Λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι ένας τουρκικός σχηματισμός από F-16 και ένα φωτογραφικό αεροσκάφος RF-4 εισβάλλει στο FIR Αθηνών από το Νοτιοανατολικό Αιγαίο, χωρίς να έχει υποβάλλει σχέδια πτήσης.

Ένα ζεύγος ελληνικών F-16 σηκώνεται από τη Σούδα για να αναχαιτίσει τα τουρκικά μαχητικά. Έχει σαφή εντολή να μην τα αφήσει να πλησιάσουν τα παράλια της Κρήτης, αφού στόχους τους είναι πιθανότατα η φωτογράφιση των αντιαεροπορικών συστημάτων S-300 που φιλοξενούνταν στο νησί.  .

Στις 12.45 το ελληνικό ζεύγος αεροσκαφών είχε πλησιάσει τα τουρκικά. Ο χειριστής του τουρκικού F-16C, Χαλί Ιμπραήμ Οσκεμπίρ, κάνοντας έναν δολοφονικό ελιγμό, χτυπάει με το δεξί φτερό την καλύπτρα του ελληνικού μαχητικού με πιλότο τον Κωνσταντίνο Ηλιάκη.

Συναγερμός σε Αθήνα και Άγκυρα

Αμέσως σήμανε συναγερμός σε Αθήνα και Άγκυρα. Η ελληνική αεροπορία απογείωσε 40 μαχητικά, ενώ μια ομάδα ΟΥΚ έσπευσε με ελικόπτερο στο σημείο. Η Άγκυρα απογείωσε 80 μαχητικά αεροσκάφη με αποστολή την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης σε εχθρικό έδαφος.

REUTERS/Lukasz Glowala

Η τραγική κατάληξη

Ο Τούρκος πιλότος περισυνελέγη από το διερχόμενο παναμέζικο εμπορικό πλοίο «Gas Century». Είχε σωθεί κάνοντας χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματος.

Ο σμηναγός Κώστας Ηλιάκης σκοτώθηκε. Τα συντρίμμια του μαχητικού βρέθηκαν λίγο αργότερα επιβεβαιώνοντας την τραγωδία. Ήταν 23 Μαΐου 2006 όταν σημειώθηκε το θερμό επεισόδιο, που θα μπορούσε να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. 

«Ο σμηναγός Ηλιάκης, έπεσε κατά την εκτέλεση του καθήκοντος σε αποστολή αναγνώρισης τουρκικών αεροσκαφών εντός του FIR Αθηνών», ανέφερε η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.

Η κηδεία του τελέσθηκε με τιμές ήρωα στον Καθεδρικό Ναό Χανίων παρουσία πλήθους κόσμου, του Προέδρου της Δημοκρατίας Καρόλου Παπούλια, του ΥΠΕΘΑ Βαγγέλη Μεϊμαράκη, της ΥπΕξ Ντόρας Μπακογιάννη, του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Γιώργου Παπανδρέου και άλλων πολιτικών.

Ποιος ήταν ο σμηναγός Ηλιάκης

Ο Κώστας Ηλιάκης γεννήθηκε στα Χανιά. Το 1989 πέτυχε την είσοδο του στην Σχολή Ικάρων την οποία είχε μόνη επιλογή στο Μηχανογραφικό.

Το 2002 επελέγη να αποτελέσει μέρος του πυρήνα των 10 Ιπταμένων οι οποίοι στάλθηκαν για εκπαίδευση στα νέα F-16 Block 52+ στις ΗΠΑ. Ολοκληρώνοντας την εκπαίδευση, επέστρεψε στην Ελλάδα, στην 347 Μοίρα στην Αγχίαλο μέχρι να έλθουν τα νέα Αεροπλάνα στην 115 ΠΜ.

Μετά από 8 μήνες, τον Ιούνιο του 2003 πήρε μετάθεση για την 340 Μοίρα, την αγαπημένη του «Αλεπού», όπου απέκτησε επιπλέον εμπειρία στην αναχαίτιση με τα νέα F-16 Block 52+, συμμετείχε στον σχεδιασμό και εκτέλεση Επιχειρήσεων τη νύχτα και είχε ρόλο εκπαιδευτή αέρος. 

Όταν κόπηκε το νήμα της ζωής του ήταν μόλις 35 ετών. Ήταν πατέρας δύο παιδιών, 1,5 και 4 ετών. 

Το μνημείο στην καρδιά της Καρπάθου

Μνημείο για τον Κωνσταντίνο Ηλιάκη έχει ανεγερθεί στο κέντρο της Καρπάθου.

Η όλη κατασκευή στην «καρδιά» της «πρωτεύουσας» του νησιού, τα Πηγάδια, δίνει την εντύπωση ενός θαλάσσιου κύματος, που ξεκινά από τον κεντρικό δρόμο μπροστά από το δημαρχείο και σβήνει στη μεριά της θάλασσας, μπροστά στην μαρίνα. Πάνω, υπάρχει τοποθετημένο το έμβλημα της 343 Μοίρας, της Πολεμικής Αεροπορίας, στην οποία υπηρετούσε ο σμηναγός Ηλιάκης.

Κάτω και δεξιά, υπάρχει η νήσος Κάρπαθος. Στην κορυφή του «κύματος», στο πάνω μέρος, υπάρχει ένα ζευγάρι αεροσκαφών F-16, με τρόπο ώστε να φαίνεται πως ρίχνει τη σκιά του στην Κάρπαθο, για να κρατά καθημερινά συντροφιά στον Σμηναγό.

Και οι μαντινάδες

Δύο μαντινάδες κοσμούν το μνημείο.
Από το νησί της Καρπάθου επελέγη η ακόλουθη:

«Διαβάτη που θ` ακροσταθείς
μπροστά στον ανδριάντα
μην κλαις γιατί αυτή η γη
ήρωες βγάζει πάντα»

Η Κρήτη αφιέρωσε στον Ηλιάκη την ακόλουθη:

«Στον ουρανό ψηλά η ψυχή
στη θάλασσα το σώμα
αετός που ναι περήφανος
δεν το πατεί το χώμα»
.

Πηγή