45 του ν. 4172/2013, (ΑΕ-ΕΠΕ-ΙΚΕ_ΟΕ-ΕΕ). |
2,40% |
Υποκείμενος στο Ψ.Τ.Σ. και υπόχρεος για τη δήλωση και την απόδοσή του είναι ο πωλητής του κινητού πράγματος |
Μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από τον μήνα που αφορά. |
Αρθρο 11 και άρθρο 5 παρ.2 |
||
5.2 |
Πώληση πλωτών μέσων από φυσικό πρόσωπο που δεν διενεργεί την πώληση αυτή στο πλαίσιο επιχειρηματικής δραστηριότητας σε οποιονδήποτε, εφόσον δεν εμπίπτει στον φόρο μεταβίβασης, |
2,40% |
|||||
5.3 |
Πώληση πλοίου από φυσικό πρόσωπο που δεν διενεργεί την πώληση αυτή στο πλαίσιο επιχειρηματικής δραστηριότητας σε οποιονδήποτε, η οποία δεν υπόκειται σε φόρο μεταβίβασης. |
2,40% |
|||||
5.4 |
Επί σύμβασης σύστασης, έναντι ανταλλάγματος, επικαρπίας κινητού πράγματος, καθώς και στη σύμβαση μεταβίβασης, έναντι ανταλλάγματος, της ενάσκησης του δικαιώματος επικαρπίας κινητού πράγματος, η οποία πραγματοποιείται είτε λόγω πώλησης, είτε λόγω δόσης αντί καταβολής, σύμφωνα με το άρθρο 419 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984, Α’ 164). |
3,60% |
|||||
5.5 |
Μεταβίβαση ή παραχώρηση άδειας χρήσης δικαιώματος επί πνευματικής ιδιοκτησίας σύμφωνα με το Κεφάλαιο Τρίτο του ν. 2121/1993 (Α’ 25) εφόσον ο μεταβιβάζων ή παραχωρών δεν είναι υποκείμενος στον Φ.Π.Α. σύμφωνα με το άρθρο 3 του Κώδικα Φ.Π.Α. (ν. 2859/2000, Α’ 248) ή η συναλλαγή είναι εκτός πεδίου εφαρμογής του ΦΠΑ εφόσον όλοι οι συμβαλλόμενοι είναι φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και η μεταβίβαση γίνεται αποκλειστικά για σκοπούς που σχετίζονται με την επιχειρηματική τους δραστηριότητα ή τουλάχιστον ένας από τους συναλλασσόμενους είναι νομικό πρόσωπο της περ. α) ή της περ. β) του άρθρου 45 του ν. 4172/2013, (ΑΕ-ΕΠΕ-ΙΚΕ_ΟΕ-ΕΕ). |
2,40% |
|||||
5.6 |
Μεταβίβαση ή παραχώρηση άδειας χρήσης εμπορικού σήματος ή διακριτικού γνωρίσματος ή τεχνογνωσίας ή ευρεσιτεχνίας, σύμφωνα με το Κεφάλαιο Γ’ του ν. 4679/2020 (Α’ 71) εφόσον ο μεταβιβάζων ή παραχωρών δεν είναι υποκείμενος στον Φ.Π.Α. σύμφωνα με το άρθρο 3 του Κώδικα Φ.Π.Α. (ν. 2859/2000, Α’ 248) ή η συναλλαγή είναι εκτός πεδίου εφαρμογής ΦΠΑ και εφόσον όλοι οι συμβαλλόμενοι είναι φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και η μεταβίβαση γίνεται αποκλειστικά για σκοπούς που σχετίζονται με την επιχειρηματική τους δραστηριότητα ή τουλάχιστον ένας από τους συναλλασσόμενους είναι νομικό πρόσωπο της περ. α) ή της περ. β) του άρθρου 45 του ν. 4172/2013, (ΑΕ-ΕΠΕ-ΙΚΕ_ΟΕ-ΕΕ). |
2,40% |
|||||
5.7 |
Πωληση κινητού πράγματος από ιδιώτη σε ιδιώτη (φυσικά πρόσωπα που δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα) |
3,60% |
|||||
5.8 |
Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις |
3,60% |
|||||
Εξαιρέσεις |
Το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής της παρ. 1 δεν επιβάλλεται στις πωλήσεις: α) των κάθε είδους μετοχών, των εταιρικών μεριδίων κάθε φύσεως εταιρειών και ενώσεων εν γένει, ιδρυτικών τίτλων, ομολογιών, τοκομεριδίων και λοιπών χρεογράφων, καθώς και τραπεζογραμματίων και κάθε άλλου είδους χρημάτων που αποτελούν νόμιμο μέσο πληρωμής στον τόπο της έκδοσής τους, καθώς και των εν γένει ονομαστικών, ανώνυμων ή σε διαταγή, αξιογράφων, β) των πλοίων, κατά τον ορισμό του άρθρου 1 του Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου (ν. 5020/2023, Α’ 29) υπό ελληνική σημαία, εφόσον η μεταβίβαση αυτών υπόκειται σε φόρο μεταβίβασης, σύμφωνα με τον α.ν. 1521/1950 (Α’ 245), γ) των αυτοκινήτων οχημάτων και μοτοσυκλετών, κάθε κατηγορίας και χρήσης (επιβατηγών, φορτηγών και λεωφορείων Ι.Χ.), εφόσον εφαρμόζεται η περ. α) ή η περ. ε) της παρ. 3 του άρθρου 3. |
||||||
6 |
Μεταβίβαση επιχειρησης |
||||||
Περίπτωση |
Συντελεστής |
Υποκείμενος και υπόχρεος για τη δήλωση |
Προθεσμία υποβολής δήλωσης |
Διάταξη |
|||
6.1 |
Μεταβίβαση επιχείρησης, εξ επαχθούς αιτίας ως συνόλου, μέρους, κλάδου ή τμήματος κλάδου αυτής |
2,40% |
Αν δεν συμφωνείται διαφορετικά μεταξύ του μεταβιβάζοντος και του αποκτώντος την επιχείρηση, με το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής βαρύνεται ο μεταβιβάζων. Το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής υπολογίζεται επί του τιμήματος της μεταβίβασης ή της καθαρής θέσης της μεταβιβαζόμενης επιχείρησης, μέρους, κλάδου ή τμήματος κλάδου αυτής, εφόσον αυτή είναι μεγαλύτερη του τιμήματος της μεταβίβασης. |
Μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από τον μήνα που αφορά. |
Άρθρο 12 |
||
6.2 |
Μεταβίβαση εξ επαχθούς αιτίας επιβατηγών, φορτηγών, λεωφορείων και μοτοσυκλετών δημόσιας χρήσης μαζί με την άδεια κυκλοφορίας τους, εφόσον χρησιμοποιούνται αυτοτελώς για την άσκηση επιχείρησης μεταφοράς προσώπων ή αγαθών. |
2,40% |
|||||
Εξαιρέσεις |
