Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Χρηματιστηριακή ‘εσωστρέφεια’ χαρακτήρισε το ελληνικό χρηματιστήριο την προηγούμενη εβδομάδα. Ο Γενικός Δείκτης μετά την επιστροφή του στα προ διόρθωσης (5 Αυγούστου) επίπεδα την προηγούμενη Παρασκευή, δηλαδή στις 1.432 μονάδες, δεν κατάφερε να κάνει την υπέρβαση. Σε επίπεδο ειδησεογραφίας, οι εκθέσεις ξένων οίκων για τις τραπεζικές μετοχές και οι αναθεωρήσεις των τιμών-στόχων δεν έδωσαν την αναζητούμενη ώθηση στις μετοχές αφού η αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει ότι τα μεγέθη των ελληνικών συστημικών τραπεζών θα είναι αισθητά βελτιωμένα το 2024. 

Δυναμική η ανοδική αντίδραση των ξένων αγορών ενόψει της ομιλίας Πάουελ

Αντίθετα με την εγχώρια χρηματιστηριακή εσωστρέφεια, οι ξένες χρηματιστηριακές αγορές είχαν μεγαλύτερη δυναμική. Οι επενδυτές προεξόφλησαν ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα (FED) θα διαμήνυε από τη Σύνοδο του Jackson Hole ότι ο πληθωρισμός ελέγχεται, η οικονομία δεν πάει σε ύφεση και ενδεχομένως (και λόγω προεκλογικής περιόδου) να έχουμε πάνω από μία μειώσεις επιτοκίων στο δ’ τρίμηνο. Οι επενδυτές θεωρούν ότι θα έχουμε μία μείωση σίγουρα τον Σεπτέμβριο. Οι αμερικανικοί δείκτες επέστρεψαν και πάλι κοντά στα ιστορικά υψηλά τους μέσα στην εβδομάδα  ενώ έντονα ανοδικά κινήθηκαν καθ’ όλη την διάρκεια της εβδομάδας και οι ευρωπαϊκοί δείκτες που ποντάρουν και αυτοί σε μειώσεις επιτοκίων από την ECB (ΕΚΤ) αλλά και στο ότι μάλλον γλυτώνουν (οι μεγάλες οικονομίες) την ύφεση για το δ’ τρίμηνο.

Λίγo πριν τις ανακοινώσεις Πάουελ από το ορεινό Jackson Hole, οι αμερικανικοί δείκτες κατέγραφαν σημαντική άνοδο. Ο Dow Jones αυξάνονταν κατά 0,54%, ο S&P 500 κατά 0,65%, ο Nasdaq κατά 0,94%. Στην Ευρώπη, ο γερμανικός DAX κατέγραφε άνοδο 0,5%, ο γαλλικός CAC αυξάνονταν κατά 0,39%, ο ιταλικός MIB κατά 0,92% και ο Eurostoxx 50 κατά 0,24%. Προφανέστατα μέχρι την λήξη των συνεδριάσεων σε Αμερική και Ευρώπη θα υπάρχουν αλλαγές.

Ελληνικό χρηματιστήριο: Χρηματιστηριακή εσωστρέφεια για το ελληνικό χρηματιστήριο και έλλειψη καταλυτών ανόδου για το Γενικό Δείκτη

Οι αντίρροπες τάσεις στις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποιήσεις κατά την προηγούμενη εβδομάδα

Αυτό που παρατηρήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα ήταν ότι σε κάθε προσπάθεια ανόδου του Γενικού Δείκτη, έβγαναν στο τέλος πωλητές σε δεικτοβαρή blue chips (τραπεζικές και μη τραπεζικές μετοχές) με αποτέλεσμα να ‘ναρκοθετείται’ κάθε προσπάθεια ανόδου. Πάντα υπήρχαν αντίρροπες τάσεις ανάμεσα στις τραπεζικές και μη τραπεζικές μετοχές. Το αισιόδοξο ήταν ότι σε κάθε συνεδρίαση έβγαιναν νέοι ‘άσσοι’ στο χρηματιστηριακό τραπέζι που συγκρατούσαν την αγορά από την υποχώρηση.

H συνεδρίαση της Παρασκευής

Υποτονική ήταν και η συνεδρίαση της Παρασκευής για το ελληνικό χρηματιστήριο. Ο Γενικός Δείκτης κατάφερε με την έναρξη να ξεπεράσει τις 1.440 μονάδες (υψηλό ημέρας στις 1.441 μονάδες) αλλά μετά βγήκαν πωλητές σε κάποιες μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης με αποτέλεσμα να διολισθήσει σε χαμηλότερα επίπεδα. Επίσης οι συναλλαγές παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα αλλά αυτό θεωρείται αναμενόμενο για τον Αύγουστο. Η συνεδρίαση ουσιαστικά δεν κατάφερε να ακολουθήσει τις τάσεις των ευρωπαϊκών αγορών και δεν υπήρχε διάθεση για επενδυτικές κινήσεις από εγχώριους ιδιώτες ή θεσμικούς επενδυτές.

Ο Γενικός Δείκτης στο τέλος της συνεδρίασης της Παρασκευής διαμορφώθηκε στις 1.432,6 μονάδες με υποχώρηση (-0,24%). Η αξία συναλλαγών έφτασε στα 73 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 41 έκλεισαν ανοδικά και οι 60 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) μεταβλήθηκε κατά-0,13%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) κατά -0,01%.

Ο τραπεζικός δείκτης μεταβλήθηκε οριακά την τελευταία στιγμή. Από τα μη τραπεζικά blue chips, ξεχώρισαν ανοδικά Μυτιληναίος, Viohalco, ΑΔΜΗΕ.

Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν Motor Oil, ΕΤΕ, Πειραιώς, Eurobank, ΟΤΕ, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Jumbo.

Για την επόμενη -και τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου- ο στόχος παραμένει η υπέρβαση των 1.440 μονάδων. Πιθανότατα θα είναι μία ‘ειδική αποστολή’ με τις αντίρροπες τάσεις και στις τραπεζικές μετοχές και στα μη τραπεζικά blue chips. Η αγορά κρατά δυνάμεις για τον Σεπτέμβριο, όπου είναι προγραμματισμένες σημαντικές εξελίξεις και στον τραπεζικό κλάδο και οι στοχοθεσίες για το τελευταίο τρίμηνο των υπόλοιπων (μη τραπεζικών) εισηγμένων.

Πηγή