ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) στη Ρίγα (Λετονία) και το Βίλνιους (Λιθουανία) κινητοποίησε τις τελευταίες δύο ημέρες 624 αστυνομικούς για να πραγματοποιήσουν έρευνες και συλλήψεις σε 16 χώρες. Με βάση τα ευρήματα της έρευνας Admiral, η EPPO αποκάλυψε άλλο ένα εγκληματικό συνδικάτο ύποπτο για απάτη στον τομέα του ΦΠΑ που αφορούσε το εμπόριο δημοφιλών ηλεκτρονικών ειδών με εκτιμώμενη απώλεια ΦΠΑ 297 εκατομμυρίων ευρώ.
Η έρευνα Admiral, που ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο του 2022, θεωρείται η μεγαλύτερη απάτη στον τομέα του ΦΠΑ που έχει ερευνηθεί ποτέ στην ΕΕ με ζημιά που υπολογίζεται τώρα στα 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ. Εκμεταλλευόμενη το αποκεντρωμένο μοντέλο και τις αναλυτικές της ικανότητες, η EPPO μπόρεσε να συνδέσει πρόσωπα και εταιρείες και στην αποκάλυψη ενός εγκληματικού συνδικάτου με έδρα τη Βαλτική.
Η έρευνα αποκάλυψε ότι αυτό το συνδικάτο χρησιμοποιούσε τον ίδιο τρόπο λειτουργίας, και εν μέρει επίσης την ίδια οργάνωση και υποδομή, όπως οι δράστες της έρευνας Admiral, για να διαπράξουν μια τεράστια απάτη για τον ΦΠΑ – ένα περίπλοκο εγκληματικό σχέδιο που εκμεταλλεύεται τους κανόνες της ΕΕ για τη διασταύρωση – οι συνοριακές συναλλαγές μεταξύ των κρατών μελών της, καθώς απαλλάσσονται από τον φόρο προστιθέμενης αξίας.
Η αλυσίδα εξαπάτησης
Σύμφωνα με την έρευνα, οι ύποπτοι ίδρυσαν εταιρείες σε 15 κράτη μέλη της ΕΕ, ενεργώντας ως νόμιμοι προμηθευτές ηλεκτρονικών ειδών. Πώλησαν πάνω από 1,48 δισεκατομμύρια ευρώ δημοφιλείς ηλεκτρονικές συσκευές μέσω διαδικτυακών αγορών σε πελάτες που βρίσκονται στην ΕΕ.
Ενώ οι τελικοί πελάτες πλήρωναν ΦΠΑ για τις αγορές τους, οι πωλήτριες εταιρείες δεν εκπλήρωναν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Με την εξαφάνισή τους, θα απέφευγαν να μεταφέρουν τα οφειλόμενα ποσά στις αρμόδιες εθνικές φορολογικές αρχές. Άλλες εταιρείες στην αλυσίδα της απάτης θα διεκδικούσαν στη συνέχεια την επιστροφή του ΦΠΑ από τις εθνικές φορολογικές αρχές, προκαλώντας εκτιμώμενη ζημιά ΦΠΑ ύψους 297 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα αυτής της εγκληματικής δραστηριότητας θα μεταφέρονταν σε λογαριασμούς offshore.
Διάφορα εγκλήματα και διεθνές δίκτυο
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία υποπτεύεται ότι περισσότερες από 400 εταιρείες συμμετέχουν σε αυτό το περίπλοκο σύστημα απάτης, το οποίο πιστεύεται επίσης ότι χρησιμοποιήθηκε για ξέπλυμα εσόδων που προέρχονται από διακίνηση ναρκωτικών, διαφορετικούς τύπους εγκλήματος στον κυβερνοχώρο και επενδυτική απάτη.
Η έρευνα αποκάλυψε ένα πιθανό ρωσικό αποτύπωμα οργανωμένου εγκλήματος, υποδεικνύοντας ότι ορισμένα ρωσικά εγκληματικά δίκτυα μπορεί να είχαν εμπλακεί σε αυτό το συνδικάτο. Τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτές οι ομάδες διοχετεύουν περιουσιακά στοιχεία στην εγκληματική οργάνωση με αντάλλαγμα περιοδικές πληρωμές και επιρροή σε ορισμένες πτυχές της διαχείρισής της.