Το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής δεν επιβάλλεται στη μεταβίβαση επιχείρησης: α) από χαριστική αιτία, β) στο πλαίσιο μετασχηματισμού επιχειρήσεων κατ’ εφαρμογή των διατάξεων: βα) του ν.δ. 1297/1972 (Α’ 217), περί παροχής φορολογικών κινήτρων για τη συγχώνευση ή μετατροπή επιχειρήσεων με στόχο τη δημιουργία μεγάλων οικονομικών μονάδων, ββ) των άρθρων 1 έως και 4 του ν. 2166/1993 (Α’ 137), περί μετασχηματισμού επιχειρήσεων, βγ) του Κεφαλαίου Α’ του ν. 2578/1998 (Α’ 30), περί συγχωνεύσεων, διασπάσεων κ.λπ. εταιρειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βδ) των άρθρων 52 έως και 56 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Κ.Φ.Ε., ν. 4172/2013, Α’ 167), περί μεταφοράς κλάδων δραστηριότητας και λοιπών ειδικότερων προβλέψεων, βε) του άρθρου 61 του ν. 4438/2016 (Α’ 220), περί κινήτρων για μετασχηματισμούς επιχειρήσεων με τον Κ.Φ.Ε., βστ) του άρθρου 16 του ν. 2515/1997 (Α’ 154), περί συγχώνευσης πιστωτικών ιδρυμάτων, και βζ) των άρθρων 1 έως και 5 του ν. 4935/2022 (Α’ 103), περί απαλλαγής από τον φόρο εισοδήματος σε περίπτωση μετασχηματισμού επιχειρήσεων, συνεργασίας προσώπων ή εισφοράς ατομικής επιχείρησης. |
||||||
7 |
Διανομή κληρονομίας, κληροδοτήματος και εν γένει κοινής περιουσίας |
||||||
Περίπτωση |
Συντελεστής |
Υποκείμενος και υπόχρεος για τη δήλωση |
Προθεσμία υποβολής δήλωσης |
Διάταξη |
|||
7.1 |
Στη σύμβαση εκούσιας και μερικής διανομής κληρονομίας ή κληροδοτήματος ή κοινής περιουσίας που περιλαμβάνει κινητά πράγματα που βρίσκονται στην ημεδαπή ή στην αλλοδαπή, καθώς και ακίνητα που βρίσκονται στην αλλοδαπή, καθώς και στη διανομή με εκποίηση κοινού κινητού πράγματος διά πλειστηριασμού και εφόσον στη διανεμόμενη κοινή περιουσία περιλαμβάνονται κινητά πράγματα |
2,40% |
Αν δεν συμφωνείται διαφορετικά μεταξύ του μεταβιβάζοντος και του αποκτώντος την επιχείρηση, με το «Ψ.Τ.Σ» βαρύνεται ο μεταβιβάζων. Το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής υπολογίζεται: α) επί της συνολικής αξίας των κινητών πραγμάτων ή του ακινήτου της αλλοδαπής, χωρίς να υπολογίζεται η απομείωσή της λόγω της ύπαρξης εμπράγματου βάρους επί των πραγμάτων, και, επί μερικής διανομής, επί της αξίας των πραγμάτων που διανεμήθηκαν, β) επί του διανεμόμενου εκπλειστηριάσματος, σε περίπτωση διανομής με εκποίηση του κοινού κινητού πράγματος διά πλειστηριασμού. |
Μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από τον μήνα που αφορά. Η φορολογική υποχρέωση γεννάται κατά τον χρόνο κατάρτισης της σύμβασης διανομής ή της έγγραφης πιστοποίησης της πώλησης με άλλον τρόπο. Σε περίπτωση εκποίησης των διανεμόμενων πραγμάτων διά πλειστηριασμού, η φορολογική υποχρέωση γεννάται κατά τον χρόνο έκδοσης της περίληψης της κατακυρωτικής έκθεσης. |
Άρθρο 13 |
||
7.2 |
Σε κάθε άλλη περίπτωση |
3,60% |
|||||
8 |
Λοιπές συμβάσεις υπαγόμενες σε ψηφιακό τέλος – Αφηρημένη υπόσχεση ή αναγνώριση χρέους |
||||||
Περίπτωση |
Συντελεστής |
Υποκείμενος και υπόχρεος για τη δήλωση |
Προθεσμία υποβολής δήλωσης |
Διάταξη |
|||
8.1 |
Αφηρημένη υπόσχεση ή αναγνώριση χρέους άρθρου 873 του Αστικού Κώδικα, εφόσον: όλα τα συναλλασσόμενα μέρη ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και η αφηρημένη υπόσχεση ή αναγνώριση χρέους γίνεται στο πλαίσιο αυτής, ή τουλάχιστον ένας από τους συναλλασσόμενους είναι νομικό πρόσωπο της περ. α) ή της περ. β) του άρθρου 45 του ν. 4172/2023 (ΑΕ-ΕΠΕ-ΙΚΕ-ΟΕ-ΕΕ). |
2,40% |
Υποκείμενος στο Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής και υπόχρεος για τη δήλωση και την απόδοσή του είναι ο υποσχόμενος ή αναγνωρίζων το χρέος. |
Μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από τον μήνα που αφορά. |
.Αρθρο 14 παρ 1α |
||
8.2 |
Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις |
3,60% |
|||||
9 |
Λοιπές συμβάσεις υπαγόμενες σε ψηφιακό τέλος – Άφεση χρέους σύμφωνα με το άρθρο 454 του Αστικού Κώδικα. |
||||||
Περίπτωση |
Συντελεστής |
Υποκείμενος και υπόχρεος για τη δήλωση |
Προθεσμία υποβολής δήλωσης |
Διάταξη |
|||
9.1 |
Αφεση χρέους όταν όλα τα συναλλασσόμενα μέρη ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και η άφεση χρέους γίνεται στο πλαίσιο αυτής, ή τουλάχιστον ένας από τους συναλλασσόμενους είναι νομικό πρόσωπο της περ. α) ή της περ. β) του άρθρου 45 του ν. 4172/2023 (ΑΕ-ΕΠΕ-ΙΚΕ-ΟΕ-ΕΕ) |
2,40% |
Υποκείμενος στο Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής και υπόχρεος για τη δήλωση και την απόδοσή του είναι ο υποσχόμενος ή αναγνωρίζων το χρέος. |
Μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από τον μήνα που αφορά. |
Αρθρο 14 παρ 1β |
||
9.2 |
Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις |
3,6% |
|||||
10 |
Λοιπές συμβάσεις υπαγόμενες σε ψηφιακό τέλος – Εκχώρηση απαίτησης, σύμφωνα με τα άρθρα 455 έως 469 του Αστικού Κώδικα, εφόσον δεν γίνεται έναντι ανταλλάγματος |
||||||
Περίπτωση |
Συντελεστής |
Υποκείμενος και υπόχρεος για τη δήλωση |
Προθεσμία υποβολής δήλωσης |
Διάταξη |
|||
10.1 |
Εκχώρηση απαίτησης όταν όλα τα συναλλασσόμενα μέρη ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και η εκχώρηση απαίτησης γίνεται στο πλαίσιο αυτής, ή τουλάχιστον ένας από τους συναλλασσόμενους είναι νομικό πρόσωπο της περ. α) ή της περ. β) του άρθρου 45 του ν. 4172/2023 (ΑΕ-ΕΠΕ-ΙΚΕ-ΟΕ-ΕΕ) |
2,40% |
Υποκείμενος στο Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής και υπόχρεος για τη δήλωση και την απόδοσή του είναι ο εκχωρών την απαίτηση. |
Μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από τον μήνα που αφορά. |
Αρθρο 14 παρ 1γ |
||
10.2 |
Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις |
3,60% |
|||||
11 |
Λοιπές συμβάσεις υπαγόμενες σε ψηφιακό τέλος – Αναδοχή χρέους, σύμφωνα με το άρθρο 471 του Αστικού Κώδικα, εφόσον δεν γίνεται έναντι ανταλλάγματος |
||||||
Περίπτωση |
Συντελεστής |
Υποκείμενος και υπόχρεος για τη δήλωση |
Προθεσμία υποβολής δήλωσης |
Διάταξη |
|||
11.1 |
Αναδοχή χρέους, σύμφωνα με το άρθρο 471 του Αστικού Κώδικα, εφόσον δεν γίνεται έναντι ανταλλάγματος όλα τα συναλλασσόμενα μέρη ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και η αναδοχή γίνεται στο πλαίσιο αυτής, ή τουλάχιστον ένας από τους συναλλασσόμενους είναι νομικό πρόσωπο της περ. α) ή της περ. β) του άρθρου 45 του ν. 4172/2023 (ΑΕ-ΕΠΕ-ΙΚΕ-ΟΕ-ΕΕ) |
2,40% |
Υποκείμενος στο Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής και υπόχρεος για τη δήλωση και την απόδοσή του είναι ο αναδεχόμενος το χρέος. |
Μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από τον μήνα που αφορά. |
Αρθρο 14 παρ 1δ |
||
11.2 |
Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις |
3,60% |
|||||
12 |
Λοιπές συμβάσεις υπαγόμενες σε ψηφιακό τέλος – Παρακαταθήκη, σύμφωνα με το άρθρο 822 του Αστικού Κώδικα |
||||||
Περίπτωση |
Συντελεστής |
Υποκείμενος και υπόχρεος για τη δήλωση |
Προθεσμία υποβολής δήλωσης |
Διάταξη |
|||
12.1 |
Παρακαταθήκη, σύμφωνα με το άρθρο 822 του Αστικού Κώδικα εφόσον τα συναλλασσόμενα μέρη ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και η παρακαταθήκη γίνεται στο πλαίσιο αυτής, ή τουλάχιστον ένας από τους συναλλασσόμενους είναι νομικό πρόσωπο της περ. α) ή της περ. β) του άρθρου 45 του ν. 4172/2023 (ΑΕ-ΕΠΕ-ΙΚΕ-ΟΕ-ΕΕ) |
2,40% |
Υπόχρεος για τη δήλωση και την απόδοση του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής είναι ο θεματοφύλακας του πράγματος |
Μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από τον μήνα που αφορά. |
Αρθρο 14 παρ 1ε |
||
12.2 |
Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις |
3,60% |
|||||
Εξαίρεση |
Δεν επιβάλλεται Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής στις παρακαταθήκες που συστήνονται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. |
||||||
13 |
Λοιπές συμβάσεις υπαγόμενες σε ψηφιακό τέλος – Ισόβια χρηματικά αποτιμητή πρόσοδος, σύμφωνα με τα άρθρα 840 έως 843 του Αστικού Κώδικα |
||||||
Περίπτωση |
Συντελεστής |
Υποκείμενος και υπόχρεος για τη δήλωση |
Προθεσμία υποβολής δήλωσης |
Διάταξη |
|||
13.1 |
Ισόβια χρηματικά αποτιμητή πρόσοδος, σύμφωνα με τα άρθρα 840 έως 843 του Αστικού Κώδικα |
3,60% |
Υποκείμενος στο Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής και υπόχρεος για τη δήλωση και την απόδοσή του είναι ο συστήσας την πρόσοδο. |
Μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από τον μήνα που αφορά. |
Αρθρο 14 παρ 1στ |
||
14 |
Συμβιβασμός (επί συμβάσεων συμβιβασμού του άρθρου 871 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984 ) |
||||||
Περίπτωση |
Συντελεστής |
Υποκείμενος και υπόχρεος για τη δήλωση |
Προθεσμία υποβολής δήλωσης |
Διάταξη |
|||
14.1 |
Το Ψ.Τ.Σ επιβέλλεται επί του συμφωνούμενου ποσού, όταν με τη σύμβαση συμφωνείται χρηματικό ποσό που ο ένας συναλλασσόμενος οφείλει στον έτερο, στο πλαίσιο συμβιβαστικής επίλυσης της διαφοράς, εφόσον: α) τα συναλλασσόμενα μέρη ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και ο συμβιβασμός γίνεται στο πλαίσιο αυτής, ή β) τουλάχιστον ένας από τους συναλλασσόμενους είναι κεφαλαιουχική ή προσωπική εταιρεία που συστάθηκε στην ημεδαπή ή την αλλοδαπή |
2,40% |
Υποκείμενος στο τέλος επί της σύμβασης και υπόχρεος για την απόδοσή του είναι ο οφειλέτης της συμβιβαζόμενης απαίτησης. |
Μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από τον μήνα που αφορά. |
Αρθρο 15 παρ 1στ |
||
14.2 |
Σε κάθε άλλη περίπτωση συμβιβασμού |
3,60% |
|||||
15 |
Αποζημιώσεις |
||||||
Περίπτωση |
Συντελεστής |
Υποκείμενος και υπόχρεος για τη δήλωση |
Προθεσμία υποβολής δήλωσης |
Διάταξη |
|||
15.1 |
Επιβάλλεται Ψ.Τ.Σ στις κάθε είδους και για οποιονδήποτε λόγο καταβαλλόμενες αποζημιώσεις, περιλαμβανομένων αυτών που επιδικάζονται από δικαστική απόφαση, όταν η αποζημίωση καταβάλλεται σε ή από: α) φυσικό πρόσωπο, φορολογικό κάτοικο Ελλάδας, ή β) νομικό πρόσωπο, φορολογικό κάτοικο Ελλάδας, εκτός εάν η εν λόγω χρηματική παροχή καταβάλλεται σε μόνιμη εγκατάσταση του νομικού αυτού προσώπου στην αλλοδαπή και συνδέεται με τη δραστηριότητα της μόνιμης αυτής εγκατάστασης, ή γ) μόνιμη εγκατάσταση αλλοδαπού νομικού προσώπου στην Ελλάδα. Το τέλος υπολογίζεται επί του ποσού της καταβαλλόμενης αποζημίωσης ανεξαρτήτως αν για την είσπραξη των αποζημιώσεων του παρόντος απαιτείται η έκδοση τιμολογίου ή άλλου στοιχείου αξίας που προβλέπεται στον ν. 4308/2014 . |
3,60% |
Υπόχρεος υποβολής της δήλωσης, παρακράτησης και απόδοσης του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής είναι ο λήπτης της αποζημίωσης, με την επιφύλαξη της περ. γ) της παρ. 4 του άρθρου 4. (Αν ένας από τους συναλλασσόμενους είναι νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα και ο έτερος είναι φυσικό πρόσωπο, υπόχρεος για την απόδοση του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής είναι το νομικό πρόσωπο ή η νομική οντότητα.) |
Μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από τον μήνα που αφορά. |
Άρθρο 16 |
||
Εξαίρεση |
Το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής δεν επιβάλλεται: α) στις ασφαλιστικές αποζημιώσεις και στην κάθε συναφή καταβολή από ασφαλιστική επιχείρηση για ασφαλίσεις πάσης φύσεως, στους τόκους που απορρέουν από αυτές, καθώς και στους συμβιβασμούς που αφορούν στις αποζημιώσεις αυτές, β) στις αποζημιώσεις που καταβάλλει το Επικουρικό Κεφάλαιο σε δικαιούχους ασφαλίσματος αστικής ευθύνης από την κυκλοφορία αυτοκινήτων με βάση τα άρθρα 19, 19α και 19β του π.δ. 237/1986 (Α’ 110), και γ) στις εξοφλήσεις αποζημιώσεων από εργατικό ατύχημα ή λόγω λύσης της σχέσης εργασίας. |
||||||
16 |
Αποζημιώσεις καταβαλλόμενες από ή προς το Δημόσιο ή φορείς γενικής κυβέρνησης |
||||||
Περίπτωση |
Συντελεστής |
Υποκείμενος και υπόχρεος για τη δήλωση |
Προθεσμία υποβολής δήλωσης |
Διάταξη |
|||
16.1 |
Αποζημιώσεις που καταβάλλονται ή εισπράττονται από το Δημόσιο ή φορείς γενικής κυβέρνησης που υπολογίζεται επί του ποσού της αποζημίωσης |
3,60% |
Σε αποζημιώσεις που καταβάλλει το Δημόσιο ή φορέας γενικής κυβέρνησης, υποκείμενος του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής είναι ο δικαιούχος της αποζημίωσης. Το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής υπολογίζεται, παρακρατείται και αποδίδεται από το Δημόσιο ή τον φορέα γενικής κυβέρνησης που καταβάλλει την αποζημίωση Σε αποζημιώσεις που καταβάλλονται προς το Δημόσιο ή φορείς γενικής κυβέρνησης, υποκείμενος στο Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής και υπόχρεος για τη δήλωση και την απόδοσή του είναι ο καταβάλλων την αποζημίωση. |
Άρθρο 23 |
|||
Εξαίρεση |
Δεν επιβάλλεται το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής στην αποζημίωση των ιδιοκτητών για απαλλοτρίωση της ακίνητης ιδιοκτησίας τους. |
||||||
17 |
Αμοιβές όταν δεν υπάγονται σε ΦΠΑ (περιλαμβάνονται και οι αμοιβές μελών διοικητικών συμβουλίων ανωνύμων εταιρειών, διαχειριστών εταιρειών περιορισμένης ευθύνης και ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών, συνεταιρισμών, σωματείων, συλλόγων, ακόμη και αν παρέχονται υπό μορφή ποσοστών ή εξόδων κίνησης, καθώς και η επιχειρηματική αμοιβή* των ομόρρυθμων εταίρων και των κοινωνών.) |
||||||
Περίπτωση |
Συντελεστής |
Υποκείμενος και υπόχρεος για τη δήλωση |
Προθεσμία υποβολής δήλωσης |
Διάταξη |
|||
17.1 |
Αμοιβές μελών διοικητικών συμβουλίων ανωνύμων εταιρειών, διαχειριστών εταιρειών περιορισμένης ευθύνης και ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών, συνεταιρισμών, σωματείων, συλλόγων, ακόμη και αν παρέχονται υπό μορφή ποσοστών ή εξόδων κίνησης, καθώς και η επιχειρηματική αμοιβή των ομόρρυθμων εταίρων και των κοινωνών*. *Επισήμανση : Προφανώς ο νομοθέτης στην περίπτωση αυτή και σε ότι αφορά τις προσωπικές εταιρίες, αναφέρεται στην διαχιεριστική αμοιβή και όχι στην “Επιχειρηματική αμοιβή” η οποία έχει καταργηθεί. Το τέλος επιβάλλεται στις αμοιβές που καταβάλλονται απο : α) φυσικό πρόσωπο, φορολογικό κάτοικο Ελλάδας, ή β) νομικό πρόσωπο, φορολογικό κάτοικο Ελλάδας, εκτός αν η εν λόγω χρηματική παροχή αποδίδεται σε μόνιμη εγκατάσταση του νομικού αυτού προσώπου στην αλλοδαπή και συνδέεται με τη δραστηριότητα της μόνιμης αυτής εγκατάστασης, ή γ) μόνιμη εγκατάσταση αλλοδαπού νομικού προσώπου στην Ελλάδα, ως αντάλλαγμα για παρασχεθείσες εργασίες προς εκπλήρωση νόμιμης ή συμβατικής υποχρέωσης, η οποία δεν προκύπτει στο πλαίσιο σχέσης εξαρτημένης εργασίας και δεν υπόκειται σε Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) σύμφωνα με τον Κώδικα Φ.Π.Α. (ν. 2859/2000, Α’ 248). Στην έννοια της αμοιβής του δευτέρου εδαφίου εμπίπτουν και οι αμοιβές των μελών διοικητικών συμβουλίων ανωνύμων εταιρειών, των διαχειριστών εταιρειών περιορισμένης ευθύνης και ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών, συνεταιρισμών, σωματείων, συλλόγων, ακόμη και αν παρέχονται υπό μορφή ποσοστών ή εξόδων κίνησης, καθώς και η επιχειρηματική αμοιβή των ομόρρυθμων εταίρων και των κοινωνών. Δεν επιβάλλεται Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής σε αμοιβές που καταβάλλονται με τη μορφή διανομής κερδών. [εδώ έχω μια επιφύλαξη ] * |
1,20% |
Υπόχρεος για την απόδοση του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής του παρόντος άρθρου είναι ο καταβάλλων την αμοιβή |
Η παρακράτηση η υποβολή της δήλωσης και η καταβολή του τέλους γίνεται κατά τον ίδιο τρόπο και στον ίδιο χρόνο με τον παρακρατούμενο φόρο εισοδήματος. Αν δεν υπάρχει υποχρέωση παρακράτησης φόρου εισοδήματος, η παρακράτηση και απόδοση γίνονται με αναλογική εφαρμογή του άρθρου 64 του ν. 4172/2013 (ΚΦΕ) Εφόσον για τις αμοιβές αυτές προκύπτει υποχρέωση παρακράτησης και απόδοσης φόρου, σύμφωνα με τα άρθρα 59 και 61 του Κ.Φ.Ε., αποδίδεται ταυτοχρόνως και με την ίδια διαδικασία με τη δήλωση και απόδοση του παρακρατούμενου φόρου. |
Αρθρο 17 και άρθρο 5 παρ 3 |
||
17.2 |
Σε κάθε άλλη περίπτωση αμοιβής |
3,60% |
|||||
18 |
Τόκοι υπερημερίας και νόμιμοι τόκοι, που επιδικάζονται από δικαστικές αποφάσεις ή προκύπτουν από απόγραφα |
