Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Στην ανοδική αυτή κίνηση του ελληνικού χρηματιστηρίου συνετέλεσαν οι πορείες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων που συνεχίζουν το ράλι από την αρχή της εβδομάδας και ένα ενθαρρυντικό άνοιγμα των αμερικανικών αγορών που με βάση τις μετοχές τεχνολογίας συνεχίζουν την επιστροφή προς τα υψηλά τους.

Με την έναρξη πάνω από τις 950 μονάδες, κλείσιμο στις 960 μονάδες. Μεγάλη άνοδος σε τράπεζες

«Η καλή συνεδρίαση, από την έναρξη φαίνεται». Παραλλάσσοντας την γνωστή ρήση, το ελληνικό χρηματιστήριο ξεκίνησε έντονα ανοδικά, με το Γενικό Δείκτη να κινείται πάνω από τις 950 μονάδες, όπου και παρέμεινε στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης. Τελικά έκλεισε στο υψηλό ημέρας και 7ετίας, στις μονάδες με άνοδο 1,94%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 122,6 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 73 έκλεισαν ανοδικά και οι 39 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) με τις μετοχές που δρομολόγησαν την άνοδο αυξήθηκε κατά 2,09% ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) που ακολούθησε σε άνοδο, αυξήθηκε κατά 0,66%. Από τους κλάδους που κινήθηκαν ανοδικά, ξεχώρισαν οι  Τράπεζες (3,56%), οι χρηματοοικονομικές (3,2%), τα Τρόφιμα Ποτά (2,89%), οι πετρελαϊκές (2,49%), το Εμπόριο (2,275) ενώ υπο-απέδωσαν του Γενικού Δείκτη οι κλάδοι των Τεχνολογιών (0,38%), Πρώτων Υλών (0,54%), Κατασκευαστικών (0,57%).

Διεθνείς αγορές: Εταιρικά αποτελέσματα, ανάπτυξη και ελπίδες εκτόνωσης γεωπολιτικών εξελίξεων

Στις ευρωπαϊκές αγορές, τα εταιρικά αποτελέσματα 2021 σε συνδυασμό με την συνέχιση της τροφοδοσίας με ρευστότητα από την ΕΚΤ (έτσι αποκρυσταλλώνονται οι δηλώσεις Λαγκάρντ) οδηγούν τους ευρωπαϊκούς δείκτες, ξανά, κοντά στα ιστορικά υψηλά τους. Αξίζει να δείτε τι άνοδο κατέγραψαν οι δείκτες των 5 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων (πάνω από 1,5% μέχρι τις 17.30 ώρα Ελλάδος). Επίσης υπερκαλύφθηκε η έκδοση του 30ετούς ομολόγου που έβγαλε η ΕΚΤ για να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα NextGeneration.

Γενικότερα η κατάσταση στις χρηματιστηριακές αγορές δεν δείχνει προβληματισμό ούτε για τον πληθωρισμό, ούτε για την άνοδο των επιτοκίων, ούτε για την εκτίναξη του πετρελαίου. Το ενδεχόμενο να τα έχουν προεξοφλήσει και τα 3 κατά τις προηγούμενες διορθωτικές κινήσεις μοιάζει εξαιρετικά πιθανό. Αυτό που είναι σίγουρο, είναι το γεγονός ότι οι αγορές εκτιμούν ότι οι μετοχικές αποδόσεις ίσως αποτελούν το καλύτερο σωσίβιο για να αντιμετωπίσουν ιδιώτες και επιχειρήσεις τις τριβές από τον πληθωρισμό.

Ενδεχομένως η άνοδο αυτή να προέρχεται και από την ελπίδα ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία θα αποφευχθεί μετά τις συνεχείς διαβουλεύσεις μεταξύ Ε.Ε. – Ρωσίας.

Πηγή