Μια έρευνα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) στη Μπολόνια (Ιταλία), με την κωδική ονομασία «Stop the Carousel», οδήγησε στη σύλληψη τριών υπόπτων αρχηγών εγκληματικής οργάνωσης που δημιουργήθηκε για να αποκτήσει κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).   

Με βάση τα στοιχεία, οι ύποπτοι δημιούργησαν εταιρείες ή ανέλαβαν ανενεργές, προκειμένου να υποβάλουν παράνομες αιτήσεις για πόρους από το RRF. Οι εταιρείες δεν είχαν φυσικά γραφεία και δεν είχαν υποβάλει τις απαιτούμενες φορολογικές δηλώσεις, ορισμένες για περισσότερα από 20 χρόνια.

Εικάζεται ότι οι ύποπτοι δημιούργησαν, με τη βοήθεια ενός λογιστή, ένα ίχνος που εμφάνιζε έσοδα σε εκατομμύρια, καταχωρώντας ψευδείς οικονομικές καταστάσεις ηλεκτρονικά στο Μητρώο Εταιρειών της Ιταλίας (Registro Imprese). Στη συνέχεια υπέβαλαν μια σειρά από αιτήματα για χρηματοδότηση, δήθεν για να διεθνοποιήσουν τις εταιρείες, να αναπτύξουν το ηλεκτρονικό εμπόριο ή να εισέλθουν σε ξένες αγορές. Αυτά τα αιτήματα – ορισμένα από τα οποία αφορούσαν εν μέρει μη επιστρεπτέα κεφάλαια – υποβλήθηκαν στο SIMEST, το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Ιταλίας για την ανάπτυξη και την προώθηση των δραστηριοτήτων ιταλικών εταιρειών και υπεύθυνο για τη διαχείριση και τη διανομή κεφαλαίων RRF.

Οι ύποπτοι έλαβαν μια αρχική πληρωμή χρηματοδότησης περίπου 490.000 ευρώ και τα χρήματα αυτά εκτρέπονταν αμέσως από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των εταιρειών, μέσω συστηματικών αναλήψεων μετρητών από ΑΤΜ ή τραπεζικών εμβασμάτων σε λογαριασμούς άλλων ατόμων ή εταιρειών. Γίνεται κατανοητό ότι οι ύποπτοι περίμεναν αυτό το «καρουσέλ» των εικονικών εταιρειών να αποφέρει εκατομμύρια παράνομα έσοδα.

Η έρευνα αποκάλυψε τουλάχιστον 15 περιπτώσεις βαριάς απάτης για την απόκτηση δημόσιων κεφαλαίων (τόσο διαπραχθείσες όσο και απόπειρες), που αφορούσαν αιτήματα για δημόσια χρηματοδότηση ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ, κυρίως από εικονικές εταιρείες στις επαρχίες της Ραβέννα και του Μπολτσάνο. Η έρευνα απέτρεψε την εκταμίευση κεφαλαίων της ΕΕ αξίας έως και 15 εκατομμυρίων ευρώ από τη SIMEST.

Εκτός από τους τρεις συλληφθέντες, ένα τέταρτο άτομο, ύποπτο για σύνταξη ψευδών ισολογισμών, τέθηκε σε αναστολή της άσκησης του επαγγέλματος του ορκωτού λογιστή. Αυτά τα αναγκαστικά μέτρα, που εκδόθηκαν από το δικαστή για προκαταρκτικές έρευνες του Δικαστηρίου του Πέζαρο, εκτελέστηκαν από την Ιταλική Οικονομική Αστυνομία (Guardia di Finanza) του Πέζαρο.

Οι αξιωματικοί επιβολής του νόμου πραγματοποίησαν επίσης έρευνες στην επαρχία του Σαλέρνο, στα σπίτια και τα γραφεία των υπόπτων, χρησιμοποιώντας «cash dogs» – σκύλους που ειδικεύονται στην αναζήτηση συναλλάγματος – και κατέσχεσαν περιουσιακά στοιχεία των υπόπτων αξίας 490.000 ευρώ, προκειμένου να αποζημιωθεί από τη ζημιά ο προϋπολογισμός της ΕΕ.

Όλα τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα τεκμαίρεται ότι είναι αθώα έως ότου αποδειχθεί η ενοχή τους στα αρμόδια ιταλικά δικαστήρια.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είναι η ανεξάρτητη εισαγγελία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι αρμόδιο για τη διερεύνηση, τη δίωξη και την εκδίκαση εγκλημάτων κατά των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ.

Πηγή