Από την Αθήνα την ερχόμενη Κυριακή 12 Μαΐου προτίθεται να αρχίσει ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, την περιοδεία που ετοιμάζει σε κοινότητες της αλβανικής διασποράς ανά την Ευρώπη.

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Ράμα προανήγγειλε ότι θα επισκεφθεί την Ελλάδα την ερχόμενη Κυριακή παρά τις ψυχρές σχέσεις στις οποίες βρίσκονται Αθήνα και Τίρανα με αφορμή την καταδίκη του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρι με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων.

«Με αγάπη προς εσάς που είστε στην Ελλάδα. «Ξεκινάμε από την Αθήνα στις 12 Μαΐου το “ταξίδι της Άνοιξης” στη διασπορά, όπου θα ήταν μεγάλη χαρά να συναντηθούμε. Σας εύχομαι όλους ένα όμορφο Σαββατοκύριακο» έγραψε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι ο Ράμα προγραμματίζει περιοδεία στις μεγαλύτερες κοινότητες της αλβανικής διασποράς στην Ευρώπη που φέρει τον τίτλο «Υπερήφανοι για την Αλβανία».

Βάσει του σχεδιασμού του ο Αλβανός πρωθυπουργός θα επισκεφθεί πρώτα την Ελλάδα (στις 12 Μαΐου στην Αθήνα) και στη συνέχεια την Ιταλία (στις 26 Μαΐου στο Μιλάνο) και τη Μεγάλη Βρετανία (στις 2 Ιουνίου στο Λονδίνο), με κατάληξη τη Γερμανία (στις 16 Ιουνίου στο Ντίσελντορφ).

Ο αλβανικός Τύπος για την επίσκεψη Ράμα

Σύμφωνα με τον αλβανικό Τύπο ο Ράμα πραγματοποίησε τη Μεγάλη Παρασκευή συνάντηση με σειρά στελεχών του Σοσιαλιστικού Κόμματος στα οποία φέρεται να ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να αναβάλει την ημερομηνία της επίσκεψής του στην Αθήνα.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στις 12 Μαΐου συμπληρώνεται ακριβώς ένας χρόνος από την ημέρα που οι αλβανικές αρχές συνέλαβαν και φυλάκισαν τον Φρέντι Μπελέρη προκαλώντας κρίση στις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει γινεί γνωστό σε ποια περιοχή της Αθήνας προτίθεται να περιοδεύσει ο Αλβανός πρωθυπουργός.

Στο μεταξύ πολυάριθμα αλβανικά ΜΜΕ αναπαρήγαγαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα δημοσίευμα ελληνικής καθημερινής εφημερίδας σύμφωνα με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση και συγκεκριμένα το υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από τον Ράμα να αναβάλει την επίσκεψή του για μετά τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα η ελληνική πλευρά τόνισε στην αλβανική ότι «θα ήταν προτιμότερη» η μετάθεση της περιοδείας μετά τις ευρωεκλογές στις οποίες συμμετέχει και ο Φρέντι Μπελέρι ως υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ.

Από την πλευρά του πάντως ο Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μπλέντι Κλόσι δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ότι η περιοδεία του Αλβανού πρωθυπουργού δεν έχει εκλογικές στοχεύσεις και δεν σχετίζεται με τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. «Αναμένουμε έντονη παρουσία της αλβανικής κοινότητας» συμπλήρωσε ο κ. Κλόσι.

Πηγή