Ανοδικά κινήθηκε η τουρκική λίρα το πρωί της Παρασκευής, μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τη στήριξη της οικονομίας,  για να καταλήξει λίγο αργότερα και πάλι στο επίπεδο που ήταν τις προηγούμενες μέρες.

Συγκεκριμένα, η λίρα, η οποία έχει χάσει πάνω από το 22% της αξίας της έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους, ενισχύθηκε το πρωί της Παρασκευής με την ισοτιμία να φτάνει στις 16,75 λίρες ανά δολάριο. Ωστόσο, γρήγορα έσβησε τα κέρδη με την ισοτιμία να υποχωρεί στις περίπου 17,20 λίρες ανά δολάριο.

Η ταχεία πτώση της λίρας είναι οδυνηρή για τις τουρκικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, αυξάνοντας το κόστος των καυσίμων και άλλων εισαγόμενων αγαθών και συμβάλλοντας στην εκτόξευση του πληθωρισμού.

Της τραμπάλας της λίρας προηγήθηκαν οι ανακοινώσεις των τουρκικών αρχών, με τις οποίες δεσμεύθηκαν να δώσουν λύσεις για την αντιμετώπιση των ζητημάτων της ατζέντας του υπουργείου Οικονομικών. Από αυτά τα ζητήματα στην κορυφή είναι ο πληθωρισμός και η συναλλαγματική ισοτιμία. 

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνουν την έκδοση εγχώριων ομολόγων από το υπουργείο Οικονομικών που αναπροσαρμόζονται στα έσοδα των κρατικών επιχειρήσεων για να ενθαρρύνει την εξοικονόμηση περιουσιακών στοιχείων σε λίρες, και μια αύξηση του δείκτη υποχρεωτικών αποθεματικών της κεντρικής τράπεζας για εμπορικά δάνεια σε λίρες στο 20%, από 10%. Παράλληλα, οι τουρκικές αρχές δεσμεύτηκαν ότι δεν θα καταφύγουν σε ελέγχους κεφαλαίων.

Το υπουργείο Οικονομικών της χώρας δεν έδωσε πολλές λεπτομέρειες σχετικά με το νέο επενδυτικό προϊόν, εκτός από το ότι θα είναι ένα ομόλογο με βάση τη χρήση των εσόδων, με εγγυημένη ελάχιστη απόδοση. Σύμφωνα με αναλυτές, θα μπορούσε να μοιάζει με προηγούμενο ομόλογο που εκδόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών το 2009 και το 2010, το οποίο προσέφερε αποδόσεις συνδεδεμένες με τα έσοδα κρατικών οντοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της εθνικής εταιρείας πετρελαίου και της αρχής των αεροδρομίων.

Μιλώντας στους Financial Times, o οικονομολόγος και σύμβουλος  Haluk Bürümcekçi, ανέφερε ότι τα κέρδη ορισμένων δημόσιων ιδρυμάτων αυξήθηκαν κατά 70% τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2022 σε σύγκριση με πέρυσι, αριθμός που υποδηλώνει ότι το ομόλογο θα μπορούσε να προσφέρει αποδόσεις που ξεπερνούν τα επιτόκια καταθέσεων που προσφέρουν οι τράπεζες.

Το μέσο επιτόκιο καταθέσεων που προσέφεραν οι εμπορικές τράπεζες ήταν λιγότερο από 16% στις αρχές Ιουνίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας – ποσοστό πολύ χαμηλότερο από τον πληθωρισμό, ο οποίος τον Μάιο  έφτασε σε υψηλό 23 ετών, στο 73,5%.

Ο Bürümcekçi προέβλεψε ότι το νέο ομόλογο θα «προσέλκυε την προσοχή» εάν η εγγυημένη απόδοση ήταν υψηλότερη από τα επιτόκια καταθέσεων.

Άλλοι αναλυτές δεν είναι το ίδιο σίγουροι. «Είναι δύσκολο να προσελκύσουμε κατόχους καταθέσεων που δεν έχουν εμπειρία επένδυσης μετοχικού κεφαλαίου ή επαρκή χρηματοοικονομική παιδεία», δήλωσε ο Özlem Derici Şengül, ιδρυτής της συμβουλευτικής εταιρείας Spinn.

Αντίστοιχα, μικρό καλάθι κρατάει και τραπεζίτης που μίλησε στους FT, ο οποίος προειδοποίησε ότι το ομόλογο, το οποίο το υπουργείο Οικονομικών είπε ότι θα είναι ανοιχτό μόνο σε ιδιώτες επενδυτές, δεν θα έκανε τίποτα για να αντιμετωπίσει τη ζήτηση για ξένο νόμισμα από εταιρείες που αποτέλεσαν πηγή πίεσης στη λίρα.

naftemporiki.gr

Πηγή