Ενεργοποιείται τις επόμενες ημέρες η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για μετατροπή συμβάσεων από μερικής σε πλήρους απασχόλησης, με επιδότηση 40% στις ασφαλιστικές εισφορές για τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Ο στόχος που έχει τεθεί είναι να περιοριστεί το μη μισθολογικό κόστος για τους εργοδότες, ενώ παράλληλα να αυξηθεί και ο μισθός για τους εργαζόμενους. Στο υπουργείο Εργασίας εκτιμούν ότι θα υπάρξει αθρόα συμμετοχή επιχειρήσεων, που προέρχονται από τους κλάδους του λιανεμπόριου, του τουρισμού και της εστίασης, καθώς εκεί έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει μαζική υπογραφή συμβάσεων μερικής απασχόλησης, που τώρα θα μπορούν να αντικατασταθούν από αντίστοιχες πλήρους απασχόλησης.

Ειδικά σε τουρισμό και εστίαση, όπου έχουν ήδη διαπιστωθεί πάνω από 70.000 κενά στις υπάρχουσες θέσεις εργασίας, ενώ βρισκόμαστε πολύ κοντά στην έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου, εκτιμάται ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα δώσει «ανάσα» σε αρκετές επιχειρήσεις. Αφενός γιατί θα αυξήσει τις ώρες εργασίας στους ήδη υπάρχοντες εργαζόμενους που δουλεύουν υπό καθεστώς μερικής απασχόλησης. Αφετέρου επειδή προσφέρει την ευκαιρία για να δοθούν αυξημένες αμοιβές, άρα δημιουργεί ένα πρόσθετο κίνητρο για απασχολούμενους, που ενδεχόμενα έως τώρα να εμφανίζονται απρόθυμοι να επιστρέψουν φέτος σε αυτούς τους κλάδους εργασίας και ετοιμάζονται να επιλέξουν άλλους επαγγελματικούς τομείς.

Η σχετική πλατφόρμα που θα ενεργοποιηθεί (supportemployees.serviceis.gov.gr), θα δίνει τη δυνατότητα υποβολής αιτήσεων, αλλά ταυτόχρονα θα τσεκάρει αν πληρούνται οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί.

Με τον νέο βασικό μισθό (780 μικτά, 667 ευρώ καθαρά) υπολογίζεται ότι η έκπτωση κατά 40% στο μη μισθολογικό κόστος επιφέρει όφελος στον εργοδότη κατά 113 ευρώ τον μήνα ανά εργαζόμενο. Υπολογίζεται ότι οι εισφορές υποχωρούν από τα 283 ευρώ στα 170 ευρώ σε μηνιαία βάση.

Την ίδια στιγμή, ένας εργαζόμενος μερικής απασχόλησης, που θα μπορούσε να λαμβάνει μισθό στα επίπεδα των 350 400 ευρώ τον μήνα, ανάλογα τις ώρες εργασίας και το αντικείμενο, θα μπορεί ουσιαστικά να διπλασιάσει τις μηνιαίες αποδοχές του, δουλεύοντας όμως πλήρες οκτάωρο.

Προϋπόθεση και δεσμεύσεις

Υπενθυμίζεται ότι βάσει νόμου (ν.4997/22, αρ. 9) παρέχεται το δικαίωμα υποβολής αιτήσεων έως το τέλος του τρέχονος έτους, δηλαδή έως 31 Δεκεμβρίου 2023. Η έκπτωση στις ασφαλιστικές εισφορές θα είναι σε ισχύ για ένα έτος από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης. Το όριο που έχει τεθεί είναι ότι δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν οι επιχειρήσεις που απασχολούσαν μισθωτούς με όρους μερικής απασχόλησης, άνω του 50% του συνόλου των εργαζομένων τους, έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2022. Το συγκεκριμένο όριο έχει προκαλέσει ανησυχία στους συλλόγους λογιστών και φοροτεχνικών, καθώς εκτιμάται ότι πολλές επιχειρήσεις άδικα θα αποκλειστούν από το πρόγραμμα. Μάλιστα, στα τέλη Μαρτίου εστάλη κοινή επιστολή των εν λόγω συλλόγων προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, στην οποία επισημαίνεται ότι υπήρξαν επιχειρήσεις που ανανέωσαν τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης μετά την 9η Σεπτεμβρίου 2022 και πάντως πριν από την 1η Ιανουαρίου 2023. Έτσι, βγαίνουν εκτός διαδικασίας. Γι’ αυτό ζητούν το εν λόγω όριο να μεταφερθεί στην αρχή της τρέχουσας χρονιάς.

Σε κάθε περίπτωση, οι επιχειρήσεις που θα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα θα πρέπει να έχουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Αν υπάρχουν οφειλές προς την εφορία ή προς τα ασφαλιστικά ταμεία, θα πρέπει να έχουν ρυθμιστεί και να καταβάλλονται εμπρόθεσμα οι μηνιαίες δόσεις που απορρέουν από αυτές.

Για όσο χρονικό διάστημα μια επιχείρηση συμμετέχει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και καρπώνεται τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 40% για κάθε εργαζόμενο, του οποίου έχει μετατρέψει τη σύμβαση από μερικής σε πλήρους απασχόλησης, δεσμεύεται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων.

Πηγή