Κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) στο Μιλάνο και τη Ρώμη (Ιταλία), ο δικαστής προκαταρκτικών ερευνών στο Δικαστήριο της Λατίνα εξέδωσε διάταγμα δέσμευσης 28,8 εκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο έρευνας για απάτη ΦΠΑ 40 εκατομμυρίων ευρώ με airpods.

Το διάταγμα δέσμευσης εκδόθηκε σε βάρος δύο εκ των δραστών του υπό διερεύνηση εγκληματικού σχεδίου, που είχαν προηγουμένως καταδικαστεί, στις 24 Ιουλίου 2024, σε έξι και τέσσερα χρόνια φυλάκιση. Και οι δύο κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν με απλουστευμένη διαδικασία και σήμερα τίθενται σε κατ’ οίκον περιορισμό έως ότου καταστεί τελεσίδικη η ποινή.

Κατά την εκτέλεση της απόφασης δέσμευσης, η Ιταλική Οικονομική Αστυνομία (Guardia di Finanza) πάγωσε 3,1 εκατ. ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς εταιρείας με έδρα το Reggio Emilia, η οποία πιστεύεται ότι είναι ο κύριος δικαιούχος από την απάτη. Οι έρευνες για άλλα περιουσιακά στοιχεία των δύο καταδικασθέντων συνεχίζονται.

Νωρίτερα σε αυτήν την έρευνα, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είχε ήδη μπλοκάρει 1,8 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, είχαν κατασχεθεί ρολόγια πολυτελείας, που ανήκαν στον ύποπτο κύριο διοργανωτή της απάτης. Πιστεύεται ότι ενήργησε ως διαχειριστής μιας ομάδας αγνοουμένων εμπόρων που βρίσκεται στην Terracina και επί του παρόντος δικάζεται ενώπιον του Δικαστηρίου της Λατίνα.

Αυτή η έρευνα μετρά περισσότερους από 50 κατηγορούμενους. Με βάση τα στοιχεία, μεταξύ 2018 και 2022, διακινήθηκαν airpods αξίας τουλάχιστον 200 εκατομμυρίων ευρώ μέσω του εγκληματικού συστήματος, ενώ απέφυγαν την καταβολή ΦΠΑ.

Όλα τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα τεκμαίρεται ότι είναι αθώα έως ότου αποδειχθεί η ενοχή τους στα αρμόδια ιταλικά δικαστήρια.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είναι η ανεξάρτητη εισαγγελία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι αρμόδιο για τη διερεύνηση, τη δίωξη και την εκδίκαση εγκλημάτων κατά των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ.

Πηγή