||||||
Περίπτωση |
Συντελεστής |
Υποκείμενος και υπόχρεος για τη δήλωση |
Προθεσμία υποβολής δήλωσης |
Διάταξη |
|||
18.1 |
Το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής υπολογίζεται επί του ποσού των καταβαλλόμενων τόκων ανεξάρτητα εάν για την είσπραξη των τόκων εκδίδεται τιμολόγιο ή άλλο στοιχείο αξίας που προβλέπεται στον ν. 4308/2014 . |
3,60% |
Υποκείμενος του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής και υπόχρεος υποβολής δήλωσης και απόδοσης είναι ο λήπτης των τόκων εφόσον δεν έχει υποχρέωση παρακράτησης και απόδοσης φόρου κατά τα οριζόμενα στην παρ. 3 του άρθρου 5 . |
Η υποχρέωση για τη δήλωση και απόδοση του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής γεννάται κατά την ημερομηνία καταβολής των τόκων και η προθεσμία υποβολή της δήλωσης και καταβολή του τέλους είναι μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από τον μήνα που αφορά. Εφόσον προκύπτει υποχρέωση παρακράτησης και απόδοσης φόρου, σύμφωνα με τα άρθρα 59 και 61 του Κ.Φ.Ε., από αυτόν που αποδίδει του τόκους η δήλωση αποδίδεται ταυτοχρόνως και με την ίδια διαδικασία με τη δήλωση και απόδοση του παρακρατούμενου φόρου. |
Παρ. 3 άρθρου 5 και άρθρο 18 |
||
19 |
Τραπεζικές επιταγές (πινάκια επιταγών) |
||||||
Περίπτωση |
Συντελεστής |
Υποκείμενος και υπόχρεος για τη δήλωση |
Προθεσμία υποβολής δήλωσης |
Διάταξη |
|||
19.1 |
Επιταγές, που προσκομίζονται σε εγκατεστημένα στην Ελλάδα πιστωτικά ιδρύματα για είσπραξη, ενεχυρίαση ή φύλαξη, καταγράφονται υποχρεωτικά σε πινάκια, στα οποία επιβάλλεται Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής, με συντελεστή τρία τοις χιλίοις (3‰), επί της συνολικής αξίας των καταχωριζόμενων στο οικείο πινάκιο επιταγών. |
3‰ |
Υποκείμενος στο Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής είναι ο κομιστής της επιταγής. Υπόχρεος υποβολής της δήλωσης και απόδοσης του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής είναι το πιστωτικό ίδρυμα |
Η υποχρέωση για τη δήλωση και απόδοση του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής του παρόντος γεννάται κατά την ημερομηνία καταχώρισης της επιταγής στο πινάκιο. Η υποβολή της δήλωσης και η καταβολή του τέλους γίνεται μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από τον μήνα που αφορά. |
Άρθρο 19 |
||
20 |
Συνδρομές καταβαλλόμενες σε επιμελητήρια, ενώσεις, συλλόγους και σωματεία |
||||||
Περίπτωση |
Συντελεστής |
Υποκείμενος και υπόχρεος για τη δήλωση |
Προθεσμία υποβολής δήλωσης |
Διάταξη |
|||
20.1 |
Σε χρηματικά ποσά ή συνδρομές που καταβάλλονται σε επιμελητήρια, ενώσεις, συλλόγους και σωματεία, από τα μέλη αυτών για τη συμμετοχή τους, χωρίς να αντιστοιχούν σε ιδιαίτερη αντιπαροχή εκ μέρους του λήπτη της συνδρομής. Το ποσό του οφειλόμενου Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής υπολογίζεται επί του καταβαλλόμενου χρηματικού ποσού ή της συνδρομής εφόσον πρόκειται για συνδρομή σε σωματεία |
1,20% |
Υποκείμενος στο Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής, υπόχρεος για την υποβολή δήλωσης και την απόδοση του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής είναι ο λήπτης της συνδρομής. |
Η υποβολή της δήλωσης και η καταβολή του τέλους γίνεται μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από τον μήνα που αφορά. |
Άρθρο 20 |
||
20.2 |
Σε κάθε άλλη περίπτωση |
2,40% |
|||||
21 |
Έπαθλα και βραβεία |
||||||
Περίπτωση |
Συντελεστής |
Υποκείμενος και υπόχρεος για τη δήλωση |
Προθεσμία υποβολής δήλωσης |
Διάταξη |
|||
21.1 |
Επί του ποσού του επάθλου ή του Βραβείου |
3,60% |
Υποκείμενος στο Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής είναι ο δικαιούχος του επάθλου ή βραβείου. |
Υπόχρεος παρακράτησης του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής, υποβολής της δήλωσης και απόδοσης του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής είναι ο απονέμων το έπαθλο ή το βραβείο ή ο καταβάλλων τα αντίστοιχα ποσά. Η υποβολή της δήλωσης και η καταβολή του τέλους γίνεται μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από τον μήνα που αφορά. |
Άρθρο 21 |
||
22 |
Επιδοτήσεις, οικονομικές ενισχύσεις, επιχορηγήσεις από το Δημόσιο ή φορείς γενικής κυβέρνησης |
||||||
Περίπτωση |
Συντελεστής |
Υποκείμενος και υπόχρεος για τη δήλωση |
Προθεσμία υποβολής δήλωσης |
Διάταξη |
|||
22.1 |
Επιβολή Ψ.Τ.Σ στις πάσης φύσεως μονομερείς μεταβιβάσεις πόρων από το Δημόσιο ή τον φορέα γενικής κυβέρνησης, που γίνονται με σκοπό την οικονομική ενίσχυση του λήπτη αυτών |
3,60% |
Το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής των μονομερών μεταβιβάσεων της παρ. 1 υπολογίζεται επί του εκάστοτε πραγματικά καταβαλλόμενου ποσού αυτών, παρακρατείται κατά την καταβολή της επιδότησης ή της ενίσχυσης ή της επιχορήγησης στον δικαιούχο από το Δημόσιο ή τον φορέα γενικής κυβέρνησης που διενεργεί την πληρωμή και αποδίδεται στη Φορολογική Διοίκηση από τον φορέα που διενεργεί την πληρωμή. |
Άρθρο 24 |
|||
Εξαιρέσεις |
Δεν επιβάλλεται το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής: |
||||||
23 |
Αμοιβή Δημοσίου ή φορέων γενικής κυβέρνησης για παροχή υπηρεσίας |