Διασυνοριακή δράση
Κατά τη σημερινή διακρατική δράση υπό την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 350 έρευνες και μέτρα έρευνας σε 16 χώρες (Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κύπρος, Τσεχία, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Πολωνία, Κάτω Χώρες, Σλοβακία, Ισπανία) και 32 άτομα συνελήφθησαν στην Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία, εκτός εκ των οποίων οι τρεις παραμένουν υπό κράτηση. Περισσότεροι από 200 ερευνητές του Γραφείου Πρόληψης και Καταπολέμησης της Διαφθοράς, της τελωνειακής και φορολογικής αστυνομίας, της κρατικής αστυνομίας και του Γραφείου Καταπολέμησης της Διαφθοράς και αξιωματικοί της εγκληματικής υπηρεσίας υποστήριξαν τα ερευνητικά μέτρα μόνο στη Λετονία.
Κατά τη διάρκεια των ερευνών, οι αρχές επιβολής του νόμου κατέσχεσαν τεράστιες ποσότητες εγγράφων και ψηφιακών αποδεικτικών στοιχείων, μικρές ηλεκτρονικές συσκευές (π.χ. κινητά τηλέφωνα, tablet, ακουστικά) αξίας άνω των 47,5 εκατομμυρίων ευρώ, πολλά πολυτελή αυτοκίνητα και 126.965 ευρώ σε μετρητά. Επιπλέον, δεσμεύθηκαν 62 τραπεζικοί λογαριασμοί αξίας άνω των 5,5 εκατ. ευρώ. Αυτά είναι προκαταρκτικά αποτελέσματα και θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.
Κατάλογος των κύριων εταίρων και των εμπλεκόμενων εθνικών αρχών:
– Europol
– Eurojust
– Αυστρία: Αυστριακή τελωνειακή διοίκηση
– Βέλγιο: Μονάδα Επεξεργασίας Οικονομικών Πληροφοριών (CETIF)
– Βουλγαρία: Εθνική Υπηρεσία Ερευνών της Βουλγαρίας
– Τσεχία: Αστυνομία της Τσεχικής Δημοκρατίας – Εθνική Υπηρεσία κατά του Οργανωμένου Εγκλήματος (NCOZ)
– Κύπρος: Κυπριακό Φορολογικό Τμήμα
– Εσθονία: Εσθονικό Φορολογικό και Τελωνειακό Συμβούλιο, Μονάδα Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών
– Γαλλία: Εθνική Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (ONAF)
– Γερμανία: 17 Γραφεία Εφορίας
– Ιταλία: Οικονομική Αστυνομία (GdF), Μονάδα Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών
– Ολλανδία: Εφορίες της Ολλανδίας – Υπηρεσία Δημοσιονομικών Πληροφοριών και Έρευνας (FIOD)
– Λετονία: Φορολογική και Τελωνειακή Αστυνομία, Κρατική Αστυνομία, Γραφείο Πρόληψης και Καταπολέμησης της Διαφθοράς
– Λιθουανία: Ειδικό Φορολογικό Συμβούλιο και Υπηρεσία Οικονομικών Εγκληματικών Ερευνών (FCIS), Μονάδα Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών
– Λουξεμβούργο: Δικαστική Αστυνομία Λουξεμβούργου και Μονάδα Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών (CRF)
– Σλοβακία: Σλοβακική αστυνομία (Υπουργείο Εσωτερικών της Σλοβακικής Δημοκρατίας)
– Ισπανία: Αστυνομία, Μονάδα Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών
– Πολωνία: Εισαγγελία της Βαρσοβίας (Prokuratura Okręgowa w Warszawie) και Μονάδα Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είναι η ανεξάρτητη εισαγγελία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι αρμόδιο για τη διερεύνηση, τη δίωξη και την εκδίκαση εγκλημάτων κατά των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ.