Από την έντυπη έκδοση

Του Βασίλη Αγγελόπουλου
[email protected]

Η σημαντική αύξηση στην απονομή κύριων συντάξεων του Δημοσίου, που στο οκτάμηνο ξεπέρασαν τις 19.000, δεν έχει αποφέρει ακόμα το επιθυμητό αποτέλεσμα της μείωσης των εκκρεμών ληξιπρόθεσμων αιτήσεων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΦΚΑ, από τις 31.000 συνολικά αιτήσεις που είναι ληξιπρόθεσμες και δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η διαδικασία απονομής στους δικαιούχους, περίπου οι μισές, δηλαδή οι 15.000, προέρχονται από το Δημόσιο. Όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι η αυτοματοποίηση της απονομής προχωράει κανονικά.

Αιτία αυτής της κατάστασης είναι, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, κυρίως η έλλειψη προσωπικού. Το γεγονός ότι από τις αρχές του τρέχοντος έτους 40 αποσπασμένοι εισηγητές επέστρεψαν στο υπουργείο Οικονομικών, χωρίς να αντικατασταθούν, έχει περιορίσει σημαντικά τις διαθέσιμες λύσεις, ώστε να αυξηθεί και άλλο η παραγωγικότητα του εν λόγω τμήματος. Σε αυτή τη φάση υπάρχουν μόλις 33 εισηγητές να διεκπεραιώνουν συνταξιοδοτικές υποθέσεις και, παρά το γεγονός ότι έχουν καταφέρει να ανταποκρίνονται στον ρόλο τους ικανοποιητικά, το στοκ δεν έχει περιοριστεί σημαντικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ ο στόχος ήταν για απονομή δύο συντάξεων ημερησίως, έχουν καταφέρει σχεδόν να διπλασιάσουν την αποδοτικότητά τους. Όμως είναι μικρός ο αριθμός των εισηγητών, άρα το τελικό αποτέλεσμα είναι ανάλογα περιορισμένο.

Επιπρόσθετα, δεν υπάρχει ακόμα το απαραίτητο λογισμικό, έτσι ώστε οι συντάξεις να απονέμονται ακόμα γρηγορότερα, χωρίς τα λάθη που διαπιστώνονται. Λάθη που αφορούν χρόνο ασφάλισης ο οποίος δεν έχει υπολογιστεί, ακριβώς επειδή το σύστημα δεν είναι ακόμα πλήρως ψηφιοποιημένο. Πρόκειται για μια διαδικασία που έχει καθυστερήσει τουλάχιστον 18 μήνες και προκαλεί λάθη, που αναγκάζουν τις αρμόδιες υπηρεσίες να εκδίδουν τροποποιητικές αποφάσεις, με αποτέλεσμα τη διαιώνιση του προβλήματος. Ουσιαστικά, γίνεται λόγος για «πολιτική απόφαση» να βγουν ταχύτερα οι κύριες συντάξεις, ακόμα και αν προκύπτουν λάθη στη διαδικασία, ενώ ίσως θα έπρεπε πρώτα να είχε ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση και να είχε τεθεί σε ισχύ το απαιτούμενο λογισμικό. Σε μια τέτοια περίπτωση, τα λάθη θα έτειναν προς το μηδέν και οι συντάξεις θα εκδίδονταν με πολύ ταχύτερο ρυθμό.

Πάντως, ακόμα και έτσι, η εκτίμηση αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων είναι ότι έως το τέλος του έτους θα καταστεί εφικτό να απονεμηθούν περισσότερες από 30.000 εκκρεμείς ληξιπρόθεσμες συντάξεις για το Δημόσιο. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα υπάρξει σημαντική μείωση των εκκρεμοτήτων, στα επίπεδα των 4.000-5.000 το πολύ. Άρα θα θεωρηθεί ότι η κατάσταση εξομαλύνθηκε.

Μοναδική περίπτωση να μη συμβεί κάτι τέτοιο είναι τους επόμενους μήνες να αυξηθούν κατακόρυφα τα λάθη, άρα και οι ενστάσεις που θα υποβληθούν (σήμερα αντιπροσωπεύουν περίπου το 5% των συντάξεων που απονεμήθηκαν). Τότε οι καθυστερήσεις θα παραμείνουν, αφού θα πρέπει οι υπηρεσίες απονομής συντάξεων να ασχοληθούν και να εντοπίσουν τα λάθη αυτά, ώστε να τα διορθώσουν, καταβάλλοντας και τα αναδρομικά ποσά που τυχόν θα έχουν προκύψει στους δικαιούχους.

Πορεία οκταμήνου

Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, ότι τα στοιχεία δείχνουν πως οι απονομές του οκταμήνου φέτος (19.321), είναι περισσότερες από τις απονομές για όλο το 2020, που ήταν λίγο πάνω από τις 17.900, ενδεικτικό της βελτίωσης της κατάστασης δύο χρόνια μετά. Ανάλογη είναι και η σύγκριση όλο το 2021, όταν είχαν απονεμηθεί λίγο πάνω από 22.700 κύριες συντάξεις. Ουσιαστικά, εκτιμάται ότι μαζί με τον Σεπτέμβριο, θα καλυφθούν οι απονομές για το σύνολο του 2021. Βέβαια, οι δύο προηγούμενες χρονιές ήταν επηρεασμένες από την πανδημία και από τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων λόγω κορονοϊού. Όμως ακόμα και έτσι, είναι φανερό ότι η φετινή πορεία στην απονομή των συντάξεων έχει κινηθεί σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα. Όμως, φαίνεται επίσης ότι αυτό δεν αρκεί για να ξεπεραστεί το πρόβλημα -που έχει ταλαιπωρήσει δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους κατά τα τελευταία έτη- οριστικά και αμετάκλητα.

Πηγή