||||||
Περίπτωση |
Συντελεστής |
Υποκείμενος και υπόχρεος για τη δήλωση |
Προθεσμία υποβολής δήλωσης |
Διάταξη |
|||
23.1 |
Επιβολή Ψ.Τ.Σ επί της αμοιβής που εισπράττει το Δημόσιο ή φορέας γενικής κυβέρνησης (δημόσιο, Δήμους, Κοινότητες και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου) για την παροχή υπηρεσιών που παρέχονται στο πλαίσιο της αποστολής του βάσει σύμβασης |
3,60% |
Υποκείμενος του Ψηφιακού Τέλος Συναλλαγής και υπόχρεος για τη δήλωση και απόδοση αυτού είναι ο λήπτης των υπηρεσιών. |
Άρθρο 25 |
|||
24 |
Αμοιβές για συμμετοχή σε συμβούλια και επιτροπές |
||||||
Περίπτωση |
Συντελεστής |
Υποκείμενος και υπόχρεος για τη δήλωση |
Προθεσμία υποβολής δήλωσης |
Διάταξη |
|||
24.1 |
Στις αμοιβές που καταβάλλονται από το Δημόσιο ή φορείς γενικής κυβέρνησης για τη συμμετοχή σε συμβούλια και επιτροπές. |
1,20% |
Το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής υπολογίζεται επί του μικτού ποσού της οφειλόμενης αμοιβής και παρακρατείται και αποδίδεται κατά τον ίδιο τρόπο και στον ίδιο χρόνο με τον παρακρατούμενο φόρο από τον υπόχρεο σε παρακράτηση φόρου. |
Αν δεν υπάρχει υποχρέωση παρακράτησης φόρου εισοδήματος, η παρακράτηση και απόδοση γίνονται με αναλογική εφαρμογή του άρθρου 64 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α’ 167). |
Άρθρο 26 |
||
25 |
Είσπραξη προστίμων και παρεμφερών εσόδων του Δημοσίου και των φορέων γενικής κυβέρνησης |
||||||
Περίπτωση |
Συντελεστής |
Υποκείμενος και υπόχρεος για τη δήλωση |
Προθεσμία υποβολής δήλωσης |
Διάταξη |
|||
Στα παρακάτω χρηματικά ποσά που εισπράττονται από το Δημόσιο και τους φορείς γενικής κυβέρνησης ή από φορείς που ενεργούν με εντολή και για λογαριασμό του: α) πρόστιμα πάσης φύσεως που επιβάλλονται με απόφαση αρμόδιας αρχής περιλαμβανομένων και των αυτοτελών προστίμων της φορολογικής και τελωνειακής νομοθεσίας, β) χρηματικές ποινές πάσης φύσεως, γ) έξοδα ποινικής διαδικασίας, δ) πρόστιμα σε εκτέλεση πειθαρχικών αποφάσεων καθώς και το αντίτιμο εξαγοράς πειθαρχικών ποινών. |
2,40% |
Αν υπάρχει κύρια οφειλή, στις ως άνω περιπτώσεις το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής συνεισπράττεται με την κύρια οφειλή. |
Άρθρο 27 |
||||
26 |
Συναλλαγές που διενεργούνται σε κτηματολογικά γραφεία |
||||||
Περίπτωση |
Συντελεστής |
Υποκείμενος και υπόχρεος για τη δήλωση |
Προθεσμία υποβολής δήλωσης |
Διάταξη |
|||
26.1 |
Πράξεις μεταγραφής της σύμβασης μίσθωσης ακινήτου διάρκειας άνω των εννέα (9) ετών στο βιβλίο μεταγραφών του αρμόδιου υποθηκοφυλακείου ή κτηματολογικού γραφείου της περιφέρειας όπου βρίσκεται το ακίνητο. | Ειδικότερα το ποσό του οφειλόμενου Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής υπολογίζεται επί του συνολικού ποσού των συμβατικών μισθωμάτων. |
1,20% |
Υπόχρεος προς απόδοση είναι ο συμβολαιογράφος που συντάσσει την οικεία πράξη, ο οποίος εισπράττει από τους συμβαλλομένους και αποδίδει το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής στη Φορολογική Διοίκηση. |
Το οφειλόμενο τέλος Συναλλαγής αποδίδεται εφάπαξ σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 5. |
Άρθρο 28 |
||
26.2 |
Πράξεις εγγραφής υποθήκης ή τροπής προσημείωσης σε υποθήκη ακινήτου βάσει νόμου ή δικαστικής απόφασης. Ειδικότερα το ποσό του οφειλόμενου Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής υπολογίζεται επί του ποσού για το οποίο εγγράφεται η υποθήκη και η απόδοση πραγματοποιείται πριν από την πράξη εγγραφής. |
3,60% |
Στο Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής υπόκειται και είναι υπόχρεος για την απόδοσή του το πρόσωπο που αιτείται την πράξη εγγραφής υποθήκης ή τροπής προσημείωσης σε υποθήκη. |
||||
Εξαιρέσεις |
Δεν επιβάλλεται Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής: α) στην πράξη εγγραφής υποθήκης ή τροπής προσημείωσης σε υποθήκη ακινήτου για εξασφάλιση οφειλών βεβαιωμένων στη Φορολογική Διοίκηση ή οφειλών προς φορείς κοινωνικής ασφάλισης, β) στην εγγραφή υποθήκης επί ακινήτων των πρακτόρων του Εθνικού Λαχείου ή τρίτων προς εξασφάλιση πληρωμής αντιτίμου των γραμματίων κρατικών λαχείων που τους παραδίδονται από το Δημόσιο, γ) σε εγγραφή υποθήκης ή τροπή προσημείωσης σε υποθήκη που γίνεται σε εξασφάλιση δανείου από χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ή ομολογιακού δανείου του ν. 4548/2018 (Α’ 104). |
||||||
27 |
Εκδοση απογράφου και αποδεικτικά έγγραφα ενώπιον δικαστηρίων |
||||||
Περίπτωση |
Συντελεστής |
Υποκείμενος και υπόχρεος για τη δήλωση |
Προθεσμία υποβολής δήλωσης |
Διάταξη |
|||
27.1 |
Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής επιβάλλεται επί της έκδοσης απογράφου του άρθρου 918 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (π.δ. 503/1985, Α’ 182) και υπολογίζεται επί του επιδικαζόμενου ποσού για: αα) το κεφάλαιο και τους τόκους που απορρέουν από διαφορές ενοχικού δικαίου, διαφορές από επαγγελματικές μισθώσεις και διαφορές που αφορούν διατροφή, αβ) το κεφάλαιο που απορρέει από διαφορές σχετικά με ασφαλιστικές αποζημιώσεις, αγ) τους τόκους που απορρέουν από διαφορές σχετικά με μισθώσεις κατοικιών, εργατικές διαφορές, διαφορές από τιμολόγια, διαφορές από αξιόγραφα για τα οποία καταβλήθηκε Φόρος Προστιθέμενης Αξίας, διαφορές από ομόλογο, διαφορές από τραπεζικά δάνεια και δάνεια της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης και του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και διαφορές από οφειλές από πιστωτικές κάρτες. |
3,60% |
Το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής αποδίδεται στη Φορολογική Διοίκηση και αποδεικτικό της καταβολής του προσκομίζεται στην αρμόδια δικαστική αρχή ως προϋπόθεση για την έκδοση του απογράφου. |
Άρθρο 29 |
|||
27.2 |
Επί της έκδοσης απογράφου του άρθρου 918 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (π.δ. 503/1985, Α’ 182) και υπολογίζεται επί του επιδικαζόμενου ποσού για: βα) το κεφάλαιο και τους τόκους που απορρέουν από διαφορές εμπορικού δικαίου και αυτοκινητικές διαφορές, ββ) τους τόκους που απορρέουν από διαφορές από επιταγές, εμπορικά ομόλογα και αλληλόχρεους λογαριασμούς. |
2,40% |
Το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής αποδίδεται στη Φορολογική Διοίκηση και αποδεικτικό της καταβολής του προσκομίζεται στην αρμόδια δικαστική αρχή ως προϋπόθεση για την έκδοση του απογράφου. |
||||
Εξαιρέσεις |
2. Δεν καταβάλλεται Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής για την έκδοση απογράφου, όταν ο εκτελεστός τίτλος αφορά: α) διαφορές επί συναλλαγματικών και γραμματίων εις διαταγή, β) διαφορές επί δανείων χορηγουμένων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, γ) απόφαση περί απόδοσης πράγματος, δ) επιδικασθείσα δικαστική δαπάνη. |
28 |
Έκδοση απογράφου και αποδεικτικά έγγραφα ενώπιον δικαστηρίων |
||||
Περίπτωση |
Ποσό |
Προθεσμία υποβολής δήλωσης |
Διάταξη |
||
28.1 |
Στην άδεια θήρας, καθώς και στην ανανέωσή της |
Δεκαπέντε (15) ευρώ |
Το πάγιο Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής αποδίδεται ψηφιακά πριν από την έκδοση των διοικητικών πράξεων επί των οποίων επιβάλλεται. |
Άρθρο 30 |
|
28.2 |
Στην άδεια μεταβολής ή προσθήκης επωνύμου, |
Δεκαπέντε (15) ευρώ |
|||
28.3 |
Στην άδεια οδηγού αυτοκινήτου και μοτοσυκλέτας, καθώς και στην ανανέωσή της |
δεκαπέντε (15) ευρώ |
|||
28.4 |
Στις άδειες οπλοφορίας, προς άσκηση στη σκοποβολή |
δεκαπέντε (15) ευρώ |
|||
28.5 |
Στις λοιπές άδειες οπλοφορίας |
σαράντα πέντε (45) ευρώ |
|||
28.6 |
Στην επέκταση των εν γένει αδειών οπλοφορίας |
δεκαπέντε (15) ευρώ |
|||
28.7 |
Στις άδειες εμπορίας όπλων, πυρομαχικών, εκρηκτικών υλών και λοιπών ειδών του ν. 2168/1993 (Α’ 147), φωτοβολίδων, βεγγαλικών, πυροτεχνικών παιδικών αθυρμάτων και λοιπών ειδών του ν. 456/1976 (Α’ 277), κατασκευής, επισκευής, συναρμολόγησης των ειδών των ν. 2168/1993 και 456/1976, καθώς και κατασκευής, γόμωσης και αναγόμωσης φυσιγγίων |
ενενήντα (90) ευρώ |
|||
28.8 |
Στις άδειες εισαγωγής και μεταφοράς από το εξωτερικό των ειδών των ν. 2168/1993 και 456/1976 που προορίζονται για εμπορία |
τριάντα (30) ευρώ |
|||
28.9 |
Στις άδειες παραμονής και εργασίας, που χορηγούνται σε αλλοδαπούς και τα δελτία ταυτότητας αυτών, καθώς και στις ανανεώσεις τους, εφόσον δεν προβλέπεται διαφορετικά για λόγους αμοιβαιότητας και συγκεκριμένα στις άδειες βραχείας διάρκειας |
εξήντα (60) ευρώ |
|||
28.10 |
Στις άδειες παραμονής και εργασίας, που χορηγούνται σε αλλοδαπούς και τα δελτία ταυτότητας αυτών, καθώς και στις ανανεώσεις τους, εφόσον δεν προβλέπεται διαφορετικά για λόγους αμοιβαιότητας και συγκεκριμένα στις άδειες διάρκειας δύο (2) ετών και άνω |
ενενήντα (90) ευρώ |
|||
28.11 |
Στην έκδοση δελτίου αστυνομικής ταυτότητας (για τα μέλη πολύτεκνων οικογενειών, το ποσό του πρώτου εδαφίου ορίζεται στο ήμισυ) |
δέκα (10) ευρώ |
|||
28.12 |
Για διαβατήριο ενηλίκων και ανηλίκων άνω των δεκατεσσάρων (14) ετών, δεκαετούς διάρκειας |
είκοσι δύο (22) ευρώ |
|||
28.13 |
Για διαβατήριο ανηλίκων κάτω των δεκατεσσάρων (14) ετών, τριετούς διάρκειας |
δεκατρία (13) ευρώ |
|||
28.14 |
Για διαβατήριο διάρκειας δεκατριών (13) μηνών, που χορηγείται κατ’ εξαίρεση, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 1 του π.δ. 25/2022, (Α’ 66) και την παρ. 3 του άρθρου 4 του π.δ. 25/2022 |
εννέα (9) ευρώ |
|||
28.15 |
Για διαβατήριο διάρκειας οχτώ (8) μηνών, όταν η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων είναι προσωρινά αδύνατη |
4,50 ευρώ |
|||
28.16 |
Για διαβατήριο διάρκειας τριών (3) μηνών, σύμφωνα με την περ. β’ της παρ. 4 του άρθρου 1 του π.δ. 25/2022 |
4,50 ευρώ |
Καταργούμενες περιπτώσεις τελών χαρτοσήμου που συνεισπράττονται μέσω της εφαρμογής e-paravolo
A. EΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ – αναλυτικά Με μεγαλύτερη συχνότητα εφαρμογής σήμερα
1 Η άδεια άσκησης επαγγέλματος από γιατρούς, φαρμακοποιούς και ελεύθερους επαγγελματίες (εφόσον, βάσει διάταξης νόμου προβλέπεται η έκδοση τέτοιας άδειας) Χ
2 Οι άδειες γάμου θρησκευτικού ή πολιτικού και η πράξη διαζυγίου Χ
3 Η άδεια λειτουργίας ιαματικών πηγών Χ
4 Η ανανέωσή λειτουργίας ιαματικών πηγών Χ
5 Η άδεια λειτουργίας τουριστικών ή ταξιδιωτικών γραφείων Χ
6 Η ανανέωση λειτουργίας τουριστικών ή ταξιδιωτικών γραφείων Χ
7 Η άδεια μεταβολής ή προσθήκης επωνύμου, καθώς και η ανανέωσή της Χ
8 Οι άδειες οπλοφορίας, προς άσκηση στη σκοποβολή Χ
9 Η άδεια σύστασης ειδικού καπνεργοστασίου Χ
10 Η ανανέωση της άδειας ειδικού καπνεργοστασίου Χ
11 τα κυβερνητικά πιστοποιητικά των πλοίων με ελληνική σημαία, που εκδίδονται από την Αρχή ή εξουσιοδοτημένο από αυτήν οργανισμό, στην ημεδαπή ή στην αλλοδαπή Χ
12 τα έγγραφα εθνικότητας πλοίων, καθώς και τα αντίγραφα των πιστοποιητικών αυτών Χ
13 τα πιστοποιητικά πλοϊμότητας ελληνικών αεροσκαφών καθώς και τα αντίγραφα των πιστοποιητικών αυτών Χ
14 Παράβολο για έκδοση άδειας πολιτικού γάμου Χ
15 Αναγγελία Άσκησης Επαγγέλματος Κουρέα – Κομμωτή
16 Αναγγελία Άσκησης Επαγγέλματος Τεχνίτη Περιποίησης Χεριών & Ποδιών
17 Τέλος Καλλυντικών επί Χονδρικής Αξίας Πωλήσεων
18 Τέλος Ετοιμότητος Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων
19 Αξία Πάγιου Τέλους Φαρμακοτεχνικών Μορφών
20 Αποδεικτικά τεχνικής ικανότητας (πτυχία, διπλώματα, άδειες γενικές και ειδικές)
21 Πιστοποιητικά ικανότητας εργολάβου (πτυχία εργοληπτών δημόσιων έργων) Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ τάξης
22 Πιστοποιητικά ικανότητας εργολάβου (πτυχία εργοληπτών δημόσιων έργων) Α΄, Β΄, Γ΄ τάξης
23 Αποδεικτικά ναυτικής ή αεροναυτικής ικανότητας των πληρωμάτων των πλοίων, των αεροσκαφών, ως και του προσωπικού εδάφους
24 Πιστοποιητικά ικανότητας εργολάβου (πτυχία εργοληπτών δημόσιων έργων) Ζ΄και ανώτερης τάξης
25 Τέλος Χαρτοσήμου Άδειας Άσκησης Επαγγέλματος
26 Για έκδοση πισ/κού Αξ/κών αλ/πών & καE207:E235τ/ρω πληρ/των
27 Πρωτόκολλο Γενικής Επιθεώρησης Ε/Γ Μικρού Σκάφους και Φ/Γ Πλοίου
28 Πρωτόκολλο Γενικής Επιθεώρησης Ε/Γ και Φ/Γ Πλοίου
29 Πιστοποιητικό (Ανά)Καταμέτρησης
30 Πιστοποιητικό Πρόληψης Ρύπανσης από Λύματα
31 Για έκδοση προσωρινής άδειας εγκατάστασης & λειτουργίας τηλεπικ/κου σταθμού
32 Έκδοση Άδειας Ναυπήγησης, Πλοία ολικού μήκους μέχρι 20 μέτρα [υ.α. 4113.297/01/2012 (Β’ 334)]
33 Έκδοση Άδειας Μετασκευής, Πλοία ολικού μήκους από 20,01 μέτρα 100 μέτρα [υ.α. 4113.297/01/2012 (Β’ 334)]
34 Χαρτοσήμανση Πιστ/κού (Ανά)Καταμέτρησης
35 Έκδοση Άδειας Μετασκευής, Πλοία ολικού μήκους άνω των 100,01 μέτρων [υ.α. 4113.297/01/2012 (Β’ 334)]
36 Πιστοποιητικό Πρόληψης Ρύπανσης από Πετρέλαιο
37 Έκδοση Άδειας Ναυπήγησης, Πλοία ολικού μήκους από 20,01 μέτρα 100 μέτρα [υ.α. 4113.297/01/2012 (Β’ 334)]
38 Διεθνές Πιστοποιητικό Προστατευτικού Συστήματος Υφαλοχρωματισμού
39 Για έκδοση προσωρινού πιστοποιητικού καταμέτρησης
40 Έκδοση Πιστοποιητικού Ναυτικής Εργασίας
41 Πιστοποιητικό Γραμμής Φόρτωσης Μικρών Σκαφών
42 Πιστοποιητικό Γραμμής Φόρτωσης Πλοίων Εσωτερικού
43 Διεθνές Πιστοποιητικό Γραμμής Φόρτωσης
44 Έκδοση SMC
45 Έκδοση ISSC σε πλοία με ελληνική σημαία
46 Διεθνές Πιστοποιητικό Πρόληψης Ρύπανσης από Πετρέλαιο
47 Διεθνές Πιστοποιητικό Ενεργειακής Αποδοτικότητας
48 Διεθνές Πιστοποιητικό Πρόληψης Ρύπανσης του Αέρα
49 Πιστοποιητικό Ασφάλειας Ραδιοεπικοινωνιών Φορτηγού Πλοίου
50 Διεθνές Πιστοποιητικό Πρόληψης Ρύπανσης από Λύματα
51 Πιστοποιητικό Ασφάλειας Κατασκευής Φορτηγού Πλοίου
52 Πιστοποιητικό Ασφαλείας Επιβατηγού Πλοίου
53 Διεθνές Πιστοποιητικό Διαχείρισης Έρματος
54 Διεθνές Πιστοποιητικό Χωρητικότητας (1969)
55 Πιστοποιητικό Ασφάλειας Εξαρτισμού Φορτηγού πλοίου
56 Έκδοση ISMC
57 Χαρτοσήμανση Πιστ/κού AFS
58 Έκδοση DOC
59 Πιστοποιητικό Ασφαλείας Ταχυπλόου Σκάφους
60 Πιστοποιητικό Ασφαλείας Επιβατηγού Πλοίου (Βραχέων Διεθνών Πλόων)
61 Πιστοποιητικό Απαλλαγής
62 Διεθνές Πιστοποιητικό Καταλληλότητας για τη Μεταφορά Επικίνδυνων Χημικών Χύδην
63 Έκδοση IISSC σε πλοία με ελληνική σημαία
64 Πιστοποιητικό Καταλληλότητας Ανυψωτικών Μέσων & Ανελκυστήρων Επιβατηγών Πλοίων
65 Πιστοποιητικό Ασφαλείας Επιβατηγού Πλοίου (Κ.Ο. 98/18)
66 Έκδοση IDOC
67 Έκδοση ΒΕΑΜ
68 Χαρτοσήμανση ΠΓΦ
69 Έκδοση Αρχειου Διαρκούς Σύναψης (CSR)
70 Έκδοση Πιστοποιητικού Ανυψωτικών Μέσων
71 Χαρτοσήμανση ΠΠΡΛ
72 Χαρτοσήμανση ΠΠΡΠ
73 Χαρτοσήμανση Πιστ/κού Ανυψωτικών Μέσων
74 Διεθνές Πιστοποιητικό Πρόληψης Ρύπανσης από τη Μεταφορά Επιβλαβών Υγρών Ουσιών Χύδην
75 Πιστοποιητικό Κατασκευής και Εξοπλισμού Δυναμικώς Υποστηριζόμενου Σκάφους
76 Άδεια Λειτουργίας Δυναμικώς Υποστηριζόμενου Σκάφους
77 Έκδοση IDOC
78 Πιστοποιητικό Ασφαλείας Φορτηγού Πλοίου
79 Πιστοποιητικό Συμμόρφωσης (Αλιευτικά Κ.Ο. 97/70)
80 Έκδοση ISSC σε πλοία με ξένη σημαία
81 Χαρτοσήμανση ΒΕΑΜ
82 Πιστοποιητικό Καταλληλότητας για τη Μεταφορά Επικίνδυνων Χημικών Χύδην
83 Πιστοποιητικό Καταλληλότητας για τη Μεταφορά Υγροποιημένων Αερίων Χύδην
84 Διεθνές Πιστοποιητικό Καταλληλότητας για τη Μεταφορά Υγροποιημένων Αερίων Χύδην
85 Άδεια Λειτουργίας Ταχυπλόου Σκάφους
86 Πιστοποιητικό Ασφαλείας Πλοίου Ειδικού Προορισμού
87 Έκδοση Άδειας Ναυπήγησης, Πλοία ολικού μήκους άνω των 100,01 μέτρων [υ.α. 4113.297/01/2012 (Β’ 334)]
88 Χαρτοσήμανση Πιστοποιητικού IBWMC
89 Έκδοση Πιστοποιητικών Αξιοπλοϊας
90 Έκδοση ΠΓΦ
91 Έκδοση Αδειας Λειτουργίας
92 Έκδοση ΠΠΡΛ
93 Έκδοση ΠΠΡΠ (Πλοία εκτός Δ/Ξ)
94 Έκδοση Πισ/κου Ασφ. Ραδ/νιών Φ/Γ πλοίου
95 Έκδοση Πιστ/κού Ανυψωτικών Μέσων
96 Έκδοση ISPPC
97 Έκδοση IAPPC
98 Έκδοση IOPPC (πλοία εκτός Δ/Ξ)
99 Έκδοση ΠΠΡΠ (Δ/Ξ πετρελαιοφ.&χημικά Δ/Ξ)
100 Έκδοση IOPPC (Δ/Ξ πετρελαιοφ.&χημικά Δ/Ξ)